Σάββατο 24 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Επικίνδυνα κυβερνητικά παιχνίδια

Επικίνδυνη καταντά πλέον η ιστορία με το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, της Θεσσαλονίκης. Παρά τις διαβεβαιώσεις πως τελικά το νοσοκομείο θα λειτουργήσει το καλοκαίρι, χτες το ΔΣ του νοσοκομείου ανακοίνωσε πως "έχει ζητήσει από το υπουργείο ικανό αριθμό νέων προσλήψεων, ώστε μαζί με τις κλινικές του ΕΣΥ να λειτουργήσει το 70% σε λίγους μήνες".

Βέβαια, κλινικές δε μετακινήθηκαν και παραμένει αμφίβολο αν αυτό θα γίνει τουλάχιστον άμεσα, δεδομένου ότι θα αποδυναμωθούν πλήρως πολλά δημόσια νοσοκομεία. Από την άλλη, οι πανεπιστημιακοί γιατροί αντιδρούν για τον "αποκλεισμό" τους από το νοσοκομείο.

Ταυτόχρονα, το μεικτό καθεστώς εργασιακών σχέσεων και μισθοδοσίας που θέλει να εισάγει το υπουργείο (διασφάλιση των δικαιωμάτων του δημοσίου σε Ιδρυμα ΝΠΙΔ) και πολλοί το χαρακτηρίζουν ως "έκτρωμα νομικά διάτρητο" δημιουργεί αντιδράσεις. Ετσι, λοιπόν, όλα δείχνουν πως τον επόμενο Σεπτέμβρη ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει, και πάλι από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης, τη λειτουργία του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, εξοργίζοντας περισσότερο τους κατοίκους της περιοχής, που απαιτούν επιτέλους την απόδοσή του στην υπηρεσία του λαού ως ΝΠΔΔ και όχι ως μια μεγάλη ιδιωτική κλινική.

Οι πανεπιστημιακοί γιατροί, που δεν αρνούνται τη λειτουργία του ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, καταγγέλλουν τον αποκλεισμό των ίδιων, αλλά και των φοιτητών, από το νοσοκομείο, που στην αρχική του σύλληψη έφερε τον τίτλο του πανεπιστημιακού, σημειώνοντας πως κινδυνεύει τελικά η Θεσσαλονίκη, μοναδική πόλη - έδρα Ιατρικής Σχολής, να μείνει χωρίς πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

Απαντώντας στις καταγγελίες του Ιδρύματος πως αρνήθηκαν να στελεχώσουν το νοσοκομείο, αναφέρουν πως είναι πρόθυμοι να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο νοσοκομείο, πάντα, όμως, με προϋπόθεση την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας, όπως αυτή ισχύει για όλες τις πανεπιστημιακές κλινικές. Δηλαδή με τις προβλεπόμενες ώρες διδακτικού και κλινικού έργου, την πληρωμή των εφημεριών και τη δυνατότητα να ασκούν ελεύθερο επάγγελμα.

Από τη μεριά τους, οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων, όπως και η πλειοψηφία των φορέων της πόλης, επιμένουν πως μόνο με τη λειτουργία του Παπαγεωργίου ως ΝΠΔΔ μπορεί να διασφαλιστεί η δωρεάν και ισότιμη υγεία των πολιτών και οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ