ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
«ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ» ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Συνέχεια στην αντιπαράθεση

ΜΟΣΧΑ.--

Σε μια ενδεχόμενη απόρριψη της αντιπρότασης της Ρωσίας από τις ΗΠΑ να εγκατασταθεί από κοινού η λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα στο Αζερμπαϊτζάν και αν προχωρήσουν τα αμερικανικά σχέδια εγκατάστασής της στην Πολωνία και την Τσεχία, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Σεργκέι Ιβανόφ απείλησε χτες ότι η χώρα του θα αναπτύξει πυραύλους στο ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ, στα σύνορα της Πολωνίας και της Λιθουανίας. «Αν οι προτάσεις μας δε γίνουν δεκτές, θα λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα. Θα βρεθεί μια ασύμμετρη και αποτελεσματική απάντηση. Ξέρουμε τι κάνουμε», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Ιταρ-Τας», υπογραμμίζοντας με έμφαση τις βλέψεις της σημερινής Ρωσίας στον ιμπεριαλιστικό καταμερισμό και όχι φυσικά για να υπερασπιστεί τα λαϊκά συμφέροντα.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται δύο μέρες μετά την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο εξοχικό της οικογένειας Μπους και τις δηλώσεις του για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού παρά τις διαφωνίες.

Στο μεταξύ, καθώς η κυβέρνηση της Τσεχίας φέρεται να έχει αλλάξει την αρχική της πρόταση για την τοποθεσία της εγκατάστασης του συστήματος ραντάρ της «ασπίδας», προτείνοντας τώρα το Μίσοφ, που βρίσκεται 90 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πράγας, μια τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ότι το 61% των πολιτών αντιτάσσονται στη συγκεκριμένη εγκατάσταση, ενώ 7 στους 10 στηρίζουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε να αποφασίσει ο τσέχικος λαός γι' αυτό το σοβαρό θέμα.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Προειδοποιήσεις Τσάβες για Mercosur

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Η Βενεζουέλα δεν είναι «απελπισμένη» να γίνει πλήρες μέλος της Κοινής Αγοράς του Νότου-(Mercosur), δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος από το προεδρικό Μέγαρο Μιραφλόρες μετά την επιστροφή του από την τελευταία διεθνή του περιοδεία σε Ρωσία, Λευκορωσία και Ιράν.

«Η Βενεζουέλα έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της για την πλήρη είσοδό της» τόνισε ο Τσάβες προσθέτοντας ότι εάν τα Κοινοβούλια της Βραζιλίας, της Παραγουάης κωλυσιεργήσουν ή δεν εγκρίνουν για αλλότριους λόγους την είσοδο της Βενεζουέλας μέσα στο επόμενο τρίμηνο, τότε θα αποσύρει το αίτημα ένταξης.

«Επί της ουσίας το ζήτημα είναι ότι η Βενεζουέλα δεν έχει απορυθμίσει την οικονομία της ούτως ώστε να υπηρετήσει το κεφάλαιο» θα δηλώσει ο Τσάβες αναφορικά με τη στάση των Κογκρέσων της Βραζιλίας και της Παραγουάης ενώ χαρακτήρισε τη Βραζιλία ως τον «παπαγάλο της Ουάσιγκτον». «Το Mercosur πρέπει να αναθεωρήσει τις δομές του και να αλλάξει κατεύθυνση ώστε να υπηρετεί τους λαούς» κατέληξε ο Τσάβες.

Αναφορικά με το θέμα του Mercosur, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας Οσκαρ Φιγκέρα και ο επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Σχέσεων Καρόλους Βίλμερ, σε συνέντευξη Τύπου τόνισαν ότι η διαδικασία της «συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων πρέπει να κινείται στο πνεύμα της υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων». Υπό αυτή την έννοια το ΚΚ Βενεζουέλας επαναβεβαιώνει την απόλυτη στήριξή του στη στάση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, η οποία εκφράζοντας «τα συμφέροντα του λαού της Βενεζουέλας είναι ενάντια στον ιμπεριαλισμό εν αντιθέσει με άλλες χώρες του Mercosur που υπηρετούν τα συμφέροντα των εγχώριων ολιγαρχιών και σε κάποιο βαθμό υπηρετούν και τα συμφέροντα των πολυεθνικών». Τέλος, τα στελέχη του ΚΚΒ τόνισαν ότι υποστηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης που προωθεί τη συνεργασία των χωρών της Λατινικής Αμερικής, εκτός του Mercosur και σε άλλες μορφές συνεργασίας όπως την Μπολιβαριανή Εναλλακτική Λύση για την Αμερική ALBA.

Επιπροσθέτως, ο Οσκαρ Φιγκέρα δήλωσε ότι με την ιδιότητα του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚ Βενεζουέλας, κατέθεσε πρόταση νόμου για το περιεχόμενο και τη δράση των Εργατικών Συμβουλίων, τα Σοσιαλιστικά Εργατικά Συμβούλια καθώς η εργατική τάξη πρέπει και οφείλει να βρεθεί στο επίκεντρο του «επαναστατικού μετασχηματισμού της κοινωνίας» και να αναλάβει τον ιστορικό της ρόλο ως «πρωταγωνιστής στην πάλη των τάξεων».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν χτες στην Κίνα, 12 πρόσωπα, που φέρονται να έχουν ανάμειξη στο παράνομο εμπόριο σκλάβων. Οι σύγχρονοι σκλάβοι διοχετεύονταν σε παράνομα ορυχεία και εργοστάσια παραγωγής τούβλων και οι κατηγορούμενοι δικάζονται μεταξύ άλλων και για παράνομη κράτηση, εξαναγκαστική εργασία, αλλά και φόνο.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Πράξεις και όχι λόγια ζήτησε χτες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τις ΗΠΑ και την κυβέρνηση του Ιράκ, για να αντιμετωπίσει τους Κούρδους αντάρτες, που εκπαιδεύονται στο Β. Ιράκ, αξιώνοντας να «σταθούν στο ύψος των περιστάσεων οι σύμμαχοι, τους οποίους η Αγκυρα βοήθησε πρόθυμα στον αντιτρομοκρατικό αγώνα».

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Βίντεο όπου επτά εκ των αιχμαλώτων των FARC απευθύνονται στον πρόεδρο Αλβαρο Ουρίμπε με έκκληση να μη συνεχίσει στην αδιάλλακτη στάση του και να αρχίσει το διάλογο για μία «ανθρωπιστική ανταλλαγή», δημοσιοποιήθηκε μετά την παράδοσή του στο τοπικό γραφείο του «al-Jazeera».

ΛΑ ΠΑΣ.-- «Αποσχιστικές και επικίνδυνες» χαρακτήρισε η κυβέρνηση της Βολιβίας τις προτάσεις που κατέθεσαν στη Συντακτική Συνέλευση οι επαρχίες της Σάντα Κρους, του Μπένι, της Ταρίχα και του Πάντο, με στόχο να ανακηρυχτούν «αυτόνομες πολιτείες».

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Συνεχίζουν για όγδοη ημέρα την απεργία τους οι εργαζόμενοι με σύμβαση έργου στην «CODELCO» μετά την άρνηση της εταιρείας να κάνει δεκτά τα αιτήματά τους για αύξηση των αποδοχών τους και αναγνώριση των δικαιωμάτων τους όπως απορρέουν από το «Νόμο για τους Υπερεργολάβους».

ΙΣΠΑΝΙΑ
Να αρθούν οι συνδικαλιστικές διώξεις

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Την άμεση απελευθέρωση των δύο συνδικαλιστών, Κάντιδο Γκονζάλες Καρνέρο και Χοσέ Μανουέλ Μαρτίνες Μοράλα από τις φυλακές που κρατούνται στην Αστούρια της Ισπανίας απαιτούν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας, άλλα πολιτικά κόμματα, συνδικαλιστικές ενώσεις και μαζικές οργανώσεις.

Σημειώνεται ότι οι δύο συνδικαλιστές φυλακίστηκαν στις 15 Ιούνη, αφού καταδικάστηκαν σε τρία χρόνια κάθειρξη για τη δήθεν συμμετοχή τους στις ζημιές που είχαν προκληθεί κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων του αποκλεισμού του λιμανιού της πόλης Γκιχόν το 2005.

Με επιστολή του προς την ισπανική κυβέρνηση, το μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας και ευρωβουλευτής της Ενωμένης Αριστεράς, Ουίλι Μάγιερ Πλέιτε σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η συγκεκριμένη κατάσταση αντανακλά τις αλλαγές που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα κατά τη διακυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, όπου ποινικοποιήθηκαν οι συνήθεις πρακτικές που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι στην πάλη τους να υπερασπιστούν τα νόμιμα δικαιώματά τους. Το Λαϊκό Κόμμα χρησιμοποίησε τον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία ως πρόσχημα, ώστε να διευκολύνει την καταδίκη των συνδικαλιστών, καθώς και άλλων αγωνιστών».

18ο ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΦΙΛΙΑΣ
Οδεύει προς την Κούβα καταγγέλλοντας την πολιτική των ΗΠΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Για άλλη μια χρονιά, το Καραβάνι Φιλίας των Παστόρων για την Ειρήνη βρίσκεται καθ' οδόν στην πορεία του προς την Κούβα για να μεταφέρει ανθρωπιστικό υλικό στον κουβανικό λαό, αψηφώντας τους αυστηρούς περιορισμούς της πολιτικής της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Το 18ο Καραβάνι Φιλίας ξεκίνησε την πορεία του τη Δευτέρα από τον Καναδά, όπου και σταμάτησε σε 6 πόλεις, και αυτές τις μέρες διέρχεται τις Ηνωμένες Πολιτείες, πραγματοποιώντας 14 διαφορετικές διαδρομές και περνώντας από 47 αμερικανικές πόλεις για να συγκεντρώσει ανθρωπιστικό υλικό, όπως φάρμακα, ιατρικά εφόδια, εκπαιδευτικό υλικό. Στις 17 του Ιούλη αναμένεται να περάσει τα σύνορα των ΗΠΑ προς το Μεξικό και από κει στην Κούβα. Οπως επισημαίνουν οι Πάστορες για την Ειρήνη, με το Καραβάνι Φιλίας επιδιώκουν να αντιδράσουν και να καταγγείλουν τη σκληρή πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ προς την Κούβα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια ανήθικη πολιτική αφού θέτει σε κίνδυνο τη ζωή εκατομμυρίων Κουβανών και εξαναγκάζει σε δυστυχία αθώα παιδιά και ενήλικες.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
«Απελευθέρωση» σύγχρονων δούλων

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.--

Τουλάχιστον 1.100 ανθρώπους που εργάζονταν υπό συνθήκες δουλείας σε φυτεία ζαχαροκάλαμου, που παράγει 40 εκατ. λίτρα αιθανόλης ετησίως, απελευθέρωσαν οι αρχές στην Πολιτεία Παρά της Βραζιλίας σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Αστυνομία.

Το υπουργείο Εργασίας της Βραζιλίας κατέβαλε 940.000 δολάρια ως αποζημιώσεις στα θύματα, που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες μέσα σε αποθήκες και «εργάζονταν» από τις 4 το πρωί μέχρι τις 5.30 το απόγευμα.

Συνολικά, το 2006, οι αρχές απελευθέρωσαν 3.308 άνδρες, γυναίκες και παιδιά από συνθήκες παρόμοιας εργασίας σε ολόκληρη τη Βραζιλία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας του ΟΗΕ, 25.000-40.000 άνθρωποι υφίστανται παρόμοιες συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας, παρά το γεγονός ότι η σκλαβιά τερματίστηκε επισήμως από το 1888.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ