ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ - ΚΚΕ
«Σχέσεις αγώνα - σχέσεις ζωής»

Τους δικούς τους ανθρώπους, υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ, υποδέχτηκαν χτες στο λιμάνι του Πειραιά οι ναυτεργάτες

«Σχέσεις αγώνα - σχέσεις ζωής» δένουν τους ναυτεργάτες με το ΚΚΕ. Ετσι ειπώθηκε από τους ίδιους χτες το πρωί όταν υποδέχτηκαν «τους δικούς τους - όπως τους χαρακτήρισαν - ανθρώπους», τον πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ Γιώργο Τούσσα και τον συνδικαλιστή ασυρματιστή Γιώργο Μαρίνο, υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ, οι οποίοι περιόδευσαν σε ακτοπλοϊκά πλοία που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά.

Η περιοδεία άρχισε από την κουζίνα του πλοίου «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» και συνεχίστηκε στο μηχανοστάσιο. Στη διάρκεια της συζήτησης των ναυτεργατών του πλοίου με τους υποψήφιους του Κόμματος κυριάρχησε η ανησυχία για τα όσα ετοιμάζονται σε βάρος του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και σε βάρος του θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοΐας. «Αυτοί περιμένουν το αποτέλεσμα της κάλπης. Αν το ΚΚΕ δε βγει ενισχυμένο και επιβραβευτεί η πολιτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα, ο λογαριασμός που θα πληρώσουμε θα είναι πολύ βαρύς», ανέφερε στη διάρκεια της συζήτησης ο Γιώργος Μαρίνος, ενώ ο Γιώργος Τούσσας πρόσθεσε ότι ειδικά τους ναυτεργάτες τους περιμένουν νέα αντιναυτεργατικά μέτρα, «αν το αποτέλεσμα είναι θετικό για το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τους παρατρεχάμενούς τους».

Σειρά είχε το πλοίο «ΑΡΚΑΔΙ». «Εμείς ξέρουμε πού θα ρίξουμε την ψήφο», ήταν μια από τις φράσεις που κυριάρχησαν όταν οι ναυτεργάτες υποδέχονταν τους υποψήφιους. «Πρέπει με την ψήφο μας να κόψουμε τα πόδια αυτής της πολιτικής και ταυτόχρονα να συγκεντρώσουμε δυνάμεις για να την ανατρέψουμε», συμπλήρωσε τον συνάδελφό του ο Γιώργος Μαρίνος. «Στις 10 του μήνα με την ψήφο μας θα πρέπει να έχουμε δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για νέους πιο δυναμικούς αγώνες», είπε και ο Γιώργος Τούσσας.

Με ζεστές κουβέντες υποδέχτηκαν τους δύο υποψήφιους του ΚΚΕ και οι ναυτεργάτες του πλοίου «ΠΡΕΒΕΛΗ». Πρόκειται για τους ναυτεργάτες που αναχαίτισαν την επίθεση του Σήφη Βαρδινογιάννη, μεγαλομετόχου της ΑΝΕΚ, ο οποίος επιχείρησε, με τις πλάτες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, να επιβάλει στα πλοία της μεγαλοεταιρίας το έκτρωμα της μηνιαίας «σύμβασης ναυτικής εργασίας», καταργώντας έτσι τη συλλογική σύμβαση. Μάλιστα από τους ίδιους ειπώθηκε, στη διάρκεια της κουβέντας, ότι «αφού προσπάθησαν να καταργήσουν τη σύμβαση προεκλογικά, όλοι καταλαβαίνουμε τι θα γίνει μετά τις εκλογές αν τους ψηφίσουμε».

ΛΕΣΒΟΣ
Μεγαλώνει το κύμα συμπαράταξης

Νέο, μεγάλο κύμα συμπαράταξης με το ΚΚΕ διαμορφώνεται στη Λέσβο. Δεκάδες παράγοντες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του νησιού, ευρύτερα γνωστοί στην κοινωνία της Μυτιλήνης, υπέγραψαν διακήρυξη, στην οποία τονίζουν τα παρακάτω:

«Σε τούτες τις εκλογές δίνεται η ευκαιρία στο λαό μας, με την ψήφο του να βάλει ισχυρά εμπόδια στα νέα χειρότερα μέτρα που έρχονται για το λαό και τη χώρα μας, με την ένταξή της στην ΟΝΕ.

Να ακουστεί ένα ηχηρό ΟΧΙ στην επιβουλή της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας, τόσο της χώρας μας όσο και των χωρών της Βαλκανικής, από τη Νέα Τάξη Πραγμάτων (μοίρασμα Αιγαίου, ξεπούλημα Κύπρου), στην αφαίρεση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στη δραστική μείωση της σύνταξης, στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 65-70 χρόνια, στην κατάργηση του 8ώρου, στην ανεργία κυρίως των νέων, στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς, στον αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στο ξεπούλημα των δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων, του δημόσιου πλούτου. Ενα ηχηρό ΟΧΙ στο μαρασμό του νομού μας που τον κατάταξαν με την πολιτική τους στη δεύτερη θέση φτώχειας από όλες τις περιοχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Να δώσει την πρέπουσα απάντηση στο «τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει». Αυτό το ψεύτικο επιχείρημα δεν ταιριάζει στο λαό μας και στην ιστορία του. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Αδιέξοδα υπάρχουν εκεί που κυριαρχεί ο φόβος, η μοιρολατρία, η υποταγή.

Υπάρχει διέξοδος. Είναι ο δρόμος της αντίστασης, του αγώνα, της αντεπίθεσης. Είναι η συσπείρωση του λαού που θα ορθώσει το ανάστημά του στα μονοπώλια, στους ιμπεριαλιστές, στα κόμματα που τους υπηρετούν. Είναι η συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου που το ΚΚΕ ρίχνει όλες του τις δυνάμεις.

Γι' αυτό καλούμε τους εργάτες, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, την αγροτιά, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους ανθρώπους της τέχνης, του πολιτισμού, τους επιστήμονες, τις γυναίκες, τους νέους, όλο το λεσβιακό λαό, που όπως πάντα έτσι και πρόσφατα στο βρώμικο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας έδειξε την αξιοπρέπειά του και την περηφάνια του, να ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕΙ το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορές ή επιφυλάξεις, να ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΕΙ ΤΟ ΚΚΕ».

Το παραπάνω κείμενο έχουν ήδη υπογράψει οι:

ΑΛΒΑΝΟΣ ΔΟΥΚΑΣ Δημόσιος Υπάλληλος, πρώην Πρόεδρος Λισβορίου.

ΑΝΑΣΤΑΣΑΤΟΣ ΝΙΚΟΣ (ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ) Δημοσιογράφος - Περιφερειολόγος.

ΑΨΟΚΑΡΔΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ Αναπλ. Δ/ντής Α` Παθολογικής Τζάνειου Νοσοκομείου.

ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ Λογοπαιδικός, πρόεδρος Αθλητ. Ενωσης Λεκανοπεδίου Καλλονής (ΑΕΛΚ), Δημοτικός Σύμβουλος.

ΔΑΡΑΚΗ ΠΕΠΗ Λογοτέχνης, Συγγραφέας.

ΔΟΥΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ π. Δήμαρχος Μολύβου.

ΔΟΥΚΑΣ ΜΑΝΟΣ (Βόρειος) Εκπαιδευτικός.

ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ Ιατροδικαστής.

ΚΑΡΑΤΖΙΤΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Δήμαρχος Μανταμάδου.

ΚΑΡΒΕΛΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Συνταξιούχος Δικαστής, π. Πρόεδρος Πρωτοδικών.

ΚΑΡΒΕΛΑ ΙΩΑΝΝΑ Υψίφωνος (σοπράνο) Λυρικής Σκηνής Οπερας Βαλτιμόρης.

ΚΑΤΣΙΚΑΤΣΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Πρόεδρος Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), Καθηγητής Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών.

ΚΕΦΑΛΑ ΛΙΑ Καθηγήτρια Μουσικής.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΑΚΗΣ Προπονητής Νίκης Μυτιλήνης.

ΚΟΝΤΕΛΛΗΣ ΠΑΝΟΣ Σεναριογράφος, Συγγραφέας.

ΚΟΥΡΚΟΥΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Πρόεδρος Συν/σμού Αγιάσου.

ΛΙΑΡΟΥΤΣΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Αντιστασιακός, Συγγραφέας.

ΜΑΚΑΡΩΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ Γυμναστής.

ΜΑΤΕΜΤΖΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ Πρόεδρος Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Αστέρα Ιππείου - Συκούντας.

ΜΟΥΡΑΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ Φοιτητής Περιβάλλοντος Παν/μίου Αιγαίου.

ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ ΣΤΡΑΤΗΣ Λογοτέχνης.

ΜΠΟΥΛΜΠΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΣ Πρόεδρος Ομοσπονδίας ΕΒΕ.

ΜΑΓΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Δάσκαλος, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Μυτιλήνης, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπ/κών Α/μιας Εκπ/σης.

ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Φαρμακοποιός.

ΠΕΤΡΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ Κτηνίατρος.

ΠΕΤΡΟΥ ΒΙΡΓΙΝΙΑ Αγρότισσα.

ΠΟΛΙΤΗ ΕΙΡΗΝΗ Φοιτήτρια Επιστημών της Θάλασσας Πανεπ. Αιγαίου.

ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗΣ ΑΡΙΣΤΟΣ Αντιστασιακός, Συγγραφέας.

ΡΑΠΤΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ Μηχανικός, Μηχανολόγος.

ΡΟΥΣΕΛΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Εργοδηγός Μηχανολόγος.

ΣΙΑΜΕΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Πρόεδρος Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου.

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Αγροτών (ΣΕΑ).

ΣΤΕΡΙΑΝΟΣ ΚΩΣΤΑΣ Δημοτικός Σύμβουλος Πλωμαρίου.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗΣ Αντιδήμαρχος Μυτιλήνης.

Γιατί ψηφίζω ΚΚΕ
«Δαγκωτό» το ψηφοδέλτιο

Μετά το «κλείδωμα» της χώρας στο συρτάρι της ΟΝΕ ο πρωθυπουργός έδωσε το «πράσινο φως». Ο κύβος ερρίφθη για τις 9 Απρίλη, περνώντας και τυπικά στην τελική ευθεία μιας πρόωρης, αλλά αναμενόμενης από αρκετό καιρό, εκλογικής αναμέτρησης. Ο αυτοαποκαλούμενος «εκσυγχρονιστής» και «δήθεν» εκφραστής της λεγόμενης κεντρο-αριστεράς, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν αιφνιδίασε κανέναν. Παρά τη θέλησή του σύρθηκε στις εκλογές πριν ολοκληρώσει την τετραετία. Ισως και να πιστεύει ότι έτσι μπορεί να αποφύγει το βαρύ χαρακτηρισμό του πυρπολητή του ολοκαυτώματος, που σίγουρα θα συμβεί στη μετα-ΟΝΕ πορεία μας.

Η πεντάχρονη μετα-Παπανδρεϊκή κυβέρνηση, παρ' όλες τις διακηρύξεις, υποσχέσεις και τα περί «καθαρών λύσεων», απέτυχε σε όλους τους τομείς. Τα αρνητικά της σημεία, που καθημερινά αυξάνουν επικίνδυνα, δημιούργησαν μια πρωτόγνωρη βαθιά ηθική - εθνική - πολιτική - οικονομική - κοινωνική και πολιτιστική κρίση. Η εθνική μας ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια, που καθημερινά κουρελιάζεται, βρίσκεται στο στόχαστρο της ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ, που στόχο έχει τον τεμαχισμό των Βαλκανίων, δημιουργώντας ελεγχόμενα προτεκτοράτα. Η εδαφική μας ακεραιότητα, στα χέρια των στρατοκρατών του ΝΑΤΟ. Η εθνική μας ταυτότητα, στο συρτάρι του πλανητάρχη, με στόχο να εξαφανίσουν κι αυτή την ιστορική πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η κυβέρνηση Σημίτη έχει κυριολεκτικά μετατραπεί σε μαριονέτα αμερικανοΝΑΤΟικής επιθετικής πολιτικής. Προσυπέγραψε όλες τις πολεμικές επιδρομές του ΝΑΤΟ. Παρά τις καθολικές αντιδράσεις, παραχώρησε το έδαφος, τα λιμάνια και τους δρόμους στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα. Συμμετέχει με πολεμικά πλοία στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις και διατηρεί ελληνικές στρατιωτικές μονάδες στην Αλβανία, τη Βοσνία και το Κόσσοβο.

Η οικονομία, προσαρμοσμένη στη σκληρή γραμμή της ΕΕ, κατρακυλά από το κακό στο χειρότερο. Κερδοφόρες κρατικές επιχειρήσεις παραδίδονται στις πολυεθνικές. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθημερινά βάζουν λουκέτο. Το Χρηματιστήριο πέρασε στη ζωή μας. Από επενδυτικό εργαλείο, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, αλλά και με ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έγινε σκληρός τζόγος με αδίστακτους παίκτες. Εκατοντάδες χιλιάδες επενδυτές βλέπουν να εξανεμίζονται οι οικονομίες τους. Εκατοντάδες βρίσκονται σε απόγνωση και στο στάδιο αυτοκτονίας. Το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό, στο απώτερο μέλλον. Τα περήφανα «γηρατειά» ξυλοφορτώνονται, γιατί ζητούν ανθρώπινες συντάξεις και κοινωνική δικαιοσύνη. Μονιμοποιήθηκε η μονόπλευρη λιτότητα, με αποτέλεσμα το 1/3 του πληθυσμού να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η ανεργία καλπάζει, πλήττοντας κυρίως το νέο και τη γυναίκα.

Οι αγρότες με τις μαζικές τους κινητοποιήσεις αντιστέκονται στην πολιτική της ΓΚΑΤΤ. Η σπουδάζουσα νεολαία στο δρόμο παλεύοντας για καλύτερη παιδεία, αντιμετωπίζει τη μανία των ΜΑΤ. Το ΕΣΥ σε χρεοκοπία, έτοιμο να παραδοθεί στον ιδιωτικό τομέα. Η νεολαία, χωρίς προγραμματισμένο επαγγελματικό προσανατολισμό, ατενίζει με αβεβαιότητα το μέλλον. Τέλος, η κυβέρνηση, με αντιδημοκρατικούς χειρισμούς που θυμίζουν άλλες εποχές, προσπαθεί με διώξεις μέσω τρίτου να φιμώσει τον Τύπο και ιδιαίτερα το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ. Ξεχνούν ότι η ελεύθερη έκφραση είναι απαραίτητη προϋπόθεση σε μια δημοκρατική χώρα.

ΗΝ. Δημοκρατία, ως αξιωματική αντιπολίτευση, δεν απέδωσε. Με χαμηλούς τόνους και ευχολόγια έγινε συμπολίτευση από τη θέση της αντιπολίτευσης. Προσαρμοσμένη στη νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή πολιτική της και πιστή στο δόγμα της Μαύρης Βίβλου, οραματίζεται μια νέα αυτοδυναμία, αναπαλαιώνοντας τη λαθεμένη πολιτική της, που τόσα χρόνια γνωρίσαμε.

Ο πολυτασικός ΣΥΝ πελαγοδρομεί στο χώρο της Αριστεράς. Με μόνη φιλοδοξία να διατηρηθεί ως δεκανίκι στο πολιτικό στερέωμα για μελλοντικές συνεργασίες.

Το ΔΗΚΚΙ, με τις λαϊκίστικες κορόνες του, θυμίζει Παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ '74-'89.

Οσο πλησιάζει η ώρα της αδέκαστης λαϊκής κρίσης, τόσο δυναμώνει η αντιπαράθεση των δύο αμαρτωλών μονομάχων. Χωρίς θέσεις και στόχους, η ΟΝΕ γι' αυτούς είναι μονόδρομος. Εκεί στηρίζουν τις ελπίδες τους. Κατ' εικόνα και ομοίωση κονταρομαχούν στην εκλογική αρένα για το ποιος από τους δυο θα διαχειρίζεται τον κορβανά της εξουσίας. Ποιος θα πάρει το πάπλωμα. Ποιος από τους δυο θα εξυπηρετεί καλύτερα τα διαπλεκόμενα. Σιωπούν για το τι θα συμβεί μετά το μάντρωμα στην ΟΝΕ. Για το ποιος θα πληρώσει τελικά το «μάρμαρο», κουβέντα. Καθημερινά δίνουν εξετάσεις υποταγής στους πάτρωνες της ΕΕ. Εκεί στηρίζουν την ύπαρξή τους. Ξεχνούν τη νοημοσύνη του λαού, που δύσκολα ξεχνά, αλλά δίκαια πληρώνει.

Στο επίκεντρο της πολιτικής. Στο μετερίζι της Αριστεράς στέκει το ΚΚΕ, με ξεκαθαρισμένες θέσεις και αταλάντευτη εθνική, πολιτική, οικονομική και κοινωνική πλεύση, που καθημερινά δικαιώνεται από την ίδια τη ζωή, κόμμα των εργαζόμενων, των αγροτών και των μικρομεσαίων. Κόμμα, που, με τους συνεπείς και αδιάκοπους αγώνες του, συνθλίβει τα αντιλαϊκά σχέδια των δύο μονομάχων. Κόμμα αγώνων, θυσιών αντίστασης και αντεπίθεσης. Η δυναμική του παρουσία στη νέα Βουλή είναι αναγκαία για να μπει φραγμός στον καπιταλιστικό φιλελευθερισμό, στη δεξιά σοσιαλδημοκρατία, στη ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ.

Είναι καθήκον κάθε αριστερού, αλλά και χρέος κάθε καλόπιστου δημοκράτη να συστρατευθεί σε τούτη την εκλογική μάχη μαζί με το ΚΚΕ. Ψήφος στο Κόμμα σημαίνει ελπίδα, καλύτερο αύριο.

Το οικονομικό κουπόνι, ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ και το ψηφοδέλτιο πρέπει να περάσουν πόρτα - πόρτα. Ολοι παρόντες στο προσκλητήριο στις 9 Απρίλη με δαγκωτό το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.


Του
Μπάμπη ΠΑΠΑΓΙΑΛΙΑ*
* Ο Μπάμπης Παπαγιαλιάς είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΔΑ

Κυκλοφορεί το «Στίγμα»

Η Αριστερή Ριζοσπαστική Παρέμβαση έχει το... «Στίγμα» της και κάθε μήνα θα κάνει την εμφάνισή του στα περίπτερα. Το «Στίγμα» είναι περιοδική πολιτική έκδοση για την αριστερή σκέψη και δράση και το πρώτο τεύχος του περιοδικού θα κυκλοφορήσει από μέρα σε μέρα.

Σ' αυτή την πραγματικά προσεγμένη και ενδιαφέρουσα έκδοση, που διαθέτει μια πλούσια πλουραλιστική θεματολογία, ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει για τις εκλογές, την παγκοσμιοποίηση, τον πολιτισμό, για τις εξελίξεις γύρω από τα εργατικά, τα διεθνή, την οικολογία και πολλά ακόμα ζητήματα. Επίσης, ένα αφιέρωμα στην Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Παρουσιάζοντας χτες το περιοδικό ο Αρχισυντάκτης Νίκος Μολυβιάτης, σε μια εκδήλωση στα γραφεία της πολιτικής κίνησης «Κομμουνιστική Ανανέωση», παρουσία αντιπροσωπειών του ΚΚΕ και της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», τόνισε πως πρόκειται για ένα εναλλακτικό έντυπο που εκδίδεται σε μια καλή συγκυρία, εκλογική, με στόχο και να υποβοηθήσει στη συγκρότηση ενός μαζικού και ισχυρού μετώπου ως αντίπαλο δέος στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ανάπτυξη με κοινωνικά προοδευτικά κριτήρια

Ηταν εξαιρετικά επιτυχημένη η επιστημονική συζήτηση που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή Στήριξης του ΚΚΕ (ΠΕΣ), με θέμα την οικονομική ανάπτυξη κατά την ΟΝΕ και μετα - ΟΝΕ εποχή. Και ήταν γιατί κατά την προεκλογική αυτή περίοδο, όπου άλλοι διασταυρώνονται σε στημένες εμφανίσεις, μια πλειάδα έγκριτων πανεπιστημιακών δασκάλων, οικονομολόγων και διανοητών, ανέδειξε ένα κρίσιμο θέμα, σε συνάρτηση με τους αρνητικούς παράγοντες που συνοδεύουν την ασκούμενη κυβερνητική οικονομική περιοριστική πολιτική. Αυτών που οδηγούν στο πάγωμα της αγοράς, στη συρρίκνωση του παραγωγικού δυναμικού, στη βάναυση εφαρμογή της ιδιωτικοποίησης, στο στραγγαλισμό των κοινωνικών κατακτήσεων.

Τόσο με τις εισηγήσεις που έγιναν, όσο και με τις παρεμβάσεις και τη συζήτηση που ακολούθησε, αναδείχτηκε η ριζικά διαφορετική αντίληψη ανάπτυξης που υπερασπίζεται αγωνιστικά το ΚΚΕ και οι λαϊκές κοινωνικές δυνάμεις που συγκροτούν, γύρω του, το μέτωπο αντίστασης.

Η σοβαρότητα του θέματος θα έπρεπε να αποτελέσει υψηλό σημείο αναφοράς του έντυπου και του ηλεκτρονικού Τύπου, που γι' άλλη μια φορά δεν ανταποκρίθηκε. Από την πλευρά της κρατικής ΝΕΤ προβλήθηκαν αποσπασματικά ορισμένα σημεία των εισηγήσεων, χωρίς αναφορές, στην ταυτότητα και το έργο της επιτροπής η δημιουργία της οποίας, όπως τονίστηκε κατά την έναρξη των εργασιών, στηρίχτηκε στην ευαισθησία των ανθρώπων της επιστήμης, της διανόησης, της Τέχνης, που αρνούνται την περιχαράκωσή τους στον ατομικισμό, στην αδιαφορία και στην δράνεια.

Και συντάσσονται με το ΚΚΕ και τις λαϊκές δυνάμεις απ' όπου προέρχονται και για τις οποίες αποτελούν επένδυση ελπίδων, στην από κοινού αγωνιστική αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων που συνοδεύουν την παγκοσμιοποιημένη αγριότητα του κεφαλαίου, την πολεμόχαρη επιθετικότητα των ΝΑΤΟικών δογμάτων και των πολεμικών επεμβάσεων, όπως και τις εντόπιες φιλελευθεροποιημένες εκδοχές και εφαρμογές.

Η ΠΕΣ - ΚΚΕ ενισχύει το Κόμμα και αντιστέκεται μαζί του, κατά των φαινομένων παρακμής της νέας αταξίας και της κλωνοποιημένης παραγωγής ομοιότυπων, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Και θα είναι μαζί, όχι μόνον ως τις εκλογές, αλλά και κατά τη μετα - ΟΝΕ πορεία «διατηρησιμότητας» της ίδιας ανάλγητης και αδιέξοδης πολιτικής που «υπόσχονται» ότι θα συνεχίσουν οι δύο διεκδικητές της εξουσίας.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα Πέμπτη στην τηλεόραση του «902».

Στις 22.00 «Προεκτάσεις», με θέμα «Ολυμπιακοί αγώνες 2004». Ο Γ. Λιβέρης φιλοξενεί τις εκπροσώπους κομμάτων Λούλα Καρατζά από το ΚΚΕ, Βασιλική Αράπη Καραγιάννη από το ΔΗΚΚΙ και Ελένη Αυλωνίτου από τον ΣΥΝ. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Στις 23.00 «Πολιτική Επικαιρότητα». Θα μεταδοθεί η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στην προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στη Λάρισα.

Προεκλογικές δραστηριότητες στην Αθήνα
Στην Α' Αθήνας
Στις 23/3

- Στο ΕΜΠ Ζωγράφου, στις 12.30, με τους Δήμο Μπαρτζώκα και Βασίλη Κολοβό.

Στις 24/3

- Σε καφενείο στη Γούβα, στις 9μ.μ., με τον Γιάννη Σταυρόπουλο.

Στη Β' Αθήνας
Στις 24/3

- Εγκαίνια εκλογικού κέντρου Τζιτζιφιών, με τους Βασίλη Δημόπουλο, Αριστείδη Αβραμίδη.

Στις 26/3

- Κηφισιά, Πολιτιστικό Κέντρου του Δήμου (δημαρχείο Κηφισιάς, Διονύσου και Μυρσίνης), 11π.μ., με τους Β. Δημόπουλο και Θ. Παπανικολάου.

Τηλέφωνα για ετεροδημότες

Οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ που θέλουν να μεταβούν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μπορούν να επικοινωνούν στα παρακάτω τηλέφωνα:

Για αεροπορικά εισιτήρια: 5282.518, η προθεσμία που τέθηκε από τη διοίκηση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» για την αγορά των εισιτηρίων είναι ως τις 27/3/2000.

Για πλοία: Στο 5282.556 για Λέσβο, Λήμνο, Κυκλάδες και στο 5282.592 για Σάμο, Ικαρία, Κρήτη, Δωδεκάνησα.

Για πούλμαν:

Ιόνια νησιά στο 5282.530

Κέρκυρα - Ρούμελη στο 5282.554

Ηπειρο - Πελοπόννησο στο 5282.519

Μακεδονία - Θράκη στο 5282.591

Θεσσαλία στο 5282.505

Αιτωλοακαρνανία στο 5245.524

Συγκεντρώσεις - συσκέψεις

Με πυρετώδεις ρυθμούς εργάζονται τα μέλη, οι φίλοι και οι συνεργαζόμενοι με το ΚΚΕ, για να φτάσει παντού το κάλεσμα υπερψήφισης των ψηφοδελτίων του. Ψηφοδέλτια μάχης, αντίστασης, «καθρέφτης» μιας ευρείας συσπείρωσης προοδευτικών δυνάμεων. Σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιούνται καθημερινά εκατοντάδες περιοδείες, εξορμήσεις, συγκεντρώσεις, συσκέψεις και άλλες εκδηλώσεις για να ακουστεί πλατιά η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Στα πλαίσια αυτά θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω τις επόμενες μέρες.

Κέρκυρα

Σήμερα, Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Η αντίσταση ενάντια στον πόλεμο, σαν ελάχιστη προϋπόθεση της αριστερής ιδεολογίας». Θα μιλήσει ο Γ. Ρούσσης, καθηγητής της Παντείου και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ.

Πρέβεζα

Σήμερα, Πέμπτη οι υποψήφιοι Αγγελος Ρεμπής και Κ. Κωτσαντής θα επισκεφτούν και θα μιλήσουν σε Πάργα, Γυμνότοπο, Γοργόμυλο και Τσαγκαρόπουλο.

Πτολεμαΐδα

Αύριο, Παρασκευή, στις 6.30μμ, στην κεντρική πλατεία, θα πραγματοποιηθεί προεκλογική συγκέντρωση με ομιλητή τον Κώστα Σταμπολίδη, γραμματέα Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας, μέλος της ΚΕ και υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ.

Σάμος - Ικαρία

Σήμερα, Πέμπτη, στις 7μ.μ., η Αγγελική Βαλεοντή - Δεμερτζή θα μιλήσει στους Βουρλιώτες, στο Χρυσόστομο της Ικαρίας ο Ν. Μουρσελάς.

Η υποψήφια Αγγελική Βαλεοντή - Δεμερτζή καλεί τις γυναίκες για έναν καφέ και συζήτηση για τις εκλογές, την Κυριακή, στις 11π.μ., στην αίθουσα του Δήμου (πάνω από το ΙΚΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ