Παρασκευή 16 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Προσλήψεις μονίμων τον επόμενο... αιώνα!

Το 1999 δεν προκηρύχτηκε ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού, ενώ για το μέλλον θα αποφασιστούν, όταν θα προσδιοριστεί ο προϋπολογισμός του 2000

Ούτε μία θέση μόνιμης νοσηλεύτριας δεν προκηρύχτηκε το 1999 για τα δημόσια νοσοκομεία, όταν σ' αυτά υπάρχουν τουλάχιστον 15.000 κενές θέσεις και συνολικά στον τομέα υγείας - πρόνοιας οι κενές οργανικές θέσεις προσεγγίζουν τις 22.000 θέσεις. Οσον αφορά την προκήρυξη των μόνιμων θέσεων, αυτές θα γίνουν γνωστές μετά την οριστικοποίηση του προϋπολογισμού του 2000. Δηλαδή, παραπέπονται στον επόμενο... αιώνα.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν απ' τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας Λ. Παπαδήμα κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τις μεταμοσχεύσεις, που περιέχει και διατάξεις για την κάλυψη των κενώννοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία. Ετσι, σύμφωνα με αυτά που είπε ο υπουργός τα δύο δισ. δραχμών που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 1999 διατέθηκαν για την πρόσληψη 400 εποχικών.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο διαπιστώνει ότι κάθε χρόνο μένουν κενές (λόγω χάρη από συνταξιοδοτήσεις) 1.500 θέσεις, οι οποίες προκηρύσσονται με βάση τιςμέχρι τώρα ισχύουσες διαδικασίες.

Ταυτόχρονα, στα νοσοκομεία έχουν δημιουργηθεί 2.000 κενές θέσεις απ' τις άδειες μητρότητας, που θα καλυφθούν κυρίως μέσω του ΟΑΕΔ.

Αναφερόμενος στα κενά, ο υπουργός είπε ότι αυτά παρατηρούνται σε ένα σύνολο 100.000 οργανικών θέσεων, με βάση τους προβλεπόμενους μέχρι τώρα οργανισμούς, ενώ, όπως πρόσθεσε, υπάρχει μια επιτροπή εξορθολογισμού των οργανισμών.

Καταργείται η "Φαρμέτρικα"

Τελικά, το νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις αποτέλεσε το όχημα για το πέρασμα μιας σειράς τροπολογιών που αφορούν διάφορα θέματα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω επισταμένης μελέτης.

Μεταξύ των ρυθμίσεων είναι και τα εξής:

  • Προβλέπεται άρθρο για τη μεταφορά κλινικών του ΕΣΥ στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, όπως φαίνεται από πρώτη ματιά, οι μεταφερόμενοι εργαζόμενοι "θα ανήκουν" στο ίδρυμα από το οποίο προήλθαν, αλλά θα προσφέρουν υπηρεσίες σε ιδιώτη. Μ' άλλα λόγια πρόκειται για μια ιδιότυπη φιλοξενία.

Επίσης, κυρώνεται η νέα σύμβαση της κυβέρνησης με το Ιδρυμα Παπαγεωργίου. Σε αυτές τις διατάξεις δεν υπάρχουν αναφορές για την τύχη του προσωπικού.

  • Προβλέπει τη μετατροπή του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) σε Ανώνυμη Εταιρία και την κατάργηση της "Φαρμέτρικα" της θυγατρικής του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων που έχει κάνει τις πιο σοβαρές μελέτες, κυρίως στο χώρο του φαρμάκου.

Στο ίδιο άρθρο υπάρχει πρόβλεψη για την εκκαθάριση της ΕΛΒΙΠΥ ΑΕ.

  • Υπάρχει ακόμα διάταξη για πιο ευέλικτη, όπως είπε ο υπουργός, διαδικασία αξιολόγησης των φαρμάκων, για να μπουν στη διαβόητη λίστα.
  • Επίσης προβλέπει τη χωροθέτηση κέντρου υποστήριξης αυτιστικών ατόμων νομού Αττικής.
  • Δίνεται η δυνατότητα διορισμού σε κενές και κενούμενες θέσεις γιατρών υπηρεσίας υπαίθρου, γιατρών που έχουν ιθαγένεια κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ υπάρχει διάταξη που προβλέπει ότι υποψηφιότητα για θέσεις κλάδων γιατρών ΕΣΥ δεν υποβάλλεται αν ο υποψήφιος δεν έχει εκπληρώσει υπηρεσία υπαίθρου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ