ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Απεργία ενάντια στο "λουκέτο"

Σε 48ωρη απεργία,που ξεκινά από σήμερα,προχωρούν οι 400 εργαζόμενοι στα "Λιπάσματα Δραπετσώνας",ενάντια στο κλείσιμο του εργοστασίου που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα στις 9.30 το πρωί,στα πλαίσια της κινητοποίησης, οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στο εργοστάσιο στη Δραπετσώνα και από εκεί θα κατευθυνθούν με πούλμαν στο υπουργείο Ανάπτυξης,όπου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση. Αύριο οι εργαζόμενοι με τον ίδιο τρόπο θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας.

Επίσης οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα - ήδη έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση με το ΚΚΕ - με τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας και τον δήμαρχο Δραπετσώνας. Αποφάσισαν επίσης τις δυο μέρες της απεργίας, τα μεροκάματα του προσωπικού ασφαλείας να διατεθούν στους εργαζόμενους που έχουν πληγεί από το σεισμό, καθώς επίσης και να σταματήσουν οι υπερωρίες και να φύγουν οι εργολάβοι από το εργοστάσιο.

Οι εργαζόμενοι στη χτεσινή γενική συνέλευση εξέφρασαν με έντονο τρόπο την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι ενώ υπάρχει απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να κλείσει το εργοστάσιο, καθυστέρησε κάθε ουσιαστική αντίδραση, με ευθύνη της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων, ενάντια σ' αυτήν την απόφαση.

Νέοι αγώνες ωριμάζουν στη Ζώνη

Ομαδικό διάβημα χτες στον ΟΑΕΔ για την άμεση καταβολή και αύξηση του εκτάκτου επιδόματος στους ανέργους

Διάβημα στη διοίκηση του ΟΑΕΔ πραγματοποίησαν χτες το πρωί άνεργοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης,μετά από απόφαση των σωματείων τους, με αίτημα την αύξηση του έκτακτου επιδόματος, καθώς και την άμεση καταβολή του. Οι άνεργοι, μαζί με συνδικαλιστές, έκαναν ξεκάθαρο ότι αν μέχρι την Παρασκευή δεν πάρουν απάντηση στα αιτήματα, θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Αύριο, Πέμπτη, τα σωματεία της Ζώνης, ο Δήμος Περάματος και όλοι οι φορείς που αγωνίζονται για τη σωτηρία και ανάπτυξη της Ζώνης θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη,στη 1 το μεσημέρι,στο Πολιτιστικό Κέντρο Περάματος,όπου και θα αποφασίσουν νέες κινητοποιήσεις.

Στον ΟΑΕΔ, συνδικαλιστές και άνεργοι συναντήθηκαν μετά από ώρα με τον διοικητή του Οργανισμού Κ. Ευστρατόγλου και απαίτησαν: Το έκτακτο επίδομα από 150.000 δραχμές να γίνει 200.000 δραχμές για όσους άνεργους έχουν τουλάχιστον 30 ένσημα τα δυο τελευταία χρόνια. Να αλλάξουν οι προϋποθέσεις που αφορούν την τακτική επιδότηση και από 125 ένσημα που απαιτούνται τους τελευταίους 14 μήνες - προϋπόθεση που θεωρείται αδύνατη λόγω της τεράστιας ανεργίας που έχει "χτυπήσει" τη Ζώνη - να μειωθεί στα 100 ένσημα για τα τελευταία δυο χρόνια.

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ δήλωσε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα στον υπουργό Εργασίας και δεσμεύτηκε ότι μέχρι την Παρασκευή θα απαντήσει γραπτά.

"Οχι" σε όλα τα αιτήματα του ΕΚ Λάρισας

Κανένα από τα αιτήματα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας δεν έκαναν δεκτό ο ΟΑΕΔ, ο ΟΕΚ και η Εργατική Εστία, με παράγοντες των οποίων συναντήθηκε αντιπροσωπεία της διοίκησης του ΕΚΛ στην Αθήνα. Πρόκειται για αιτήματα που χρονίζουν και που έχουν τεθεί κατά καιρούς υπόψη όλων των αρμοδίων και του υφυπουργού Εργασίας, Χ. Πρωτόπαππα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λάρισα.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στη στελέχωση του ΟΑΕΔ και του γραφείου ευρέσεως εργασίας, η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι δεν μπορούν να στελεχωθούν οι υπηρεσίες γιατί δεν είναι δυνατόν να γίνουν προσλήψεις. Το αίτημα για επικόλληση ενσήμων με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, σύνταξης και ασθένειας σε άνεργους που παρακολουθούν σεμινάρια, απορρίφτηκε από τον ΟΑΕΔ, γιατί "είναι επιλογή της κυβέρνησης να μην ασφαλίζονται".

Για τη συνέχιση του κατασκευαστικού προγράμματος του ΟΕΚ, την ανέγερση ιδιόκτητων γραφείων του Οργανισμού στη Λάρισα και την πολιτική καταστημάτων των οικισμών του ΟΕΚ, δε δόθηκε καμία απάντηση από παράγοντες του Οργανισμού.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην ανέγερση νέου κτιρίου για τη στέγαση του Εργατικού Κέντρου και συντήρηση - ανακαίνιση του παλιού, την ανέγερση βρεφονηπιακού σταθμού στις εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης και τη στελέχωση της υπηρεσίας, παράγοντες της Εργατικής Εστίας δήλωσαν ότι θα ικανοποιηθεί μόνο το αίτημα για συντήρηση του Εργατικού Κέντρου.

Την απόρριψη των αιτημάτων του καταγγέλλει το ΕΚΛ και καλεί τους εργατοϋπάλληλους της Λάρισας να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για να επιβάλλουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

ΟΧΙ στα πλαστά διλήμματα - ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ

Κοινή δήλωση δυο συμβούλων του ΕΚ Βόλου

Στη λογική των "αντιδραστικών κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης", κινούνται τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, καταγγέλλουν οι Κ. Παπαδόπουλος και Τ. Τριανταφυλλάκος, μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου σε κοινή τους δήλωση.

Οι δύο συνδικαλιστές καταγγέλλουν ακόμα και τα εκβιαστικά διλήμματα που η κυβέρνηση θέτει στο λαό εν ονόματι της "σταθερότητας", μια σταθερότητα που- όπως σημειώνουν - "αυξάνει την ανεργία, τη φτώχεια, τη λιτότητα, την εκμετάλλευση, που στο όνομά της καταργείται το 8ωρο, που στο όνομά της η Ελλάδα μετατρέπεται σε προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ".

Αντίθετα, όπως τονίζουν, η "σταθερότητα της κυβέρνησης σημαίνει κέρδη στους βιομηχάνους, στους κάθε λογής αεριτζήδες και τζογαδόρους".

Με τη δήλωσή τους επισημαίνουν την ανάγκη οι εργατοϋπάλληλοι να γυρίσουν την πλάτη στον δικομματισμό, στα εκβιαστικά διλήμματα, να δυναμώσουν και να αναζωογονήσουν τα σωματεία, να διευρύνουν ακόμα παραπέρα τη Συντονιστική Επιτροπή των Σωματείων, συμβάλλοντας έτσι στην ισχυροποίηση και του Πανεργατικού Μετώπου, για την πλήρη ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών, για να ανοίξει ο δρόμος για λαϊκή διακυβέρνηση.

Απόλυση συνδικαλιστή στη ΒΙΟΜΕΚ

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας). -

Η ίδρυση σωματείου και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από τη σύμβαση εργασίας ενόχλησαν τον Εμ. Μαραγκουδάκη, ιδιοκτήτη της βιομηχανίας μεταλλικών κατασκευών ΒΙΟΜΕΚ στο Αλιβέρι και προχτές απέλυσε τον Χρ. Κάργα,ιδρυτικό μέλος του νεοσύστατου σωματείου.

Η αντίδραση των εργαζομένων ήταν άμεση και το ίδιο βράδυ προχώρησαν σε 2ωρη στάση εργασίας, που επαναλήφθηκε και χτες. Τις απειλές που ασκούνται στους εργαζόμενους κατήγγειλε και ο Γ. Ξένος,πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης.

Δίπλα στους 35 εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕΚ βρέθηκε χτες το πρωί ο Δ. Τσουμπρής από το ΠΑΜΕ, ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα, κατήγγειλε την ασυδοσία των εργοδοτών, αλλά και τη στήριξη που τους παρέχει η κυβέρνηση.

Για σήμερα το σωματείο έχει προκηρύξει 2ωρη στάση εργασίας, ενώ έχει συγκαλέσει και γενική συνέλευση, στην οποία θα προταθεί η συνέχιση των στάσεων εργασίας ανά βάρδια. Τη Δευτέρα θα γίνει τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Πέτυχαν ενωμένοι

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Με την αποφασιστική στάση των εργατριών του καπνεργοστασίου ΕΛΛΑΣ της Θεσσαλονίκης, την έγκαιρη και ουσιαστική παρέμβαση του παγκαπνεργατικού σωματείου και τη συμπαράσταση του ΕΚΘ, οι εργαζόμενοι πέτυχαν να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους.

Μετά την άρνηση των εργαζομένων της ΕΛΛΑΣ ΑΕ να επανέλθουν στις εργασίες τους και την παρέμβαση που έγινε στον εισαγγελέα, υπογράφηκε χτες τριμερής συμφωνία ανάμεσα στην εργοδοσία, αντιπροσωπεία του σωματείου και εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία οι εργοδότες θα άρχιζαν χτες το απόγευμα την καταβολή των δεδουλευμένων του Αυγούστου σε όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης και στη συνέχεια θα γίνει εξόφληση των δεδουλευμένων του Σεπτέμβρη.

Η επιτυχία, τόνισε στις συγκεντρωμένες εργάτριες της ΕΛΛΑΣ, ο Θ. Κυριακίδης,γραμματέας του ΕΚΘ, οφείλεται στη δική σας αποφασιστική, ενωμένη και ανυποχώρητη στάση.

Συνεχίζουν στου "Κελαϊδίτη"

ΧΑΛΚΙΔΑ.-

Με καθολική συμμετοχή στη χτεσινή 3ωρη στάση εργασίας απάντησαν οι 130 εργαζόμενοι της επιχείρησης "Κελαϊδίτης ΑΕ" στην προκλητική στάση του εργοδότηση, που έθεσε σε διαθεσιμότητα δύο ακόμα εργαζόμενους. Το σωματείο διεκδικεί την ανάκληση 6 απολύσεων και την καταβολή δεδουλευμένων 2,5 μηνών.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται σήμερα και αύριο με 24ωρες απεργίες και θα κλιμακωθούν, αν δεν υπάρξει θετική εξέλιξη. Ο πρόεδρος του σωματείου Θ. Χαλαστάρας καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση του εργοδότη και την κυβερνητική πολιτική που έχει συνέπεια τη συρρίκνωση του κλάδου, αλλά και τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας.

Ωρα "μηδέν" για τους 360 της ΒΑΛΚΑΝ

Σε έντονο ύφος καταγγέλλει την κυβέρνηση το Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης για το γεγονός ότι 360 άνεργοι - και απλήρωτοι πάνω από 11 μήνες - της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ "έχουν φτάσει στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης και νιώθουν μετανάστες στον τόπο τους".

Σε ανακοίνωση του συνδικάτου σημειώνεται ότι "παρά τις αλλεπάλληλες ενέργειες και κινητοποιήσεις προς όλους τους αρμόδιους φορείς και τα υπουργεία, καμία λύση των προβλημάτων δε φαίνεται. Οι μέτοχοι της εταιρίας και οι διοικήσεις μόνο τους μέλημα είχαν την οικονομική απαξίωση και εξαθλίωση της εταιρίας. Τα διάφορα υπουργεία δε δίνουν τις απαιτούμενες λύσεις".

Συνεχίζοντας το συνδικάτο, τονίζει ότι "αυτή η πολιτική δεν μπορεί να είναι ούτε φιλεργατική, ούτε αναπτυξιακή. Η ΒΑΛΚΑΝ μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει. Η πόλη μας δεν αντέχει άλλη ανεργία".

Καταλήγοντας, απαιτεί να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα των πρώην εργαζομένων της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ που είναι: Να μην κλείσει το εργοστάσιο, να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας, να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ