ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μηνυτήριες αναφορές καταθέτει το ΕΚΑ
  • Να αποδοθούν οι ευθύνες για τα "χάρτινα" εργοστάσια, ζητά το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και προτείνει μέτρα για τους πληγέντες
  • Να παταχθεί η ασυδοσία των "εμποροσπιτάδων", απαιτούν οι οικοδόμοι
  • Αλληλεγγύη και πρωτοβουλίες από συνδικάτα

Να καταθέσει μηνυτήριες αναφορές κατά των υπευθύνων για την κατασκευή και λειτουργία των καταστραμμένων εργοστασίων,αποφάσισε σε χτεσινή της συνεδρίαση η ΕΕ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας,ενώ σε επιστολή του ΕΚΑ προς τον πρωθυπουργό διατυπώνονται συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση των πληγέντων.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στα καταστραμμένα εργοστάσια, το ΕΚΑ αποφάσισε:

- Να έρθει σε επαφή με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για να συνεισφέρει στις άμεσες ανάγκες τους.

- Να ζητήσει από τον ΟΑΕΔ να υπάρξει ρύθμιση, ώστε να δοθεί στους επιζώντες, εκτός από το προαναγγελθέν εφάπαξ επίδομα, μηνιαία αποζημίωση στα πλαίσια των επιδομάτων ανεργίας στο ύψος του μισθού τους, χωρίς να απαιτούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις και να προωθηθούν κατά προτεραιότητα σε θέσεις απασχόλησης.

- Για τους τραυματίες,να θεωρηθεί από το ΙΚΑ σαν εργατικό ατύχημα, ώστε να έχουν όλες τις καλύψεις που ισχύουν σε αυτές τις περιπτώσεις.

- Να ενισχυθούν οι οικογένειες των αποθανόντων με εφάπαξ αποζημίωση από την πολιτεία και να τους δοθεί σύνταξη με όρους εργατικού ατυχήματος.

Επίσης ζητά για όλους τους πληγέντες, των οποίων τα σπίτια είναι μη κατοικήσιμα,να καλύψει ο ΟΕΚ πλήρως το ενοίκιο, ανεξάρτητα από προϋποθέσεις, όπως και το να ενταχθούν στο πρόγραμμα δανειοδότησης για αγορά κατοικίας κατά προτεραιότητα και ανεξάρτητα από προϋποθέσεις.

Με στόχο να μην υπάρξουν νέα θύματα στο μέλλον, το ΕΚΑ ζητά την ενεργοποίηση του Σώματος Επιθεωρητών, ώστε να ελεγχθούν όλα τα εργοστάσια. Ταυτόχρονα, ζητά να δημιουργηθεί συντονιστικό όργανο με τη συμμετοχή του ΕΚΑ, που να επιβλέπει την υλοποίηση των προγραμμάτων αποκατάστασης των σεισμόπληκτων.

Παράλληλα, έχει ανοίξει λογαριασμό στην Εμπορική Τράπεζα με αριθμό 84121240 για την ενίσχυση των πληγέντων, ενώ καλεί τα σωματεία - μέλη του να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη συγκέντρωση βοήθειας.

Οικοδόμοι: Ολοφάνερες οι ευθύνες

"Στο βωμό του κέρδους της εργοδοσίας, θρηνούμε ανθρώπινες ζωές, για άλλη μια φορά",καταγγέλλουν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Ομοσπονδία Οικοδόμων και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας."Για άλλη μια φορά - τονίζουν - γίνονται ολοφάνερες οι ευθύνες του κράτους σε ό,τι αφορά στην αντισεισμική θωράκιση της χώρας, οι ευθύνες του για την ασυδοσία της εργοδοσίας των εμποροσπιτάδων".

Σχολιάζοντας την κατάρρευση οικοδομών, επισημαίνουν πως αυτή οφείλεται "κυρίως στον εγκληματικά ελλιπή οπλισμό των κτιρίων, στα αδύνατα υλικά κατασκευών, σε σοβαρές κακοτεχνίες, στην ασυδοσία ορισμένων κατασκευαστών, που, προκειμένου να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους, γίνονται αδίστακτοι".

Η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο καλούν την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να προχωρήσει σε μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, να δώσει ιδιαίτερο βάρος στον έλεγχο όλων των εργοστασίων και να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ακόμα, την καλεί να προχωρήσει στην άμεση ενίσχυση των σεισμοπαθών και στην αυστηρή τιμωρία των υπευθύνων.

Εκκληση, όμως, απευθύνεται και στο ΤΕΕ να αναλάβει κι αυτό τις ευθύνες που του αναλογούν και να συμβάλει, ώστε να σταματήσει η ασυδοσία των όποιων εμποροσπιτάδων. Και οι δυο οργανώσεις καταλήγουν: "Για όσο μας επιτρέπουν οι δυνατότητές μας, θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να σταματήσει η ασυδοσία, για να γίνει πράξη η μακρόχρονη απαίτησή μας για ποιοτική και χωρίς κινδύνους κατοικία, για να σταματήσει αυτή να αποτελεί αντικείμενο κερδοφορίας και να παρέχεται από το κράτος σαν κοινωνικό αγαθό".

  • Τα τραπεζικά καταστήματα στις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ,ζητώντας από τους τραπεζοϋπαλλήλους να εντοπίσουν τις ζημιές που τυχόν έχουν από τον καταστροφικό σεισμό και να ενημερώσουν άμεσα τους αρμόδιους φορείς και τους συλλόγους τους. Παράλληλα, καλεί τις τράπεζες να διαθέσουν στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις όλο το δυναμικό των πολιτικών μηχανικών και τεχνικών υπηρεσιών που διαθέτουν.
  • Τη βαθύτατη θλίψη του για τα θύματα του σεισμού εκφράζει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Παράλληλα, διατυπώνει τον προβληματισμό του για την κατάρρευση κτιρίων, που δεν επέδειξαν την αναμενόμενη αντισεισμική αντοχή, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο συμπολίτες μας. Εξαίρει, επίσης, το αίσθημα ευθύνης που επέδειξαν οι δημοσιογράφοι, ενημερώνοντας με ψυχραιμία την κοινή γνώμη, αλλά επισημαίνει την ανάγκη να αποφεύγονται οι υπερβολές για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Επίσης την ολόψυχη συμπαράσταση στην πανεθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της τραγωδίας, εκφράζει, με επιστολή της στην ΕΣΗΕΑ, η Ενωση Συντακτών Κύπρου.

  • Την οδύνη και τη συμπαράστασή τους στους πληγέντες, αλλά και την οργή για τους υπεύθυνους της τραγωδίας, εκφράζουν, με ανακοινώσεις τους, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών,η ΟΜΕ - ΟΤΕ,η ΠΕΜΕΝ και η ΑΔΕΔΥ.Επίσης η ΕΜΔΥΔΑΣ,που ταυτόχρονα επισημαίνει την άμεση ανάγκη της παρουσίας όλων των μηχανικών χωρίς περιορισμούς ωραρίου στις κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη συγκρότηση των αναγκαίων συνεργείων για διενέργεια αυτοψιών.Ακόμα, καλεί τα εξειδικευμένα μέλη της από όλη την Ελλάδα σε εθελοντική βάση να πλαισιώσουν την ομάδα εθελοντών.
  • Πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση χρημάτων προς ενίσχυση των πληγέντων, ανέλαβαν από κοινού η Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη,το Εργατικό Κέντρο Σάμου,οι "Δημοσιογράφοι για την Ειρήνη" και η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου,ανοίγοντας λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό 913916 - 8.
  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων εκφράζει τη θλίψη της για το χαμό δεκάδων ανθρώπων, όπως και η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών Αστυνομίας.
Με τις ζημιές του '81 ακόμα η "ΕΛΣΑ"!

Παρ' όλα αυτά, οι εργαζόμενοι πιέστηκαν να πιάσουν δουλιά! Ζημιές και στην οινοποιία "Μεταξάς". Καμιά εργασία δεν έχει αρχίσει στου "Παπουτσάνη"

Μέρα με τη μέρα μεγαλώνει ο κατάλογος των κτιρίων και των χώρων δουλιάς που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου. Χτες το πρωί περιόδευσε σε δυο εργοστάσια, όπου και διαπιστώθηκαν σοβαρές ζημιές, ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου ΠειραιάΜ. Νουφαρίτσης και άλλα μέλη της διοίκησης του Κέντρου.

Συγκεκριμένα, στο εργοστάσιο ΕΛΣΑ διαπιστώθηκε ότι ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές που προκλήθηκαν από το μεγάλο σεισμό που είχε γίνει το 1981! Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο αρνήθηκαν να μπουν για δουλιά, παρά την πίεση που ασκήθηκε από πλευράς εργοδοσίας.Προχτές στην περιοδεία που πραγματοποίησαν μέλη της διοίκησης του ΕΚΠ διαπίστωσαν ότι στο εργοστάσιο υπήρχαν σε ένα χώρο αποθηκευμένα υποστυλώματα που έπρεπε να είχαν τοποθετηθεί από το μεγάλο σεισμό το 1981!Η επιχείρηση δεσμεύτηκε, κάτω από πίεση, ότι θα πάρει τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την ασφάλεια των εργατών και θα τοποθετηθούν τα υποστυλώματα.

Καμία εργασία δεν εκτελείται το εργοστάσιο του "Παπουτσάνη",στο οποίο έχασε τη ζωή του από το σεισμό ένας εργάτης. Στη συνάντηση που είχε χτες ο Μ. Νουφαρίτσης ενημερώθηκε για την κατάσταση του εργοστασίου, καθώς και ότι οι εργαζόμενοι θα λάβουν μισθούς από έξι μήνες έως ένα χρόνο. Το εργοστάσιο είναι αδύνατο να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του, γι' αυτό το λόγο εξετάζεται από την εταιρία η μετεγκατάστασή του, με πιθανή περιοχή το Σχηματάρι.

Ζημιές από το σεισμό έχει υποστεί και το εργοστάσιο "Μεταξάς".Το εργοστάσιο επισκέφτηκε ο γραμματέας του ΕΚΠ μαζί με τον πρόεδρο της Ενωσης Θερμαστών,όπου και ενημερώθηκαν από τους εργαζόμενους για την κατάσταση. Οι εργαζόμενοι δεν μπαίνουν για δουλιά μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές, ενώ κανονικά θα καταβάλλονται οι μισθοί τους.

Εκβιάζουν κι από πάνω οι εργοδότες!
  • Την ώρα που εργάτες βρίσκονται ακόμα θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια άθλιων κατασκευών, ασκούν πιέσεις σε εργαζόμενους να δουλέψουν σε επιχειρήσεις με ζημιές, που δεν έχουν ελεγχθεί!
  • Πώς πρέπει να ενεργήσουν οι εργαζόμενοι αυτοί, τι προβλέπει ο νόμος

Με απειλές και εκβιασμούς προσπαθούν ορισμένοι εργοδότες να αναγκάσουν τους εργαζόμενους να δουλέψουν σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές μετά το σεισμό, ενώ οι έλεγχοι καταλληλότητας των κτιρίων βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ακόμη γίνει!

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας,ζητά τη διενέργεια ελέγχου όλων των βιομηχανικών, εμπορικών εγκαταστάσεων και εργοταξίων και σε επιστολή του προς το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), τονίζει ότι σε "ορισμένες περιπτώσεις υπήρξε πίεση προς τους εργαζόμενους να δουλέψουν σε χώρους με προφανή σημάδια από το σεισμό και χωρίς να έχει γίνει έλεγχος"!Γι' αυτό το λόγο, ζητάει να σταλεί εγκύκλιος προς τις Επιθεωρήσεις, που να ορίζεται ότι οι εργαζόμενοι μπορούν νόμιμα να μην προσέρχονται στην εργασία τους αν υπάρχουν επικίνδυνες ενδείξεις και δεν υπάρχει άδεια καταλληλότητας από αρμόδια δημόσια αρχή.

Η ειδική γραμματέας του ΣΕΠΕ, Α. Καφετζοπούλου,δήλωσε στο "Ρ", ότι οι υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας ασκούν ελέγχους, μετά από καταγγελίες. Από σήμερα οι έλεγχοι θα γίνονται σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ. Παράλληλα, υπάρχει και προληπτικός έλεγχος, αλλά δίνεται προτεραιότητα όπου υπάρχουν καταγγελίες.

Σύμφωνα με το ΠΔ 17/1996 για την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων, "ο εργαζόμενος ο οποίος, σε περίπτωση σοβαρού, άμεσου και αναπόφευκτου κινδύνου, απομακρύνεται από τη θέση εργασίας του ή/και από μια επικίνδυνη ζώνη δεν επιτρέπεται να υποστεί καμία δυσμενή επίπτωση και πρέπει να προστατεύεται από κάθε ζημιογόνο και αδικαιολόγητη συνέπεια σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία".

Παράλληλα, σημειώνεται ότι: "Ο εργοδότης εξασφαλίζει ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να είναι σε θέση, σε περίπτωση σοβαρού και άμεσου κινδύνου για την ίδια τους την ασφάλεια ή για την ασφάλεια άλλων προσώπων και όπου υπάρχει αδυναμία να επικοινωνήσουν με τον αρμόδιο ιεραρχικά προϊστάμενο, να λαμβάνουν οι ίδιοι τα κατάλληλα μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη τις γνώσεις τους και τα διαθέσιμα τεχνικά μέτρα, ώστε να αποφευχθούν οι συνέπειες του κινδύνου αυτού.

Οι ενέργειές τους σε τέτοιες περιπτώσεις, δε θα συνεπάγονται δυσμενή μεταχείριση εκ μέρους του εργοδότη, εκτός εάν αποδειχθεί ότι δεν ενήργησαν σύμφωνα με ρητά δοθείσες οδηγίες ή επέδειξαν σοβαρή αμέλεια".

Το συνδικάτο ένδυσης

Περιοδείες στους χώρους δουλιάς, για να ελέγξει την κατάσταση των εργαζομένων του κλάδου και να συμβάλλει στην οργάνωση της διεκδίκησης για τη γρήγορη αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων, έχουν ξεκινήσει τα στελέχη του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής.Με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την προσπάθεια κάποιων επιχειρήσεων να "πείσουν" τους εργαζόμενους να εργαστούν σε επιχειρήσεις με ζημιές, χωρίς να υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση για την κατάσταση των εργοστασίων και καλεί τους εργαζόμενους να ενημερώνουν το συνδικάτο σε τέτοιες περιπτώσεις.

Οι "μικροί" και οι "μεγάλοι"

Οι βιομηχανικές μονάδες ("Φουρλής", "Παπουτσάνης", "Ρικομέξ" κλπ.), που κατέρρευσαν από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό, είναι "πολλαπλά καλυμμένες", καθώς το κόστος των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός θα καλυφθεί από τις ασφαλιστικές εταιρίες. Η παραπάνω είδηση δημοσιεύτηκε χτες στην πρώτη σελίδα της οικονομικής εφημερίδας "Ναυτεμπορική" και απευθυνόταν στους "επενδυτές" - δηλαδή όλους εκείνους, που έχουν αγοράσει μετοχές των παραπάνω εταιριών - καλώντας τους να μη φοβούνται πως η τιμή των μετοχών θα καταρρεύσει, όπως κατέρρευσαν από το σεισμό τα κτίριά τους. Η "εταιρία" Φουρλής (με χρηματιστηριακή αξία 245 δισ. δραχμές) "είναι πλήρως ασφαλισμένη για σεισμούς και απώλειες εσόδων, λόγω διακοπής εργασιών", μας πληροφορούσε η εφημερίδα και πρόσθετε πως "ασφαλισμένες είναι, επίσης, και οι εταιρίες "Παπουτσάνης", "Φαράν" και "Ρικομέξ", όπως και "οι περισσότερες από τις εισηγμένες στο ΧΑΑ εταιρίες".

Με απλά λόγια, το συγκεκριμένο δημοσίευμα, μας πληροφορεί ότι οι Φουρλήδες, οι Παπουτσάνηδες και, γενικά, οι μεγαλομέτοχοι των βιομηχανικών εταιριών, που καταστράφηκαν από το σεισμό, δεν πρόκειται να πληρώσουν από την τσέπη τους το οικονομικό κόστος των ζημιών. Και, φυσικά, δεν πρόκειται να θιγούν ούτε τα κέρδη των παραπάνω εταιριών - στα συντρίμμια των εργοστασίων των οποίων χάθηκαν ζωές εργαζομένων - ούτε τα συμφέροντα όσων "παίζουν μετοχές" των εταιριών "Φουρλής", "Παπουτσάνης" κλπ.

Δυστυχώς, αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Σ' αυτή τη χώρα - που στην κυβερνητική εξουσία εναλλάσσονται η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ - τα πάντα είναι υποταγμένα και προσαρμοσμένα, στη λογική διαφύλαξης και διασφάλισης του κέρδους και υπερκέρδους των οικονομικά ισχυρών, ενώ οι οικονομικά αδύνατοι είναι τα μεγάλα θύματα που πληρώνουν τα σπασμένα και των αντιλαϊκών πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας και το κόστος των φυσικών καταστροφών (σεισμών, θεομηνιών κλπ.).

Ετσι, ενώ οι χρυσοκάνθαροι του πλούτου (Φουρλήδες, Παπουτσάνηδες και άλλοι μεγαλομέτοχοι εταιριών) δε θα επιβαρυνθούν δεκάρα από το κόστος που προκάλεσαν οι σεισμοί στις επιχειρήσεις τους (και, άρα, τα κέρδη θα μείνουν αλώβητα), το τίμημα για τις σεισμόπληκτες οικογένειες των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων είναι δυσβάσταχτο. Εκτός από τις οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους (καταπλακώθηκαν στις πολυκατοικίες ή θάφτηκαν στα ερείπια των εργοστασίων, που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι από το σεισμό), υπάρχουν και εκατοντάδες οικογένειες που είδαν τους κόπους μιας ζωής να καταρρέουν μαζί με το διαμερισματάκι ή τη μονοκατοικία να καταρρέει από το σεισμό και την κυβέρνηση να δίνει "ψίχουλα" για την αποκατάσταση των ζημιών...

Και, δυστυχώς, είναι βέβαιο πως όσο ο λαός και τα πλατιά λαϊκά στρώματα δε λένε το μεγάλο ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ σ' αυτού του είδους τις πολιτικές και τα κόμματα που τις υπηρετούν, τόσο οι κυβερνώντες θα βαφτίζουν "κοινωνική πολιτική" τα ψίχουλα που δίνουν από τον προϋπολογισμό στις σεισμόπληκτες οικογένειες των εργαζομένων για να αποκαταστήσουν τις ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός στο διαμερισματάκι, στη μονοκατοικία ή το μαγαζάκι τους.

Λ. Τ.

Η κατάσταση στο ΙΚΑ

Σε καλή κατάσταση βρίσκονται γενικά οι εγκαταστάσεις των υπηρεσιών του ΙΚΑ, καθώς και των κεντρικών του υπηρεσιών στην Αθήνα, σύμφωνα με τον διοικητή του Μ. Νεκτάριο.

Ο διοικητής του ΙΚΑ, ανέφερε ότι έγιναν έλεγχοι στα κεντρικά του γραφεία από μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του Οργανισμού και ότι διαπιστώθηκαν ρωγμές, οι οποίες όμως δεν είναι επικίνδυνες. Οι έλεγχοι θα επαναληφθούν για κάθε ενδεχόμενο.

Σημαντικές ζημιές έχει το ενοικιαζόμενο κτίριο του ΙΚΑ στα Ανω Λιόσια. Για το λόγο αυτό έγινε η εγκατάσταση δύο σκηνών και οι υπηρεσίες λειτουργούν κανονικά, ενώ στη συνέχεια θα τοποθετηθεί λυόμενη κατασκευή, σύμφωνα με τον διοικητή του Οργανισμού.

Σε αναμονή μέτρων για όσους έμειναν χωρίς δουλιά

Η ανακοίνωση ειδικών μέτρων για τους χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι βρίσκονται εκτός εργασίας λόγω ζημιών στις επιχειρήσεις που εργάζονται, αναμένεται από το υπουργείο Εργασίας τη Δευτέρα και σήμερα πραγματοποιείται σχετική σύσκεψη για οριστικοποίησή τους.

Το πρόβλημα αφορά βεβαίως τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που ισοπεδώθηκαν από τον καταστροφικό σεισμό, αλλά και πολλούς άλλους, των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιές.

Για κάποιες από αυτές, ο χρόνος επισκευής μπορεί να ξεπεράσει και τον ένα μήνα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η καταγραφή τους, από τα αρμόδια κρατικά όργανα και ορισμένα κλαδικά Επιμελητήρια.

Από την πλευρά των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, επισημάνθηκε στο "Ρ", ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει πάγια νομολογία που να καλύπτει τους εργαζόμενους σε τέτοιες περιπτώσεις, οπότε αναμένουν κι αυτές τα μέτρα που θα αποφασίσει το υπουργείο, ώστε να πράξουν ανάλογα. Πιθανό είναι να δοθεί κάποιο έκτακτο βοήθημα και να προβλεφτεί αυξημένη επιδότηση εργασίας, για εκείνους τους εργαζόμενους που θα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός εργασίας.

Σοβαρές ζημιές και στη ΔΕΗ

Σοβαρότερες από ό,τι αρχικά εκτιμήθηκαν είναι οι ζημιές που υπέστη το δίκτυο της ΔΕΗ από το σεισμό, αφού οι ζημιές που έπαθαν τα Κέντρα Υπερυψηλής τάσεως Κουμουνδούρου και Αχαρνών χαρακτηρίζονται σημαντικές. Επίσης, ζημιές έχουν υποστεί και οι γραμμές υπερυψηλής τάσης με αποτέλεσμα από τις τρεις, να λειτουργεί μόνο η μία.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πλήρης αποκατάσταση των ζημιών θα απαιτήσει ένα χρόνο, ενώ το οικονομικό κόστος ανέρχεται στα 5 δισεκατομμύρια δραχμές. Με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ καλεί τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν τις άκρως απαραίτητες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να αποφευχθούν τα προβλήματα τροφοδοσίας.

Φαρμακοβιομηχανία "ΦΑΡΑΝ": 5 νεκροί και 3 αγνοούμενοι. Ο 2ος και ο 3ος όροφος οικοδομήθηκαν επί χούντας, παράνομα όπως φωνάζουν όλοι στην περιοχή

Ο,τι απέμεινε από την RIKOMEX. Ο τραγικός απολογισμός, 9 νεκροί και 21 αγνοούμενοι κάτω από τα χαλάσματα

Εταιρία "Φουρλής": Τι κι αν κάτω από τα χαλάσματα έχασαν τη ζωή τους πέντε εργαζόμενοι και παραμένουν καταπλακωμένοι άλλοι τρεις; Το θέμα για τους ιδιοκτήτες της είναι να μην πέσει η χρηματιστηριακή αξία της. Γι' αυτό χτες οι ιδιοκτήτες της πέρασαν στην επίθεση. Προκλητικότατοι, ισχυρίζονται με πληρωμένες καταχωρήσεις ότι η κατασκευή του κτιρίου "έγινε με την τήρηση όλων των νόμιμων διαδικασιών, με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές και με υψηλή ποιότητα υλικών και μεθόδων"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ