Παρασκευή 16 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κι άλλη αιμορραγία για το ΙΚΑ

Απελευθερώνεται το νοσήλιο και το Ιδρυμα, με τη σύμφωνη γνώμη του νέου διοικητή του, καλείται να πληρώσει αναδρομικά 22 δισ. δραχμές για "τιμολόγια" που αφορούν την περίθαλψη ασφαλισμένων του ΙΚΑ σε νοσοκομεία του ΕΣΥ

Σε νέα οικονομική αιμορραγία οδηγεί το ΙΚΑ η κυβέρνηση, με την τροπολογία που περιέλαβε στο νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις και το οποίο κατατέθηκε ήδη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Το ΙΚΑ θα κληθεί σε τρεις μήνες απ' την ψήφιση του νόμου για τις μεταμοσχεύσεις να καταβάλει στα δημόσια νοσοκομεία το ποσό των 22 δισ. δραχμών, αναδρομικά, για υλικά, εξετάσεις και ιατρικές πράξεις, όπως αυτές χρεώθηκαν απ' τα νοσοκομεία και κοστολογήθηκαν απ' το ΚΕΣΥ μέχρι το Φλεβάρη του 1998. Από εκεί και πέρα θα ισχύει η διατίμηση στις υπηρεσίες νοσηλείας για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, που αποτελέσει και το εφαλτήριο και για τους άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Μ' άλλα λόγια πρόκειται για απελευθέρωση του νοσηλίου που αποτελεί μια ευθεία βολή στα ταμεία, τα οποία καλούνται να πληρώσουν την υποταγή στη λογική της ΟΝΕ. Μια υποταγή που μεταφράζεται σε περικοπές των κοινωνικών δαπανών απ' τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η ρύθμιση

Το άρθρο 25 του νομοσχεδίου για τις μεταμοσχεύσεις αναφέρεται στη "ρύθμιση καταβολής δαπανών νοσηλείας ασφαλισμένων του ΙΚΑ στα νοσοκομεία ΕΣΥ" και προβλέπει τα εξής: "Δαπάνες νοσηλείας ασφαλισμένων ΙΚΑ που αφορούν, υλικά και σε τιμές όχι υψηλότερες από αυτές που έχουν καθοριστεί από το Ιδρυμα, ιατρικές πράξεις, εργαστηριακές εξετάσεις και φάρμακα που δε συμπεριλαμβάνονται στο νοσήλιο, αλλά έχουν βεβαιωθεί από τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα του ΝΔ 2592/53, βάσει αποφάσεων του υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, μετά από γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ και αμφισβητείται η καταβολή τους, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που ίσχυε μέχρι την υπ. αριθμ. Υ4α/οικ 1320/3.2.98 (ΦΕΚ) Κοινή Υπουργική Απόφαση, θεωρούνται νόμιμες και καταβάλλονται από το ΙΚΑ στα νοσοκομεία εντός τριμήνου από την έναρξη ισχύος του παρόντος".

Η υπουργική απόφαση του Φλεβάρη του 1998 εκδόθηκε με βάση το νόμο 2519/97 που καθιέρωνε το διαφοροποιημένο νοσήλιο και προέβλεπε δύο "ειδών νοσήλια": Το ημερήσιο ενοποιημένο (κλειστό) νοσήλιο και το συνολικό ενοποιημένο (κλειστό) νοσήλιο.

Με το ημερήσιο ενοποιημένο νοσήλιο υπήρξαν αυξήσεις από 29-64% ανάλογα με τη θέση νοσηλείας, ενώ με το συνολικό ενοποιημένο νοσήλιο υπήρξε "διατίμηση" των ακριβών ιατρικών πράξεων (πχ καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις ή μεταμοσχεύσεις). Για τις επιπτώσεις αυτών των αυξήσεων και διατιμήσεων των νοσηλίων δε έχουν δοθεί στοιχεία. Πάντως ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ, Γρ. Σολωμός,στο βιβλίο του η "Κοινωνική Ασφάλιση σε μετάβαση" υποστηρίζει ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει "αύξηση, της τάξης του 50-60% των δαπανών περίθαλψης του ΙΚΑ λόγω της εφαρμογής του τιμολογίου νοσηλίων του νόμου 2519/97".Ηδη, χωρίς την εφαρμογή του τιμολογίου του νόμου 2519/97 οι δαπάνες νοσηλείας του ΙΚΑ έχουν αυξηθεί κατά 58,3%, όπως φαίνεται και στον πίνακα που δημοσιεύουμε.

Με τη νέα ρύθμιση αναμένεται να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση του ΙΚΑ, καθώς πρόκειται για επιπλέον δαπάνη που θα προέλθει απ' τη διατίμηση των δαπανών περίθαλψης.

Ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ Γρ. Σολωμός είχε αρνηθεί να εξοφλήσει τα τιμολόγια με τις πρόσθετες απαιτήσεις των νοσοκομείων, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δεν ήταν σύννομες.

Η τύχητων νοσοκομείων

Οπως δήλωσε χτες ο υπουργός Λ. Παπαδήμας,το ΙΚΑ δεν αμφισβητεί αυτές τις πρόσθετες πράξεις ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη του νέου διοικητή του Ιδρύματος Μ. Νεκτάριου.Ετσι, όπως προκύπτει απ' τις δηλώσεις του υπουργού, ήρθε και η νομική επικάλυψη των ήδη διαμορφωμένων τιμολογίων των νοσοκομείων.

Πριν από λίγες μέρες ο Λ. Παπαδήμας δήλωσε σε εφημερίδα ότι μελετά το ενδεχόμενο της αλλαγής της λειτουργίας ορισμένων νοσοκομείων με τη μετατροπή τους σε διαγνωστικά κέντρα και ότι προς αυτή την κατεύθυνση συζητά και με τη Διοίκηση του ΙΚΑ.

Χτες ο υπουργός ρωτήθηκε για το ποια θα είναι αυτά τα νοσοκομεία και εάν θα αφορά και τα νοσοκομεία του ΙΚΑ. Η απάντηση του υπουργού ήταν: "Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Οταν παρθούν θα ανακοινωθούν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ