Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ
Η κυβερνητική αδιαφορία ολοκληρώνει το κακό

Σεισμόπληκτες περιοχές στα Α. Λιόσια και το Μενίδι επισκέφθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, όπου είχε συζήτηση για τα προβλήματα των πληγέντων από το σεισμό και συναντήθηκε με τους δημάρχους των δύο πόλεων

Με βομβαρδισμένο τοπίο μοιάζουν, την επόμενη μέρα του σεισμού, ολόκληρες περιοχές των Λιοσίων και του Μενιδίου. Σπίτια μισογκρεμισμένα ή γκρεμισμένα, παράθυρα σπασμένα, ολόκληρες οικοδομές με ρήγματα που χάσκουν θλιβερά απομεινάρια των κόπων μιας ζωής. Νοικοκυριά που στέγασαν τους καημούς χιλιάδων οικογενειών διαλυμένα. Κι οι ένοικοί τους, απλοί εργαζόμενοι, που από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν στους δρόμους να γυρίζουν χαμένοι. Να απελπίζονται. Κι ύστερα να οργίζονται και να διαμαρτύρονται, να φωνάζουν για μια σκηνή να στεγάσουν την απελπισία τους, τη ρημαγμένη οικογένειά τους, τα ανήλικα παιδιά τους. Ολοι μαζί μένουν στο έλεος του καιρού. Χωρίς μια σκηνή να βάλουν το κεφάλι τους, χωρίς μια τουαλέτα να κάνουν την ανάγκη τους και το χειρότερο, χωρίς να βλέπουν φως πουθενά, αφού η πολιτεία, πέρα από τις κορόνες συμπάθειας, λείπει.

Μέσα στο κομφούζιο που έχει δημιουργηθεί όλοι ξεσπούν, βλέποντας την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, που βρέθηκε και περιόδευσε χτες το μεσημέρι για αρκετές ώρες σε περιοχές των Ανω Λιοσίων και του Μενιδίου, από τις πλέον χτυπημένες από τον Εγκέλαδο περιοχές της Αττικής. Πού είναι οι σκηνές; Πού θα βάλω τα παιδιά μου, πού θα τα κρύψω από τη βροχή, έρχονται απανωτά τα αγωνιώδη ερωτήματα προς την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Είναι η πρώτη αντίδραση, αντίδραση επιβίωσης που αντιμετωπίζουν, άμεσα και πιεστικά τούτη την ώρα. Υστερα, στην κουβέντα έρχονται τα σοβαρότερα. "Τι θ' απογίνουμε, πώς θα πορευτούμε από δω και πέρα; Πώς θα ξαναχτίσω αυτό το σπίτι που έχτισα με αίμα;", ρωτούν και δείχνουν στην Αλ. Παπαρήγα και την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τα μισογκρεμισμένα σπίτια τους γύρω γύρω. Από το σεισμό δε γλίτωσε ούτε το Δημαρχείο Λιοσίων.

Η εικόνα είναι τρομερή, όλο το κέντρο της πόλης και οι γειτονιές Αγ. Νικόλαος, Α. Λίμνη κ. ά. μοιάζουν βομβαρδισμένο τοπίο. Δύσκολα να δεις σπίτι ή κατάστημα που να μην είναι μισογκρεμισμένο, να μην έχει ρωγμές, ενώ τα τζάμια που έχουν πέσει σπασμένα στους δρόμους και τα κτίρια που χάσκουν κάνουν επικίνδυνο και το περπάτημα μέσα στους στενούς δρόμους. Ο κόσμος είναι απελπισμένος. Περιμένει τα συνεργεία να καταγράψουν τις καταστροφές, αλλά κι αυτά αργούνε να φανούν. Αλλοι περιμένουν στα κατεστραμμένα μαγαζιά τους και φυλάνε τα πράγματα, γιατί δεν έχουν καμιά άλλη φύλαξη. Η Αλ. Παπαρήγα, εκτός από τη συμπάθεια του Κόμματος, συνιστά στους σεισμόπληκτους να αντιδράσουν οργανωμένα, να διεκδικήσουν σκηνές και ό,τι άλλο χρειάζονται άμεσα. Αλλά και να διεκδικήσουν την πραγματική ουσιαστική βοήθεια από την κυβέρνηση για να ξαναστήσουν τα σπίτια τους, το βιος τους. Για να μην μείνουν όσα τους τάζουν απλώς υποσχέσεις.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ν. Παπαδήμας ενημέρωσε την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Δημαρχείο για την έλλειψη σκηνών, αφού ελάχιστες έχει στείλει η πολιτεία, ενώ κάνει λόγο και για τις προσπάθειες του δήμου να αγοράσει όσες βρει στην αγορά. Οπως και για κάμποσες χημικές τουαλέτες, για να εξασφαλιστούν στοιχειώδεις συνθήκες συμβίωσης που λείπουν παντελώς, καθώς τα πάντα είναι ανοργάνωτα και χαοτικά...

Στο Μενίδι,όπου λίγο αργότερα βρέθηκε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, η Αλέκα Παπαρήγα ενημερώθηκε για τα τρομακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του δήμου. Τα ως τώρα στοιχεία δείχνουν πως πάνω από τα μισά συνολικά σπίτια είναι ακατοίκητα, είτε θέλουν γκρέμισμα είτε αποκατάσταση. Αλλά και οι άλλοι κάτοικοι δύσκολα μπαίνουν στα σπίτια τους κι ας μην έχουν πάθει ζημιά. Στην πραγματικότητα διαβιούν όλοι στην ύπαιθρο! Η πίεση είναι φοβερή λέει ο δήμαρχος Ν. Παπανίκας,ο οποίος απαντά στις ερωτήσεις της Αλ. Παπαρήγα, λέγοντας πως οι δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων για τη βοήθεια που δήθεν στέλνεται δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Οι σκηνές μπροστά στις ανάγκες είναι ελάχιστες, ως τώρα έχουν σταλεί μόνο 1.000-1.100 για πάρα πολλές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που τις χρειάζονται. "Ακόμα δεν υπάρχουν χημικές τουαλέτες και ζητάμε να εξασφαλιστεί για τις επόμενες μέρες σταθερή τροφοδοσία για τους κατοίκους", συμπληρώνει ο δήμαρχος και εξηγεί πως έχουμε δυνάμεις που μπορούν να βοηθήσουν, αλλά δεν έχουμε σκηνές, άλλο υλικό που χρειάζεται.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε και συζήτησε με σεισμόπληκτους κατοίκους των δύο περιοχών, είτε στο ύπαιθρο είτε σε σκηνές, όπου υποδέχτηκαν την αντιπροσωπεία του Κόμματος με ανακούφιση, ζητώντας από το ΚΚΕ να πιέσει, να κάνει ό,τι μπορεί για να λυθούν τα προβλήματά τους. Πράγμα που για μας είναι αυτονόητο, όπως τόνισε η Αλ. Παπαρήγα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ