Παρασκευή 16 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σώοι οι όμηροι, νεκρός ο απαγωγέας

Στις 7.20 χτες το απόγευμα δόθηκε τέλος στο θρίλερ της λεωφορειοπειρατίας

Αίσιο τέλος για τους ομήρους είχε χτες η περιπέτειά τους, όταν ο απαγωγέας τους, έπεφτε νεκρός από τη σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή της Αστυνομίας. Το θρίλερ της λεωφορειοπειρατίας που κράτησε 30 ώρες, έληξε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, αφήνοντας πίσω του πολλά αναπάντητα ερωτήματα, τόσο για το δράστη και τα κίνητρά του, όσο και για το πώς ακριβώς δόθηκε τέλος στην υπόθεση. Οι πέντε όμηροι που είχαν απομείνει στο λεωφορείο του ΚΤΕΛ Κιλκίς λυτρώθηκαν περίπου στις 7.20 μ.μ.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο αφοπλισμός του Αλβανού, τα στοιχεία του οποίου παραμένουν άγνωστα, έγινε με αστραπιαία επιχείρηση των ΕΚΑΜ. Ωστόσο, οι πραγματικές συνθήκες παρέμεναν μέχρι χτες βράδυ αδιευκρίνιστες, καθώς συγγενείς των ομήρων που συνομίλησαν μαζί τους, έκαναν λόγο για καθοριστική συμβολή του στρατιώτη Νέστορα Κόκκαλη και του οδηγού του λεωφορείου Ιωάννη Λυβερτζίδη στον αφοπλισμό του απαγωγέα.

Με βάση τα όσα έγιναν γνωστά από την Αστυνομία, η "ώρα μηδέν" για τον απαγωγέα ήρθε όταν οι αστυνομικοί ειδοποιήθηκαν από τους ομήρους ότι ο δράστης είχε κουραστεί και ήταν στα πρόθυρα κατάρρευσης. Για να κρατηθεί στα πόδια του και να μην του πέσει η χειροβομβίδα, υποβασταζόταν από το φαντάροΝέστορα Κόκκαλη.Το γεγονόςέγινε αντιληπτό από τους αστυνομικούς, οι οποίοι έδωσαν δυο περόνες στο φαντάρο για να προσπαθήσει να ασφαλίσει τη χειροβομβίδα. Επειδή αυτό δεν έγινε κατορθωτό, καθώς ο απαγωγέας την κρατούσε σφιχτά στα χέρια του, αποφασίστηκε να δράσουν ακαριαία τα ΕΚΑΜ. Ο οδηγός του λεωφορείου, ο Ιωάννης Λυβερτζίδης,άνοιξε αυτομάτως τις πόρτες και τέσσερις αστυνομικοί μπήκαν στο λεωφορείο. Αρπαξαν τα χέρια του απαγωγέα και του πήραν τη μια χειροβομβίδα, την οποία κατάφεραν να πετάξουν έξω από το λεωφορείο χωρίς να κινδυνεύσει κανένας. Ο απαγωγέας επιχείρησε να αμυνθεί με μια άλλη χειροβομβίδα αλλά δεν τα κατάφερε. Ενας ελεύθερος σκοπευτής τον πυροβόλησε από απόσταση περίπου 20 μέτρων. Οι μέχρι εκείνη την ώρα όμηροι, ο οδηγός, ο στρατιώτης και οι Αναστάσιος Καραγιάννης,Κώστας Αμανατίδης και Σωφρόνης Ρέππος έβγαιναν σώοι μέσα από το λεωφορείο και έτρεχαν σε ασφαλές μέρος.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν συγγενείς των ομήρων, που πρόλαβαν να συνομιλήσουν μαζί τους για λίγο, αμέσως μετά την απελευθέρωσή τους, η προσπάθεια αφοπλισμού του απαγωγέα ξεκίνησε από τον στρατιώτη και τον οδηγό του λεωφορείου και εκείνη τη στιγμή επενέβησαν τα ΕΚΑΜ.

Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει γύρω στις 7 το απόγευμα όταν παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα γύρω από το ακινητοποιημένο λεωφορείο, στο χωριό Παλαίστρα της Φλώρινας.Μετά από επίμονες προσπάθειες οι διαπραγματευτές κατάφεραν να πείσουν τον απαγωγέα ότι εάν απελευθερώσει όλους τους ομήρους, μπορεί να φύγει για την Αλβανία με τον οδηγό του λεωφορείου. Του είπαν ότι για κάθε όμηρο που θα απελευθέρωνε, θα του έδιναν πέντε εκατομμύρια δραχμές. Για πρώτη φορά του έδωσαν 15 εκατ. αλλά εκείνος αθέτησε το λόγο του και απελευθέρωσε μόνο δυο ομήρους, τη σπουδάστρια Βάσω Δελήπαλτα και τον εισπράκτορα Φίλιππο Γιαννακό.Οι αστυνομικοί άσκησαν πίεση επειδή δεν απελευθέρωνε και τον τρίτο επιβάτη με αποτέλεσμα να τον εκνευρίσουν και να τον κάνουν να πετάξει όλα τα χρήματα στο δρόμο. Μάλιστα πέταξε κι ένα δεκαχίλιαρο δικό του, βρίζοντας και θέλοντας προφανώς να δείξει ότι δεν υπολόγιζε τα χρήματα. Στην ουσία όμως ήταν η πρώτη ένδειξη ότι δε λειτουργούσε πλέον νηφάλια και η συμπεριφορά του άρχιζε να γίνεται απρόβλεπτη. Οι διαπραγματευτές ζήτησαν να είναι σε ετοιμότητα τα ΕΚΑΜ, ώστε να δράσουν εάν και όποτε χρειαστεί.

Νωρίς το μεσημέρι επιχειρήθηκε η απελευθέρωση των ομήρων με τη βοήθεια του γενικού πρόξενου της Αλβανίας, ο οποίος πήγε στην Παλαίστρα και μίλησε με το δράστη. Του υποσχέθηκε ότι αν απελευθέρωνε τους ομήρους θα τον φυγάδευε στην Αλβανία, αλλά εκείνος δεν τον εμπιστεύτηκε και ζητούσε να φύγει από εκείνο το σημείο μαζί με τους ομήρους.

Μέχρι αργά το βράδυ η ταυτότητά του παρέμενε άγνωστη και οι αστυνομικοί εναπόθεταν τις ελπίδες για την εξακρίβωση των στοιχείων του στα δακτυλικά αποτυπώματα. Από τα κινητά που χρησιμοποίησε ο δράστης θα επιχειρηθεί επίσης να διαπιστωθεί με ποιους συνομιλούσε την πρώτη μέρα της λεωφορειοπειρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ