Πέμπτη 15 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΣΥΡΙΑ
Πιέσεις και ... ανταλλάγματα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

«Εποικοδομητικές» χαρακτήρισε τις επαφές του με τη συριακή ηγεσία, στον τελευταίο σταθμό της τριήμερης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Αμυνα, που βρίσκεται στην περιοχή για να πιέσει για τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού. Σχεδόν αποκλειστικό θέμα των επαφών του Χαβιέ Σολάνα τόσο με τον Σύρο Πρόεδρο Μπάσαρ αλ Ασαντ, αλλά και με τον υπουργό Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ ήταν οι εξελίξεις στο Λίβανο.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μουάλεμ, ο Σολάνα τόνισε ότι «εξέφρασε στον Σύρο Πρόεδρο την πεποίθηση της ΕΕ ότι η Συρία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή της απόφασης 1701 (Αύγουστος 2006) στο Λίβανο, στην εδραίωση της κυριαρχίας και της σταθερότητας στη γειτονική χώρα μέσα από τη συμμετοχή της σε σειρά πρωτοβουλιών που θα εκδηλωθούν για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Τα λόγια πρέπει να γίνουν πράξεις». Παράλληλα, ο Σολάνα έσπευσε να μιλήσει για τη σημασία των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Συρίας, καθώς και για την πρόθεση της ΕΕ «να ενεργήσει ώστε η Συρία να ανακτήσει τα εδάφη της που είναι κατειλημμένα».

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η συριακή κυβέρνηση «επιθυμεί να βοηθήσει με κάθε τρόπο στην εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Λίβανο και στην επιτυχία της αποστολής της δύναμης του ΟΗΕ στο νότο της χώρας». Ο Μουάλεμ επέμεινε ότι η χώρα του δεν έχει καμία εμπλοκή στη διακίνηση όπλων στο Λίβανο και συμπλήρωσε ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του, αναφερόμενος στη σύσταση διεθνούς δικαστηρίου για τη δολοφονία Χαρίρι.

Η επίσκεψη Σολάνα στη Βηρυτό ήταν η πρώτη Ευρωπαίου ανώτερου αξιωματούχου μετά από μια «απομόνωση» 2 χρόνων και κατά πολλούς σηματοδότησε την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων, αλλά και την αναγνώριση, εκ μέρους των Βρυξελλών, «του ουσιώδους ρόλου της Συρίας στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ