ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούλη 1999
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ο λαός θα απαντήσει στην απάτη της κυβέρνησης

Συνέντευξη Τύπου μελών της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ

Οι Θεσσαλοί δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούν με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και πρέπει να απαιτήσουν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις να λειτουργήσει το Πανεπιστημιακό Περιφερειακό νοσοκομείο Λάρισας.

Αυτό επισήμαναν χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τα μέλη της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

"Οι θέσεις αυτές, επισήμαναν, στηρίζουν το αίτημα όλων των φορέων της Θεσσαλίας που απαιτούν εδώ και καιρό την έναρξη της λειτουργίας του Ιδρύματος, για να καλυφτούν οι ανάγκες των κατοίκων της περιοχής σε τριτοβάθμια περίθαλψη, να βελτιωθεί η νοσοκομειακή περίθαλψη και να στηριχτεί η λειτουργία του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της περιοχής μας".

Η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ εκτιμά ότι, η κυβερνητική απόφαση έρχεται σε αντίθεση με την εκφρασμένη θέληση του θεσσαλικού λαού και των φορέων του, να λειτουργήσει αυτόνομα το ΠΠΓΝ Λάρισας, με ταυτόχρονη αναβάθμιση των νομαρχιακών νοσοκομείων της περιοχής. Η κυβερνητική επιλογή οδηγεί σε υποβάθμιση τόσο το νομαρχιακό νοσοκομείο όσο και το πανεπιστημιακό, πριν καλά καλά αρχίσει να λειτουργεί.

Δυστυχώς, όπως επισήμαναν τα μέλη της Επιτροπής Περιοχής, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια κυβερνητική πολιτική που βασικά της στοιχεία είναι η λιτότητα για τις δαπάνες υγείας και η αντιμετώπιση της υγείας ως εμπόρευμα που διακινείται με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και που διευκολύνει και ενισχύει τη δραστηριότητα του επιχειρηματικού κεφαλαίου στον ευαίσθητο τομέα της υγείας με στόχο το κέρδος. Είναι, τόνισαν, φανερή η αγωνία της κυβέρνησης να δημιουργήσει την εντύπωση ότι το ΠΠΓΝ Λάρισας θα λειτουργήσει και θα καλύψει τις τεράστιες ευθύνες της για την απαράδεκτη καθυστέρηση έναρξης λειτουργίας του Ιδρύματος με όλες τις αρνητικές συνέπειες για τους κατοίκους της Θεσσαλίας. Αποκαλύπτεται, όμως, η πρόθεση της κυβέρνησης να λειτουργήσει με μπαλώματα το νέο νοσοκομείο με σταδιακή συρρίκνωση και τελικά με κατάργηση του νομαρχιακού νοσοκομείου αφού ήδη υπόσχεται να κάνει έναρξη λειτουργίας του νέου με μεταφορά κλινικών του νομαρχιακού νοσοκομείου.

Και πρόσθεσαν: "Για να λειτουργήσουν οι νέες κλινικές, αντικειμενικά θα οδηγηθούμε στη μεταφορά και άλλων τμημάτων του νοσοκομείου καθώς και προσωπικού". Δηλαδή σε πρώτη φάση θα οδηγήσει στην υποβάθμιση του νομαρχιακού νοσοκομείου και τελικά στην κατάργησή του. Αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει στην υποβάθμιση και του πανεπιστημιακού νοσοκομείου, αφού ένα μεγάλο μέρος των δυνατοτήτων του θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της δευτεροβάθμιας περίθαλψης, κυρίως των κατοίκων του Νομού Λάρισας".

Ταυτόχρονα, εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους ότι ο θεσσαλικός λαός και οι φορείς του δε θα επιτρέψουν να πραγματοποιηθούν αυτές οι κυβερνητικές επιλογές. "Η σωστή λειτουργία του ΠΠΓΝ Λάρισας θα απαιτήσει συντονισμένους αγώνες όλων των φορέων της Θεσσαλίας για να λειτουργήσει το ΠΠΓΝ Λάρισας με την ανάπτυξη πανεπιστημιακών κλινικών και εργαστηρίων σύμφωνα με επιστημονικές προδιαγραφές για ένα σωστό Ιατρικό Τμήμα και για να καλυφτούν οι ανάγκες σε τριτοβάθμια περίθαλψη", τόνισαν.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής, που συμμετείχε σε σύσκεψη που έγινε προ ημερών στο υπουργείο Εσωτερικών για το νοσοκομείο, μιλώντας στο "Ρ" δήλωσε: "Ολοι οι φορείς της περιοχής ομόφωνα ζητήσαμε το νοσοκομείο να λειτουργήσει ως Πανεπιστημιακό Περιφερειακό νοσοκομείο. Οι οποιεσδήποτε προσπάθειες της κυβέρνησης αλλοίωσης αυτού του χαρακτήρα, θα φέρει σε πλήρη ρήξη την κυβέρνηση με όλους τους φορείς της Θεσσαλίας η οποία είναι πάρα πολύ υποβαθμισμένη στις υπηρεσίες της υγείας".

ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
"Καιάδας" για τους ασθενείς οι ελλείψεις

Μόνο 180 άνθρωποι με βαριές αναπηρίες έχουν τη δυνατότητα νοσηλείας σε δημόσιο κέντρο αποθεραπείας! Χιλιάδες θύματα τροχαίων και εργατικών ατυχημάτων αφήνονται στην τύχη τους ή στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Προκλητική η πρόεδρος του ιδρύματος, η οποία απαγόρευσε στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ να επισκεφτεί τους χώρους εργασίας των νοσηλευτών!

Η Ελλάδα δε διατηρεί την πρωτιά, σε όλη την Ευρώπη, μόνο στα τροχαία ατυχήματα, αλλά και μια από τις πρώτες θέσεις στην έλλειψη πολιτικής αποκατάστασης των τραυματιών. Η χτεσινή επίσκεψη αντιπροσωπείας του τμήματος Πρόνοιας του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Χάρη Χουρδάκη και Μάριο Καμακάρη στους χώρους του Εθνικού Ιδρύματος Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ) στο Ιλιον,απέδειξε, όχι μόνο τις πραγματικές συνθήκες θεραπείας των ελάχιστων συγκριτικά με όσους έχουν ανάγκη, ασθενών, αλλά και τις πραγματικές προθέσεις της πολιτείας.

Τη στιγμή που εργαζόμενοι, ασθενείς και συγγενείς τους έχουν από καιρό επισημάνει τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού, η πρόεδρος του Ιδρύματος Μ. Παπανδρέου,επιχείρησε, να παρουσιάσει την εικόνα πως όλα "βαίνουν καλώς", αφού μέσα στο 1999 θα γίνουν 21 προσλήψεις και θα γίνουν έργα ανάπλασης των χώρων.

Εφτασε, μάλιστα, στο σημείο, με το πρόσχημα πως "δεν υπήρχε η κατάλληλη προετοιμασία", να απαγορεύσει στους εκπροσώπους του ΚΚΕ την επίσκεψη στους χώρους εργασίας του νοσηλευτικού προσωπικού. Οταν, όμως, οι εκπρόσωποι του Κόμματος ανταπάντησαν πως δε διαπραγματεύονται το δικαίωμα να επισκέπτονται τους εργαζόμενους στους χώρους εργασίας, η πρόεδρος απάντησε πως "είναι γνωστή η ταχτική του ΚΚΕ και του "Ρ"".

Παρά την άρνηση της προέδρου η επίσκεψη στους χώρους εργασίας έγινε και ήρθε στο φως η πραγματική εικόνα του Ιδρύματος.

Ενας νοσοκόμος για 130 ασθενείς!

Τη στιγμή που κάθε χρόνο στη χώρα μας υπάρχουν 30.000 τραυματίες από τροχαία ατυχήματα, στο Ιδρυμα, που καλύπτει τα 3/4 των κρεβατιών σε όλη τη χώρα, υπάρχουν μόνο 130 κρεβάτια και άλλα 60 περίπου στην Αττική. Στα 130 κρεβάτια όμως του ΕΙΑΑ ένας νοσοκόμος καλείται να φροντίσει τους 130 ασθενείς με βαριές κινητικές αναπηρίες. Προκειμένου, μάλιστα, να καλυφτούν οι ανάγκες, οι εργαζόμενοι φτάνουν να παίρνουν ρεπό κάθε 20 μέρες.

Οι πραγματικές ανάγκες των Ελλήνων από τροχαία, εργατικά ατυχήματα, εγκεφαλικά, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κλπ. ασφαλώς δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τα 180 κρεβάτια και δεν είναι τυχαίο όπως επισήμανε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων φυσίατρος Νίκος Τασιόπουλος πως κάθε μήνα μόνο σε ένα ιδιωτικό κέντρο της Αγγλίας πηγαίνουν 10 ασθενείς με κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία 13 εκατομμύρια ο καθένας.

Ενδεικτικά, υπάρχουν ελλείψεις σε ποσοστό 50% στο νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ στους φυσιοθεραπευτές η διεθνής αναλογία είναι ένας προς εφτά και στο ίδρυμα υπάρχουν 15 μαζί με τον προϊστάμενο. Την ίδια στιγμή, πολλοί εργαζόμενοι παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υγείας ενώ πρόσφατα σημειώθηκαν και θάνατοι.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν προσπάθειες τρομοκράτησης και χειραγώγησης από τη διεύθυνση του Ιδρύματος, ιδιαίτερα μάλιστα με την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Την ίδια εικόνα παρουσίασε στον "Ρ" και ο Σπύρος Καλογήρος που πριν λίγο καιρό νοσηλεύτηκε στο ΕΙΑΑ. "Παρότι, τόνισε, υπάρχει φιλότιμη προσπάθεια από νοσηλευτές και επιστημονικό προσωπικό οι ελλείψεις είναι τεράστιες. Από την άλλη δεν είναι τυχαίο ότι τα 60 νέα κρεβάτια δεν έχουν ακόμη λειτουργήσει, με αποτέλεσμα κόσμος να περιμένει στην ουρά τη στιγμή που η θεραπεία πρέπει να είναι άμεση".

Από την πλευρά του ο Χάρις Χουρδάκης, επισήμανε την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αναβάθμιση αυτών των υπηρεσιών που θυσιάζονται στο βωμό της μείωσης των κοινωνικών δαπανών. "Το λεγόμενο κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης το ζούμε, τόνισε, καθημερινά με το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, με τη μετατροπή της χώρας μας σε χώρα παραγωγής αναπήρων λόγω των πρωτιών που έχουμε σε τροχαία και εργατικά ατυχήματα και ανυπαρξίας δημόσιας πρωτοβάθμιας υγείας και μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους της χώρας. Δεν μπορεί να δοθεί λύση στο πρόβλημα αν δεν αυξηθούν οι δαπάνες, αν δεν ιδρυθούν όλα τα απαραίτητα δημόσια κέντρα αποκατάστασης σε όλη τη χώρα και αν δεν κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων με λύση στα πάγια αιτήματά τους", σημείωσε. Στο κέντρο τόνισε, πρέπει να μπει ο άνθρωπος και οι ανάγκες του και όχι η κερδοσκοπία των μεγαλοκεφαλαιούχων.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ"
Αυθαιρεσιών συνέχεια

Σοβαρές καταγγελίες σε βάρος του Διοικητικού Συμβουλίου και του διευθυντή του νοσοκομείου της Νέας Ιωνίας "Αγία Ολγα" φέρνει στη δημοσιότητα η ανακοίνωση της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΑΣ) εργαζομένων.

Στην καταγγελία αναφέρεται πως "βιαστικά μέσα στο καλοκαίρι ο πρόεδρος του υπηρεσιακού συμβουλίου και διευθυντής του νοσοκομείου Κ. Μπιλιάνης, γνωστός για τις αυθαιρεσίες του και από άλλες περιπτώσεις, όπως τις παράνομες προσλήψεις του διαγωνισμού του 1994, προχώρησε στις κρίσεις των διευθυντών και υποδιευθυντών των υπηρεσιών του νοσοκομείου καθαρά με κομματικά κριτήρια. Με μια απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας του υπηρεσιακού συμβουλίου, τοποθετώντας αυθαίρετα άτομα της κομματικής επιλογής του κυβερνητικού κόμματος και απομακρύνοντας ανθρώπους, με μόνο κριτήριο ότι δεν ανήκουν στο μηχανισμό τους και την άρνησή τους να χρησιμοποιηθούν από αυτόν.

Η κατάσταση αυτή προκάλεσε την αγανάκτηση των εργαζομένων, δεδομένου ότι είναι ένα κομμάτι ακόμα του παζλ αυθαιρεσίας από πλευράς των διοικούντων, όταν η λειτουργία του νοσοκομείου στηρίζεται στο φιλότιμο των εργαζομένων λόγω των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Η ανακοίνωση - καταγγελία της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" συνεχίζει, θέτοντας τα παρακάτω ζητήματα και ερωτήματα:

"Με ποιες πλάτες, τελικά, παραμένει στη θέση του, συνεχίζοντας να αυθαιρετεί ο διευθυντής του νοσοκομείου, που διορίστηκε και από τον υπουργό ως πρόεδρος του υπηρεσιακού συμβουλίου, όταν είναι γνωστό σε όλους ότι ευθύνεται για τις παράνομες προσλήψεις του '94, τη συνέχιση της ομηρίας των 25 συναδέλφων που προσλήφθηκαν με αυτό τον διαγωνισμό, αλλά και της κωλυσιεργίας της αποκατάστασης των αδικηθέντων εδώ και πέντε χρόνια; Πώς γίνεται να παραμένει στη θέση του, όταν είναι γνωστό ότι πρωτοστατεί αυτός ή η διοίκηση του νοσοκομείου και η παράταξη της ΠΑΣΚΕ στο κλίμα ευνοιοκρατίας, ημετεροκρατίας, αλλά και οικογενειοκρατίας στο συγκεκριμένο νοσοκομείο;".

Η ανακοίνωση συνεχίζει, καταγγέλλοντας "την άρνηση του υπουργείου και της διοίκησης του νοσοκομείου, με τη σύμπραξη των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ, να ορίσει ως μέλος της διοίκησης του νοσοκομείου τον γνήσια εκλεγμένο εκπρόσωπο των εργαζομένων και μέλος της "Αγωνιστικής Συσπείρωσης" Νίκο Αποστολόπουλο,τη στιγμή που υπάρχει και σχετική απόφαση του διοικητικού Πρωτοδικείου, που κρίνει ως παράνομη σχετική απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου, περί ακύρωσης των εκλογών των εργαζομένων".

Η ΑΣ ζητάει την ανάκληση της απόφασης του υπηρεσιακού συμβουλίου, την απομάκρυνση του διευθυντή, την κατοχύρωση της δουλιάς των 25 που προσλήφθηκαν με το διαγωνισμό του '94 και την αποκατάσταση των 25 αδικηθέντων του ίδιου διαγωνισμού και τον άμεσο διορισμό ως μέλος του ΔΣ του γνήσια εκλεγμένου εκπροσώπου των εργαζομένων.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Κατά των αμερικανικών σχεδίων τσιμεντοποίησης

Ομόφωνη απόφαση ύστερα από πρόταση της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας

Την αντίθεσή του στην τσιμεντοποίηση του χώρου, έκτασης 18,4 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, δίπλα από την Αμερικανική Πρεσβεία, εξέφρασε, με προχτεσινή ομόφωνη απόφασή του, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας, στο οποίο έφεραν το θέμα οι σύμβουλοι της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ), Σπύρος Χαλβατζής και Θεοχάρης Παπαμάργαρης.

Το Σώμα συμπλήρωσε πως οποιαδήποτε απόπειρα να περάσουν τα σχέδια της αμερικανικής πρεσβείας στο χώρο - ο οποίος είναι χαρακτηρισμένος κοινόχρηστος πράσινος - θα βρει αντίθετη τη Νομαρχία και τους φορείς της περιοχής που θα κινητοποιήσει.

Τα σχέδια των Αμερικανών - όπως τα παρουσίασε ο επικεφαλής της ΝΑΣ, Σπ. Χαλβατζής - αφορούν την επέκταση των εγκαταστάσεών της στο παρακείμενό της οικόπεδο, που περικλείεται από τις οδούς Γέλωνος, Δορυλαίου, Λάχητος (Κόκκαλη) και Ευζώνων,για να στρατωνίσει εκεί πεζοναύτες και πράκτορες. Μέρος του οικοπέδου το νοικιάζει ήδη, απ' τον ιδιοκτήτη του, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ),αντί του εξευτελιστικού ποσού των 70 χιλιάδων δραχμών μηνιαίως. "Η περιοχή αυτή είναι ήδη αρκετά επιβαρυμένη. Πρέπει να ενεργοποιηθούμε να μη χαθεί ακόμη ένας ελεύθερος χώρος", τόνισε χαρακτηριστικά ο Σπ. Χαλβατζής. Θέση που βρήκε σύμφωνους όλους τους νομαρχιακούς συμβούλους.

Στην κατεύθυνση, λοιπόν, αυτή, το Σώμα αποφάσισε να συγκεντρώσει πληροφορίες από το ΥΠΕΧΩΔΕ, το ΜΤΠΥ και το Δήμο Αθηναίων για τα ακριβή σχέδια των Αμερικανών στο χώρο, αλλά και για δικές τους προθέσεις. Θυμίζουμε ότι Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Αθήνας και τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ, προβλέπουν να δημιουργηθεί εκεί: Χώρος κοινόχρηστου πρασίνου έκτασης 10 χιλιάδων τ. μ. και υπόγειος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Δηλαδή, ο χώρος να αποδοθεί στη δημόσια χρήση. Θυμίζουμε επίσης πως ο δήμαρχος Αθηναίων, σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, είχε αρνηθεί να αντιταχθεί στην κατάληψη χώρου του Δήμου από την Αμερικανική Πρεσβεία.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Επικίνδυνα κυβερνητικά παιχνίδια

Επικίνδυνη καταντά πλέον η ιστορία με το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, της Θεσσαλονίκης. Παρά τις διαβεβαιώσεις πως τελικά το νοσοκομείο θα λειτουργήσει το καλοκαίρι, χτες το ΔΣ του νοσοκομείου ανακοίνωσε πως "έχει ζητήσει από το υπουργείο ικανό αριθμό νέων προσλήψεων, ώστε μαζί με τις κλινικές του ΕΣΥ να λειτουργήσει το 70% σε λίγους μήνες".

Βέβαια, κλινικές δε μετακινήθηκαν και παραμένει αμφίβολο αν αυτό θα γίνει τουλάχιστον άμεσα, δεδομένου ότι θα αποδυναμωθούν πλήρως πολλά δημόσια νοσοκομεία. Από την άλλη, οι πανεπιστημιακοί γιατροί αντιδρούν για τον "αποκλεισμό" τους από το νοσοκομείο.

Ταυτόχρονα, το μεικτό καθεστώς εργασιακών σχέσεων και μισθοδοσίας που θέλει να εισάγει το υπουργείο (διασφάλιση των δικαιωμάτων του δημοσίου σε Ιδρυμα ΝΠΙΔ) και πολλοί το χαρακτηρίζουν ως "έκτρωμα νομικά διάτρητο" δημιουργεί αντιδράσεις. Ετσι, λοιπόν, όλα δείχνουν πως τον επόμενο Σεπτέμβρη ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει, και πάλι από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης, τη λειτουργία του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, εξοργίζοντας περισσότερο τους κατοίκους της περιοχής, που απαιτούν επιτέλους την απόδοσή του στην υπηρεσία του λαού ως ΝΠΔΔ και όχι ως μια μεγάλη ιδιωτική κλινική.

Οι πανεπιστημιακοί γιατροί, που δεν αρνούνται τη λειτουργία του ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, καταγγέλλουν τον αποκλεισμό των ίδιων, αλλά και των φοιτητών, από το νοσοκομείο, που στην αρχική του σύλληψη έφερε τον τίτλο του πανεπιστημιακού, σημειώνοντας πως κινδυνεύει τελικά η Θεσσαλονίκη, μοναδική πόλη - έδρα Ιατρικής Σχολής, να μείνει χωρίς πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

Απαντώντας στις καταγγελίες του Ιδρύματος πως αρνήθηκαν να στελεχώσουν το νοσοκομείο, αναφέρουν πως είναι πρόθυμοι να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο νοσοκομείο, πάντα, όμως, με προϋπόθεση την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας, όπως αυτή ισχύει για όλες τις πανεπιστημιακές κλινικές. Δηλαδή με τις προβλεπόμενες ώρες διδακτικού και κλινικού έργου, την πληρωμή των εφημεριών και τη δυνατότητα να ασκούν ελεύθερο επάγγελμα.

Από τη μεριά τους, οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων, όπως και η πλειοψηφία των φορέων της πόλης, επιμένουν πως μόνο με τη λειτουργία του Παπαγεωργίου ως ΝΠΔΔ μπορεί να διασφαλιστεί η δωρεάν και ισότιμη υγεία των πολιτών και οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Καταδίκασε τις "βλαβερές" εταιρίες τροφίμων

Την πολιτική των εταιριών που, στο όνομα του κέρδους, διοχετεύουν στην αγορά βλαβερά για την υγεία προϊόντα, καταδίκασε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας, μετά από σχετική εισήγηση της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ), οι σύμβουλοι της οποίας κατέθεσαν ταυτόχρονα μια σειρά προτάσεων για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να λάβει η Νομαρχία σε ανάλογες με την ιστορία των διοξινών περιπτώσεις.

Αυτές - όπως τις κατέθεσε στην προχθεσινή συνεδρίαση, ο επικεφαλής της ΝΑΣ, Σπύρος Χαλβατζής και έγιναν δεκτές από το σώμα - αφορούν καταρχήν στην έγκαιρη και επιστημονική ενημέρωση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και την πληροφόρηση, στη συνέχεια, του λαού. Την παρέμβαση της Νομαρχίας σε τέτοιες περιπτώσεις, με προτάσεις και μέτρα, σε συνεργασία με τους, λίγους έστω, επιστήμονες που διαθέτουν οι υπηρεσίες της. Ακολούθως, ο Σπ. Χαλβατζής κάλεσε το Νομαρχιακό Συμβούλιο να πιέσει την κυβέρνηση, ώστε να γίνουν γνωστά τα ονόματα των 35 εταιριών που έχουν διοχετεύσει στην αγορά βλαβερά προϊόντα. Αλλά και να διεκδικήσει τη δημιουργία εργαστηρίου στη Νομαρχία που θα ελέγχει την καταλληλότητα των τροφίμων.

Οι παραπάνω προτάσεις θα συζητηθούν στην αρμόδια Νομαρχιακή Επιτροπή, με βάση τις οποίες θα διαμορφωθεί εισήγηση προς ψήφιση από το σώμα.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ επισκέπτονται τους χώρους του ΕΙΑΑ

"Οι ελλείψεις είναι τεράστιες", επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων

Οι ασθενείς υφίστανται, μαζί με τους εργαζόμενους, την πολιτική της μείωσης των δαπανών για την υγεία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ