Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Μια "σκηνούπολη" στη θέση της πόλης

Οργή, αγανάκτηση και απόγνωση επικρατεί στους κατοίκους των Ανω Λιοσίων τρεις μέρες μετά τον καταστρεπτικό σεισμό, καθώς βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να πηγαίνουν χαμένοι και το μέλλον τους αόριστο, μέσα σε μια σκηνούπολη που έχει αρχίσει και στήνεται από χτες εκεί. Η πολιτεία μέχρι στιγμής δείχνει μεγάλη αδυναμία να λύσει τα προβλήματα της πλειοψηφίας των κατοίκων, που οι ίδιοι τα χαρακτηρίζουν πλέον προβλήματα που αφορούν άμεσα την ίδια την επιβίωσή τους. Η πόλη των Ανω Λιοσίων με περίπου 50.000 κατοίκους έχει στην ουσία καταστραφεί, καθώς ο σεισμός δεν άφησε τίποτα όρθιο. Σπίτια, μικρές βιοτεχνίες, καταστήματα και δημόσια κτίρια έχουν γκρεμιστεί και δύσκολα και μετά από πολύ καιρό θα ξαναστηθούν κάποια από αυτά.

Από Δευτέρα οι μπουλντόζες

Δεκάδες συνεργεία και χτες με πολιτικούς μηχανικούς του Δήμου, του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, αλλά και ιδιώτες ελέγχανε τα σπίτια, χαρακτηρίζοντάς τα με πράσινη (κατοικήσιμο), με κίτρινη (μη κατοικήσιμο, αλλά επισκευάσιμο) και κόκκινη μπογιά (κατεδαφιστέο). Στο 95% των κτιρίων που έχουν ελέγξει, οι χαρακτηρισμοί ήταν με κίτρινη και κόκκινη μπογιά, κάτι που δε θα αλλάξει και σήμερα, που αναμένεται να τελειώσει ο έλεγχος. Μετά τη λήξη του ελέγχου όλων των κτιρίων, οι μπουλντόζες θα αναλάβουν τη Δευτέρα να κατεδαφίσουν κτίρια, στη θέση των οποίων θα στηθούν λυόμενα, κάτι, όμως, που θα λύσει προσωρινά το πρόβλημα των χιλιάδων αστέγων. Πολλά από τα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί με κίτρινη μπογιά δύσκολα δε θα κατεδαφιστούν από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, καθώς έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και κυρίως στα ισόγεια, όπου οι κολόνες των θεμελίων έχουν κοπεί και οι τοίχοι έχουν γκρεμιστεί και, όπως είναι φυσικό, κανείς δε θέλει να διακινδυνεύσει να επισκευάσει τα σπίτια αυτά.

Χωρίς σκηνές και τουαλέτες

Οι χιλιάδες άστεγοι των Ανω Λιοσίων είναι απελπισμένοι, καθώς μέχρι χτες είχαν μοιραστεί μόνο 900 σκηνές και χωρίς οργάνωση. Αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι που τα σπίτια τους έχουν κατεδαφιστεί να έχουν μείνει στο δρόμο. Καταγγελίες ακούστηκαν από ορισμένους ότι κάποιοι έχουν πάρει μέχρι και δέκα σκηνές και κάνουν εμπόριο. Κάτι όμως, που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, η φήμη αυτή διαδόθηκε εσκεμμένα και αποπροσανατολιστικά, για να δικαιολογηθεί η μεγάλη έλλειψη, δημιουργώντας τεχνητούς διαπληκτισμούς μεταξύ των κατοίκων. Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, σταμάτησε χτες η διανομή σκηνών στον καθένα ξεχωριστά και έχουν ξεκινήσει να στήνονται οργανωμένοι καταυλισμοί από το στρατό με πρώτο αυτόν στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου. Σε όλες τις γειτονιές των Ανω Λιοσίων, όπου υπάρχουν ελεύθεροι χώροι, οι ίδιοι οι κάτοικοι έχουν στήσει μικρούς δικούς τους καταυλισμούς. Ο Δήμος Ανω Λιοσίων θα δώσει περίπου 30 εκατομμύρια για την αγορά 3.000 σκηνών, αλλά, σύμφωνα με τις ανάγκες, χρειάζονται το λιγότερο ακόμη 4.000. Οπως ανακοινώθηκε από το δήμο, αναμένουν και 3.000 σκηνές από το Ιράν. Μεγάλο πρόβλημα, όμως, υπάρχει και με την έλλειψη χημικών τουαλετών, οι οποίες είναι αναγκαίες για τους καταυλισμούς, καθώς το πρόβλημα τις επόμενες μέρες θα διογκωθεί.

Συσσίτιο και ιατρική περίθαλψη

Μόλις χτες το μεσημέρι, ξεκίνησε η διανομή φαγητού και νερού ανά περιοχή. Κινητό μαγειρείο, επίσης, στήθηκε έξω από την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, διανέμοντας συσσίτιο. Θετικό είναι ότι το δίκτυο ύδρευσης της πόλης δεν έχει μολυνθεί και το νερό είναι πόσιμο. Για την εξυπηρέτησή των αναγκών των κατοίκων, έχουν στηθεί έξω από το δημαρχείο κινητό ταχυδρομείο και ιατρεία με γιατρούς από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το ΙΚΑ, το 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και από τους "Γιατρούς του Κόσμου".

Χαμένοι οι κόποι μιας ζωής

Η απόγνωση και η οργή των κατοίκων είναι έκδηλη, καταγγέλλοντας όλους τους αρμόδιους που τους "έχουν ξεχάσει". Κάτω από τα ερείπια, βλέπουν τους κατεστραμμένους κόπους μιας ζωής και εξοργίζονται. Ο φακός του "Ρ" κατέγραψε την κατάσταση των κατοίκων μέσα στις σκηνές και στα αυτοσχέδια ράντσα, αλλά και τα γκρεμισμένα τους σπίτια που κάποιοι τα θεωρούν επισκευάσιμα!

"Κανείς δεν ήρθε εδώ να μας δει. Οι μηχανικοί πέρασαν και έλεγξαν τα σπίτια μόνο εξωτερικά", μας είπε η Μαρία Σταμίρη, το σπίτι της οποίας έχει καταστραφεί τελείως, αλλά οι μηχανικοί έβαλαν κίτρινη μπογιά και τους είπαν ότι μπορούν να το επισκευάσουν.

Η 70χρονη Κατερίνα Αγοροπούλου, μετά από χρόνια σκληρής εργασίας, σήμερα μένει σε σκηνή που κατάφερε να πάρει μαζί με τα παιδιά και όπως κατήγγειλε δεν τους δώσανε ούτε ένα κομμάτι νάιλον, με αποτέλεσμα με τη χτεσινή βροχή να βραχούν όλα τα πράγματά τους.

Εδώ και 20 χρόνια, η οικογένεια Ντουντουλάκη προσπαθούσε να φτιάξει το τριώροφο, το οποίο θεωρήθηκε κατεδαφιστέο. "Το ξεκίνησε ο πατέρας μου και το τελείωσα εγώ και μέναμε με τις αδελφές μου. Τώρα πήγαμε είκοσι χρόνια πίσω. Ολοι οι κόποι μας πήγαν χαμένοι. Από αύριο θα ψάχνω πάλι να νοικιάσω σπίτι", τόνισε ο Κώστας Ντουντουλάκης, μπροστά από τις στοίβες με τα πράγματα του σπιτιού στο δρόμο.

Με την απορία στο πώς θα μπορέσουν να επισκευάσουν ένα σπίτι - το χαρακτήρισαν με κίτρινη μπογιά - του οποίου όλες οι κολόνες έχουν κοπεί και οι τοίχοι έχουν γκρεμιστεί, βρίσκονται ο Διονύσης Στρουμπούλης και ο Νίκος Λαμπροθανάσης, βλέποντας το διώροφο που με κόπο κατασκεύασαν.

Ο Χαρίλαος Σκληβανίτης κοιμάται κάτω από το γκαράζ, στην αυλή του σπιτιού του, "χτες έβρεχε, τι να κάναμε, αφού δε μας έχουν δώσει ακόμη σκηνή". Το διώροφο του Δημήτρη Φιλόπουλου γκρεμίστηκε και το μόνο που φαίνεται είναι τα συντρίμμια του δεύτερου ορόφου - ο πρώτος χάθηκε - πάνω στα οποία οι μηχανικοί έβαλαν κόκκινο χρώμα. Τώρα μένει στο γκαράζ του απέναντι σπιτιού και απορημένος και αγανακτισμένος μας είπε "έχει κατεδαφιστεί το σπίτι και δε μου έδωσαν ούτε σκηνή!".

Στο Ζεφύρι

Σε απόγνωση βρίσκονται και χιλιάδες κάτοικοι του Δήμου Ζεφυρίου, τα σπίτια των οποίων είχαν μεγάλες καταστροφές από το σεισμό και πολλά από αυτά έχουν κριθεί κατεδαφιστέα. Τα 16 συνεργεία με μηχανικούς που διενεργούσαν μέχρι χτες ελέγχους είχαν κρίνει το 20% των ελεγμένων σπιτιών κατεδαφιστέα, ενώ το 50% αυτών μη κατοικήσιμα, αλλά επισκευάσιμα. Τα ποσοστά αυτά θα αυξηθούν, καθώς τα συνεργεία θα συνεχίσουν τους ελέγχους και σήμερα. Και εδώ, όπως και στο Δήμο Ανω Λιοσίων, μεγάλη είναι η έλλειψη σε σκηνές. Περίπου 170 είχε στήσει μέχρι χτες ο δήμος, ενώ έχει ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών τουλάχιστον άλλες 500. Χτες από το δήμο έγινε διανομή 2.000 σάντουιτς και γευμάτων, ενώ διανεμήθηκαν και 1.500 κιλά ψωμί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ