ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
17η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΔΝ
Αισιοδοξία για ενδυνάμωση του νεολαιίστικου κινήματος διεθνώς

Το προεδρείο της Συνέλευσης της ΠΟΔΝ στο Ανόι
Το προεδρείο της Συνέλευσης της ΠΟΔΝ στο Ανόι
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 17ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), που πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 13 Μάρτη, στο Ανόι του Βιετνάμ, με σύνθημα «Ας δυναμώσουμε τον αγώνα ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και την εκμετάλλευση, για ειρήνη, αλληλεγγύη και κοινωνική αλλαγή».

Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχαν 59 οργανώσεις μέλη της ΠΟΔΝ από όλο τον κόσμο, ενώ παραβρέθηκαν και 17 φιλικές οργανώσεις της Ομοσπονδίας.

Σημαντικό στοιχείο της Συνέλευσης αποτέλεσε η ενισχυμένη πολιτική συζήτηση κατά τη διάρκεια των εργασιών της, γεγονός που αντανακλά την άνοδο των αγώνων της νεολαίας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, την ενδυνάμωση και τη δράση πολλών οργανώσεων - μελών της Ομοσπονδίας σε μια σειρά χώρες.

Την Τρίτη 13 Μάρτη, η Γενική Συνέλευση ολοκληρώθηκε με την εκλογή του νέου 35μελούς Γενικού Συμβουλίου. Στην πρώτη του συνεδρίαση που ακολούθησε αμέσως μετά, το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΔΝ ανέδειξε το νέο Συντονιστικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Στη θέση του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα της ΠΟΔΝ επανεκλέχτηκαν ομόφωνα η ΚΝ Πορτογαλίας και η Ενωση Νέων Κομμουνιστών Κούβας, αντίστοιχα.

Η ΚΝΕ, η οποία εκπροσωπήθηκε στη Γενική Συνέλευση από τον Κώστα Παπαδάκη και το Γιώργο Ελταχήρ, μέλη του Γραφείου του ΚΣ της Οργάνωσης, επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για ενδυνάμωση του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα της νεολαίας σε όλο τον κόσμο. Τη σταθερή συνεισφορά της ΚΝΕ στον αγώνα αυτό επιβεβαίωσε η επανεκλογή της στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΔΝ και στη θέση του αντιπροέδρου της Περιφέρειας Ευρώπης και Βορείου Αμερικής (CENA) της Ομοσπονδίας.

Εκτός από τη Γενική Συνέλευση της ΠΟΔΝ, το Ανόι φιλοξένησε χτες και την πρώτη Διεθνή Συμβουλευτική Συνάντηση για το 17ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών. Με πολύτιμο εφόδιο την επιτυχία του 16ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ στο Καράκας της Βενεζουέλας, οι Οργανώσεις που συμμετείχαν στη Συνάντηση συζήτησαν και συμφώνησαν να πάρουν στα 2 χρόνια που απομένουν μέχρι το επόμενο Φεστιβάλ όλα τα απαραίτητα μέτρα προετοιμασίας.

Χτες επίσης, τα μέλη των αντιπροσωπειών των Οργανώσεων Νεολαίας που βρέθηκαν στο Βιετνάμ, πήραν μέρος σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με κορυφαία στελέχη του ΚΚ Βιετνάμ και της ΚΝ «Χο Τσι Μινχ», σχετικά με την πορεία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στο Βιετνάμ. Προχτές, είχε προηγηθεί συνάντηση των αντιπροσωπειών με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ, γεγονός που προβλήθηκε εκτενώς από τον Τύπο της χώρας, όπως και όλη η Γενική Συνέλευση της ΠΟΔΝ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νέα μέτρα κατά των μεταναστών

Δριμεία κριτική ασκούν τα αντιπολιτευτικά κόμματα και διάφορες οργανώσεις για τα νέα μέτρα που προωθεί η κεντροδεξιοαριστερή κυβέρνηση στη Γερμανία για τους αλλοδαπούς και συγκεκριμένα 180.000 - 200.000 αλλοδαπούς - μετανάστες με παιδιά που ζουν στη Γερμάνια, πάνω από 6 χρόνια και υπάγονται σε μια κατηγορία που μέχρι τώρα αντιμετωπίζεται με «ανοχή». Σύμφωνα με τα προτεινόμενα μέτρα, οι αλλοδαποί που διαμένουν μόνοι τους πρέπει να αποδείξουν ότι βρίσκονται στη χώρα 8 χρόνια, και οι οικογένειες των λεγόμενων «ανεχόμενων» 6 χρόνια, και προϋπόθεση είναι ότι μέχρι το 2009 θα έχουν βρει δουλιά. Τελευταία προθεσμία για το χρόνο διαμονής ορίζεται η 1 Ιούλη 2007. Οποιος έχει πέντε ή τέσσερα χρόνια διαμονής στη Γερμανία δεν περιλαμβάνεται στο νέο κανονισμό και εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται «ανεχόμενος» με το ενδεχόμενο να εγκλειστεί σε ορισμένη περιοχή και τον κίνδυνο κάθε στιγμή να εκδιωχθεί. Η άδεια διαμονής από το 2010 θα ισχύει το μάξιμουμ για 2 χρόνια και θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε διετία.

Από τους 200.000 περίπου «ανεχόμενους», 55.000 είναι ανήλικοι και με τη συμπλήρωση του 23ου έτους της ηλικίας τους πρέπει και αυτοί να αποδείξουν ότι έχουν κάποια εργασία, αλλιώς υπόκεινται στον κίνδυνο της απέλασης. Στον ίδιο κίνδυνο εμπίπτουν και οι μεγάλης ηλικίας άνθρωποι, οι χρόνια άρρωστοι και οι κάθε είδους ανάπηροι. Ολοι αυτοί δεν έχουν ελπίδες ανεύρεσης εργασίας. Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, από πολλές οργανώσεις διατυπώνεται το αίτημα για μόνιμο δικαίωμα διαμονής.


Θ.Β

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σερβικές αντιδράσεις για ... «ανεξαρτητοποίηση»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Το Βελιγράδι δεν έχει «στρατιωτικά σχέδια στα σκαριά» για το Κοσσυφοπέδιο, αλλά δε θα κάνει καμία υποχώρηση στην κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα, σημείωσε χτες ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, στη διάρκεια συνέντευξής του στη ρωσική εφημερίδα «Νόβι Ιζβέστιγια».

«Δεν επιθυμούμε να εξουσιάζουμε την πολιτική και οικονομική ζωή στο Κόσσοβο, αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το διαχωρισμό της χώρας, επειδή οι Αλβανοί της περιοχής θέλουν να ιδρύσουν το δικό τους κράτος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τάντιτς. Σε άλλο σημείο, και παρά την κατηγορηματική στάση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάρτι Αχτισαάρι, πως οι «διαπραγματεύσεις» της Βιέννης έχουν τελειώσει οριστικά, ο Τάντιτς είδε περιθώρια περαιτέρω συνομιλιών...

Σε άλλο μήκος κύματος ήταν η χτεσινή συνέντευξη του Κοσσοβάρου Αλβανού πρωθυπουργού Αγκίμ Τσέκου για το καθεστώς της περιοχής στην κροατική εφημερίδα «Βιέσνικ». Προέβλεψε ότι μέχρι τα τέλη Μάη, η περιοχή θα έχει αποκτήσει ανεξαρτησία. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ρωσία δε θα θέσει «βέτο» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, επειδή, όπως ισχυρίστηκε, «οι διαφωνίες της Ρωσίας στο σχέδιο Αχτισαάρι σχετίζονται με την εξυπηρέτηση των στρατηγικών της συμφερόντων και τις επιδιώξεις της να καταστεί ισχυρός παράγοντας στη διεθνή πολιτική σκηνή».

ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Προσπάθειες καθησυχασμού της Ρωσίας

ΚΙΕΒΟ.-

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αντιδράσεις της Ρωσίας, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πυραυλικής Αμυνας των ΗΠΑ, Χένρι Ομπερινγκ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουκρανία και συνάντησής του με κυβερνητικούς αξιωματούχους, υποστήριξε ότι η λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» στην Ευρώπη θα ήταν ανώφελη απέναντι στο οπλοστάσιο πυραύλων της Ρωσίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι σταδιακά η αντίδραση της Ρωσίας θα απαλυνθεί. Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν σχέδια να εγκατασταθεί μέρος της «ασπίδας» στην Ουκρανία - όπως έχει αναφερθεί πρόσφατα από αξιωματούχους των ΗΠΑ - ούτε έχει γίνει κάποια επίσημη πρόταση στις χώρες του Καυκάσου.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Αμερικανού αξιωματούχου, διαδηλωτές διέκοψαν τη συζήτηση φωνάζοντας συνθήματα όπως «Yankee, go home», όμως δυνάμεις ασφαλείας τους έβγαλαν βίαια από την αίθουσα.

Μετά την Ουκρανία, ο Χέρνι Ομπερινγκ θα επισκεφθεί την Γερμανία όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους του γερμανικού Κοινοβουλίου, των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας καθώς και του γραφείου της καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ, για το ζήτημα της «αντιπυραυλικής ασπίδας».

Στο μεταξύ, η Κάτω Βουλή της Τσεχίας απέρριψε χτες με μια ψήφο πλειοψηφία νομοσχέδιο που κατέθεσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την εγκατάσταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι το φιλειρηνικό κίνημα στην Τσεχία έχει καλέσει το λαό να πάρει μέρος σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στα αμερικανικά σχέδια το Σάββατο στην πλατεία του Βάτσλαβ της Πράγας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ