ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα;

Από τους μέχρι τώρα ελέγχους του ΟΣΚ, προκύπτει ότι τουλάχιστον 155 σχολεία έχουν ζημιές

Μακραίνει ο κατάλογος των σχολικών κτιρίων, που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό, πράγμα που υψώνει μεγαλύτερες δυσκολίες στην ομαλή λειτουργία των σχολείων με την έναρξη της νέας χρονιάς και φέρνει την κυβέρνηση μπροστά στις ευθύνες της. Χτες τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Ανθόπουλο για να συζητήσουν σχετικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ο υφυπουργός είπε ότι τα σχολεία θα ξεκινήσουν κανονικά τη Δευτέρα 20 Σεπτέμβρη, ενώ στις πληγείσες περιοχές εξετάζεται κατά περίπτωση τι μέτρα θα ληφθούν (π.χ., συστέγαση με άλλα σχολεία κλπ.).

Η υπουργός Εσωτερικών Β. Παπανδρέου, μιλώντας χτες σε ραδιοσταθμό, είπε ότι εξετάζεται κάποια σχολεία να λειτουργούν το πρωί ως δημοτικά, το απόγευμα ως γυμνάσια, ή να φιλοξενήσουν άλλα δημοτικά το απόγευμα και σε κάποια σημεία θα γίνει και μεταφορά μαθητών σε διπλανά σχολεία. "Αυτά είναι προσωρινά, για μερικά σχολεία θα είναι για μερικές βδομάδες, για άλλα θα είναι κάποιοι μήνες και, βέβαια, μερικά θα πρέπει να κατεδαφιστούν. Ομως, το υπουργείο Παιδείας αύριο θα έχει την πλήρη κατάσταση και τον τρόπο, με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί σε κάθε περίπτωση το θέμα αυτό", είπε.

Από τους ελέγχους του ΟΣΚ σε σχολικά κτίρια 20 Δήμων της Αττικής, προκύπτει ότι τουλάχιστον δύο σχολεία, ένα στο Δήμο Ανω Λιοσίων και ένα στο Δήμο Ελευσίνας πρέπει να κατεδαφιστούν, 24 σχολεία έχουν βλάβες στο σκελετό του κτιρίου, 129 εκτεταμένες ζημιές σε σοβάδες και τοιχοποιία και θέλουν μικροεπεμβάσεις στο φέροντα οργανισμό και 376 κρίθηκαν κατάλληλα για χρήση με μικροεπισκευές.

Δύο σχολεία κατεδαφιστέα

Προχτές Τρίτη, ο ΟΣΚ έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία από τους ελέγχους στους 11 δήμους που επλήγησαν περισσότερο από το σεισμό (Ανω Λιόσια,Μενίδι,Ζεφύρι,Ιλιον,Καματερό,Κηφισιά,Μεταμόρφωση,Νέα Ερυθραία,Νέα Ιωνία,Νέα Φιλαδέλφεια και Φυλή). Χτες έδωσε στοιχεία για ελέγχους σε άλλους εννέα Δήμους του Λεκανοπεδίου (Αγ. Ανάργυροι,Ασπρόπυργο,Ελευσίνα,Θρακομακεδόνες,Λυκόβρυση,Νέα Χαλκηδόνα,Περιστέρι,Πετρούπολη και Χαϊδάρι), ενώ συνεχίζονται οι αυτοψίες και στους υπόλοιπους δήμους της Αττικής. Ο ΟΣΚ διαπιστώνει ότι τα κτίρια ανταποκρίθηκαν θετικά σε σχέση με τα υπόλοιπα κτίρια, ενώ ανακοίνωσε ότι ξεκίνησαν οι επισκευαστικές εργασίες και το έργο της αποκατάστασης θα γίνει με ειδικές συμφωνίες που θα συνάψει ο ΟΣΚ με τους δήμους.

Οπως προέκυψε από τους ελέγχους, οι οποίοι, όμως, δεν είχαν γίνει στο σύνολο των σχολείων:

  • Αγ. Ανάργυροι: Σε σύνολο 32 σχολείων, έγιναν 30 αυτοψίες. Από αυτά, 7 σχολεία έχουν εκτεταμένες ζημιές και 23 κρίθηκαν κατάλληλα για χρήση με μικροεπισκευές.
  • Ασπρόπυργος: Σε σύνολο 27 σχολείων έγιναν αυτοψίες στα 9. Τα 2 έχουν βλάβες στο φέροντα οργανισμό (σκελετό του κτιρίου), το 1 εκτεταμένες ζημιές και τα 6 κρίθηκαν κατάλληλα για χρήση με μικροεπισκευές.
  • Ελευσίνα: Σε σύνολο 27 σχολείων, έγινε αυτοψία στα 25 και το 1 κρίθηκε κατεδαφιστέο, 5 παρουσίασαν εκτεταμένες ζημιές και 19 χρειάζονται μικροεπισκευές.
  • Θρακομακεδόνες: Ελέγχθηκαν και τα 4 σχολεία και διαπιστώθηκαν στα 2 εκτεταμένες ζημιές και τα άλλα 2 κρίθηκαν κατάλληλα για χρήση με μικροεπισκευές.
  • Λυκόβρυση: Από τα 8 σχολεία, έγιναν αυτοψίες στα 7. Στα 3 διαπιστώθηκαν εκτεταμένες ζημιές και τα 4 χρειάζονται μικροεπισκευές.
  • Νέα Χαλκηδόνα: Από τα 6 σχολεία, στο 1 διαπιστώθηκαν εκτεταμένες ζημιές και τα 5 κρίθηκαν κατάλληλα για χρήση με μικροεπισκευές.
  • Περιστέρι: Από τα 132 σχολεία έγιναν αυτοψίες μόλις στα 50, από τα οποία 2 έχουν εκτεταμένες ζημιές και τα 48 κρίθηκαν κατάλληλα για χρήση με μικροεπισκευές.
  • Πετρούπολη: Από τα 37 σχολεία, έγινε αυτοψία στα 35. Στα 5 υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές και τα 30 κρίθηκαν κατάλληλα για χρήση με μικροεπισκευές.
  • Χαϊδάρι: Από τα 39 σχολεία, ελέγχθηκαν τα 27. Τα 2 έχουν βλάβες στο φέροντα οργανισμό, στα 4 διαπιστώθηκαν εκτεταμένες ζημιές και τα 27 κρίθηκαν κατάλληλα για χρήση με μικροεπισκευές.
Ελεγχοι στα φροντιστήρια

Χτες, το υπουργείο Παιδείας ζήτησε υποχρεωτικό έλεγχο όλων των κτιρίων του Νομού Αττικής, που στεγάζουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και τα φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ξένων Γλωσσών. Με εγκύκλιο, καλούνται οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και φροντιστηρίων να προβούν το ταχύτερο δυνατό και πριν την έναρξη της λειτουργίας τους, μέσω των δημοσίων αρχών (ΥΠΕΧΩΔΕ, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση), στην αυτοψία των κτιρίων του Νομού Αττικής. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να προσκομίσουν το σχετικό έγγραφο αυτοψίας στις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Εκπαίδευσης που ανήκουν τα σχολεία τους, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 20 Σεπτέμβρη.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Ζητούν εγγυήσεις για την ασφάλεια των σχολείων

Προβλήματα στα περισσότερα σχολικά κτίρια του Δήμου Περιστερίου διαπίστωσε το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης "Ελλη Αλεξίου" που περιόδευσε στα σχολεία και αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των σχολείων. Συγκεκριμένα ο Σύλλογος κάνει λόγο για τα εξής Δημοτικά (και τα νηπιαγωγεία με τα οποία συστεγάζονται: 13ο, 15ο, 17ο, 19ο, 20ό, 24ο, 26ο, 27ο, 28ο, 29ο, 30ό, 33ο, 38ο, 45ο, 49ο, 32ο, 25ο, 39ο, 18ο και 46ο, που όπως επισημαίνει, παρουσιάζουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα και χρειάζονται επισκευή.

Η καταγραφή συνεχίζεται και σύμφωνα με το Σύλλογο, η εικόνα που καταγράφεται δε συμφωνεί με την κατάσταση που δημοσιοποίησαν οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, οι οποίες διαπιστώνουν μόνο τέσσερα προσωρινά ακατάλληλα κτίρια επί συνόλου 32 Δημοτικών που ελέγχθηκαν και ένα προσωρινά ακατάλληλο νηπιαγωγείο επί συνόλου 19 νηπιαγωγείων που ελέγχθηκαν.

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών "Ελλη Αλεξίου", τονίζει ότι σε συνεργασία με άλλους φορείς και σωματεία θα δουλέψει προς εκείνη την κατεύθυνση που επιβάλλεται απ' τις σύγχρονες αντιλήψεις για μια ποιοτική ζωή και ζητά: "Για κανένα λόγο δεν πρέπει να λειτουργήσουν τα σχολεία που χρειάζονται επισκευές, για κάθε σχολείο που μπαίνει σε πρόγραμμα επισκευών θα πρέπει να υπάρξει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών, για κανένα λόγο δεν πρέπει να δημιουργηθούν πληθωρικά τμήματα και φυσικά "προσωρινές" συγχωνεύσεις σχολείων. Οι Σύλλογοι Διδασκόντων σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την όσο το δυνατό ομαλή αντιμετώπιση των προβλημάτων και δυσκολιών που έχουν παρουσιαστεί".

Οι ευθύνες των μηχανικών για τις καταρρεύσεις

Οπως είναι φυσικό, αυτές τις μέρες ανάμεσα στ' άλλα πλανιέται το ερώτημα που τίθεται μετά από κάθε φυσική καταστροφή σε πόλεις (πλημμύρες, φωτιές) ή σε κτίρια (καταρρεύσεις): "Εχουν ευθύνη οι μηχανικοί;".

Πολλά επιχειρήματα ακούγονται και γράφονται. Τα κύρια επιχειρήματα είναι πρώτον ότι η όλη διαδικασία είναι σάπια, άρα φταίει το κοινωνικό σύστημα, δεύτερο ότι ο μηχανικός είναι ένα γρανάζι μέσα στην όλη διαδικασία κατασκευής και τρίτο ότι η νομοθεσία δεν επιβάλλει κανονισμούς ασφαλείας σε ειδικά, κρίσιμα και συγκεκριμένα θέματα, όπως για παράδειγμα η εδαφοτεχνική μελέτη.

Η "άτιμη η κοινωνία", σωστότερα το καπιταλιστικό σύστημα, είναι άτιμο, κερδοσκοπικό, με κέρδη βαμμένα στο αίμα, και όχι μόνο στην οικοδομή. "Οι νεκροί, οι τραυματίες και οι άστεγοι δεν είναι το μοιραίο αποτέλεσμα ενός μεγάλου σεισμού. Είναι το φυσικό επακόλουθο μιας αντιλαϊκής πολιτικής, που υποτάσσει πλήρως την ανθρώπινη ζωή στους νόμους του κέρδους. Οι αιτίες της τραγωδίας από το σεισμό χιλιάδων εργαζομένων πρέπει πιο ειδικά ν' αναζητηθούν στην αντιλαϊκή πολιτική γης και στη χρήση της, στην ανυπαρξία προγραμμάτων λαϊκής στέγης, στην απουσία αντισεισμικής θωράκισης, που αποτελούν μερικές από τις βασικές πλευρές του προβλήματος που ζούμε σήμερα. (...)

Ιστορικές είναι οι ευθύνες του κράτους, όσον αφορά στην κατεύθυνση, στην επάρκεια και στη μη ουσιαστική εφαρμογή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου. Οπως, επίσης, πολιτικό είναι και το ζήτημα της αντιμετώπισης του σεισμού και, ιδιαίτερα, της προστασίας και της ασφάλειας των εργαζομένων". (Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, "Ρ", 12/9/99).

Δεν υπάρχει νομοθεσία για ειδικά θέματα αντοχής. Η νομοθεσία, ορίζει ότι η οικοδομή κτίζεται "σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της τεχνικής". Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι υπάρχει ασαφές πλαίσιο για το μελετητή μηχανικό, σ' αυτά τα θέματα. Βεβαίως ένας μελετητής μηχανικός, βασικά είναι υπεύθυνος σε όσα του ζητά το αρμόδιο πολεοδομικό γραφείο (αρχιτεκτονικά, στατικά, υδραυλικά κλπ). Αλλά αντικειμενικά πρέπει να εφαρμόσει όλα όσα έχει διδαχτεί για να πάρει το δίπλωμά του και την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Κατά συνέπεια, μπορεί η πολεοδομία, (και εδώ έχει ευθύνη η πολιτεία, το κράτος, για το ανύπαρκτο νομοθετικό πλαίσιο), να μη ζητά εδαφοτεχνική μελέτη. Ομως, ο διπλωματούχος μηχανικός γνωρίζει "εξ αντικειμένου" τη σημασία της ποιότητας εδάφους στην ασφάλεια της οικοδομής, ιδιαίτερα σε πολυώροφες κατασκευές και ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές που δόξα τω θεώ είναι γνωστές π.χ. για την Αθήνα, και φυσικά γνωρίζει και τι πρέπει να κάνει σε κάθε περίπτωση. Ετσι, αν θέλει να κάνει ολοκληρωμένα και σωστά τη δουλιά του, είναι υποχρεωμένος να παίρνει τα μέτρα του κατ' αρχήν ως μελετητής, εκπονώντας τη μελέτη θεμελίωσης. Με απλά λόγια, μια εδαφοτεχνική μελέτη εμπεριέχεται λογικά στη μελέτη και του πιο απλού κτιρίου, πράγμα όμως που δεν προβλέπεται από το νόμο, ενώ ανεβάζει το συνολικό κόστος της οικοδομής και εδώ βρίσκεται η αιτία της ανύπαρκτης νομοθεσίας που δεν υποχρεώνει το μηχανικό να κάνει την ανάλογη μελέτη. Από την άλλη μεριά ο επιβλέπων μηχανικός, αν διαπιστώσει κατά τη διάρκεια των εργασιών προβλήματα στο έδαφος έχει ευθύνη για τη συνέχιση του έργου, και οφείλει να επιβάλλει μελέτη και προσαρμογή της κατασκευής. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι αυτό γίνεται τόσο σε δημόσια έργα όσο και σε πολυτελείς ιδιωτικές κατασκευές, αλλά δε γίνεται στη στέγη που προορίζεται για τα λαϊκά στρώματα, τα θύματα του καπιταλισμού, και στην οικοδομή, γιατί μη μου πείτε ότι ο μηχανικός φροντίζει το ίδιο για τη λαϊκή πολυκατοικία και το ίδιο για τη βίλα στην Εκάλη;!

Ο μηχανικός - γρανάζι στη διαδικασία οικοδομής. Βάσει του νόμου, - αλλά και της λογικής - ο μηχανικός είναι αφ' ενός υπεύθυνος για την εκπόνηση της μελέτης, και αφ' ετέρου για την εφαρμογή της, αυτό που λέγεται νομικά "επίβλεψη". Ετσι, όσο ασυνείδητος ή αγράμματος να είναι ένας κατασκευαστής, αν ο επιβλέπων μηχανικός θέλει, δεν μπορεί να κάνει τίποτα ο κατασκευαστής χωρίς την έγκρισή του. Σε αντίθετη περίπτωση, ο επιβλέπων, κάνει αμέσως δήλωση στην Πολεοδομία ότι διακόπτει την επίβλεψη, και η οικοδομή σταματά αμέσως. Επομένως, η ευθύνη για ό,τι κατασκευαστεί λάθος ή έξω από τους κανόνες της καλής κατασκευής, ανήκει στον επιβλέποντα μηχανικό, ο οποίος βεβαίως, κινείται μέσα στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο δεν εξασφαλίζει όλους τους όρους της ασφάλειας στην οικοδομή. Και βεβαίως υπάρχουν και οι περιπτώσεις που μπορεί να παραβιάζεται και από μηχανικούς ακόμη και αυτό το ελλιπές πλαίσιο λόγω κέρδους.

Ακούγεται και κάτι ακόμη, που ηχεί σοβαρά: ότι δηλαδή οι εταιρίες κατασκευής ετοίμου σκυροδέματος ή οικοδομικού σιδήρου διοχετεύουν στην αγορά σκάρτα υλικά. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να μην αποδεχτώ μια τέτοια καταγγελία, και εδώ ίσως ο μεμονωμένος μηχανικός να μην μπορεί εύκολα να αυτοπροστατευτεί, (παρ' όλο που μπορεί να ελέγξει τα υλικά του και να προσαρμόσει τη μελέτη του, αυξάνοντας ανάλογα π.χ. τον οπλισμό), όμως τι κάνουν τα συλλογικά του όργανα, το ΤΕΕ και ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών ή ο Σύλλογος Εργοληπτών κλπ; Δε θα όφειλαν να διεκδικήσουν και να επιβάλλουν στην πολιτεία τους σχετικούς ελέγχους για την προστασία τόσο των πολιτών όσο και των ίδιων των μελών τους;

Με λύπη μου σημειώνω ότι σε περιπτώσεις άλλες π.χ. αύξησης των Συντελεστών Δόμησης, ευθέως ή από το παράθυρο, (διάβαζε την απάτη των "ημιπαίθριων χώρων" κ.α.) ή των άλλων διατάξεων που ευνοούν τους οικονομικούς διακανονισμούς των εργοληπτών με το Δημόσιο, εκεί κυριολεκτικά "έχουν στο τσεπάκι τους" όλους, μα όλους τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων... (για να μην θίξουμε και την παντοδύναμη "πολεοδομική μαφία" που από μηχανικούς αποτελείται και για την οποία κανένα συλλογικό όργανο δεν παίρνει θέση).

Συμπέρασμα: Ο μηχανικός, τόσο ο μελετητής όσο και ο επιβλέπων, έχουν ανεξάρτητα μεταξύ τους (άσχετα αν συνήθως ταυτίζονται στο ίδιο πρόσωπο) ευθύνη, ο καθένας στην περιοχή του (μελέτη ή επίβλεψη) για ό,τι συμβεί στην κατασκευή, όποτε και να συμβεί αυτό.

Βέβαια, υπάρχει και η πολύ συνήθης περίπτωση, μετά τη λήξη της κατασκευής (που πιστοποιείται με σχετική δήλωση του επιβλέποντα στην πολεοδομία) να παρέμβει ο ιδιοκτήτης, ο ενοικιαστής ή άλλοι, και να αρχίσουν να κόβουν κολόνες, να φορτώνουν έξω από τα δεδομένα της μελέτης το κτίριο, να ανοίγουν βόθρους στα θεμέλια, να προσθέτουν τμήματα ή και ορόφους αυθαίρετα κλπ. Τότε φυσικά δεν έχει ευθύνη ο μηχανικός, αλλά αυτό τεχνικά και δικαστικά μπορεί να αποδειχθεί, και βεβαίως τις ευθύνες τις επωμίζονται άλλοι.

Και ένα συμπέρασμα χρήσιμο για τους εισαγγελείς που ερευνούν τα 27 κτίρια που κατέρρευσαν και σκότωσαν κόσμο: Δε φθάνει, σύμφωνα με τα παραπάνω ο έλεγχος των φακέλων. Αυτό θα αποκαλύψει τις πιθανές ατέλειες των μελετών. Ομως το δεύτερο σκέλος, της κατασκευής και των αβλεψιών της ή και παραβάσεων που έγιναν κατά τη διάρκειά της ή και μετά το τέλος της, μπορεί να ερευνηθεί μόνον επιτόπου. Ετσι ο καθαρισμός του χώρου από τα συντρίμμια θα εξαφανίσει πολύτιμα στοιχεία, και τουλάχιστον θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια πρώτη πραγματογνωμοσύνη πριν τον καθαρισμό, και οπωσδήποτε μια λήψη δειγμάτων υλικών που θα μπορεί να εξεταστεί εν καιρώ, αν θέλουμε πράγματι να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί όπου ανήκουν και να μην πάνε στο αρχείο όταν περάσει η μπόρα, και τα ξαναθυμηθούμε στον επόμενο σεισμό.

Γεώργιος Μ. ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ

Καθηγητής Πολεοδομίας ΕΜΠ

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ
Ανάγκη κεντρικού σχεδιασμού

Η ανάγκη κεντρικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των υγειονομικών αναγκών των αστέγων επισημάνθηκε χτες απ' τους νομάρχες της Αττικής σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Κοινή διαπίστωση, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας, ήταν ότι οι συνθήκες υγιεινής διαβίωσης μπορούν να διασφαλιστούν στους οργανωμένους καταυλισμούς, γι' αυτό και προχωρούν σε κοινή έκκληση προς τους σεισμοπαθείς να μετακινηθούν προς τους καταυλισμούς, διασφαλίζοντας εκτός απ' τους όρους υγιεινής και την ασφάλεια των μικρών παιδιών. "Είναι αναγκαίο αμέσως να υπάρξουν εγκαταστάσεις καθαριότητας στους καταυλισμούς, παροχή νερού και ρεύματος, επισκέψεις των συνεργείων ιατρών και των διευθύνσεων υγιεινής και της πρόνοιας ώστε να αντιμετωπίζονται τα καθημερινά προκύπτοντα προβλήματα", δήλωσε μετά τη συνάντηση η νομάρχης Αθηνών Ελ. Μπεσμπέα.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε να λειτουργήσουν μεικτά συνεργεία από τις υπηρεσίες του υπουργείου και των νομαρχιών για τον καλύτερο συντονισμό.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τα εξής:

  • Θα δημιουργηθούν μόνιμες εγκαταστάσεις χώρων υγιεινής (τουαλέτες) - ώστε σταδιακά να αποκατασταθούν οι χημικές τουαλέτες - καθώς και η δημιουργία χώρων προσωπικής καθαριότητας (ντους, νιπτήρες).
  • Θα τοποθετηθούν κάδοι απορριμμάτων τόσο στους καταυλισμούς όσο και σε άλλους επιλεγμένους χώρους, ενώ θα ενισχυθούν τα συνεργεία αποκομιδής.
  • Θα απολυμανθούν άμεσα οι χώροι που μπορεί να απειλήσουν τη δημόσια υγεία.
  • Θα εγκατασταθούν ψυγεία σε κάθε καταυλισμό για τη συντήρηση των τροφίμων και θα γίνονται έλεγχοι καταλληλότητας των τροφίμων από επόπτες υγείας και υγιειονολόγους γιατρούς. Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρει το υπουργείο, όσοι φορείς και ιδιώτες επιθυμούν να δώσουν βοήθεια σε τρόφιμα θα πρέπει να απευθύνονται στον υπεύθυνο του καταυλισμού και να μη μοιράζουν τα τρόφιμα αυτοβούλως. Το υπουργείο θα εγκαταστήσει συντονιστές σε κάθε δήμο και καταυλισμό που θα είναι υπεύθυνοι για την εύρυθμη λειτουργία τους.
Ο ΙΣΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με χτεσινή ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι στην ιατρική κάλυψη των άστεγων υπάρχουν ανάγκες στις ειδικότητες της Ορθοπεδικής, της Παιδιατρικής, της Παθολογίας, της Δερματολογίας και της Γαστρεντερολογίας.

Τέλος ο ΙΣΑ εκφράζει τη λύπη του γιατί το υπουργείο δε δέχτηκε το συντονισμό που του πρότεινε.

ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Ακατάλληλοι 2 στους 5

Τη λύση της συστέγασης προωθεί η κυβέρνηση

Δύο απ' τους πέντε κρατικούς παιδικούς σταθμούς έχουν κριθεί επικίνδυνοι ή προσωρινά ακατάλληλοι, με αποτέλεσμα χιλιάδες παιδιά να μην έχουν την εκπαίδευση, αλλά και τη φιλοξενία που την έχουν τόσο ανάγκη αυτές τις δύσκολες ώρες. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος προωθείται η λύση της συστέγασης μεταξύ των σταθμών.

Οι έλεγχοι στους σταθμούς επρόκειτο να ολοκληρωθούν χτες. Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία του υπουργείου Υγείας έγιναν έλεγχοι σε 265 απ' τους 307 λειτουργούντες κρατικούς παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς. Απ' αυτούς βρέθηκαν κατάλληλοι (πράσινο) οι 155, προσωρινά ακατάλληλοι οι 101 (κίτρινο) και επικίνδυνοι οι 15 (κόκκινο). Συνολικά δηλαδή είναι οι 116 (ή 44%) από τους ελεγχθέντες σταθμούς δε λειτουργούν. Να σημειωθεί ότι εκτός από τους μη ελεγχθέντες (42) σταθμούς, είναι και άλλοι 54 που υπάρχουν μόνο στα χαρτιά.

Κάπως καλύτερη είναι η κατάσταση στο Ιδρυμα Βρεφονηπιακών Σταθμών Αττικής (ΙΒΣΑ): Από τους 35 σταθμούς οι 23 βρέθηκαν κατάλληλοι - ένας δε λειτουργεί προληπτικά - και 12 βρέθηκαν ακατάλληλοι (κίτρινο χρώμα). Μένει να γίνει έλεγχος σε πέντε σταθμούς.

Τα παιδιά που φιλοξενούνταν σε σταθμούς του ΙΒΣΑ που κρίθηκαν ακατάλληλοι ανέρχονται σε 1.500 και αποτελούν το 37,5% των 4.000 παιδιών που φιλοξενούνται στους 40 σταθμούς του ΙΒΣΑ. Τα 1.200 παιδιά θα φιλοξενηθούν σε άλλους σταθμούς, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα στέγασης για 300 παιδιά απ' το Χαϊδάρι, τη Φρεαττύδα και τη Χρυσούπολη.

Η στέγαση των σταθμών που κρίθηκαν ακατάλληλοι έχει ως εξής: Μισθωμένα κίτρινα 79. Μισθωμένα κόκκινα 13. Ιδιόκτητα κίτρινα 16. Ιδιόκτητα κόκκινα 1. Παραχωρημένα κίτρινα 5.

Το ΙΒΣΑ έχει ιδιόκτητα κτίρια μόνο για τέσσερις σταθμούς.

ΠΤΑΙΣΜΑΤΟΔΙΚΕΙΟ - ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ
Επικίνδυνο το κτίριο λένε οι εργαζόμενοι

Ανησυχούν για την καταλληλότητα του κτιρίου επί της πλατείας Ομονοίας (Σταδίου 65) οι 250 δικαστικοί υπάλληλοι του Πταισματοδικείου και Ειρηνοδικείου της Αθήνας που συστεγάζονται στην ίδια οικοδομή.

Πεσμένους σοβάδες και ραγισμένους τοίχους αντικρίζουν παντού οι δικαστικοί υπάλληλοι, ενώ "κίτρινοι σταυροί" από την αυτοψία του Τμήματος Εργων της "Θέμις Κατασκευαστική ΑΕ" υπάρχουν στο ισόγειο του οκταώροφου κτιρίου. Αυτή τη στιγμή, εκτός από τα ασφαλιστικά και τα ένδικα μέσα, καμία άλλη υπόθεση δεν εκδικάζεται στο Ειρηνοδικείο και Πταισματοδικείο Αθήνας.

Οι ζημιές στο κτίριο δεν έχουν αποκατασταθεί - εκτός από μια κολόνα στον έκτο όροφο - που υποστυλώθηκε με μεταλλικές λάμες και ενέσεις ρητίνης από την εταιρία "Θέμις Κατασκευαστική". Η διοίκηση του Ειρηνοδικείου κάλεσε τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους με το αιτιολογικό ότι η δευτεροβάθμια έκθεση από τη "Θέμις Κατασκευαστική" του υπουργείου Δικαιοσύνης, κρίνει το κτίριο κατάλληλο.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι ζητούν να πάρει θέση το ΥΠΕΧΩΔΕ για την καταλληλότητα του κτιρίου και να δηλώσει αν οι υπάλληλοι, οι δικαστές και το κοινό μπορούν να εισέρχονται και να χρησιμοποιούν το κτίριο. Παράλληλα, ζητούν να αποφορτιστούν τα υπερφορτωμένα ράφια από τα ντέξιον του αρχείου.

  • Τα δικαστήρια της σχολής Ευελπίδων δε θα λειτουργούν μέχρι τις 26 Σεπτέμβρη. Αντίθετα, κανονικά λειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια (οδός Σοφοκλέους).
Με το ζόρι σε ακατάλληλο κτίριο

Ακατάλληλο κρίθηκε το κτίριο στο οποίο γίνονταν τα σεμινάρια εξομοίωσης δασκάλων στη Νίκαια. Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν, δέχτηκαν πιέσεις από τον υπεύθυνο του προγράμματος και πρόεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου να συνεχίσουν. Οταν εκείνοι αντέδρασαν, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διακόπτεται το πρόγραμμα αντί να ικανοποιήσει το αίτημά τους να μεταφερθούν σε άλλο κτίριο ή να γίνει σύμπτυξη ωρών, με δεδομένο μάλιστα ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες δε μένουν στην Αθήνα και θα υποστούν πρόσθετη ταλαιπωρία.

Ζημιές στο Πανεπιστήμιο Πειραιά

Εως το τέλος αυτής της βδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που έπαθε το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Πειραιά. Οπως ανακοίνωσε ο πρύτανης του Ιδρύματος, το Πανεπιστήμιο θα ξεκινήσει κανονικά τη λειτουργία του στις 20 Σεπτέμβρη και οι εξετάσεις θα συνεχιστούν σύμφωνα με το πρόγραμμα που υπήρχε. Οσον αφορά την ημερομηνία εξετάσεων των μαθημάτων που δε διεξήχθησαν από τις 7-17 Σεπτέμβρη, θα ανακοινωθεί με νεότερη ανακοίνωση της Πρυτανείας.

Οι ζημιές που έχουν προκληθεί στο κτίριο του Πανεπιστημίου εντοπίζονται κυρίως στον 3ο, 4ο και 5ο όροφο, καθώς και στον πρώτο όροφο του φοιτητικού εστιατορίου. "Δεδομένου ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε περίοδο σεισμικής δραστηριότητας και λαμβάνοντας υπόψη ότι η στατική μελέτη του κεντρικού κτιρίου είχε εκπονηθεί πριν την εφαρμογή του νέου αντισεισμικού κανονισμού, αποφασίσαμε να εισηγηθούμε στα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου την ανάθεση μελέτης στο ΕΜΠ για τη στατική και δυναμική ανάλυση του κτιρίου αυτού και την υπολογιστική προσομοίωση της συμπεριφοράς του σε σεισμούς μεγάλης εντάσεως, συμπεριλαμβανομένων και προτάσεων για ενδεχόμενη ενίσχυση, προκειμένου να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τη συμμόρφωση με τον νέο αντισεισμικό κανονισμό", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά Βασίλης Μπένος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ