Πέμπτη 15 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Προσπάθειες καθησυχασμού της Ρωσίας

ΚΙΕΒΟ.-

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αντιδράσεις της Ρωσίας, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πυραυλικής Αμυνας των ΗΠΑ, Χένρι Ομπερινγκ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουκρανία και συνάντησής του με κυβερνητικούς αξιωματούχους, υποστήριξε ότι η λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» στην Ευρώπη θα ήταν ανώφελη απέναντι στο οπλοστάσιο πυραύλων της Ρωσίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι σταδιακά η αντίδραση της Ρωσίας θα απαλυνθεί. Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν σχέδια να εγκατασταθεί μέρος της «ασπίδας» στην Ουκρανία - όπως έχει αναφερθεί πρόσφατα από αξιωματούχους των ΗΠΑ - ούτε έχει γίνει κάποια επίσημη πρόταση στις χώρες του Καυκάσου.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Αμερικανού αξιωματούχου, διαδηλωτές διέκοψαν τη συζήτηση φωνάζοντας συνθήματα όπως «Yankee, go home», όμως δυνάμεις ασφαλείας τους έβγαλαν βίαια από την αίθουσα.

Μετά την Ουκρανία, ο Χέρνι Ομπερινγκ θα επισκεφθεί την Γερμανία όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους του γερμανικού Κοινοβουλίου, των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας καθώς και του γραφείου της καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ, για το ζήτημα της «αντιπυραυλικής ασπίδας».

Στο μεταξύ, η Κάτω Βουλή της Τσεχίας απέρριψε χτες με μια ψήφο πλειοψηφία νομοσχέδιο που κατέθεσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την εγκατάσταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι το φιλειρηνικό κίνημα στην Τσεχία έχει καλέσει το λαό να πάρει μέρος σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στα αμερικανικά σχέδια το Σάββατο στην πλατεία του Βάτσλαβ της Πράγας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ