Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μηνυτήριες αναφορές καταθέτει το ΕΚΑ
  • Να αποδοθούν οι ευθύνες για τα "χάρτινα" εργοστάσια, ζητά το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και προτείνει μέτρα για τους πληγέντες
  • Να παταχθεί η ασυδοσία των "εμποροσπιτάδων", απαιτούν οι οικοδόμοι
  • Αλληλεγγύη και πρωτοβουλίες από συνδικάτα

Να καταθέσει μηνυτήριες αναφορές κατά των υπευθύνων για την κατασκευή και λειτουργία των καταστραμμένων εργοστασίων,αποφάσισε σε χτεσινή της συνεδρίαση η ΕΕ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας,ενώ σε επιστολή του ΕΚΑ προς τον πρωθυπουργό διατυπώνονται συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση των πληγέντων.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στα καταστραμμένα εργοστάσια, το ΕΚΑ αποφάσισε:

- Να έρθει σε επαφή με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για να συνεισφέρει στις άμεσες ανάγκες τους.

- Να ζητήσει από τον ΟΑΕΔ να υπάρξει ρύθμιση, ώστε να δοθεί στους επιζώντες, εκτός από το προαναγγελθέν εφάπαξ επίδομα, μηνιαία αποζημίωση στα πλαίσια των επιδομάτων ανεργίας στο ύψος του μισθού τους, χωρίς να απαιτούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις και να προωθηθούν κατά προτεραιότητα σε θέσεις απασχόλησης.

- Για τους τραυματίες,να θεωρηθεί από το ΙΚΑ σαν εργατικό ατύχημα, ώστε να έχουν όλες τις καλύψεις που ισχύουν σε αυτές τις περιπτώσεις.

- Να ενισχυθούν οι οικογένειες των αποθανόντων με εφάπαξ αποζημίωση από την πολιτεία και να τους δοθεί σύνταξη με όρους εργατικού ατυχήματος.

Επίσης ζητά για όλους τους πληγέντες, των οποίων τα σπίτια είναι μη κατοικήσιμα,να καλύψει ο ΟΕΚ πλήρως το ενοίκιο, ανεξάρτητα από προϋποθέσεις, όπως και το να ενταχθούν στο πρόγραμμα δανειοδότησης για αγορά κατοικίας κατά προτεραιότητα και ανεξάρτητα από προϋποθέσεις.

Με στόχο να μην υπάρξουν νέα θύματα στο μέλλον, το ΕΚΑ ζητά την ενεργοποίηση του Σώματος Επιθεωρητών, ώστε να ελεγχθούν όλα τα εργοστάσια. Ταυτόχρονα, ζητά να δημιουργηθεί συντονιστικό όργανο με τη συμμετοχή του ΕΚΑ, που να επιβλέπει την υλοποίηση των προγραμμάτων αποκατάστασης των σεισμόπληκτων.

Παράλληλα, έχει ανοίξει λογαριασμό στην Εμπορική Τράπεζα με αριθμό 84121240 για την ενίσχυση των πληγέντων, ενώ καλεί τα σωματεία - μέλη του να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη συγκέντρωση βοήθειας.

Οικοδόμοι: Ολοφάνερες οι ευθύνες

"Στο βωμό του κέρδους της εργοδοσίας, θρηνούμε ανθρώπινες ζωές, για άλλη μια φορά",καταγγέλλουν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Ομοσπονδία Οικοδόμων και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας."Για άλλη μια φορά - τονίζουν - γίνονται ολοφάνερες οι ευθύνες του κράτους σε ό,τι αφορά στην αντισεισμική θωράκιση της χώρας, οι ευθύνες του για την ασυδοσία της εργοδοσίας των εμποροσπιτάδων".

Σχολιάζοντας την κατάρρευση οικοδομών, επισημαίνουν πως αυτή οφείλεται "κυρίως στον εγκληματικά ελλιπή οπλισμό των κτιρίων, στα αδύνατα υλικά κατασκευών, σε σοβαρές κακοτεχνίες, στην ασυδοσία ορισμένων κατασκευαστών, που, προκειμένου να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους, γίνονται αδίστακτοι".

Η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο καλούν την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να προχωρήσει σε μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, να δώσει ιδιαίτερο βάρος στον έλεγχο όλων των εργοστασίων και να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ακόμα, την καλεί να προχωρήσει στην άμεση ενίσχυση των σεισμοπαθών και στην αυστηρή τιμωρία των υπευθύνων.

Εκκληση, όμως, απευθύνεται και στο ΤΕΕ να αναλάβει κι αυτό τις ευθύνες που του αναλογούν και να συμβάλει, ώστε να σταματήσει η ασυδοσία των όποιων εμποροσπιτάδων. Και οι δυο οργανώσεις καταλήγουν: "Για όσο μας επιτρέπουν οι δυνατότητές μας, θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να σταματήσει η ασυδοσία, για να γίνει πράξη η μακρόχρονη απαίτησή μας για ποιοτική και χωρίς κινδύνους κατοικία, για να σταματήσει αυτή να αποτελεί αντικείμενο κερδοφορίας και να παρέχεται από το κράτος σαν κοινωνικό αγαθό".

  • Τα τραπεζικά καταστήματα στις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ,ζητώντας από τους τραπεζοϋπαλλήλους να εντοπίσουν τις ζημιές που τυχόν έχουν από τον καταστροφικό σεισμό και να ενημερώσουν άμεσα τους αρμόδιους φορείς και τους συλλόγους τους. Παράλληλα, καλεί τις τράπεζες να διαθέσουν στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις όλο το δυναμικό των πολιτικών μηχανικών και τεχνικών υπηρεσιών που διαθέτουν.
  • Τη βαθύτατη θλίψη του για τα θύματα του σεισμού εκφράζει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Παράλληλα, διατυπώνει τον προβληματισμό του για την κατάρρευση κτιρίων, που δεν επέδειξαν την αναμενόμενη αντισεισμική αντοχή, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο συμπολίτες μας. Εξαίρει, επίσης, το αίσθημα ευθύνης που επέδειξαν οι δημοσιογράφοι, ενημερώνοντας με ψυχραιμία την κοινή γνώμη, αλλά επισημαίνει την ανάγκη να αποφεύγονται οι υπερβολές για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Επίσης την ολόψυχη συμπαράσταση στην πανεθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της τραγωδίας, εκφράζει, με επιστολή της στην ΕΣΗΕΑ, η Ενωση Συντακτών Κύπρου.

  • Την οδύνη και τη συμπαράστασή τους στους πληγέντες, αλλά και την οργή για τους υπεύθυνους της τραγωδίας, εκφράζουν, με ανακοινώσεις τους, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών,η ΟΜΕ - ΟΤΕ,η ΠΕΜΕΝ και η ΑΔΕΔΥ.Επίσης η ΕΜΔΥΔΑΣ,που ταυτόχρονα επισημαίνει την άμεση ανάγκη της παρουσίας όλων των μηχανικών χωρίς περιορισμούς ωραρίου στις κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη συγκρότηση των αναγκαίων συνεργείων για διενέργεια αυτοψιών.Ακόμα, καλεί τα εξειδικευμένα μέλη της από όλη την Ελλάδα σε εθελοντική βάση να πλαισιώσουν την ομάδα εθελοντών.
  • Πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση χρημάτων προς ενίσχυση των πληγέντων, ανέλαβαν από κοινού η Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη,το Εργατικό Κέντρο Σάμου,οι "Δημοσιογράφοι για την Ειρήνη" και η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου,ανοίγοντας λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό 913916 - 8.
  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων εκφράζει τη θλίψη της για το χαμό δεκάδων ανθρώπων, όπως και η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών Αστυνομίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ