Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βαρύτατο το πλήγμα του Εγκέλαδου

Εφιαλτικές διαστάσεις προσλαμβάνει κάθε μέρα που περνά το μέγεθος των συνεπειών από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το Λεκανοπέδιο. Χιλιάδες είναι μέχρι στιγμής τα σπίτια που έχουν κριθεί ακατάλληλα από τους μηχανικούς. Οι έλεγχοι προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, με αποτέλεσμα οι άστεγοι να είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Αναμένοντας τις αυτοψίες των μηχανικών στα, περισσότερο ή λιγότερο, "λαβωμένα" σπίτια τους, είναι αναγκασμένοι να διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες στο ύπαιθρο. Σοβαρότατο πρόβλημα, επίσης, υπάρχει με μεγάλο αριθμό μικρών επιχειρήσεων και βιοτεχνιών, αλλά και αρκετών μεγάλων εργοστασίων, που έχουν αναγκαστεί να διακόψουν τις δραστηριότητές τους, στερώντας το μεροκάματο από πάρα πολλούς εργαζόμενους.

Σύμφωνα με χτεσινοβραδινές δηλώσεις της υπουργού Εσωτερικών Β. Παπανδρέου, είχαν γίνει έλεγχοι σε 10.000 κτίρια, από τα οποία τα 1.100 κρίθηκαν κατεδαφιστέα και άλλα 4.000 επισκευάσιμα.

Μέχρι και χτες είχαν διανεμηθεί μόνο 8.782 σκηνές για τις εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους. Η υπουργός υποστήριξε ότι υπάρχουν αιτήσεις για άλλες 4.000 μόνο, που θα προωθηθούν σήμερα (3.000 για το Μενίδι και 1.000 για τα Ανω Λιόσια). Μέχρι στιγμής, έχουν δοθεί μόλις 1.000 κουβέρτες στο Μενίδι και άλλες 1.000 στα Α. Λιόσια. Οσο για την ανάγκη οργανωμένων καταυλισμών, πέταξε το μπαλάκι στους δήμους, λέγοντας ότι πρέπει να υποδείξουν κατάλληλους χώρους. Σπεύδοντας, επίσης, να στηλιτεύσει το γεγονός ότι οι σεισμόπληκτοι δε μεταβαίνουν σε ξενοδοχεία ή κλειστά γυμναστήρια που έχουν διατεθεί, ανακοίνωσε ότι χτες παραδόθηκαν 1.300 θέσεις σε ξενοδοχεία και 1.200 σε κρουαζιερόπλοια, ενώ άνοιξαν και οι κατασκηνώσεις του Αγ. Ανδρέα!

Ομως, οι άστεγοι δεν πρέπει να παραπονούνται! Η κυβέρνηση έχει διαθέσει 94.000 μπουκάλια νερό, 71.000 σάντουιτς, 14.000 κουτιά γάλα και τόνους τροφίμων, ενώ καθημερινά ο Ερυθρός Σταυρός μοιράζει 6.000 μερίδες φαγητού. Επίσης, το υπουργείο Υγείας "θα" στήσει δύο Κέντρα Υγείας στα Ανω Λιόσια και ένα στο Μενίδι.

Δηλώσεις, μετά τη Διυπουργική Επιτροπή που συνεδρίασε χτες βράδυ, υπό τον Κ. Σημίτη, έκανε αμέσως μετά ο γγ του υπουργείου Τύπου, Ν. Αθανασάκης.Κατ' αυτόν, έχουν μοιραστεί 7.000 σκηνές και αναμένονται επιπλέον 3.000 από το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, με τις οποίες θα καλυφθούν οι ανάγκες. Πάντως, αναγνώρισε τα πολλά προβλήματα, αλλά ισχυρίστηκε πως ευθύνονται και οι σεισμόπληκτοι, επειδή "ο καθένας θέλει τη δική του σκηνή έξω απ' το σπίτι του".

Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα

Με τον εφιαλτικό αριθμό των νεκρών να φτάνει χτες βράδυ τους 84 (επίσημα ήταν 83), συνεχίστηκαν και χτες, τρεις μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό, οι αγωνιώδεις προσπάθειες των εκατοντάδων διασωστών των ΕΜΑΚ και των ξένων συναδέλφων τους από πέντε χώρες για τον εντοπισμό των θυμάτων. Στα ερείπια των κτισμάτων του Μενιδίου, της Νέας Φιλαδέλφειας και της Κάτω Κηφισιάς, χωρίς να χάνουν το κουράγιο τους τα μέλη των σωστικών συνεργείων εξακολουθούσαν να αναζητούν επιζώντες, μεταξύ των τουλάχιστον 36 αγνοουμένων, που εξακολουθούσαν να παραμένουν θαμμένοι, κάτω από τα χαλάσματα.

Οι ελπίδες αναπτερώθηκαν, όταν, χτες το απόγευμα, μετά από 46 σχεδόν ώρες, έβγαλαν ζωντανή την υπάλληλο της βιομηχανίας ΡΙΚΟΜΕΞ Εύη Σοφίλου,η οποία είχε δώσει σημεία ζωής, αρκετές ώρες νωρίτερα, στις δυο χτες τα ξημερώματα. Στο "νεκροταφείο" της ΡΙΚΟΜΕΞ, εξακολουθούσαν να παραμένουν τουλάχιστον 21 αγνοούμενοι, για τους οποίους υπήρχε η εκτίμηση ότι είχαν εγκλωβιστεί στην αίθουσα συνεδριάσεων, τη στιγμή κάποιας σύσκεψης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ