Παρασκευή 16 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ
Σοβαρές καταγγελίες για την επιλογή βιβλίων

Μοχλός για την παράδοση του σχολικού βιβλίου και των προγραμμάτων σε μεγάλες επιχειρήσεις φαίνεται πως αποτελεί το πρόγραμμα του ΕΠΕΑΕΚ για τη δημιουργία 500 σχολικών βιβλιοθηκών. Σοβαρές καταγγελίες για αδιαφάνεια στην επιλογή των βιβλίων που επιλέχθηκαν για τις σχολικές βιβλιοθήκες κάνουν οι εκπρόσωποι 45 εκδοτών, που διαμαρτύρονται για τη "μεροληπτική", όπως τη χαρακτηρίζουν, στάση του υπουργείου Παιδείας. Για το σκοπό αυτό, έχουν μάλιστα ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι όταν συγκροτήθηκε η λίστα με τα βιβλία που επιλέγονται για τις σχολικές βιβλιοθήκες, οι 45 εκδότες είχαν διαμαρτυρηθεί και ζήτησαν να επαναληφθεί ο διαγωνισμός. Αυτό έγινε και η λίστα συμπληρώθηκε, όμως το μεγαλύτερο ποσοστό (700 στα 800 βιβλία) εξακολουθεί να καλύπτεται από τους εκδότες που είχαν επιλεγεί την πρώτη φορά. Επίσης η σύνθεση της επιτροπής ήταν η ίδια.

Οι 45 εκδότες δήλωσαν χτες ότι δε θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Ζητούν τη συμπλήρωση του καταλόγου των επιλεγμένων βιβλίων, την ακύρωση του διαγωνισμού και τη συγκρότηση νέας επιτροπής, η οποία θα συγκροτείται από επιστημονικούς φορείς. Σοβαρές καταγγελίες έγιναν για την επιλογή των βιβλίων, καθώς, όπως είπαν, δεν έχει δημοσιευτεί το πρακτικό της επιτροπής, έχουν επιλεγεί βιβλία ακατάλληλα για σχολεία και δεν ορίστηκαν τα κριτήρια, με τα οποία επιλέγονται τα βιβλία, ενώ έγινε λόγος και για αιτήσεις εκδοτών που δεν εξετάστηκαν καν.

Οπως προκύπτει, αν και έχουν επιλεγεί και τίτλοι βιβλίων από μικρότερους εκδότες, τη μερίδα του λέοντος στα βιβλία που υπάρχουν στις βιβλιοθήκες και κατά προέκταση στα κοινοτικά κονδύλια με τα οποία χρηματοδοτείται το πρόγραμμα την έχουν μεγαλοεκδότες, ενώ συγκεκριμένα εκδότες φωτογράφισαν τον εκδοτικό οργανισμό του Χρ. Λαμπράκη. Ακούστηκε, μάλιστα, από εκδότες ότι οι βιβλιοθήκες, τελικά, δημιουργούνται για να υπηρετήσουν συμφέροντα μεγαλοεκδοτών.

Το παραπάνω γεγονός όμως μπορεί να ενταχθεί σε μία γενικότερη προσπάθεια αλλαγής καθεστώτος στο θέμα του σχολικού βιβλίου και τον έλεγχό του από μεγάλες εκδοτικές επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι, ήδη, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο έχει καταθέσει στο υπουργείο πρόταση, τα σχολικά βιβλία να εκδίδονται από ιδιώτες και να τα αγοράζει το κάθε σχολείο από τα βιβλιοπωλεία με χρηματοδότηση από το υπουργείο Παιδείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ