Σάββατο 24 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
"Καιάδας" για τους ασθενείς οι ελλείψεις

Μόνο 180 άνθρωποι με βαριές αναπηρίες έχουν τη δυνατότητα νοσηλείας σε δημόσιο κέντρο αποθεραπείας! Χιλιάδες θύματα τροχαίων και εργατικών ατυχημάτων αφήνονται στην τύχη τους ή στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Προκλητική η πρόεδρος του ιδρύματος, η οποία απαγόρευσε στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ να επισκεφτεί τους χώρους εργασίας των νοσηλευτών!

Η Ελλάδα δε διατηρεί την πρωτιά, σε όλη την Ευρώπη, μόνο στα τροχαία ατυχήματα, αλλά και μια από τις πρώτες θέσεις στην έλλειψη πολιτικής αποκατάστασης των τραυματιών. Η χτεσινή επίσκεψη αντιπροσωπείας του τμήματος Πρόνοιας του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Χάρη Χουρδάκη και Μάριο Καμακάρη στους χώρους του Εθνικού Ιδρύματος Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ) στο Ιλιον,απέδειξε, όχι μόνο τις πραγματικές συνθήκες θεραπείας των ελάχιστων συγκριτικά με όσους έχουν ανάγκη, ασθενών, αλλά και τις πραγματικές προθέσεις της πολιτείας.

Τη στιγμή που εργαζόμενοι, ασθενείς και συγγενείς τους έχουν από καιρό επισημάνει τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού, η πρόεδρος του Ιδρύματος Μ. Παπανδρέου,επιχείρησε, να παρουσιάσει την εικόνα πως όλα "βαίνουν καλώς", αφού μέσα στο 1999 θα γίνουν 21 προσλήψεις και θα γίνουν έργα ανάπλασης των χώρων.

Εφτασε, μάλιστα, στο σημείο, με το πρόσχημα πως "δεν υπήρχε η κατάλληλη προετοιμασία", να απαγορεύσει στους εκπροσώπους του ΚΚΕ την επίσκεψη στους χώρους εργασίας του νοσηλευτικού προσωπικού. Οταν, όμως, οι εκπρόσωποι του Κόμματος ανταπάντησαν πως δε διαπραγματεύονται το δικαίωμα να επισκέπτονται τους εργαζόμενους στους χώρους εργασίας, η πρόεδρος απάντησε πως "είναι γνωστή η ταχτική του ΚΚΕ και του "Ρ"".

Παρά την άρνηση της προέδρου η επίσκεψη στους χώρους εργασίας έγινε και ήρθε στο φως η πραγματική εικόνα του Ιδρύματος.

Ενας νοσοκόμος για 130 ασθενείς!

Τη στιγμή που κάθε χρόνο στη χώρα μας υπάρχουν 30.000 τραυματίες από τροχαία ατυχήματα, στο Ιδρυμα, που καλύπτει τα 3/4 των κρεβατιών σε όλη τη χώρα, υπάρχουν μόνο 130 κρεβάτια και άλλα 60 περίπου στην Αττική. Στα 130 κρεβάτια όμως του ΕΙΑΑ ένας νοσοκόμος καλείται να φροντίσει τους 130 ασθενείς με βαριές κινητικές αναπηρίες. Προκειμένου, μάλιστα, να καλυφτούν οι ανάγκες, οι εργαζόμενοι φτάνουν να παίρνουν ρεπό κάθε 20 μέρες.

Οι πραγματικές ανάγκες των Ελλήνων από τροχαία, εργατικά ατυχήματα, εγκεφαλικά, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κλπ. ασφαλώς δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τα 180 κρεβάτια και δεν είναι τυχαίο όπως επισήμανε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων φυσίατρος Νίκος Τασιόπουλος πως κάθε μήνα μόνο σε ένα ιδιωτικό κέντρο της Αγγλίας πηγαίνουν 10 ασθενείς με κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία 13 εκατομμύρια ο καθένας.

Ενδεικτικά, υπάρχουν ελλείψεις σε ποσοστό 50% στο νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ στους φυσιοθεραπευτές η διεθνής αναλογία είναι ένας προς εφτά και στο ίδρυμα υπάρχουν 15 μαζί με τον προϊστάμενο. Την ίδια στιγμή, πολλοί εργαζόμενοι παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υγείας ενώ πρόσφατα σημειώθηκαν και θάνατοι.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν προσπάθειες τρομοκράτησης και χειραγώγησης από τη διεύθυνση του Ιδρύματος, ιδιαίτερα μάλιστα με την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Την ίδια εικόνα παρουσίασε στον "Ρ" και ο Σπύρος Καλογήρος που πριν λίγο καιρό νοσηλεύτηκε στο ΕΙΑΑ. "Παρότι, τόνισε, υπάρχει φιλότιμη προσπάθεια από νοσηλευτές και επιστημονικό προσωπικό οι ελλείψεις είναι τεράστιες. Από την άλλη δεν είναι τυχαίο ότι τα 60 νέα κρεβάτια δεν έχουν ακόμη λειτουργήσει, με αποτέλεσμα κόσμος να περιμένει στην ουρά τη στιγμή που η θεραπεία πρέπει να είναι άμεση".

Από την πλευρά του ο Χάρις Χουρδάκης, επισήμανε την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αναβάθμιση αυτών των υπηρεσιών που θυσιάζονται στο βωμό της μείωσης των κοινωνικών δαπανών. "Το λεγόμενο κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης το ζούμε, τόνισε, καθημερινά με το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, με τη μετατροπή της χώρας μας σε χώρα παραγωγής αναπήρων λόγω των πρωτιών που έχουμε σε τροχαία και εργατικά ατυχήματα και ανυπαρξίας δημόσιας πρωτοβάθμιας υγείας και μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους της χώρας. Δεν μπορεί να δοθεί λύση στο πρόβλημα αν δεν αυξηθούν οι δαπάνες, αν δεν ιδρυθούν όλα τα απαραίτητα δημόσια κέντρα αποκατάστασης σε όλη τη χώρα και αν δεν κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων με λύση στα πάγια αιτήματά τους", σημείωσε. Στο κέντρο τόνισε, πρέπει να μπει ο άνθρωπος και οι ανάγκες του και όχι η κερδοσκοπία των μεγαλοκεφαλαιούχων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μη σου τύχει (2019-01-23 00:00:00.0)
«Καθηλωμένο» από την έλλειψη χρηματοδότησης και προσωπικού (2018-12-01 00:00:00.0)
Η κατάσταση στα νοσοκομεία της περιοχής (2015-05-09 00:00:00.0)
Οι περικοπές «σβήνουν» τον ειδικό χαρακτήρα του νοσοκομείου (2014-01-26 00:00:00.0)
Ραγδαία η υποβάθμιση της Πρόνοιας για ΑμΕΑ (2006-08-12 00:00:00.0)
Τρομακτικές ελλείψεις και καθήλωση των κονδυλίων (1996-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ