Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι "μικροί" και οι "μεγάλοι"

Οι βιομηχανικές μονάδες ("Φουρλής", "Παπουτσάνης", "Ρικομέξ" κλπ.), που κατέρρευσαν από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό, είναι "πολλαπλά καλυμμένες", καθώς το κόστος των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός θα καλυφθεί από τις ασφαλιστικές εταιρίες. Η παραπάνω είδηση δημοσιεύτηκε χτες στην πρώτη σελίδα της οικονομικής εφημερίδας "Ναυτεμπορική" και απευθυνόταν στους "επενδυτές" - δηλαδή όλους εκείνους, που έχουν αγοράσει μετοχές των παραπάνω εταιριών - καλώντας τους να μη φοβούνται πως η τιμή των μετοχών θα καταρρεύσει, όπως κατέρρευσαν από το σεισμό τα κτίριά τους. Η "εταιρία" Φουρλής (με χρηματιστηριακή αξία 245 δισ. δραχμές) "είναι πλήρως ασφαλισμένη για σεισμούς και απώλειες εσόδων, λόγω διακοπής εργασιών", μας πληροφορούσε η εφημερίδα και πρόσθετε πως "ασφαλισμένες είναι, επίσης, και οι εταιρίες "Παπουτσάνης", "Φαράν" και "Ρικομέξ", όπως και "οι περισσότερες από τις εισηγμένες στο ΧΑΑ εταιρίες".

Με απλά λόγια, το συγκεκριμένο δημοσίευμα, μας πληροφορεί ότι οι Φουρλήδες, οι Παπουτσάνηδες και, γενικά, οι μεγαλομέτοχοι των βιομηχανικών εταιριών, που καταστράφηκαν από το σεισμό, δεν πρόκειται να πληρώσουν από την τσέπη τους το οικονομικό κόστος των ζημιών. Και, φυσικά, δεν πρόκειται να θιγούν ούτε τα κέρδη των παραπάνω εταιριών - στα συντρίμμια των εργοστασίων των οποίων χάθηκαν ζωές εργαζομένων - ούτε τα συμφέροντα όσων "παίζουν μετοχές" των εταιριών "Φουρλής", "Παπουτσάνης" κλπ.

Δυστυχώς, αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Σ' αυτή τη χώρα - που στην κυβερνητική εξουσία εναλλάσσονται η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ - τα πάντα είναι υποταγμένα και προσαρμοσμένα, στη λογική διαφύλαξης και διασφάλισης του κέρδους και υπερκέρδους των οικονομικά ισχυρών, ενώ οι οικονομικά αδύνατοι είναι τα μεγάλα θύματα που πληρώνουν τα σπασμένα και των αντιλαϊκών πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας και το κόστος των φυσικών καταστροφών (σεισμών, θεομηνιών κλπ.).

Ετσι, ενώ οι χρυσοκάνθαροι του πλούτου (Φουρλήδες, Παπουτσάνηδες και άλλοι μεγαλομέτοχοι εταιριών) δε θα επιβαρυνθούν δεκάρα από το κόστος που προκάλεσαν οι σεισμοί στις επιχειρήσεις τους (και, άρα, τα κέρδη θα μείνουν αλώβητα), το τίμημα για τις σεισμόπληκτες οικογένειες των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων είναι δυσβάσταχτο. Εκτός από τις οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους (καταπλακώθηκαν στις πολυκατοικίες ή θάφτηκαν στα ερείπια των εργοστασίων, που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι από το σεισμό), υπάρχουν και εκατοντάδες οικογένειες που είδαν τους κόπους μιας ζωής να καταρρέουν μαζί με το διαμερισματάκι ή τη μονοκατοικία να καταρρέει από το σεισμό και την κυβέρνηση να δίνει "ψίχουλα" για την αποκατάσταση των ζημιών...

Και, δυστυχώς, είναι βέβαιο πως όσο ο λαός και τα πλατιά λαϊκά στρώματα δε λένε το μεγάλο ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ σ' αυτού του είδους τις πολιτικές και τα κόμματα που τις υπηρετούν, τόσο οι κυβερνώντες θα βαφτίζουν "κοινωνική πολιτική" τα ψίχουλα που δίνουν από τον προϋπολογισμό στις σεισμόπληκτες οικογένειες των εργαζομένων για να αποκαταστήσουν τις ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός στο διαμερισματάκι, στη μονοκατοικία ή το μαγαζάκι τους.

Λ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ