ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φτηνή ψευτοπαροχολογία για τους αγρότες

Σε εξαγγελίες με μοναδικό στόχο να ριχτεί στάχτη στα μάτια των αγροτών και όχι να δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους, προχώρησε χτες ο πρωθυπουργός

Ενα νέο κύκλο ψευτοπαροχολογίας και κοροϊδίας των αγροτών "εγκαινίασε" χτες ο πρωθυπουργός. Μετά από σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας με θέμα τον αγροτικό τομέα, αλλά με βασική επιδίωξη την ψηφοθηρία και την αποφυγή του "μαυρίσματος" της κυβέρνησης από τους αγρότες, όπως έγινε στις ευρωεκλογές, ο Κ. Σημίτης το έριξε στις εξαγγελίες χωρίς να ανακοινώσει κανένα ουσιαστικό μέτρο που να λύνει έστω και ένα από τα πάμπολλα προβλήματα που ταλανίζουν τους αγρότες.

Ξεκίνησε με την "μπαγιάτικη" διαφήμιση του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές ότι η κυβέρνηση στην περίοδο 2000-2006 διαθέτει 9,5 τρισ. δραχμές από τους πόρους της ΚΑΠ και του Γ ΚΠΣ. Δηλαδή "παροχή" με ξένα κόλλυβα. Μόνο όμως που και αυτά τα 9,5 τρισ. δεν εγγυούνται ούτε το αγροτικό εισόδημα, ούτε την αγροτική ανάπτυξη, όπως αρέσκεται να διατυμπανίζει η κυβέρνηση και ούτε αποτρέπουν το μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Αυτό άλλωστε δείχνει και η πραγματικότητα, όπου τα προηγούμενα χρόνια τα "πακέτα" ήταν μεγαλύτερα, αλλά τούτο δεν απέτρεψε ούτε τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος, ούτε το μαζικό ξεκλήρισμα των αγροτών. Πόσο μάλλον τώρα θα γίνει κάτι διαφορετικό, όταν για παράδειγμα στο Γ ΚΠΣ προϋπολογίστηκε να απορροφηθεί για τη γεωργία το 11,15%, ενώ στο Β ΚΠΣ (δεύτερο πακέτο Ντελόρ) απορροφήθηκε το 13,6%.

Τα μέτρα για τη στήριξη του αγρότη είναι κατά τον πρωθυπουργό η στήριξη του... νέου αγρότη. Και όπως εξήγγειλε, η στήριξη των νέων αγροτών θα γίνει με τη δημιουργία γραφείων στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τη μείωση των επιτοκίων κατά μία μονάδα (από 8,5% σε 7,5%). Πρόσθεσε επίσης ότι στο διάστημα 2000-2006 προγραμματίζεται να ενταχθούν στο σύστημα κινήτρων άλλοι 35.000 νέοι αγρότες. Κι αυτό όταν μόνο για κάθε χρόνο στο διάστημα εκτιμάται ότι ισάριθμοι νέοι θα βγαίνουν στην ανεργία και πολλοί περισσότεροι μικρομεσαίοι αγρότες θα εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη γεωργία.

Εκπτώσεις στις εξαγγελίες

Στο θέμα των πρόωρων συντάξεων ο πρωθυπουργός μάλλον ξέχασε... τα όσα είχε εξαγγείλει προεκλογικά τον περασμένο Ιούνη στη Λάρισα: Οτι η πρόωρη σύνταξη θα φτάσει τις 450.000 δραχμές! Χτες το έριξε... στις εκπτώσεις εξαγγέλλοντας ότι οι πρόωρες συντάξεις θα αυξηθούν κατά 25% (από 85.000 θα πάνε 106.000 και από 100.000 στις 125.500) και πως το σχετικό πρόγραμμα αφορά 50.000 αγρότες. Ομως και η αύξηση αυτή μέσα στο διάστημα 2000-2006, για όσους τελικά ενταχθούν, είναι πενιχρή και καταντάει στο τέλος μικρότερη και από την αύξηση του πληθωρισμού.

Αλλη μια "παροχή" του πρωθυπουργού είναι η μείωση του επιτοκίου στα καλλιεργητικά δάνεια από την ΑΤΕ κατά δύο μονάδες, από 14% σε 12%. Δηλαδή το επιτόκιο παραμένει σχεδόν έξι φορές πάνω από τον πληθωρισμό, πράγμα που το καθιστά εξίσου τοκογλυφικό με τα προηγούμενα επιτόκια.

Και ενώ η κυβέρνηση οδηγεί τον ΕΛΓΑ στη διάλυση και τη χρεοκοπία, αρνούμενη να πληρώσει το "μερτικό" της, όπως ορίζει ο νόμος, ο Κ. Σημίτης εξήγγειλε άλλη μια ανέξοδη "παροχή": Από 1η Γενάρη ο ΕΛΓΑ θα προκαταβάλλει το 50% του ποσού της αποζημίωσης από το στάδιο της προεκτίμησης. Παράλληλα είπε ότι οι καθυστερούμενες επιδοτήσεις θα καταβάλλονται εντόκως, αλλά όπως άφησε να εννοηθεί λίγο αργότερα ο υπουργός Γεωργίας, τα σπασμένα θα τα πληρώνουν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και οι συνεταιριστικές οργανώσεις. Επίσης για το θέμα της μείωσης του κόστους παραγωγής ο Κ. Σημίτης δεν ανέφερε κανένα συγκεκριμένο μέτρο και ανακοίνωσε τη σύσταση άλλης μιας επιτροπής - κοροϊδία, που... κάθε Σεπτέμβρη θα παρακολουθεί την αυξητική πορεία του κόστους.

Αυξήσεις για λίγους

Οσο για το υπουργείο Γεωργίας αυτό θα μετονομαστεί σε υπουργείο Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, ώστε να "αναπτύξει" την ύπαιθρο έτσι όπως επιβάλλουν οι ολέθριες επιταγές της "Ατζέντας 2000", δηλαδή με δραστική συρρίκνωση της γεωργίας και του αγροτικού πληθυσμού. Ακόμα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις διεπαγγελματικές οργανώσεις και τον επικείμενο νόμο - πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς, που θα λειτουργούν σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και σε όφελος των μεγαλοαγροτών και κυρίως των εμπόρων - βιομηχάνων.

Εκτός αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεφουρνίσει κι άλλες "παροχές". Σήμερα εξετάζεται στην Κυβερνητική Επιτροπή το πώς θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ η αύξηση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ. Κυβερνητικοί παράγοντες διαρρέουν πως η αύξηση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ θα είναι γύρω στις 10.000 δραχμές. Ομως με βάση σχετικές πληροφορίες, η αύξηση των 10.000 δε θα αφορά το σύνολο των συνταξιούχων του ΟΓΑ, αλλά αυτούς που παίρνουν μόνο τη βασική σύνταξη. Δηλαδή από τους 770.000 συνταξιούχους του ΟΓΑ, θα αφορά μόνο τους 210.000. Οι αγρότισσες που παίρνουν πολυτεκνικά επιδόματα και όσοι έχουν μπει στην πρόσθετη σύνταξη δε θα δικαιούνται αυτής της ψευτοαύξησης.

Κάρτα - παγίδα

Με βάση πληροφορίες πάντα, η διοίκηση της ΑΤΕ σε συνεργασία με την κυβέρνηση απεργάζονται άλλη μια "πατέντα" - παγίδα, που ετοιμάζονται να βαφτίσουν ως "παροχή": Να χορηγήσουν πιστωτικές κάρτες στους αγρότες που είναι ενταγμένοι στο Μητρώο Αγροτών. Το "τυράκι" θα είναι ότι οι αγρότες θα μπορούν να δανείζονται 1.500.000 μέχρι 5.000.000 δραχμές, αλλά τα επιτόκια θα είναι πέρα για πέρα τοκογλυφικά και για να πάρουν τα χρήματα αυτά, θα πρέπει να υπογράφουν συμφωνητικά με την ΑΤΕ ότι θα εκχωρούν τις επιδοτήσεις για την αποπληρωμή των χρεών από τις πιστωτικές κάρτες. Η "παροχή" αυτή, αν γίνει πράξη, θα οδηγήσει μια ώρα αρχύτερα τους αγρότες στη χρεοκοπία. Από την άλλη η διοίκηση της ΑΤΕ επιδιώκει μέσω της πιστωτικής κάρτας να μειώσει το λειτουργικό κόστος της Τράπεζας και να αυξήσει τον τζίρο της.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Πριν και για "χάρη" του Κ. Σημίτη!
  • Την οικονομική πολιτική του κόμματός του, που διακρίνεται για τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, παρουσίασε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ
  • "Οι προτάσεις μας είναι χρήσιμες για την κυβέρνηση... Αισθανόμαστε ότι προσφέρουμε υπηρεσία στον Κ. Σημίτη", είπε ο Κ. Καραμανλής
  • Δημαγωγία και γενικόλογες φιλολαϊκές διακηρύξεις, για να υφαρπάξει τη λαϊκή ψήφο

Σε έναν απροσχημάτιστο διαγκωνισμό με τον Κ. Σημίτη, για το ποιος θα υποστηρίξει τα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τις επιθυμίες της πλουτοκρατίας, επιδίδεται ο Κ. Καραμανλής, επιχειρώντας ταυτόχρονα, μέσω της δημαγωγίας και των γενικόλογων δήθεν φιλολαϊκών διακηρύξεων, να εξαπατήσει τους εργαζόμενους και να υφαρπάξει την ψήφο τους.

Με τη χτεσινή συνέντευξή του για την οικονομική πολιτική, ο πρόεδρος της ΝΔ ουσιαστικά καλλιέργησε το έδαφος και προέτρεψε τον πρωθυπουργό, ενόψει της ΔΕΘ να προχωρήσει "πιο θαρραλέα" στην εξαγγελία και υλοποίηση των πλέον σκληρών νεοφιλελεύθερων επιλογών. Πρώτος, μάλιστα, έσπευσε να παρουσιάσει τις δικές του προτάσεις για την οικονομική πολιτική, η οποίες δεν είναι τίποτα περισσότερο από προέκταση και επέκταση της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Με αυτό τον τρόπο ο Κ. Καραμανλής από τη μια επιχείρησε να βγει από το υπαρξιακό του αδιέξοδο και να κερδίσει μεγαλύτερες "συμπάθειες" στην οικονομική ολιγαρχία, ενώ από την άλλη παρέμεινε πιστός στο ρόλο του καλύτερου συμμάχου της κυβερνητικής πολιτικής. "Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι προτάσεις αυτές θα είναι χρήσιμες για την κυβέρνηση και θα ληφθούν υπόψη στα όσα θα μας πει ο πρωθυπουργός σε λίγες μέρες" (!), τόνισε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραμανλής. "Αισθανόμαστε ότι προσφέρουμε υπηρεσία στον Κ. Σημίτη" (!), είπε σε άλλο σημείο.

Η ουσία των όσων είπε χθες συνοψίζεται στο εξής: Συγκεκριμένος, σαφής, δεσμευτικός και γενναιόδωρος απέναντι στους στόχους της πλουτοκρατίας και ταυτόχρονα σκόπιμα γενικόλογος, δημαγωγικός, αλλά και ελάχιστα συγκαλυμμένα εχθρικός απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα και αιτήματα. Εφτασε, μάλιστα, στο σημείο να χαρακτηρίσει τα όποια ψίχουλα θα δώσει μέσω των φοροελαφρύνσεων η κυβέρνηση στους εργαζόμενους ως "κακό για την οικονομία".

Μετά τα παραπάνω, δικαιολογημένα ο Κ. Καραμανλής διαπίστωσε ότι το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του είναι "εξαιρετικά αποδεκτό από τους επιχειρηματίες", αλλά δεν παρέλειψε να εκφράσει το παράπονό του, γιατί υπάρχουν ελάχιστοι επιχειρηματίες που διατυπώνουν επιφυλάξεις για την προοπτική εξουσίας της ΝΔ!

Ενταση της αντιλαϊκής επίθεσης

Οι κατευθύνσεις και τα μέτρα που παρουσίασε χθες ο Κ. Καραμανλής σηματοδοτούν μια νέα φάση αντιλαϊκής επίθεσης, που θα ξετυλιχτεί το επόμενο διάστημα και προωθείται από κοινού με την κυβέρνηση Σημίτη. Ξεκινώντας από το αξίωμα ότι η ελεύθερη οικονομία μπορεί να δώσει τη λύση στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας, ο Κ. Καραμανλής υποσχέθηκε γενναία κίνητρα στο μεγάλο κεφάλαιο σε όλους τους κλάδους της οικονομίας (από τη βιομηχανία μέχρι τον τουρισμό και τη ναυτιλία) για να ανταποκριθεί στην "κοινωνική αποστολή" του...

Οι συγκεκριμένες προτάσεις της ηγεσίας της ΝΔ κραυγάζουν για το σκληρό αντιλαϊκό χαρακτήρα τους. Ενδεικτικά, όπως τις παρουσίασε ο Κ. Καραμανλής. Απελευθέρωση της οικονομίας: Αποκρατικοποιήσεις στην "Ολυμπιακή", τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, την Εμπορική αλλά και την Εθνική Τράπεζα, απελευθέρωση της αγορών ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, μετοχοποίηση του ΟΣΕ. Ακόμα, ενίσχυση της "ευελιξίας της αγοράς", ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, μέσω... "κοινωνικού διαλόγου". Στον τομέα της "φορολογικής μεταρρύθμισης" κυριαρχούν τα κίνητρα στους επιχειρηματίες (κατάργηση του 35% για τις προσωπικές εταιρίες, μείωση του φόρου εισοδήματος των Ανωνύμων Εταιρών, που δεν είναι στο Χρηματιστήριο, ώστε να εξομοιωθούν με αυτές που είναι, κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας, διεύρυνση των ορίων για χορηγίες και πολιτιστικούς σκοπούς, κ.ά.). Ταυτόχρονα, όμως, "πρόλαβε" τις κυβερνητικές εξαγγελίες - κοροϊδία για τις φοροελαφρύνσεις (αύξηση του αφορολόγητου στα 2 εκατ. δρχ., τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμάκων, κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων).

Κατ' εξοχήν δημαγωγικός ήταν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για τους αγρότες. Για τις πρώτες μίλησε γενικόλογα για ευελιξία στη χρηματοδότησή τους, για πρόσβαση στα κοινοτικά προγράμματα και για κίνητρα για συγχωνεύσεις, χωρίς φυσικά να πει πώς θα γίνουν όλα αυτά τα εύηχα. Ανάλογη ήταν η στάση του απέναντι στους αγρότες, όπου επανέλαβε το γνωστό πακέτο μέτρο για τη μείωση του κόστους παραγωγής και χρήματος, "αγνοώντας" ότι η κυρίαρχη πολιτική και της ΕΕ είναι το ξεκλήρισμά τους.

Στον τομέα της αναδιαργάνωσης της δημόσιας διοίκησης όλα τα μέτρα ήταν εστιασμένα σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων, με βασικότερο τη σύνδεση μισθολογικής και βαθμολογικής εξέλιξης με κριτήρια απόδοσης!

Σε ό,τι αφορά την παιδεία δημαγώγησε ασύστολα ("πρωταρχική προτεραιότητα", μεγαλύτερο μερίδιο από το Γ ΚΠΣ), για την υγεία δεν είπε κουβέντα, ενώ η αντιμετώπιση της ανεργίας επαφίεται στον "πατριωτισμό" του κεφαλαίου.

Δεν παρέλειψε, τέλος, να "παίξει" με το Χρηματιστήριο υποσχόμενος άνθηση επί εξουσίας ΝΔ και χαρακτηρίζοντας την ανοδική πορεία του μετά τις ευρωεκλογές ως ψήφο εμπιστοσύνη στη ΝΔ (!), αλλά ταυτόχρονα διαπίστωσε ότι η ανάπτυξη του Χρηματιστηρίου δεν καθρεφτίζει πραγματική οικονομική υγεία!

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αποφασισμένοι για νέους αγώνες οι αγρότες

Σύσκεψη εκπροσώπων των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα Νομού Λάρισας έγινε χτες. Αρχή των κινητοποιήσεων με επαρχιακά συλλαλητήρια το 3ο 10ήμερο του Σεπτέμβρη

Πυρετωδώς προετοιμάζονται οι αγρότες της Θεσσαλίας για τις νέες κινητοποιήσεις που αρχίζουν μέσα στο μήνα που διανύουμε. Χτες βράδυ συνεδρίασαν στη Λάρισα εκπρόσωποι των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα του νομού, προκειμένου να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την καλύτερη προετοιμασία των κινητοποιήσεων. Στη σύσκεψη καταγγέλθηκε ότι οι χτεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τους αγρότες δεν αποτελούν παρά ένα προεκλογικό τέχνασμα της κυβέρνησης, με στόχο να ξεγελαστούν κάποιοι και να μη συμμετάσχουν στον αγώνα.Ανάλογες συσκέψεις πρόκειται να γίνουν τις επόμενες μέρες και στους άλλους νομούς της Θεσσαλίας.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο Γ. Πατάκης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα,αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν φέτος οι αγρότες, τα οποία σε σχέση με πέρσι έχουν πολλαπλασιαστεί και οξυνθεί ακόμα περισσότερο. Αυτή η κατάσταση - τόνισε ο Γ. Πατάκης - που είναι αποτέλεσμα των κανονισμών της ΕΕ και της γενικότερης αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται, προκαλεί αγανάκτηση στον αγροτικό κόσμο, ο οποίος εκδηλώνει παντού και με κάθε ευκαιρία τις διαθέσεις του να βγει στους δρόμους και να αγωνιστεί για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

"Ασπιρίνη για ασθενή με καρκίνο", χαρακτήρισε τις χτεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού ο Θ. Νασίκας,μέλος της ΠΑΣΕ,και υπογράμμισε πως με την αγροτική πολιτική που εφαρμόζεται δεν υπάρχει πλέον ούτε ένα έστω αγροτικό προϊόν που να έχει μέλλον στην Ελλάδα. Τόνισε δε, ότι οι αγρότες θα θέσουν για μια ακόμη φορά τα αιτήματά τους προς την κυβέρνηση, αλλά επειδή δεν ελπίζουν ότι θα ικανοποιηθούν προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, χωρίς να αποκλείουν καμία μορφή πάλης.

"Οι κυβερνώντες δε μας σέβονται, ας μας φοβούνται λοιπόν", είπε στην παρέμβασή του ο Θ. Κοκκινούλης,μέλος της ΠΑΣΕ και δήμαρχος Πλατύκαμπου,και τόνισε ότι και φέτος οι αγρότες θα ξεκινήσουν θέτοντας το πλαίσιο των αιτημάτων τους, αλλά αν δεν εισακουστούν - είπε με νόημα - "φρέσκια είναι η άσφαλτος της εθνικής οδού να πάμε να τον "οργώσουμε", να τελειώνουμε".

Στην ανάγκη ενημέρωσης των αγροτών και καλύτερης προετοιμασίας των κινητοποιήσεων αναφέρθηκε ο Θ. Τσαλόπουλος,μέλος της ΠΑΣΕ και πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Φαρσάλων,υποσχόμενος ότι και φέτος οι Φαρσαλινοί αγρότες θα είναι πρωτοπόροι στον αγώνα.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν εκπρόσωποι των Συντονιστικών Επιτροπών, μεταφέροντας στη σύσκεψη την αγωνία των αγροτών του νομού και τα προβλήματά τους και τις αγωνιστικές τους διαθέσεις. Οπως είπε χαρακτηριστικά ένας αγρότης, "θα δώσουμε και φέτος τη μάχη κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης και ας μην παραξενευτούν οι κυβερνώντες αν δουν τα τρακτέρ να βγαίνουν παντού, από τον Εβρο μέχρι το άγαλμα του Λεωνίδα στη Λαμία, μέχρι το Ταίναρο και την Κρήτη".

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να αρχίσουν οι φετινές κινητοποιήσεις με επαρχιακές συγκεντρώσεις - στη Λάρισα συγκεντρώσεις προγραμματίζονται για τις αρχές του τρίτου δεκαήμερου του Σεπτέμβρη, στα Φάρσαλα, στον Τύρναβο και άλλες επαρχίες και μεγαλοχώρια - και θα συνεχιστούν πιο διευρυμένα και πιο δυναμικά.

Ο πιο καλός ο μαθητής...

Παραλειπόμενα από τη συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ

Πραγματικά έπιασε τόπο το ταχύρυθμο σεμινάριο που έκανε προχθές η ηγεσία του ΣΕΒ στον Κ. Καραμανλή. Στη χθεσινή συνέντευξή του αποδείχτηκε ότι είχε διαβάσει καλά το μάθημά του και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί "σκονάκια". Ο πιο καλός ο μαθητής...

* * *

Ακόμα και την "γκρίνια" του ΣΕΒ περί παροχολογίας έσπευσε να υιοθετήσει, παρόλο που δεν τον συμφέρει στενά κομματικά. Το διόρθωσε όμως με άλλο τρόπο, παρουσιάζοντας τις κυβερνητικές "παροχές" και "φοροελαφρύνσεις" ως δικές του προτάσεις. Δε σώζεται όμως έτσι στις εκλογές.

* * *

Εμείς, πάντως... συμμεριζόμαστε το παράπονό του. "Γιατί ελάχιστοι επιχειρηματίες εκφράζουν επιφυλάξεις για την προοπτική κυβέρνησης της ΝΔ;... Τι πρόβλημα έχουν επιχειρηματίες που πιστεύουν στην ελεύθερη οικονομία, με σταθερούς κανόνες στο παιχνίδι, με λιγότερους φόρους, με ένα κράτος βελτιωμένο;". Ελα ντε. Μήπως θα 'πρεπε να ρωτήσει τους ίδιους και τον Κ. Σημίτη;

* * *

Αδικα κατηγόρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον πρόεδρο της ΝΔ για το "επικοινωνιακό τρυκ", για το ότι δηλαδή προχώρησε σε εξαγγελίες για την οικονομία πριν από τον Κ. Σημίτη στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Ο Κ. Καραμανλής είχε τις αγνότερες προθέσεις. Θέλουμε, είπε, οι χρήσιμες για την κυβέρνηση προτάσεις μας να ληφθούν υπόψη από τον Κ. Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη. Γιατί τόση αχαριστία από την κυβέρνηση;

* * *

Εξυπνος αλλά καθόλου πρωτότυπος ο τρόπος με τον οποίο ο Κ. Καραμανλής προσπάθησε να "προσπεράσει" το τεράστιο θέμα της "ευελιξίας της αγοράς εργασίας" αλλά και το 35ωρο. Επειδή, είπε, τέτοιου είδους ζητήματα είναι πρωταρχικής σημασίας θα αποτελέσουν αντικείμενο "συνθετικής προσέγγισης από τους βασικούς κοινωνικούς εταίρους". Υπήρχε πιο κομψή έκφραση για να πει ότι θα κάνουμε ό,τι πουν τα αφεντικά;

* * *

Η αναφορές του προέδρου της ΝΔ στο Χρηματιστήριο σκόρπισαν μειδιάματα στην αίθουσα και ειδικά το περίφημο ότι η άνοδος μετά τις ευρωεκλογές είναι ψήφος εμπιστοσύνης προς τη ΝΔ. Δικαίωμά του να "παίζει" στο χρηματιστηριακό τζόγο, αλλά έχει ρωτήσει τους "μεγάλους";

Η Θεσσαλονίκη ως γέφυρα φιλειρηνικής επικοινωνίας

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Αυτές τις μέρες και όλα τα μεταπολεμικά χρόνια, η Διεθνής Εκθεση της Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως θεσμός που εξυπηρετεί τις παραγωγικές και τις εμπορικές σχέσεις των λαών σε ειρηνική κατεύθυνση άμιλλας, φιλίας και συνεργασίας. Αλλωστε, από την αρχαιότητα, ο κερδώος Ερμής, εκτός από γραμματοκομιστής των ερωτικών ραβασακίων, ανάμεσα στο δωδεκάθεο εμφανιζόταν και ως ειρηνοποιός. Αναθηματικές μάλιστα, στήλες, σε διάφορα σημεία, οι "Ερμίες", υπενθύμιζαν αυτήν την ιδιότητα.

Στην εποχή μας, ο κερδώος συνδέεται όχι με την ειρηνική άμιλλα, αλλά με την εκμετάλλευση, τον πόλεμο και την αγριότητα του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου.

Εκτός, όμως, από τη στυγνή και άγρια αυτή κατάσταση, η ίδια η Εκθεση, κατά την έναρξή της, όπως θα γίνει και αυτό το Σαββατοκύριακο, χρησιμοποιείται από χρόνια, ως βήμα κυβερνητικών μελλοντικών και αναιρουμένων υποσχέσεων και κομματικών αντιπαραθέσεων. Ιδιαίτερα φέτος, η προοπτική των εκλογών και ο ρόλος που επιφυλάχτηκε από την κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη, ως θύρας διέλευσης των δυνάμεων επίθεσης κατά της Γιουγκοσλαβίας και ιδιότυπης κατοχής στο Κοσσυφοπέδιο, φορτίζει ιδιαίτερα το κλίμα.

Ο πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει και πάλι μεθαύριο, τον εκθεσιακό θεσμό, ως βήμα, για να επαναλάβει μονότονα τις υποσχέσεις εφτά σημείων, αριθμό σιβυλλικό και συνδεόμενο και "κατά τους πυθαγορείους" με πράγματα και"θάματα". Και θα απαντήσει με τον ίδιο μονότονο τρόπο και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο ελληνικός λαός, όμως, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης που αντιτάχθηκαν στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις διέλευσης και εισβολής, διεκδικεί μια εντελώς διαφορετική πολιτική, που θα αναδεικνύει τη χώρα και την περιοχή σε πύλη ειρήνης προς την Ευρώπη και τα Βαλκάνια, και θα καταδικάζει την υποτέλεια και τις"διευκολύνσεις". Ικανή να εκφράσει την αντίθεση προς τη νέα τάξη και όσα τη συνοδεύουν και να στηρίξει τους αγώνες για τη δημιουργία, την ανάπτυξη και τη συνεργασία των λαών.

Σ' ένα τέτοιο πολιτικοκοινωνικό περιβάλλον και οι θεσμοί, όπως μια διεθνής εμπορική Εκθεση, αποκτούν όχι μόνο το τυπικό, αλλά το ουσιαστικό τους περιεχόμενο.

Ασύστολη δημαγωγία και κροκοδείλια δάκρυα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συνέντευξη Κ. Καραμανλή

Αναφορικά με τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Κ. Καραμανλή, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνει σε ανακοίνωσή του:

"Εύκολη και ανώδυνη κριτική έκανε στην κυβέρνηση ο Κ. Καραμανλής. Ακριβώς επειδή το κόμμα που υπερασπίζεται τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και την ΟΝΕ, όπως και η κυβέρνηση, δεν ήταν δυνατό να ακουμπήσει τον πυρήνα του προβλήματος. Γι' αυτό και δημαγώγησε ασύστολα.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τις οποίες ο Κ. Καραμανλής παρουσιάστηκε ως φύλακας - άγγελος, ασφυκτιούν και χρεοκοπούν εξαιτίας των μονοπωλιακών μεγαθηρίων και της πολιτικής που τα στηρίζει. Ομως ο Κ. Καραμανλής έχυσε κροκοδείλια δάκρυα για τους ΕΒΕ, δίχως να θίξει τους υπεύθυνους της κατάστασής τους. Κουβέντα δεν έκανε για το ταξικό φορολογικό σύστημα που ξεπατώνει τους ΕΒΕ, αλλά κυρίως τους εργαζόμενους, για τη δράση των μονοπωλιακών επιχειρήσεων, γεγονός που συντελεί με τη σειρά του στην πτώση του τζίρου και στον περιορισμό της κατανάλωσης απ' τη μια και στην αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου από την άλλη.Για να μην κάνουμε λόγο για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις φοροαπαλλαγές της πλουτοκρατίας και όλα τα συναφή, στα οποία η ΝΔ τάσσεται υπέρ. Αρα η ΝΔ δε δικαιούται να υπερασπίζεται τους μικρομεσαίους της πόλης και της υπαίθρου, ούτε τους άνεργους και τους φτωχούς, που είναι θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ο δρόμος των μικρομεσαίων αγροτών, των ΕΒΕ και της εργατικής τάξης πρέπει να γίνει κοινός και με την ενιαία δράση ν' ανακόψουν τη λαίλαπα και ν' ανοίξουν δρόμο φιλολαϊκής πορείας".

ΚΚΕ
Η εξαπάτηση των αγροτών ο στόχος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τις δηλώσεις - εξαγγελίες Σημίτη για τους αγρότες

Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με τη συνέντευξη του Κ. Σημίτη και τις εξαγγελίες του, για τους αγρότες, επισημαίνει:

"Με ψηφοθηρικές προεκλογικές εξαγγελίες ο πρωθυπουργός προσπάθησε να αντιστρέψει τη ζοφερή πραγματικότητα της γεωργίας και των μικρομεσαίων αγροτών με στόχο να τους εξαπατήσει.

Τα κοινοτικά όμως κονδύλια, που εξάγγειλε ο πρωθυπουργός για την επόμενη 7ετία, είναι πολύ λιγότερα από αυτά που πήρε η χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια και εξυπηρετούν τον ίδιο στόχο. Την επιτάχυνση της συγκέντρωσης της γης και της αγροτικής παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες και το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Οι μικροαναπροσαρμογές που ανακοίνωσε ο Κ. Σημίτης, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα οξυμένα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών, που εκφράζονται με τις χαμηλές ποσοστώσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα συνυπευθυνότητας, με τις εξευτελιστικές τιμές, με τη διάθεση της παραγωγής, με το αυξημένο κόστος παραγωγής κ.ά. Κι αυτό γιατί τα επιτόκια της Αγροτικής Τράπεζας και μετά την αναπροσαρμογή παραμένουν τοκογλυφικά, εξαπλάσια του πληθωρισμού. Οι πρόωρες συντάξεις επιχρυσώνουν το χάπι της γεωργικής εγκατάλειψης και απέχουν έτη φωτός από τις 450.000 δρχ. το μήνα που εξάγγειλε ο πρωθυπουργός στη Λάρισα πριν τις ευρωεκλογές. Ενώ ο ΕΛΓΑ οδηγείται στη χρεοκοπία, επειδή η κυβέρνηση επί σειρά ετών αρνείται να εφαρμόσει το νόμο και να τον χρηματοδοτήσει από τον Κρατικό Προϋπολογισμό".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ