Παρασκευή 16 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δυναμική παρουσία των νεφροπαθών

Σε κατάληψη ενός γραφείου κοντά στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (MTN) του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης προχώρησε χτες ο Σύλλογος Νεφροπαθών Βόρειας Ελλάδας.

Ο Σύλλογος εδώ και έξι χρόνια ζητά το χώρο αυτό για να προστεθούν εκεί τρία κρεβάτια νοσηλείας και μηχανήματα αιμοκάθαρσης, που θα συμβάλουν στην αποσυμφόρηση της ΜΤΝ του Νοσοκομείου, για να μην αναγκάζονται οι ασθενείς να κάνουν αιμοκάθαρση στο διάδρομο. "Επειδή η υπομονή μας εξαντλήθηκε" δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ευθύμιος Σχίζας.

Ο υπουργός Λ. Παπαδήμας, απαντώντας σε ερώτηση για την κατάληψη των νεφροπαθών στο ΑΧΕΠΑ, είπε: "Είχαμε επαφή με τον πρόεδρο του Νοσοκομείου, από τον οποίο ζήτησα σε συνεργασία με τον διευθυντή της Μονάδας Αιμοκάθαρσης, το διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας και την επιστημονική επιτροπή, να μπορέσουν να βρουν μια άμεση λύση στο πρόβλημα που βάζουν οι νεφροπαθείς, που έχει να κάνει με την αναμονή τους μέχρι να έρθει η ώρα να μπουν στη Μονάδα".

Κατά τ' άλλα, ο υπουργός μίλησε για σχεδιασμό του υπουργείου για την αντιμετώπιση των αναγκών των νεφροπαθών με κονδύλια του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, για "να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες νεφροπαθών που υπάρχουν όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά σε όλη τη χώρα, δημιουργώντας καινούριες μονάδες εκεί που δεν υπάρχουν και επεκτείνοντας τις Μονάδες εκεί που υπάρχουν και δεν επαρκούν".

Να σημειωθεί ότι τα προβλήματα των νεφροπαθών οξύνονται τη θερινή περίοδο, καθώς δεν μπορούν να μετακινηθούν επειδή πρέπει να κάνουν αιμοκάθαρση μέρα παρά μέρα.

Πέρα από όλα αυτά, οι νεφροπαθείς βρίσκονται σε οικτρή οικονομική κατάσταση αφού δεν εργάζονται, οι συντάξεις τους είναι πενιχρές (38.200 δραχμές) και, αν και Ατομα με Ειδικές Ανάγκες, δεν παίρνουν επίδομα πρόνοιας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ