Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ξεχασμένοι από κυβέρνηση, δημάρχους και κάμερες

Με ρυθμούς "χελώνας" προχωρούν οι αυτοψίες σε κτίρια στον Πειραιά και τους γύρω από αυτόν δήμους, λόγω έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού, καθιστώντας ακόμη πιο αναξιόπιστη την κυβέρνηση. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, αντί καθημερινά να αυξάνονται τα συνεργεία, μειώνονται.

Αυτή, όμως, η μείωση αυξάνει στο κατακόρυφο την αγωνία και την οργή του κόσμου, ο οποίος εξακολουθεί να κατασκηνώνει σε όποιον ελεύθερο χώρο βρίσκει, προσπαθώντας να "μαντέψει", αν και πότε θα γυρίσει στα σπίτια του. Αυτοί οι άστεγοι, βέβαια, δεν περιμένουν καμία βοήθεια από την πολιτεία, αφού η τελευταία δε στέλνει την "άμεση" βοήθειά της ούτε στους ενοίκους των ήδη χαρακτηρισμένων ως ακατάλληλων σπιτιών. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι και αυτή της κυρίας Ζιλιασκοπούλου, που μένει μαζί με πολλές άλλες οικογένειες σε μια πλατεία στα Καμίνια.Μητέρα τεσσάρων παιδιών, αναγκάστηκε να αγοράσει μια μεγάλη σκηνή, αφού το σπίτι της έχει ζημιές. Μάλιστα, αιτήθηκε αυτοψία τη μέρα του σεισμού, αλλά μέχρι χτες το βράδυ δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Πειραιά, με τα μέχρι χτες στοιχεία, είχαν κατατεθεί πάνω από 2.000 αιτήσεις και διενεργήθηκαν 900 αυτοψίες. Από αυτές προέκυψαν 15 σπίτια ακατάλληλα και 100 προσωρινώς ακατάλληλα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο 4ο και το 5ο Διαμερίσματα, στα οποία προβλέπεται να δημιουργηθούν δύο χώροι φιλοξενίας αστέγων. Ο ένας στο γήπεδο του "Κενταύρου" και ο άλλος στο στρατόπεδο "Παπαδογεωργή". Αστεγοι μπορούν να φιλοξενηθούν επίσης και στο οχηματαγωγό "Νταλιάνα". Ο δήμος έχει παραλάβει 200 σκηνές από τις 500 που ζήτησε.

Η καθυστέρηση στις αυτοψίες δημιουργεί σοβαρές εντάσεις ανάμεσα σε δημότες και δημοτικές αρχές, όπως στη Νίκαια, όπου ο δήμαρχος είχε "πολιορκηθεί" από κόσμο που απαιτούσε λύσεις και λαμβάνοντας απαντήσεις, όπως"σε δύο - τρεις μέρες θα περάσουμε από το σπίτι σας"...

"Υπομονή" συνιστά και η δημοτική αρχή του Κορυδαλλού, αφού και αυτή, όπως και οι "ομοϊδεάτες" της, της Νίκαιας, αρνείται ακόμη και αυτές τις στιγμές να απαιτήσει λύσεις από την πολιτεία. Στον Κορυδαλλό, μάλιστα, μειώθηκαν χτες τα συνεργεία των αυτοψιών σε 11 από 13, αφού οι εθελοντές ειδικοί εγκαταλείπουν λόγω φυσικής κούρασης.

Αυτή η κατάσταση δημιουργεί καθυστέρηση και στη συλλογή συγκεντρωτικών στοιχείων για την πραγματική εικόνα των δήμων μετά τους σεισμούς. Αυτό το χάος αντικατοπτρίζεται και στις δηλώσεις της νομάρχη Πειραιά Μαίρης Τσανάκη,η οποία, αφού διαμαρτύρεται γιατί δεν έχει παραλάβει ακόμη σκηνές, έκανε λόγο για "εν δυνάμει άστεγους" στον Πειραιά...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ