ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Απρίλη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ετοιμη και αποφασισμένη για αντιλαϊκή επίθεση

Γενναίες παροχές προς το κεφάλαιο, ψίχουλα και δημαγωγία στις λαϊκές μάζες, υποσχέθηκε ο Κ. Καραμανλής, στη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο. «Εμείς είμαστε οι αυθεντικοί εκφραστές του φιλελευθερισμού». Την υπογραφή του πρώην προέδρου του ΣΕΒ Στ. Αργυρού φέρει το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ

Αποφασισμένος και πανέτοιμος να παραλάβει τη σκυτάλη από την κυβέρνηση Σημίτη, προκειμένου να συνεχίσει την αντιλαϊκή επέλαση με μεγαλύτερη ορμή, εμφανίστηκε ο Κ. Καραμανλής, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματός του για την οικονομία. Με τη χθεσινή συνέντευξη, ο πρόεδρος της ΝΔ διεκδίκησε το ρόλο του αυθεντικού εκφραστή του φιλελευθερισμού και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, χωρίς να διστάσει να ομολογήσει ότι το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του έχει γραφεί διά χειρός του Στ. Αργυρού, πρώην προέδρου του ΣΕΒ και γνωστού για τις ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις και πρακτικές του. Παραδέχτηκε, μάλιστα, ευθέως ότι από τη στιγμή που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διαχειρίζονται την ίδια νεοφιλελεύθερη πολιτική το συγκριτικό πλεονέκτημα του κόμματός του έγκειται στο ότι είναι ο αυθεντικός εκφραστής αυτής της πολιτικής. «Το συμπέρασμα - είπε - είναι ότι από την ώρα που θα εφαρμοστεί η φιλελεύθερη πολιτική, είναι καλύτερα να εφαρμοστεί από εκείνους που την πιστεύουν, από εκείνους που την έχουν δουλέψει μέσα τους, από εκείνους που είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν με γρήγορα και αποφασιστικά βήματα»(!).

Βασική επιδίωξη του Κ. Καραμανλή ήταν να αποδείξει ότι μπορεί καλύτερα να εφαρμόσει την πολιτική που επιτάσσει η μετά ΟΝΕ εποχή. Στην κατεύθυνση αυτή:

- Δήλωσε έτοιμος να εφαρμόσει ένα συγκροτημένο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής, που θα στηρίζεται στις σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις, στην απελευθέρωση των αγορών, στη δημοσιονομική εξυγίανση και την επανίδρυση του κράτους. Συγκεκριμένα: Δίνοντας τον ορισμό της αποκρατικοποίησης, είπε ότι «σημαίνει συμμετοχή ιδιώτη στο μετοχικό κεφάλαιο, δηλαδή, με άλλα λόγια, στρατηγικός επενδυτής και συνάμα ιδιωτικό management. Αλλιώς δεν είναι αποκρατικοποίηση». Αυτό, όπως διευκρίνισε, ισχύει για την «Ολυμπιακή», ισχύει για την Εμπορική Τράπεζα, κλπ. Για τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ, είπε ότι αυτό που προέχει είναι η απελευθέρωση, δηλαδή «να λειτουργήσει η αγορά, ο ανταγωνισμός και στις τηλεπικοινωνίες και στην ενέργεια». Προκειμένου να απαλύνει τις εντυπώσεις, πρόσθεσε ότι «δεν είναι αυτή τη στιγμή της άμεσης προτεραιότητας να επιχειρηθεί η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, είναι της άμεσης προτεραιότητας να έχει καλύτερο management και να αισθανθεί και ο ΟΤΕ ότι λειτουργεί σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπου και άλλοι ιδιώτες μπορεί να προσφέρουν υπηρεσίες τηλεπικοινωνιακές. Το ίδιο ισχύει στην ενέργεια με τη ΔΕΗ»!.

- Επιχείρησε να πείσει ότι η λύση για την ανεργία είναι η ταχύρυθμη ανάπτυξη, που θα διευθύνει το κεφάλαιο και οι διαρθρωτικές αλλαγές(!) Ισχυρίστηκε ότι η απελευθέρωση των αγορών θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας (προφανώς απασχολήσιμων) και αποφάνθηκε ότι «είναι λάθος η αντίληψη ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές αυξάνουν την ανεργία»(!), ξεχνώντας προφανώς τα εκατομμύρια των εργαζομένων που έχουν πετάξει τα τελευταία χρόνια στο δρόμο οι πολυεθνικές. Ταυτόχρονα όμως, φρόντισε να διευκρινίσει ότι η μείωση της ανεργίας δεν είναι άμεσος στόχος!

- Προσδιόρισε το ρόλο του κράτους στην οικονομική ανάπτυξη ως ρόλο διαιτητή, χωροφύλακα, ενώ θα προστατεύει τους πολίτες μόνο εκεί που δεν μπορεί να το κάνει η αγορά! Θα είναι, όπως είπε, ρόλος ρυθμιστικός, θα διασφαλίζει την εφαρμογή του νόμου και θα «βελτιώνει τη διανομή του εισοδήματος και του πλούτου και να προστατεύει τους πολίτες, στις λίγες περιπτώσεις, που δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι αγορές»(!).

- Δεν άφησε αμφιβολίες ότι οι μισθοί και κοινωνικές δαπάνες μπαίνουν στη δαμόκλειο σπάθη του Συμφώνου Σταθερότητας και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ξεπεράσουν το όριο του πληθωρισμού. Με άλλα λόγια, επέρχεται σφαγιασμός των δαπανών για υγεία, παιδεία, πρόνοια, κλπ., ενώ θα συνεχιστεί και η αιώνια λιτότητα.

- Ξεκαθάρισε ότι η δέσμη μέτρων «κοινωνικής πολιτικής» (αγρότες, συντάξεις 150.000 δρχ., ΕΚΑΣ σε συνταξιούχους ΟΓΑ) δεν ξεπερνά τα 600 δισ. δρχ. και με αυτό το «πακέτο» - κοροϊδία επιχειρεί να προσδώσει «κοινωνική ευαισθησία» στην απάνθρωπη πολιτική του. Οσον αφορά το ασφαλιστικό, είπε ότι η μεγάλη τομή που χρειάζεται είναι στη λειτουργία του κράτους και απέκρυψε τον τυφώνα που επέρχεται, καλυπτόμενος πίσω από τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι ο ρυθμός ανάπτυξης, η μείωση της ανεργίας και ο περιορισμός της εισφοροδιαφυγής θα επιτρέψουν να μην υπάρξουν ρυθμίσεις σε βάρος των εργαζομένων.

Κατά τα λοιπά, προσπάθησε να πείσει ότι δε θα έχει σοβαρό πρόβλημα στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, γιατί θα κάνει διάλογο και θα μιλήσει καθαρά στους εργαζόμενους, ενώ υπολογίζει και στη βοήθεια του ΠΑΣΟΚ! Είπε συγκεκριμένα: «Η έστω και δειλή στροφή της κυβέρνησης Σημίτη στην κατεύθυνση της πολιτικής που, παραδοσιακά τουλάχιστον, εκφράζει η Νέα Δημοκρατία, τη βοηθά αυτή την υπόθεση, γιατί, αν μη τι άλλο, αποδεικνύει ότι στρατηγικά δεν υπάρχει εναλλακτική λύση». Παράλληλα, κατήγγειλε την κυβέρνηση γιατί τις τελευταίες μέρες έχει δώσει εντολή «αδειάστε τα ταμεία» και ανέφερε το παράδειγμα του ΟΠΑΠ, όπου έχουν εκδοθεί 5.000 εντολές για χορήγηση διαφόρων ποσών σε συλλόγους και σωματεία. Απαντώντας στη χθεσινή εξαγγελία του Κ. Σημίτη, προτίμησε να ξεφύγει, λέγοντας ότι ο ίδιος δε θα το έκανε πέντε μέρες πριν τις εκλογές, επιχειρώντας να εμφανιστεί πιο αξιόπιστος διαχειριστής.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Υποτονική η κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση

Η πολυδιαφημιζόμενη ευρεία συσπείρωση και διεύρυνση του Συνασπισμού δεν εκφράστηκε και στη χτεσινοβραδινή κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση, στην πλατεία Ομονοίας. Μια συγκέντρωση, καλά σκηνοθετημένη, συνοδευόμενη από συναυλία, αναιμική όμως και υποτονική, μια και οι συγκεντρωμένοι «κατέλαβαν» το ημικύκλιο της πλατείας από την Αθηνάς έως σχεδόν την 3ης Σεπτεμβρίου, με αρκετά κενά μεταξύ τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αγίου Κωνσταντίνου και στην Πειραιώς φιγουράριζαν πανό που «πρόσθεταν» σε όγκο, όμως πλησιάζοντας κανείς διαπίστωνε πως δε συνοδεύονταν και από κόσμο.

Φορτισμένη συγκινησιακά ήταν η ομιλία του προέδρου του κόμματος, Ν. Κωνσταντόπουλου, χωρίς να προσθέσει τίποτε το καινούριο στα όσα μέχρι σήμερα έχει πει. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επικέντρωσε την κριτική του στα δύο μεγάλα κόμματα χωρίς ωστόσο να λείψουν οι αιχμές κατά του ΚΚΕ. Το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε ως επί το πλείστον τα πυρά του και τις κατηγορίες περί «κεντροδεξιάς σύγκλισης», «καθεστωτικής νοοτροπίας» κλπ.

Ωστόσο, επρόκειτο για κριτική ενταγμένη στις προεκλογικές σκοπιμότητες του Συνασπισμού, αφού δεν πάει καιρός από τότε που και ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωνε υπέρμαχος της «προοδευτικής εξουσίας» με τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, στον οποίο ενέτασσε και το ΠΑΣΟΚ, και κατηγορούσε το κυβερνών κόμμα για την απόρριψη της απλής αναλογικής, την οποία μετέφραζε σε απόρριψη μιας κεντροαριστερής κυβέρνησης. Ετσι, μάλλον για τα μάτια του κόσμου δήλωνε χτες βράδυ πως «η Αριστερά πρέπει να μείνει μακριά από το χώρο της εξουσίας» και πως «υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν αφομοιωθεί στις αγκάλες της εξουσίας»!

Παράλληλα, δεν έλειψαν από την ομιλία του οι κινδυνολογίες περί της επίθεσης που δέχεται ο Συνασπισμός προκειμένου να μείνει εκτός Βουλής. Αναφορικά με τα προβλήματα του ελληνικού λαού, πέρα από κάθε πολιτική λογική, τα απέδωσε στο δικομματισμό, λες και η χώρα δε μετέχει σε διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και δε δεσμεύεται από τις αποφάσεις τους. Ισχυρίστηκε επί λέξει: «Η πηγή των προβλημάτων και διαρκής αιτία για την ανακύκλωση και όξυνσή τους οφείλεται στις κυβερνητικές πολιτικές και στις μονόδρομες επιλογές του δικομματισμού»! Για να καταλήξει στο αυτονόητο κατά τη λογική του και να καλέσει το λαό σε σύγκρουση με την... πηγή των προβλημάτων του! Να τολμήσουμε να υποθέσουμε ότι το επόμενο βήμα, κατά την ίδια πάντα λογική, θα είναι να κληθεί ο λαός να παλέψει για την κεντροαριστερή διακυβέρνηση της χώρας, στην οποία ο Συνασπισμός εντοπίζει τη λύση των προβλημάτων;

Στη συγκέντρωση μίλησαν ακόμα οι Μ. Γλέζος, Γ. Μπανιάς και Ευθ. Παπαδημητρίου και έληξε μία ώρα περίπου μετά την έναρξή της, γύρω στις 9 μ.μ., το ίδιο άνευρα όπως άρχισε.

Η ανεργία υπό το πρίσμα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης

Oι επικείμενες εκλογές για τους εργαζόμενους πραγματοποιούνται υπό τη «Δαμόκλειο σπάθη» της ανεργίας. Ο κ. πρωθυπουργός περιφέρεται ανά την Ελλάδα ως περιπλανώμενος μάγος. Τάζει λαγούς με πετραχήλια. Κάνει λόγο ότι την επόμενη τετραετία αν επανεκλεγεί θα φροντίσει να δημιουργηθούν 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Δε ζητά όμως συγνώμη από τον ελληνικό λαό, διότι αν τον τοποθετήσει στην αντιπολίτευση, φεύγοντας αφήνει πίσω του περίπου 600.000 άνεργους, δηλαδή περίπου το 13% του εργατικού δυναμικού.

Οπως αποκαλυπτικά σημειώνει « Το Βήμα»: «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα στο τέλος του 1998 -το διάστημα για το οποίο υπάρχουν επίσημα ποσοστά για τη χώρα μας- η ανεργία στην Ελλάδα ήταν υψηλότερη από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και από το ποσοστό των χωρών της ζώνης του ΕΥΡΩ. Η ανεργία πραγματοποίησε άλμα το 1998 φθάνοντας στο 11,3% και έφερε τη χώρα μας στη δεύτερη χειρότερη θέση της Ευρώπης, πίσω από την Ισπανία... Ωστόσο στην Ισπανία η ανεργία παρουσιάζει σταθερή μείωση τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου ο δείκτης του προβλήματος ακολουθεί συνεχώς ανοδική πορεία». Η επίτευξη λοιπόν των κριτηρίων του Μάαστριχτ, έχει σαν άμεση συνέπεια την αύξηση της ανεργίας. Βλέπετε, η ανεργία δε συμπεριλαμβάνεται στα κριτήρια σύγκλισης των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Μία χώρα - μέλος της ΕΕ μπορεί να εισέλθει στον καπιταλιστικό παράδεισο της ΟΝΕ με απεριόριστο αριθμό ανέργων. Ενώ η ανεργία πλήττει καίρια την πρώτη παραγωγική δύναμη της κοινωνίας, που είναι ο άνθρωπος, τα κέρδη της άλλης πλευράς (κεφαλαιοκράτες) σημειώνουν πραγματική έκρηξη. Για παράδειγμα, την επταετία 1991 -1997 τα επίσημα κέρδη των βιομηχάνων, παρά την κρίση, αυξήθηκαν κατά 2.556%, ενώ την ίδια περίοδο τα μεροκάματα, όπως ορίζονται από τις Εθνικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αυξήθηκαν μόνο κατά 75%. Τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας την τελευταία 3ετία αυξήθηκαν κατά 540%, ενώ οι μισθοί των υπαλλήλων την ίδια περίοδο αυξήθηκαν μόνο 4 έως 6%. Αυτή η οικονομική πραγματικότητα έχει σαν επακόλουθο το 27% των Ελλήνων να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Πρόκειται για τις συνέπειες των «ηρωικών» προσπαθειών της κυβέρνησης, η οποία πανηγυρίζει ότι μπήκε στην ΟΝΕ «με το σπαθί της», παίρνοντας όμως εκατοντάδες χιλιάδες εργατικά κεφάλια. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, εν ολίγοις, υλοποίησαν και μάλιστα «επιτυχώς» το γενικό νόμο της κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης. Από τη μια μεριά αύξησαν τον κοινωνικό πλούτο και από την άλλη την έσχατη εξαθλίωση (pauperismus - παουπερισμός).

Κατά τον Μαρξ, όσο μεγαλύτερος είναι ο κοινωνικός πλούτος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο βιομηχανικός εφεδρικός στρατός. Ο Μαρξ σημειώνει σχετικά: «Οσο πιο μεγάλο είναι το εξαθλιωμένο στρώμα της εργατικής τάξης και ο βιομηχανικός εφεδρικός στρατός, τόσο πιο μεγάλος είναι ο επίσημος παουπερισμός. Αυτός είναι ο απόλυτος, γενικός νόμος της κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης». Και παρακάτω πάλι για την ανεργία ο Μαρξ συμπληρώνει: «Ο νόμος, που κρατάει πάντα σε ισορροπία το σχετικό υπερπληθυσμό ή το βιομηχανικό εφεδρικό στρατό με την έκταση και ένταση της συσσώρευσης, καρφώνει τον εργάτη στο κεφάλαιο πιο γερά απ' ότι τα καρφιά του Ηφαίστου κάρφωσαν τον Προμηθέα στο βράχο. Φέρνει μια συσσώρευση αθλιότητας αντίστοιχη με τη συσσώρευση του κεφαλαίου». Και καταλήγει: «Επομένως η συσσώρευση πλούτου στον ένα πόλο είναι ταυτόχρονα συσσώρευση αθλιότητας, βασάνου εργασίας, σκλαβιάς, αμάθειας, αποκτήνωσης και ηθικής κατάπτωσης στον αντίπαλο, δηλ. στην πλευρά της τάξης που παράγει με τη μορφή κεφαλαίου το δικό της προϊόν».

Νομίζουμε ότι οι θιασώτες και υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ οφείλουν να αναρωτηθούν. Οταν ο Μαρξ μελετούσε την καπιταλιστική βαρβαρότητα, μήπως είχε μπροστά του την εικόνα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τη σημερινή ελληνική κοινωνία; Είναι απορίας άξιο πώς ο κ. πρωθυπουργός, ανιδιοτελής εργάτης του πνεύματος, καθηγητής πανεπιστημίου, που στις προσφωνήσεις του χρησιμοποιεί το χαρακτηρισμό «σύντροφοι», για να υποδηλώσει την προσήλωσή του στα υψηλά σοσιαλιστικά ιδανικά, που μελετώντας επισταμένα τα έργα του ιδρυτή του επιστημονικού κομμουνισμού Καρλ Μαρξ, του διέφυγε ο πρόλογος από την κριτική της πολιτικής οικονομίας και η βαθυστόχαστη προτροπή του για τους διανοούμενους της εποχής του σημειώνοντας ότι: «Η σκιαγράφηση αυτή για την πορεία των μελετών μου στο πεδίο της πολιτικής οικονομίας, έχει σκοπό ν' αποδείξει μονάχα, ότι οι απόψεις μου, ανεξάρτητα από το πώς θα τις κρίνει κανείς και από το πόσο λίγο συμπίπτουν με τις συμφεροντολογικές προκαταλήψεις των κυρίαρχων τάξεων, είναι το αποτέλεσμα ευσυνείδητης και μακρόχρονης έρευνας. Στην είσοδο όμως της επιστήμης, όπως και στην είσοδο της κόλασης, πρέπει να αναγραφεί το αίτημα: Qui si convien lasciare orgni sospetto; Ogni vilta convien che qui sia morta (Εδώ πρέπει να αφήσεις κάθε υποψία, κάθε ποταπότητα, εδώ πρέπει να πεθάνεις)».

Πρέπει να παρατηρήσουμε ότι πρωθυπουργός, αν ποτέ του είχε έστω κάποια σχέση με την επιστήμη, έχει πάρει οριστικά διαζύγιο. Εκείνο το οποίο τον απασχολεί και για το οποίο διαρκώς κόπτεται, είναι πώς θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα μιας χούφτας πλουτοκρατίας και θα φανεί χρήσιμος στα μεγάλα αφεντικά τα οποία τον στηρίζουν. Ολα τα παραπάνω δικαιολογούν και τη δουλική ρήση την οποία εκστόμισε μέσα στη Βουλή των Ελλήνων, και το ανεκδιήγητο «ευχαριστώ την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών».

Από όσα έχω μελετήσει μέχρι τώρα, δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου μνημείο τέτοιας καραμπινάτης αμερικανοδουλείας και μάλιστα να εκστομίστηκε από πρωθυπουργικά χείλη μέσα στο Κοινοβούλιο. Αναρωτιέμαι τι το χειρότερο μπορεί να προσφέρει στο λαό μια κυβέρνηση η οποία αποκαλείται από τον κ. πρωθυπουργό «δεξιά». Αν έχουμε τέτοια «αριστερά», τύφλα να έχει η δεξιά. Μια «αριστερά» η οποία πρόσφατα πήρε στις σοσιαλιστικές της αγκάλες τον υπουργό Παιδείας της «δεξιάς», ηθικό αυτουργό του θανάτου του αγωνιστή καθηγητή Τεμπονέρα. Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι ο πρωθυπουργός στις 11.1.1991 ήταν ο κύριος εισηγητής σε σχετική επερώτηση που υπέβαλλε το ΠΑΣΟΚ για να καταγγείλει τα ανδραγαθήματα του κ. Κοντογιαννόπουλου, και ο οποίος σημείωνε αυστηρά:«Κύριε υπουργέ, έχετε προκαλέσει τη γενική κατακραυγή της ελληνικής κοινωνίας. Η ελληνική κοινωνία περιμένει απαντήσεις και ανησυχεί βαθύτατα, μήπως από πρόθεσή σας ή, στην καλύτερη περίπτωση, μήπως από ανοησία σας, οδηγείτε πάλι στη δημιουργία παρακράτους, οδηγείτε στο σκοταδισμό».

Οταν λοιπόν οι περιστάσεις το απαιτούσαν ο κ. Σημίτης φορούσε αριστερά την τραγιάσκα του, για να εισπράττει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, τώρα που ανέλαβε εργολαβικά από την αστική τάξη, δηλαδή την τάξη από την οποία προέρχεται, να χτυπήσει το λαϊκό κίνημα, όλοι τού είναι χρήσιμοι, ακόμα και οι σκοταδιστές και παρακρατικοί.

Τα πάντα ρει λοιπόν; 'Η ο προφητικός στοίχος του Κώστα Βάρναλη. «Αχ, που 'σουν νιότη που 'δειχνες πως θα γινόμουν άλλος». Πραγματικά είναι πολύ δυσδιάκριτα τα όρια ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ συνέκλινε και μάλιστα με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς τις θέσεις της «επάρατης» δεξιάς και μετεξελίχθηκε σε ένα ακραιφνές καθεστωτικό κόμμα. Εδώ υπάρχει μια αντίφαση εν τοις πράγμασι. Ενα κόμμα - πιστός υπηρέτης στα κελεύσματα των Αμερικανών και των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών έχει το απύθμενο θράσος να επιζητεί τις ψήφους της αριστεράς. Αιδώς Αργείοι! Αυτό αρκεί.


Τρύφων ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Επίκουρος καθηγητής Πανεπιστήμιου Mακεδονίας, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στο Νομό Μεσσηνίας

Με χρήματα του ΓΣ Περιστερίου συνεστιάσεις υποψηφίων

Καταγγελία της «Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης Περιστερίου»

 

Μέχρι και τα χρήματα των δημοτών «αξιοποιούν» ορισμένοι υποψήφιοι του δικομματισμού για να προβληθούν, με τη συνέργεια, βέβαια, αυτών που τους υπηρετούν και ελπίζουν στις υποσχέσεις τους για ανταλλάγματα. Χαρακτηριστική, όσο και πρωτοφανής στην ιστορία του Περιστερίου, είναι η περίπτωση που καταγγέλλει η παράταξη «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία».

Με χρήματα του Γυμναστικού Συλλόγου Περιστερίου (ΓΣΠ), η Διοίκησή του (συγκεκριμένα του τμήματος μπάσκετ) διοργάνωσε μέσα στην προηγούμενη βδομάδα, τρεις συνεστιάσεις υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η πρώτη με τον Κ. Κουλούρη, η δεύτερη με τον Κ. Γείτονα - αμφότεροι του ΠΑΣΟΚ - και η τρίτη με τους Γ. Μεϊμαράκη και Μ. Λιάπη, από τη ΝΔ. Τόσο ο δήμαρχος Θ. Δημητρακόπουλος, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, όσο και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, Α. Παχατουρίδης, έσπευσαν προχτές να βγάλουν τα «σπασμένα» του ΓΣΠ και να επιβεβαιώσουν, έτσι, την υποτέλειά τους σε προεκλογικές σκοπιμότητες. Αμφότερες οι παρατάξεις, στην προχτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ψήφισαν την ... έκτακτη ενίσχυση του ΓΣΠ, με 15 εκατομμύρια δραχμές (τόσο φαίνεται στοίχισαν στο Δήμο και τους δημότες οι συνεστιάσεις) και του «Ηρακλή» με 5 εκατομμύρια. Στα άλλα περιστεριώτικα σωματεία δε δόθηκε τίποτα...

Σε ανακοίνωσή της, η «Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Περιστερίου» καταγγέλλει πως «δυστυχώς, για πρώτη φορά στο Περιστέρι, υπήρξε διοίκηση του ιστορικού συλλόγου της πόλης μας, που έπαιξε ένα άσχημο παιχνίδι προεκλογικής προτίμησης, αγνοώντας το κοινωνικό σύνολο των Περιστεριωτών». Σχολιάζοντας τη στάση του δημάρχου και του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, η παράταξη σημειώνει: «Ολως περιέργως ο Θ. Δημητρακόπουλος και ο ...αντίζηλός του, Α. Παχατουρίδης, τα βρήκαν σε όλα. Ελειψε ο σεβασμός στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στα υπόλοιπα περιστεριώτικα σωματεία». Και καταλήγει, απευθυνόμενη στους παραπάνω: «Οι Περιστεριώτες αθλητές και οι γονείς τους, όπως και οι υπόλοιποι αθλητικοί παράγοντες, θα σας εμπιστεύονται πλέον για το ...ανάστημά σας».

Είναι επικίνδυνοι και οι δύο!

Με μεγάλη επιμονή τα κόμματα του δικομματισμού, όταν δεν επιδίδονται σε ανόητες αλληλοκατηγορίες για το ποιος είναι ώριμος και ποιος κατάλληλος ή ακατάλληλος για πρωθυπουργός, καταφεύγουν στην ψεύτικη παροχολογία. Τι δεκαχίλιαρα, τι αυξήσεις στις συντάξεις, τι ΕΚΑΣ στους εξαθλιωμένους, τζάμπα ασφάλιση και τα τοιαύτα! Αυτά, ενώ την ίδια ώρα και τα δύο κόμματα του δικομματισμού, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αποσιωπούν ότι στηρίζουν και θα εφαρμόσουν την πολιτική του Μάαστριχτ, της ΟΝΕ, του Ελσίνκι, της Λισαβόνας, που δεν αφήνει τίποτα όρθιο!

Οτι, στο όνομα της «καπιταλιστικής ανάπτυξης» και των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα, που ελαστικοποιούνται κατακρεουργούμενα.

Οτι, όπως προστάζει η ΚΑΠ, περιορίζουν δραματικά την αγροτική παραγωγή, μειώνουν τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, απελευθερώνουν την ...εισαγόμενη ασυδοσία σε βάρος της ντόπιας παραγωγής και ξεκληρίζουν μαζικά τους αγρότες.

Οτι παραχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας για την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σκοπών ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, σε βάρος του λαού μας και των γειτονικών βαλκανικών λαών και του τουρκικού.

Τάζουν κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών των χαμηλόμισθων, ενώ δεν πληρώνουν τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια, που, ήδη, χρωστά η κυβέρνηση στα ασφαλιστικά ταμεία - ανοίγοντας, εκτός των άλλων, και το δρόμο για την ...απαλλαγή, στην πορεία, των εργοδοτών από την υποχρέωση να πληρώνουν ασφαλιστικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους που απασχολούν.

Υπόσχονται τη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων απασχόλησης - κρύβοντας πως μιλάνε για κατάργηση του σταθερού ωραρίου των 8 ωρών και μερικά απασχολήσιμους εργαζόμενους. Ενώ, ξεδιάντροπα, διαβεβαιώνουν το μεγάλο κεφάλαιο, το ΣΕΒ, πως, την επομένη θα εντείνουν το ξεπούλημα των, όποιων, δημοσίων επιχειρήσεων - ΔΕΗ, ΟΤΕ και άλλες κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις - στους ιδιώτες. Πράγμα, που θα οδηγήσει και στην απώλεια χιλιάδων ακόμα θέσεων σταθερής εργασίας, όπως δείχνει η μέχρι σήμερα πείρα.

Μόνο ένα μπορεί να είναι το συμπέρασμα: Ο δικομματισμός δεν οδηγεί μόνο στην εξαχρείωση. Κυρίως, αναδείχνεται ως ιδιαίτερα επικίνδυνος για τα συμφέροντα της χώρας και του λαού και πρέπει να του κοπεί η φόρα. Τώρα, είναι η ώρα. Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.


Γ. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ