Παρασκευή 16 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Συλλογική αντίσταση στις ιδιωτικοποιήσεις

Την κοινή απαίτηση, η ΠΟΕ-ΟΤΑ να δράσει συλλογικά και όχι αποσπασματικά στο θέμα ιδιωτικοποιήσεων δημοτικών υπηρεσιών, εξέφρασαν χτες σε σύσκεψη οι πρόεδροι των πρωτοβάθμιων σωματείων

Η κοινή απαίτηση για συντονισμό και λήψη πρωτοβουλιών από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ - ΟΤΑ), ώστε να αντιμετωπιστεί συλλογικά - και όχι αποσπασματική - η πολιτική ιδιωτικοποίησης δημοτικών υπηρεσιών, εκφράστηκε χτες από τους προέδρους των πρωτοβάθμιων σωματείων απ' όλη την Ελλάδα στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ομοσπονδίας.

Η σύσκεψη, με θέμα τις ιδιωτικοποιήσεις, πραγματοποιήθηκε μετά από απόφαση του Γενικού Συμβουλίου (ΓΣ) της ΠΟΕ - ΟΤΑ, καθώς τον τελευταίο καιρό υπήρξαν πολλά "κρούσματα" ιδιωτικοποιήσεων δημοτικών υπηρεσιών. Να σημειώσουμε όμως ότι στη συνεδρίαση του ΓΣ την 1η Ιούλη, οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ είχαν προτείνει να κλιμακωθεί ο αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και να πραγματοποιηθεί τρίωρη στάση εργασίας στις 15 Ιούλη (χτες) και συγκεντρώσεις ανά νομό. Ολες οι υπόλοιπες παρατάξεις, όμως, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΣΚ και Αγωνιστικές Κινήσεις - Συσπειρώσεις αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αποσπασματικά και όχι συλλογικά και να επεμβαίνει η Ομοσπονδία σε κάθε δήμο ξεχωριστά και εφόσον εκεί προωθείται ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών.

Στις τοποθετήσεις τους οι πρόεδροι ήταν κατηγορηματικοί ότι η Ομοσπονδία πρέπει να αντιδράσει συλλογικά και άμεσα, διεκδικώντας θεσμική κατοχύρωση για τη μη δημιουργία Δημοτικών Επιχειρήσεων, οι οποίες σήμερα έχουν φτάσει να είναι περίπου 2.500, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και τακτοποίηση των εκτάκτων που εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Ακόμη οι πρόεδροι ζήτησαν να συνεδριάσει μέσα στις επόμενες 15 ημέρες το ΓΣ, για να λάβει πρωτοβουλίες για συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων και όχι με αποσπασματικές και μεμονωμένες κινήσεις σε κάθε δήμο.

Αρκετοί πρόεδροι, πάντως, και κυρίως από δήμους της Αττικής πρόβαλαν έντονα και το πρόβλημα των συμβασιούχων και κατήγγειλαν την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας για αδράνεια. Αυτό τους οδήγησε, όπως τόνισαν, στο να λάβουν δικές τους πρωτοβουλίες. Ετσι, θα συναντηθούν με τα κόμματα, ενώ θα πραγματοποιήσουν και σύσκεψη των συμβασιούχων για να συζητήσουν το θέμα. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι στη χθεσινή σύσκεψη εκτός από τους προέδρους των σωματείων παρευρέθηκαν και δεκάδες συμβασιούχοι.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΣΑΚ - ΟΤΑ καταγγέλλει την πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ ότι γίνεται σκαλοπάτι για να περνά η κυβερνητική πολιτική και ότι από την 1η Ιούλη είχε καταθέσει συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων: Την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων Δημοτικών Επιχειρήσεων, ενιαία σχέση εργασίας για όλους και καταδίκη του θεσμού των εκτάκτων και της μερική απασχόλησης, πρόσληψη μόνιμο προσωπικού και τακτοποίηση των έκτακτων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ουσιαστικές αυξήσεις και ΑΤΑ νομοθετικά κατοχυρωμένη, πραγματικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στο δημόσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ