ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Νέες αεροπορικές επιδρομές εξαπέλυσε, χθες, ο ισραηλινός στρατός κατά ποικίλων εγκαταστάσεων της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, αν και Ισραηλινοί ανώνυμοι αξιωματούχοι διαμήνυαν ότι «δε θα γίνει γενικευμένη εισβολή στην περιοχή, αφού θα βοηθούσε στην ενοποίηση των παλαιστινιακών δυνάμεων». Την ίδια ώρα, συνεχίζονταν, όμως, και οι ενδο-παλαιστινιακές ένοπλες συγκρούσεις, κυρίως στην πόλη της Γάζας.

Τουλάχιστον 8 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 25 τραυματίστηκαν από τις 4 αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν ισραηλινά αεροσκάφη, χθες, στο κέντρο και στο βορρά της Λωρίδας της Γάζας. Στόχος έγιναν κέντρα εκπαίδευσης, άδεια σχολεία της «Χαμάς». Συνολικά από την Πέμπτη, οι ισραηλινές επιδρομές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 20 Παλαιστινίους.

Παράλληλα, ισραηλινά τανκς που έχουν εισέλθει λίγα μέτρα εντός της Λωρίδας της Γάζας, στο βορρά, έβαλλαν κατά περιοχής που «υποπτεύονταν για εκτόξευση ρουκετών» κοντά στον καταυλισμό Τζαμπάλιγια, χωρίς να προκληθούν θύματα. Από την άλλη, ρουκέτες έπληξαν και χθες το νότιο Ισραήλ τραυματίζοντας άλλους 4 Ισραηλινούς. Η υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι υποστήριζε ότι «η κυβέρνηση θα εξετάσει την Κυριακή, στο υπουργικό συμβούλιο, πώς θα αντιδράσει στις ρουκέτες».

Μάχες και απαγωγές

Στο μεταξύ, συνεχίζονταν με σφοδρές ανταλλαγές πυρών οι μάχες μεταξύ ενόπλων που αυτοπροσδιορίζονται ως μέλη των «Φατάχ» - «Χαμάς» στην πόλη της Γάζας. Οι σοβαρότερες μάχες σημειώθηκαν, χθες, πέριξ του Ισλαμικού Πανεπιστημίου, ενώ από διασταυρούμενα πυρά σκοτώθηκε ένας ψαράς. Από την περασμένη βδομάδα, σκοτώθηκαν 51 Παλαιστίνιοι στις εσωτερικές συγκρούσεις.

Χθες, μια παραστρατιωτική οργάνωση που πρόσκειται στη «Χαμάς», γνωστή ως «Εκτελεστική Δύναμη», ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή Παλαιστινίου δημοσιογράφου, στενού συνεργάτη του Μουχάμαντ Ντάχλαν, στελέχους της «Φατάχ», ιδιαίτερα αγαπητού σε Ισραήλ - ΗΠΑ και γνωστού για τον προσωπικό του στρατό και τη μη συμμόρφωσή του και με αποφάσεις της ηγεσίας της οργάνωσης. Ανάλογα προβλήματα (έλλειψη ελέγχου όλων των ενόπλων της), όμως, αναλυτές εκτιμούν ότι αντιμετωπίζει και η «Χαμάς», με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμη δυσκολότερη η αποκλιμάκωση της βίας.

Βαθιά ανησυχία εξέφρασε ο νέος ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Μάικλ Ουίλιαμς, επισημαίνοντας ότι «η κατάσταση στη Γάζα μπορεί να επιδεινωθεί ραγδαία στη Γάζα και θα είναι πολύ δύσκολο να συγκρατηθεί αυτή η βία».

ΓΑΛΛΙΑ - ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κινήσεις ... τακτικής

ΠΑΡΙΣΙ.-

Το στίγμα της «ρήξης με το παρελθόν», που ευαγγελίζεται, θέλησε, προφανώς, να δώσει και με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές του Ιουνίου ο Νικολά Σαρκοζί. Χτες, ενέκρινε ένα 15μελές σχήμα (από τα πλέον ολιγομελή της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας) υπό τον πρωθυπουργό Φιγιόν, όπου για πρώτη φορά συμμετέχουν 7 γυναίκες.

Ως «δείγματα» της απόφασής του για «πολιτικά ανοίγματα», αλλά και για «προώθηση μιας πολιτικής θετικών διακρίσεων για τους μετανάστες» θα πρέπει να εκληφθούν η ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον Μπερνάρ Κουσνέρ και του υπουργείου Δικαιοσύνης από την Ρασιντά Ντατί. Ο Κουσνέρ, που διαγράφτηκε αυτομάτως και δημοσίως χτες από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, υπήρξε συνιδρυτής των «Γιατρών χωρίς Σύνορα», από όπου αποχώρησε για να γίνει πολιτικός διοικητής του ΟΗΕ στο Κόσσοβο το 1999.

Παρά το «ανθρωπιστικό» προφίλ, ο Κουσνέρ διαφώνησε με την επίσημη γαλλική πολιτική το 2003 και υποστήριξε την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ. Η γενικότερη «φιλοαμερικανική» του στάση θεωρείται ότι ήταν το κριτήριο του Σαρκοζί, που επιδιώκει «βελτίωση σχέσεων» με τις ΗΠΑ. Από την άλλη, η Ντατί είναι διακεκριμένη δικηγόρος βορειοαφρικανικής καταγωγής.

Η επιμονή Σαρκοζί σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις (καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις) είναι σαφής από τη διάσπαση του υπουργείου Οικονομικών σε υπουργείο Οικονομικής Στρατηγικής, Απασχόλησης, Βιομηχανίας, Εμπορίου, Τουρισμού και σε υπουργείο Δημοσίων Οικονομικών. Επίσης, ίδρυσε, όπως είχε προαναγγείλει και παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης, υπουργείο Μετανάστευσης, Ενσωμάτωσης και Εθνικής Ταυτότητας. Επέστρεψε, επίσης, ως υπερυπουργός Περιβάλλοντος, Βιώσιμης Ανάπτυξης, Μεταφορών, Ενέργειας ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΑΛΙΝ.- Η Εσθονία κατηγορεί τη Μόσχα ότι κρύβεται πίσω από μαζική κυβερνοεπίθεση που πλήττει τις τελευταίες βδομάδες τους δικτυακούς τόπους της κυβέρνησης και πολλών επιχειρήσεων της χώρας, θεωρώντας μάλιστα ότι οι επιθέσεις ξεκίνησαν τη μέρα που η Εσθονία απομάκρυνε από το κέντρο του Τάλιν το αντιφασιστικό μνημείο του «Μπρούτζινου Αλιόσα». Η Ρωσία, ωστόσο αρνείται αυτή την κατηγορία.

ΣΟΦΙΑ.- Την Κυριακή καλούνται οι Βούλγαροι πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες για τις Ευρωεκλογές, ενώ πιστεύεται ότι η συμμετοχή σ' αυτές θα είναι πολύ μικρή.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.- Δημοψήφισμα διεξάγεται σήμερα στη Ρουμανία για να αποφασίσει ο λαός αν θα πρέπει να απομακρυνθεί από το αξίωμά του ο Πρόεδρος της χώρας, Τράιαν Μπασέσκου, μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του το κοινοβούλιο για κατάχρηση των εξουσιών του.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη σε τέμενος στο Χαϊντεραμπάντ και στις ταραχές που ακολούθησαν, σύμφωνα με τις αρχές της Ινδίας. Δεν είναι σαφές ποιοι βρίσκονται πίσω από την επίθεση, αν και οι υποψίες των αρχών πέφτουν σε ακραίους ινδουιστές.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ατέρμονες επιδρομές

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Νέες αεροπορικές επιδρομές έκαναν χτες οι δυνάμεις κατοχής του Αφγανιστάν, αυτή τη φορά στην περιοχή Μπάκουα της επαρχίας Φαράχ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, υποστηρίζοντας ότι «σκότωσαν 14 μαχητές» και τραυμάτισαν άλλους δέκα. Ο κυβερνήτης της επαρχίας είπε ότι οι βομβαρδισμοί έγιναν μετά από «συνάντηση» των Ταλιμπάν και ότι επλήγησαν επτά οχήματα. Το ΝΑΤΟ δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές, λέγοντας ότι «τις ελέγχει».

Στο μεταξύ, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι «έπιασαν έναν στενό συνεργάτη του Μουλά Νταντουλάχ, ο οποίος κατηγορείται για προδοσία».

Κατά τα λοιπά, ο Ιταλός υπουργός Μάσιμο ντ'Αλέμα ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί το Αφγανιστάν και το Πακιστάν τη Δευτέρα και την Τρίτη για συνομιλίες με τους «ηγέτες» των δύο χωρών - η ένταση μεταξύ των οποίων κλιμακώνεται - και για να επισκεφθεί τους Ιταλούς στρατιώτες.

Εξι χρόνια σχεδόν μετά την επιβολή της κατοχής στο Αφγανιστάν, ο πόλεμος όχι μόνο συνεχίζεται δίχως ορατό τέλος, αλλά σταδιακά «καταπίνει» όλο και μεγαλύτερα τμήματα του Πακιστάν.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Κυρίαρχη η αποχή

ΑΛΓΕΡΙ.--

Η χαμηλότατη συμμετοχή ήταν το κύριο χαρακτηριστικό των βουλευτικών εκλογών που ανέδειξαν, και πάλι, κυρίαρχο στο Κοινοβούλιο τον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό υπό την αιγίδα του Προέδρου Μπουτεφλίκα. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, στις κάλπες, την Πέμπτη, δεν προσήλθε παρά το 35% των 18,7 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.

Ο συνασπισμός τού, όπως χαρακτηρίζεται, φιλο-επιχειρηματικού κόμματος «Συνεργασία για την Εθνική Δημοκρατία» (RND), του μετριοπαθούς «Ισλαμικού Κινήματος για την Κοινωνία και την Ειρήνη» (MSP) υπό το «Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο» (FLN), καταλαμβάνει τις 249 από τις 389 έδρες. Σε μείζονα αντιπολίτευση αναδεικνύεται το, τροτσκιστικών αποχρώσεων, Εργατικό Κόμμα με 26 έδρες.

Συνολικά, στην αναμέτρηση συμμετείχαν 20 κόμματα. Πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το κόμμα των Βερβέρων «Συνεργασία για τον Πολιτισμό και τη Δημοκρατία», τις μποϊκοτάρισαν. Τέλος, έγινε γνωστό ότι η Εθνική Εκλογική Επιτροπή απέστειλε στον Πρόεδρο Μπουτεφλίκα επιστολή όπου αναφέρει «σειρά παρατυπιών», γεγονός που, συνδυασμό με τη χαμηλή συμμετοχή, μειώνει περαιτέρω την αξιοπιστία της νίκης του κυβερνητικού συνασπισμού.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Κριτική στον Ερντογάν

ΑΓΚΥΡΑ.- Στέλνοντας «μήνυμα» και επιχειρώντας να προκαταλάβει τις πολιτικές εξελίξεις, ο εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας Νούρι Οκ, άσκησε οξύτατη κριτική στο σχέδιο μεταρρύθμισης του Συντάγματος της Τουρκίας και της συμπεριληφθείσας σ' αυτό απόπειρας μείωσης των εξουσιών του προέδρου από τον «ισλαμοδημοκράτη» πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Η προσπάθεια να ξεπεραστούν τα πολιτικά και διοικητικά προβλήματα με την αλλαγή του Συντάγματος (...) οδηγεί σε πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις», είπε.

Η άμεση εκλογή προέδρου από το λαό και ο περιορισμός των εξουσιών του -- περιλαμβανομένης της δυνατότητας να ασκεί βέτο σε νόμους και να διορίζει αξιωματούχους, όπως δικαστές, σε θέσεις κλειδιά -- ανησυχούν τους «οπαδούς του κοσμικού κράτους», κυρίως εξέχοντα στελέχη του μετακεμαλικού κατεστημένου. Ο Ερντογάν διαβεβαιώνει ότι δεν προωθεί μια «ισλαμική ατζέντα» για τον περιορισμό του λαϊκού κράτους, αλλά οι αντίπαλοί του φροντίζουν να καλλιεργούν μια τέτοια εικόνα.

ΙΡΑΚ
Επιθέσεις κατά κατοχικών

Αλλοι δύο δημοσιογράφοι νεκροί από πυρά αγνώστων

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Αλλοι δύο δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν, αργά την Πέμπτη, στο Ιράκ, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των δημοσιογράφων που έχουν σκοτωθεί από το 2003 στους 104. Πρόκειται για έναν 33χρονο εικονολήπτη και έναν 26χρονο ηχολήπτη που εργάζονταν για το ABC.

Στη νότια Βαγδάτη, επίσης, από βομβιστική επίθεση το βράδυ της Πέμπτης σκοτώθηκαν 3 Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκε ένας τέταρτος. Χτες σε επιχειρήσεις, όπως έγινε γνωστό, σκοτώθηκαν άλλοι 2 Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν 9. Στην ίδια περίπου περιοχή, χτες, από επίθεση καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί αστυνομικοί και τραυματίστηκαν 2. Την ίδια στιγμή, στα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας σε επιδρομές κατοχικών δυνάμεων συνελήφθησαν 6 Ιρακινοί και τραυματίστηκε 1 άμαχος.

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε, στη Μπαακούμπα 50 ένοπλοι επιτέθηκαν σε αμερικανική βάση. Σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών και οι κατοχικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι σκότωσαν 6 από αυτούς πριν τους απωθήσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ