ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΓΑΛΕΩ - ΧΑΪΔΑΡΙ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Μετράνε ακόμα την καταστροφή

Αιγάλεω,Χαϊδάρι,Περιστέρι.Δήμοι της Δυτικής Αθήνας, που γονάτισαν από το σεισμό της προηγούμενης βδομάδας. Οχτώ μέρες μετά, η κατάσταση δεν έχει καλυτερέψει. Αντίθετα, όσο περνά ο καιρός, φαίνονται όλο και περισσότερα προβλήματα, όλο και μεγαλύτερα κενά, τα οποία τίποτα δε δείχνει πως η κυβέρνηση έχει σκοπό να καλύψει.

Αιγάλεω

Μόλις το Σάββατο, η περιοχή χαρακτηρίστηκε σεισμόπληκτη από το Υπουργικό Συμβούλιο, τη στιγμή που από την πρώτη μέρα υπήρχαν γειτονιές με σοβαρά προβλήματα. Από την περιοχή Λιούμη μέχρι τα Νταμαράκια, οι κάτοικοι μετράνε καταστροφές. Σπίτια με ρωγμές, κατεδαφιστέα ή προσωρινά μη κατοικήσιμα, βιοτεχνίες και μαγαζιά με προβλήματα και ζωές ολόκληρες που κοστολογούνται πια από το ελληνικό δημόσιο με 200.000 δρχ.

Μέχρι χτες, σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου Αιγάλεω, είχαν γίνει 5.000 αιτήσεις για ελέγχους κατοικιών και καταστημάτων και είχαν ελεγχθεί 2.116 κατοικίες, εκ των οποίων οι 82 ήταν κατεδαφιστέες και 750 προσωρινά μη κατοικήσιμες. Επίσης είχαν δοθεί σχεδόν 1.000 επιταγές των 200.000 δρχ. Οπως μας είπε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Ζερβός, μπορεί η κατάσταση να μην είναι όπως στα Ανω Λιόσια ή στο Μενίδι, είναι, όμως, δύσκολη. Αφού, από τη μια μέρα στην άλλη, βρέθηκαν εκατοντάδες κάτοικοι να μένουν σε σκηνές, σε οργανωμένους και ανοργάνωτους καταυλισμούς και να έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προβλήματα καθημερινής διαβίωσης.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στο Μπαρουτάδικο, όπου το Αλσος έχει γεμίσει με σκηνές. Τα σπίτια τους έχουν κόκκινο ή κίτρινο σταυρό, οπότε και οι κάτοικοι μένουν στο ύπαιθρο. Ωστόσο, η καθυστέρηση στους ελέγχους, τους αναγκάζει να μπαίνουν στα σπίτια τους, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους.

Χαϊδάρι

Η κατάσταση στην περιοχή του Χαϊδαρίου, στο Δάσος, στο Δαφνί, στην πλατεία Ελευθερίας μέχρι και τον Αϊ - Γιώργη είναι δραματική. Πέντε πολυκατοικίες με 45 διαμερίσματα φέρουν το χαρακτηριστικό, πια, κόκκινο σταυρό στους τοίχους τους, ενώ οι άνθρωποι που έμεναν σε αυτές έχουν γεμίσει την πλατεία Ελευθερίας. Μια περιοχή που αντιμετώπισε πρόβλημα και το '81, για ακόμα μία φορά, είναι στο επίκεντρο των καταστροφών.

Συνολικά, στο Χαϊδάρι από τους 2.200 ελέγχους που έχουν γίνει 1.400 σπίτια είναι προσωρινά μη κατοικήσιμα, 123 ακατάλληλα και τα υπόλοιπα μπορούν να κατοικηθούν. Ο Δήμος έχει μοιράσει 190 σκηνές σε 30 σημεία του Χαϊδαρίου, ενώ είναι πολλοί οι κάτοικοι που έστησαν δικά τους αντίσκηνα έξω από τα σπίτια τους που υπέστησαν ζημιές. Επίσης μέχρι στιγμής έχουν δοθεί από το Δήμο και από υπόλογους της νομαρχίας σχεδόν 600 επιταγές.

Περιστέρι

Σχεδόν 226 σπίτια κρίθηκαν κατεδαφιστέα, 1.729 σημαδεύτηκαν με κίτρινο σταυρό, ενώ άλλα 3.000 κρίθηκαν ικανά να κατοικηθούν, έστω και με μικρές ζημιές. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων σε σπίτια μέχρι χτες στο Περιστέρι. Και ενώ η κατάσταση είναι από δύσκολη μέχρι τραγική για τους κατοίκους που στοιβάζονται σε καταυλισμούς, κατασκηνώσεις και γήπεδα, γίνεται ακόμα δυσκολότερη από το δαίδαλο της γραφειοκρατίας, προκειμένου να πάρουν το φιλοδώρημα των 200.000 δρχ. Μέχρι χτες, είχαν δοθεί σχεδόν 500 επιδόματα. Για να πάρει κανείς όμως το επίδομα - φιλοδώρημα στο Περιστέρι τού ζητούν να καταθέσει μία υπεύθυνη δήλωση ότι το σπίτι που καταστράφηκε είναι πρώτη κατοικία, μία αίτηση για το επίδομα, την ταυτότητά του, το χαρτί από τον έλεγχο του μηχανικού επικυρωμένο από την αστυνομία. Στη συνέχεια, θα πάρει έναν αριθμό πρωτοκόλλου, με τον οποίο θα πάει μετά από δύο με τρεις μέρες να πάρει την επιταγή!

Κάθε μέρα έξω από το δημαρχείο γίνεται το αδιαχώρητο, ο κόσμος αγανακτισμένος και απογοητευμένος προσπαθεί να βρει μια άκρη, σ' αυτόν το δαίδαλο των εγγράφων και της κρατικής αδιαφορίας. Χαρακτηριστική είναι η φράση που είπε ο κυρ - Νίκος έξω από το δημαρχείο που κρατούσε έναν πάκο χαρτιά. Τα μόνα ρούχα που είχε ήταν αυτά που φορούσε. Τα άλλα είχαν μείνει στο σπίτι που έγινε χαλάσματα: "Μια αξιοπρέπεια μάς είχε μείνει και αυτή έχει γίνει κομμάτια για 200.000!".

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Χρειάζονται έλεγχοι τώρα!

Εκτεταμένοι έλεγχοι πρέπει να γίνουν στα κτίσματα της Αθήνας, προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάστασή τους και το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς που υπέστη η πόλη, μετά το σεισμό της προηγούμενης Τρίτης. Οι έλεγχοι, αλλά και τα αντισεισμικά μέτρα είναι απαραίτητα σε κτίρια που συγκεντρώνουν πλήθος ανθρώπων, όπως τα δημόσια κτίρια, τα σχολεία και τα νοσοκομεία. Αναφορικά με τα τελευταία, η κατάσταση πολλών διαφαίνεται κρίσιμη. Σχετικές μελέτες που έχουν γίνει εδώ και καιρό - και φέρνει στη δημοσιότητα ο "Ρ" - αποδεικνύουν πως στα νοσοκομεία της Αθήνας πρέπει να γίνουν έργα που ξεπερνούν σε κόστος το ένα δισεκατομμύριο δραχμές.

Αυτά τα έργα δε γίνονται, γιατί η κυβέρνηση δε δίνει τα απαραίτητα χρήματα και αρκείται στο να κατηγορεί τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ότι δεν κάνει τους αναγκαίους ελέγχους στις οικοδομές που ανεγείρονται (βλ. παλαιότερες δηλώσεις υπουργού ΠΕΧΩΔΕ). Ετσι, ελλοχεύει ο κίνδυνος φθορών και θυμάτων σε περίπτωση ενός νέου μεγάλου σεισμού. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι με το σεισμό της προηγούμενης βδομάδας, μεγάλες ζημιές υπέστησαν το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο και τα δυο κτίρια του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου "Αγιοι Ανάργυροι".Επίσης υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων.

Το πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος φθορών στα νοσοκομεία αποδεικνύεται και από σχετική μελέτη που έγινε για λογαριασμό της Νομαρχίας Αθηνών,σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών "Σωτηρία".Συγκεκριμένα, μετά από ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, στις 26 Γενάρη του '98, η Νομαρχία υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με το Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Αντικείμενο της σύμβασης ήταν η εκτέλεση ερευνητικού προγράμματος με τίτλο "Προσεισμικός Ελεγχος Ειδικών Κτιρίων". Σε πρώτη φάση είχε επισημανθεί η ανάγκη διενέργειας αντισεισμικού ελέγχου σε κτίρια των νοσοκομείων "Γενικό Κρατικό", "Αλεξάνδρα", "Σωτηρία", "Αγ. Σάββας", "Αρεταίειο", "Φλέμιγκ" και σε πτέρυγες του "Λαϊκού".Ο έλεγχος ξεκίνησε από τα κτίρια του συγκροτήματος "Σωτηρία".

Στις 15 Ιούνη του '98 ο διευθυντής του Εργαστηρίου, Π. Καρύδης, με επιστολή του στη Νομαρχία σημειώνει πως οι επιστήμονες έκαναν τις σχετικές μελέτες για τα έργα σεισμικής ασφάλειας, που έπρεπε να γίνουν στο "Σωτηρία". Για τα 17 κτίρια του εν λόγω νοσοκομείου (Χειρουργικό Περίπτερο, Στρατιωτικό Περίπτερο, Κέντρο Αποκατάστασης Ανεπάρκειας, Φιλελλήνων, Σπηλιοπούλειο, Αμερικανικό, Γραφεία Κίνησης Ασθενών, Κινηματοθέατρο, Οίκος Αδελφών, Κτίριο Διοίκησης, Λεβητοστάσιο, Μέγα Λαϊκό, 300 Ανδρών, 300 Γυναικών, Μαγειρεία, Παλαιά Σωτηρία και Αμπέτειο), το Πολυτεχνείο υπολόγισε ότι χρειάζεται να γίνουν μελέτες κόστους περίπου 70 εκατομμυρίων δραχμών και έργα κόστους 723 εκατομμυρίων δραχμών. Το ποσό αφορά επεμβάσεις με απλή τεχνική μελέτη και επεμβάσεις με περαιτέρω έρευνα και πληρέστερη τεχνική μελέτη.

Στις 23 Ιούνη του '98 το ΝΣ αποφάσισε ομόφωνα να ενταχθούν στο Β Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης αυτές οι δαπάνες, προκειμένου να γίνουν τα έργα που πρότεινε το Πολυτεχνείο. Η ένταξη δεν εγκρίθηκε από την κεντρική διοίκηση, τα έργα δεν έγιναν και οι μελέτες για τα υπόλοιπα νοσοκομεία έχουν"παγώσει". Η Νομαρχία εκτιμά ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες μελετών και αντισεισμικής θωράκισης όλων των προαναφερόμενων νοσοκομείων, χρειάζεται να της διατεθούν κονδύλια που υπερβαίνουν το ένα δισεκατομμύριο δραχμές. Από μόνη της, η Νομαρχία δεν έχει τους πόρους, το προσωπικό και την αρμοδιότητα να προχωρήσει σε αυτά τα έργα.

Εγκλημα πρώτου μεγέθους

Να κινητοποιηθούν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς, η κυβέρνηση, τα κόμματα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την προστασία της ζωής του ελληνικού λαού, είναι το αίτημα που προβάλλει σε ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων της Αθήνας για την προστασία των ελεύθερων χώρων.

Η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής έχει ως εξής: "Ο φονικός και καταστροφικός σεισμός της 7/9 έδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο τη χρεοκοπία του μοντέλου ανάπτυξης της Ελλάδας, με τη συγκέντρωση του 45% του πληθυσμού μιας σεισμογενούς χώρας στην Αθήνα και μια πολεοδομική οργάνωση πέραν, όχι μόνο των κανόνων της επιστήμης αλλά και της απλής λογικής.

Αποδεικνύεται ότι η αδιαφορία της πολιτείας για τους ελάχιστους δημόσιους ελεύθερους χώρους μας και η συνεχής οικοδόμησή τους με διάφορα προσχήματα, αποτελούν έγκλημα πρώτου μεγέθους. Οι στενοί δρόμοι της πόλης, ανάμεσα στα πανύψηλα κτίρια, καθίστανται παγίδες θανάτου, οι πολίτες δεν έχουν χώρους διαφυγής και ασφαλούς παραμονής σε περίπτωση σεισμού.

Ωστόσο, η κυβέρνηση, με πλήρη αναλγησία, μια εβδομάδα μετά το σεισμό, έφερε για συζήτηση στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τη μετεγκατάσταση των στρατοπέδων, με το οποίο 60% της έκτασής τους θα πουληθεί σε ιδιώτες για οικοδόμηση. Επιμένει επίσης να κατασκευάσει το Ολυμπιακό Χωριό στην περιοχή μεταξύ Μενιδίου και Θρακομακεδόνων, στο επίκεντρο του σεισμού και να οικοδομήσει τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της Αθήνας, με ολυμπιακές και άλλες εγκαταστάσεις (Γουδί, Αλσος Βεϊκου, Ιππόδρομος, Αλσος Ριζάρη, Θων, Γήπεδο Παναθηναϊκού, Οικόπεδο ΜΤΠΥ, Πάρκο Ελευθερίας, Χαροκόπειο, Γηροκομείο, Πεδίο του Αρεως κ.ά.).

Καλούμε τους πολίτες να ενεργοποιηθούν και να μην επιτρέψουν την οικοδόμηση αυτών των χώρων, είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου για αυτούς και τα παιδιά τους. Να συγκροτήσουν παντού κινήσεις πολιτών, ώστε όχι μόνο να προστατευτούν οι ελεύθεροι χώροι, αλλά και να τριπλασιαστούν με την απομάκρυνση στρατοπέδων και ρυπογόνων βιομηχανιών, με κατεδαφίσεις παλιών, μη παραδοσιακών κτιρίων και εγκαταστάσεων. Απαιτείται μια πολιτική αποκέντρωσης στην περιφέρεια, αναστολή των επεκτάσεων του σχεδίου πόλης, μείωση των συντελεστών δόμησης, σταδιακή διαπλάτυνση όσων δρόμων είναι δυνατόν, καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης, προστασία των ρεμάτων, ανασχεδιασμός των περιοχών που επλήγησαν από το σεισμό".

Θέλουν να ξεχάσουν...

Η τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Μενίδι, δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστες τις παιδικές ψυχές. Ο φόβος είναι "ζωγραφισμένος" στους μικρούς κατοίκους της σεισμόπληκτης περιοχής και για πολλές μέρες το χαμόγελο είχε εξαφανιστεί από τα χείλη τους. Η καινούρια βδομάδα άρχισε κάπως καλύτερα γι' αυτά τα παιδιά.

Στον καταυλισμό που έχει στηθεί στο γήπεδο του Αχαρναϊκού, δημιουργήθηκε ένα μικρός χώρος για να παίζουν, να ζωγραφίζουν και γενικά να ασχολούνται με οτιδήποτε μπορεί έστω και για λίγο να "διώξει" από το μυαλό τους το σεισμό... Οι εικόνες που χαρίζουν τα παιδιά μέσα στον καταυλισμό δίνουν ένα άλλο χρώμα στη ζωή και των υπόλοιπων ανθρώπων, διαφορετικό από κείνα τα τρία χρώματα των σταυρών - κόκκινο, κίτρινο και πράσινο - που κυριαρχούν αυτές τις μέρες στο Μενίδι.

Συγκεκριμένα, ο Εθνικός Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας (ΕΟΚΦ), έστησε δυο σκηνές και μια κοινωνική λειτουργός μαζί με μια παιδαγωγό περνούν κάποιες δημιουργικές ώρες με τα παιδιά. Ζωγραφίζουν και οι ζωγραφιές τους έχουν εικόνες από το πρόσφατο παρελθόν. Ενα μικρό σπιτάκι με δέντρα και λουλούδια γύρω του και μια καμινάδα να βγάζει καπνό... Αποτυπώθηκαν πάνω στο χαρτί από τη μικρή Μαρία. "Το σπίτι μου έχει ζημιές και μένουμε στη σκηνή από την Τετάρτη. Ο μπαμπάς μου είπε ότι σύντομα θα γυρίσουμε στο σπίτι".

"Προσπαθούμε να χαρίσουμε μερικές στιγμές χαράς σ' αυτά τα παιδιά. Ο φόβος μόνο με το παιχνίδι μπορεί να φύγει από την ψυχή και το μυαλό τους", μας λέει η κοινωνική λειτουργός Δ. Μουρμούρη.Παίζουν "μήλα" και γελούν, οι φωνές τους φεύγουν μέσα από τον καταυλισμό και γεμίζουν τις γύρω γειτονιές. Μια παιδική φωνή είναι πάντα μια πηγή αναγέννησης...

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Στο ρυθμό των επιδομάτων

Κάτω από δύσκολες συνθήκες συνεχίζουν την προσπάθεια οι κάτοικοι των Ανω Λιοσίων να επιβιώσουν οκτώ ημέρες μετά τον καταστρεπτικό σεισμό. Η καταβολή των επιδομάτων από τη Νομαρχία Δυτικής Αττικής συνεχίστηκε και χτες. Μέχρι το βράδυ είχαν καταβληθεί πάνω από 700 επιδόματα και αναμένεται να δοθούν άλλα τόσα μέσα στις επόμενες μέρες. Να σημειώσουμε ότι επιδόματα παίρνουν πρώτοι αυτοί που τα σπίτια τους έχει χαρακτηριστεί με κόκκινη μπογιά. Τα προβλήματα της στέγασης, της σίτισης και κυρίως της υγιεινής παραμένουν άλυτα και όπως φαίνεται θα συνεχιστούν για πολύ καιρό ακόμη. Ωστόσο, μεγάλη αναστάτωση έχει δημιουργηθεί στους κατοίκους μετά την προχθεσινή ανακοίνωση του δημάρχου Ανω Λιοσίων για τη σύσταση εταιρίας από τους Δήμους Ανω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Φυλής και τη Νομαρχία Δυτικής Αττικής, η οποία θα αναλάβει μαζί με μεγαλοεργολάβους την ανοικοδόμηση την πόλης. Μια εταιρία κερδοσκόπων δηλαδή που θα "κτιστεί" πάνω στις ανάγκες των κατοίκων να ξαναστήσουν τα νοικοκυριά τους.

ένθετο στο 2ο} Η πρόταση του ΚΚΕ

Πριν μερικές μέρες η Γεν. Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα παρέδωσε στον πρωθυπουργό, υπόμνημα με τις προτάσεις του Κόμματος για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας. Το ΚΚΕ υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, πως: "Απαιτείται η μεγιστοποίηση της αντοχής των κτιρίων. Με συνεχή επικαιροποίηση των αντισεισμικών κανονισμών, σύμφωνα με την αντισεισμική έρευνα και εξειδίκευση ανά περιοχή. Με έλεγχο της ποιότητας των υλικών που ενσωματώνονται στην κατασκευή των κτιρίων".

Συμπληρώνει: "Απαιτείται η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα, που θα αναλάβει τον έλεγχο εφαρμογής των θεσπισμένων ειδικών όρων και προδιαγραφών κατασκευής, της ποιότητας των υλικών κλπ., που πρέπει να ανταποκρίνονται στην οξύτητα του φαινομένου στη χώρα μας, αλλά και η απόδοση των ευθυνών όπου και αν ανήκουν". Ακόμα: "Απαιτείται πλαίσιο περιοδικού ελέγχου και συντήρησης των οικοδομών".

Και η πρόταση καταλήγει: "Η αντισεισμική θωράκιση της χώρας, η προστασία των κατοίκων και της περιουσίας τους από τους σεισμούς, είναι ζωτικής σημασίας έργο υποδομής. Χρήματα υπάρχουν. Οι πόροι από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως από το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, τους οποίους έχει πληρώσει πολλαπλάσια ο λαός μας, πρέπει να κατευθυνθούν σ' ένα σημαντικό τους ποσοστό σε αυτό το στόχο".

Οχτώ μέρες μετά τον τραγικό σεισμό και οι καταγραφές των ζημιών δεν έχουν τελειώσει. Τα σπίτια που έχουν πληγεί στην Αθήνα είναι χιλιάδες και ας μη χαρακτήρισαν τις περιοχές οι υπεύθυνοι σεισμόπληκτες από την πρώτη στιγμή

Πάρκα, πλατείες, δρόμοι έχουν γεμίσει στις συνοικίες του Αιγάλεω, του Χαϊδαρίου, του Περιστερίου. Οσο πιο φτωχές, πιο εγκαταλλειμένες συνοικίες, τόσο πιο πολλά και τα προβλήματα

Για πολύ καιρό ακόμα οι κάτοικοι των δυτικών συνοικιών θα περνάνε τη ζωή τους στα πάρκα και τις πλατείες. Τόσο ο σεισμός όσο και η αργοπορία του κρατικού μηχανισμού κάνουν τη ζωή τους δύσκολη

Τα προβλήματα με τα επιδόματα και τους ελέγχους των κτιρίων είναι τεράστια, οι κάτοικοι πρέπει να ταλαιπωρηθούν δύο με τρεις μέρες προκειμένου να πάρουν το φιλοδώρημα των 200.000 δρχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ