ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΕΜΠΩΝ
Μείωσε τις ποινές το Εφετείο

Ενοχοι κρίθηκαν χτες από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας και οι έξι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών, όπου χάθηκαν άδικα 21 μαθητές από το Μακροχώρι Ημαθίας. Οι ποινές τους, όμως είναι μικρότερες απ' αυτές που τους επιβλήθηκαν πρωτόδικα, τον Ιούλη του 2005. Σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου, κρίθηκαν ένοχοι για 21 ανθρωποκτονίες και πρόκληση σωματικών βλαβών κατά συρροή.

Συγκεκριμένα, οι ποινές είναι: Δημήτρης Ντόλας, οδηγός της νταλίκας, κάθειρξη 15 χρόνια και 3 μήνες (πρωτόδικα 19 χρόνια). Φώτης Καβελίδης, συνιδιοκτήτης της νταλίκας και υπεύθυνος του τμήματος φόρτωσης και μεταφοράς της εταιρείας «Ακρίτας ΑΕ», κάθειρξη 14 χρόνια και 3 μήνες (από 18 χρόνια), Αναστάσιος Καμέας, συνδιοκτήτης της νταλίκας, κάθειρξης 11 χρόνια και 3 μήνες (από 14 χρόνια). Πολυχρόνης Δαρδαμπούνης, πρώην διευθυντής της εταιρείας, φυλάκιση 4 χρόνια, 4 μήνες και 15 ημέρες (από 13 χρόνια). Δημήτρης Χαμπούρης, διευθυντής του εργοστασίου, φυλάκιση 4 χρόνια, 11 μήνες και 15 ημέρες, (από 13 χρόνια). Μωυσής Αλεξάκης, αποθηκάριος της εταιρείας, φυλάκιση 3 χρόνια και 11 μήνες (από 4 χρόνια και 8 μήνες).

Στη φυλακή οδηγήθηκε και ο Αν. Καμέας, για τον οποίο η πρωτόδικη ποινή είχε ανασταλτικό χαρακτήρα. Οι τρεις τελευταίοι αφέθηκαν ελεύθεροι αφού εξαγόρασαν τις ποινές τους.

ΛΑΡΙΣΑ
Η κυβέρνηση «σκοτώνει» και η νομαρχία «θάβει»!

Σουφλιάς - Σιούφας έδωσαν άδεια χρήσης του καρκινογόνου πετ- κοκ, για άλλα πέντε χρόνια, στην κεραμοποιία «TERRA AE»

Στη λογική της «ήπιας αντίδρασης» έναντι της κυβερνητικής απόφασης, με την οποία χορηγείται στην κεραμοποιία «TERRA ΑΕ», για πέντε ακόμα χρόνια, άδεια χρήσης υλικού καύσης πετ - κοκ (καρκινογόνο υλικό που ρυπαίνει το περιβάλλον κι είναι άκρως επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία) κινείται η Νομαρχιακή Αρχή Λάρισας, που πρόσκειται στη ΝΔ. Την ώρα που οι μαζικοί φορείς και οι κάτοικοι του νομού έχουν ξεσηκωθεί και ετοιμάζουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατά της απαράδεκτης κυβερνητικής απόφασης - την υπογράφουν οι Θεσσαλοί υπουργοί Γ. Σουφλιάς και Δ. Σιούφας - η Νομαρχιακή Αρχή και η ελεγχόμενη απ' αυτήν πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου αρκούνται σε «χλιαρές» λεκτικές αντιδράσεις και σε «ευχές» για μείωση της χρήσης «των λιγότερο φιλικών προς το περιβάλλον μορφών ενέργειας».

Αυτή η στάση, που εκφράστηκε και στη διάρκεια της συζήτησης του επίμαχου θέματος στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, αποκαλύπτει, για μια ακόμα φορά, το ρόλο που παίζουν οι «αυτοδιοικητικές» αρχές που ανήκουν στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Ενας ρόλος υποστηρικτή κυβερνητικών αποφάσεων που ευνοούν επιχειρηματικά συμφέροντα σε βάρος ακόμα και της υγείας και της ίδιας της ζωής του λαού.

Η Νομαρχιακή Αρχή Λάρισας, όχι μόνο αρνείται να μπει μπροστά στον αγώνα των κατοίκων για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, αλλά επιχειρεί να δικαιολογήσει την αδιαφορία της και να απεκδυθεί των ευθυνών της, επικαλούμενη το γεγονός ότι «στη Νομαρχία Λάρισας δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τον έλεγχο της χρήσης του πετ - κοκ από τη συγκεκριμένη βιομηχανία, αλλά και από όλες, εν γένει, τις βιομηχανικές μονάδες του νομού».

Βεβαίως, «για τα μάτια του κόσμου», στο ψήφισμα της πλειοψηφίας γίνεται έκκληση προς τα συναρμόδια υπουργεία να επανεξετάσουν τη στάση τους και να ανακαλέσουν την άδεια που χορήγησαν και εξουσιοδοτείται αντιπροσωπεία του ΝΣ να μεταφέρει το ψήφισμα στον ΓΓ της Περιφέρειας Θεσσαλίας!

Η προκλητική στάση της πλειοψηφίας προκάλεσε τις αντιδράσεις των άλλων παρατάξεων, ενώ σε κοινή τους δήλωση οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν τον Νομάρχη, Λ. Κατσαρό, για απαξιωτική συμπεριφορά προς το Σώμα και για προσπάθεια ευτελισμού των σοβαρών θεμάτων που συζητούνται σ' αυτό.

Στη συνεδρίαση, παραβρέθηκαν και μίλησαν εκπρόσωποι φορέων του νομού. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντροδυτικής Θεσσαλίας επισήμανε ότι η χρήση του πετ - κοκ είναι πολύ επιζήμια για το ανθρωπογενές και το φυσικό περιβάλλον.

Ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας υπογράμμισε την ανάγκη της μαζικής και δυναμικής αγωνιστικής αντίδρασης των εργαζομένων και των κατοίκων, ενώ ο εκπρόσωπος του σωματείου των εργαζομένων στην «TERRA AE», ανέφερε ότι επίκειται η χορήγηση άδειας χρήσης πετ - κοκ και σε άλλες δύο κεραμοποιίες του νομού και, ήδη, έχει δοθεί αντίστοιχη άδεια σε κεραμοποιία των Τρικάλων.

Την αγωνία των κατοίκων της περιοχής του Ομορφοχωρίου, όπου λειτουργεί η ρυπογόνος βιομηχανία, για την υγεία τους εξέφρασε εκπρόσωπός τους.

Για το θέμα αυτό, οι βουλευτές του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας και Ν. Γκατζής κατέθεσαν στη Βουλή Ερώτησή τους προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΖΕΦΥΡΙΟΥ»
Δεν περνάνε τα «χαφιεδοσυμβούλια»

Αντιδράσεις για το «Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας» που έστησε ο δήμος

Το «Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας» (ΤΣΠΠ), που σύστησε η «πράσινη» δημοτική αρχή Ζεφυρίου, πρέπει να ανοίξει σαν ζήτημα σε όλους τους μαζικούς φορείς, τους δημότες και τους εργαζόμενους της πόλης, ώστε να το καταδικάσουν και να μην επιτρέψουν τη λειτουργία του. Αυτός ο άμεσος και αναγκαίος στόχος τέθηκε από την εκδήλωση που διοργάνωσε την Πέμπτη το βράδυ η δημοτική παράταξη «Δημοκρατικός Συνδυασμός Ζεφυρίου» με τη συμμετοχή πολλών κατοίκων, αλλά και εκπροσώπων φορέων.

Ηδη η σύσταση του ΤΣΠΠ στο Ζεφύρι έχει δημιουργήσει πολλές αντιδράσεις, που ισχυροποιήθηκαν μετά την προχτεσινή εκδήλωση και την ενημέρωση για τους πραγματικούς στόχους του από την Λίνα Κροκίδη και τον Νίκο Τσιούνη, που συμμετείχαν από την «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη».

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Δημήτρης Τσιουμπρής, επικεφαλής της παράταξης και δημοτικός σύμβουλος σημείωσε ότι «τα "χαφιεδοσυμβούλια" έχουν στόχο να κάνουν τους δημότες συνυπεύθυνους και ο ένας να γίνεται χαφιές του άλλου. Αποτελούν μέρος της πολιτικής που κατευθύνεται από την ΕΕ και εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις και έχουν στόχο να αντιμετωπίσουν με μέτρα καταστολής και αστυνόμευσης τις αντιδράσεις που δημιουργεί η πολιτική της ανεργίας, της φτώχειας κ.ά.».

Παίρνοντας το λόγο η νομικός - εγκληματολόγος Λ. Κροκίδη επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το αιτιολογικό για να παρθούν τέτοιου είδους αποφάσεις είναι για να «εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας». Δεν μπορεί όμως να υπάρχει ασφάλεια του πολίτη χωρίς κοινωνική και οικονομική ασφάλεια.

«Εδώ και χρόνια, σημείωσε ακόμα, έχει ξεκινήσει επίθεση σε βάρος κοινωνικών και εργατικών δικαιωμάτων. Η επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα το επόμενο βήμα, ώστε να αναχαιτιστεί ο κόσμος και να μην παλέψει για τα προβλήματα και τα δικαιώματά του. Και σ' αυτά τα πλαίσια θέλουν και την ΤΑ στην υπηρεσία του συστήματος για να προλαβαίνουν αντιδράσεις εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων».

Τέλος, αναφερόμενη ειδικά στα ΤΣΠΠ, επισήμανε ότι «σε όσες χώρες εφαρμόστηκαν δεν πέτυχαν καμία μείωση της εγκληματικότητας. Παραμένουν όμως ως μηχανισμοί χαφιεδισμού, καχυποψίας και καταδοτισμού».

«Εφυγε» ο σ. Ανδρέας Μούσης

Ο Ανδρέας Μούσης
Ο Ανδρέας Μούσης
«Εφυγε» από τη ζωή χτες Παρασκευή το πρωί ο Ανδρέας Μούσης, παλιό στέλεχος του ΚΚΕ, από τη Λαμία. Η κηδεία του γίνεται σήμερα ώρα 10 το πρωί, από το Νεκροταφείο Ξηριώτισσας στη Λαμία.

Ο Ανδρέας Μούσης γεννήθηκε το 1925 στη Λαμία και έγινε μέλος του Κόμματος το 1943. Πρωτοπόρος στην ΕΠΟΝ, στο ΕΑΜ, στον ΕΛΑΣ, με πολύχρονες φυλακίσεις και εξορίες, μπροστάρης στην πολιτική δουλιά μέσα από την ΕΔΑ. Μπροστάρης στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Στέλεχος του Κόμματος μετά τη μεταπολίτευση το 1974, διατέλεσε Γραμματέας της ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ και μέλος του Γραφείου Περιοχής Στερεάς.

Ο λαός της Λαμίας τον εξέλεξε επανειλημμένα Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Λαμιέων. Σε όλη του τη ζωή στάθηκε πιστός στις γραμμές του Κόμματος και πάλευε δραστήρια για τα συμφέροντα του λαού. Αξια αναφοράς είναι η σταθερότητά του, η πίστη του στο Κόμμα και στη Σοσιαλιστική προοπτική της χώρας.

Η ΝΕ Φθιώτιδας απευθύνει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του και υπόσχεται πως θα συνεχίσει τον αγώνα, που τόσο πολύ πίστεψε ο σύντροφος Ανδρέας Μούσης.

ΚΟ ΝΑΞΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για ασφαλή λιμάνια και σύγχρονη ακτοπλοΐα

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νησιά για ασφαλή λιμάνια και σύγχρονη ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, θίγει με ανακοίνωσή της η ΚΟ Νάξου του ΚΚΕ, με αφορμή παραπλανητικές συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα στο νησί της Νάξου. Η ανακοίνωση χαρακτηρίζει το πρόβλημα «καθαρά πολιτικό» και αναφέρεται στις τεράστιες ευθύνες των πολιτικών που ασκούνται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και των οργάνων τους στην ΤΑ.

Ιδιαίτερη αναφορά, σε σχέση με το λιμάνι, γίνεται και στην έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού για τη Νάξο. Παράλληλα, η ΚΟ ξεκαθαρίζει ότι η ανάπτυξη προς όφελος του λαού δεν μπορεί να υποτάσσεται μόνο στην υπηρεσία του τουρισμού, χωρίς σωστό σχεδιασμό.

«Το θέμα των λιμανιών εντάσσεται στα γενικότερα πλαίσια της ακτοπλοΐας», καταλήγει η ανακοίνωση και προτείνει: Εθνικό οργανισμό ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και λιμένων και εκσυγχρονισμό των λιμανιών και των λιμενικών εγκαταστάσεων για την ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσδεση των πλοίων στο νησί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ