Παρασκευή 16 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ"
Μείον μία πτέρυγα και 97 κρεβάτια

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν, τονίζοντας ότι η επιλογή αυτή αποβαίνει σε βάρος της περίθαλψης του λαού της περιοχής

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 9 χτες το πρωί, στην πύλη της πτέρυγας "Τσαγγάρη", του νοσοκομείου "Αμαλία Φλέμιγκ" στα Μελίσσια, απάντησαν οι εργαζόμενοι στην απόφαση της διοίκησης να συρρικνώσει τη δυναμικότητά του. Στη συνέχεια, με πορεία διαμαρτυρίας, πήγαν στην πτέρυγα "Ζωοδόχος Πηγή" και λίγες ώρες πριν την κλείσει οριστικά η απόφαση της διοίκησης, την απέκλεισαν συμβολικά.

Το νοσοκομείο "Αμαλία Φλέμιγκ" αποτελείται από τρεις πτέρυγες, την πτέρυγα "Τσαγγάρη", την πτέρυγα "Ζ. Πηγή" και την πτέρυγα "Μπόμπολα".

Η διοίκηση του νοσοκομείου, μετά από σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, αποφάσισε τη συρρίκνωση του νοσοκομείου με το κλείσιμο της πτέρυγας "Ζ. Πηγή" και τη μεταστέγαση σε λυόμενα των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, του κυτταρολογικού εργαστηρίου και των αποθηκών του υλικού. Ταυτόχρονα, κλείνει και 97 αναπτυγμένα κρεβάτια, όταν αναζητούνται κλίνες για να μην υπάρχουν ράντζα.

Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι η ενέργεια αυτή είναι σε βάρος της παροχής περίθαλψης στο λαό της περιοχής και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το σύνολο του προσωπικού. "Το νοσοκομείο μας μαζί με το "Σισμανόγλειο", τόνιζαν χτες, είναι τα μοναδικά γενικά δημόσια νοσοκομεία, που καλύπτουν τη μεγάλη περιφέρεια των βορείων προαστίων, με 1,5 εκατομμύριο κατοίκους περίπου". Επιπλέον, όπως τόνισε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου εργαζομένων Ζαχαρόπουλος Βασίλης,η απόφαση αυτή διακόπτει την προοπτική ανάπτυξης του νοσοκομείου. Παράλληλα, διέψευσε τους ισχυρισμούς του υπουργού πως έχουν μεταφερθεί οι υπηρεσίες της πτέρυγας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι θέσεις εργασίας καθορίζονται με βάση τα κρεβάτια και με αναλογία 2 με 3 εργαζόμενοι ανά κρεβάτι. Ετσι προκύπτει πως ο νέος Οργανισμός που σχεδιάζεται τώρα θα προβλέψει για το νοσοκομείο περίπου 200 - 300 εργαζόμενους λιγότερους.

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό, ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας, στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, δήλωσε: "Υπήρξε απάντηση από τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι αυτά τα κρεβάτια ουδέποτε λειτουργούσαν, ότι τα κρεβάτια δε μειώνονται κατά 97, αλλά πολύ λιγότερο, ότι ικανοποιείται αίτημα των γιατρών να βρεθεί το τμήμα επειγόντων περιστατικών κοντά στη λειτουργία τους, πράγμα που ήδη έχει ικανοποιηθεί και γίνεται και πως υπήρχε και μια ανακοίνωση που αφορούσε την πληρότητα του νοσοκομείου που δείχνει ότι είναι σε πάρα πολύ χαμηλό επίπεδο".

Σύμφωνα όμως με τους εργαζόμενους, μέχρι χτες στα κρεβάτια αυτά νοσηλεύονταν τουλάχιστον 40 ασθενείς, ενώ από τα εξωτερικά ιατρεία, όπως διαπιστώσαμε, εξυπηρετούνταν καθημερινά 50 - 60 ασθενείς. Οσο για την πληρότητα των κρεβατιών, ακριβώς τα επιπλέον κρεβάτια θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τα υπερφορτωμένα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, μέσα από συνεργασία με το ΕΚΑΒ, ώστε να μειωθούν τα ράντζα που υπάρχουν σε άλλα νοσοκομεία.

Στο πλευρό των εργαζομένων, βρίσκεται και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της οποίας Γιάννης Λαζαρίδης,που παραβρέθηκε στη χτεσινή κινητοποίηση, τόνισε πως δεν πρέπει να χαθούν τα κρεβάτια και να αρχίσει διάλογος μεταξύ εργαζομένων, ΠΟΕΔΗΝ και υπουργείου Υγείας, ώστε να αναπτυχθεί η λειτουργικότητά του, να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του και να μη μειωθούν οι θέσεις εργασίας με τη σύσταση των νέων Οργανισμών στα νοσοκομεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ