Παρασκευή 16 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΛΛΑ
Με χρεοκοπία κινδυνεύουν οι ροδακινοπαραγωγοί

Περιοδεία στα χωριά της περιοχής κάνει από χτες ο Σπ. Στριφτάρης, επικεφαλής κλιμακίου του ΚΚΕ

Τραγική είναι η κατάσταση που βιώνουν οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας, ενώ βρίσκονται στη μέση της περιόδου συλλογής και παράδοσης της φετινής σοδειάς. Η τιμή του προϊόντος, μέρα με τη μέρα μειώνεται, κάτω από την πίεση των εμπόρων που δρουν ασύδοτοι. Ενώσεις και Συνεταιρισμοί σηκώνουν τα χέρια ψηλά και τα προβλήματα των παραγωγών διαρκώς διογκώνονται, οδηγώντας τους με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία.

Το τελευταίο δεκαήμερο, οι τιμές που δίνονται κατά μέσο όρο στο κιλό του ροδάκινου είναι 125 δραχμές. Αρχικά ξεκίνησαν με 150 και χτες έφτασε στις 107 δραχμές με τα έξοδα κοστολογίου, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, να φτάνουν τις 50 - 60 δραχμές. Οι παραγωγοί εμφανίζονται τρομαγμένοι, αφού καθημερινά τα δεδομένα αλλάζουν προς το χειρότερο. Δηλαδή, ροδάκινα που πριν λίγες μέρες γίνονταν δεκτά από τους συνεταιρισμούς σήμερα αποσύρονται και πάνε για χυμοποίηση, με την τιμή αγοράς να φτάνει μόλις τις 20 δρχ. κατά κιλό. Σε απόγνωση βρίσκονται οι ροδακινοπαραγωγοί των περιοχών, που πριν λίγες μέρες πλήγηκαν από χαλαζόπτωση, με αποτέλεσμα η παραγωγή να παραμένει αμάζευτη στα δέντρα, αλλά και όση μαζεύεται να μένει αδιάθετη.

Δέκτης της απόγνωσης των παραγωγών, εξαιτίας των παραπάνω προβλημάτων, έγινε ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,ο οποίος, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία της ΝΕ Πέλλας του Κόμματος, περιοδεύει χτες και σήμερα σε χωριά της περιοχής. Μιλώντας στο Ριζάρι χτες το απόγευμα, αλλά και νωρίτερα στη Σκύδρα,ο Σπ. Στριφτάρης κάλεσε τους παραγωγούς να παλέψουν μαζί με τους άλλους εργαζόμενους για να αποκρούσουν τις πολιτικές που γεννάνε τα προβλήματα. Να καταλάβουν ότι, όσο θα μένουν αδρανείς, η επίθεση κυβέρνησης και βιομηχάνων θα μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Θα χρεώνονται και θα αναγκάζονται να φεύγουν από τα χωριά τους, ψάχνοντας για δουλιά εκεί που δεν υπάρχει. Τους κάλεσε να αγωνιστούν, μαζί με τους κομμουνιστές. Να βάλουν στην άκρη τις συμβιβασμένες ηγεσίες του αγροτοσυνεταιριστικού συνδικαλιστικού κινήματος και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ένταση και κλιμάκωση της πάλης, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, που εκπορεύεται από τα κέντρα του μεγάλου κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ