ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Προτάσεις για το ξεπάτωμα της αμπελοκαλλιέργειας

Προτείνονται δελεαστικά κίνητρα για την εγκατάλειψη των αμπελιών, όσο πιο γρήγορα γίνεται!

Eurokinissi

Τη συρρίκνωση της αμπελοκαλλιέργειας επιδιώκει με κάθε μέσο η ΕΕ, όπως φαίνεται στις νέες προτάσεις που έκανε χτες η Κομισιόν για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) κρασιού. Οι χτεσινές προτάσεις της Κομισιόν έρχονται σε συνέχεια των προτάσεων που έγιναν πέρσι τέτοια εποχή, αλλά μετά «μπήκε πάγος», λόγω των εκλογών στη Γαλλία.

Η Κομισιόν έθεσε ως στόχο το ξεπάτωμα 2.000.000 στρεμμάτων με αμπέλια της ΕΕ και προτείνει δελεαστικά κίνητρα για να πετύχει τον καταστροφικό στόχο της. Για να τσιμπήσουν, μάλιστα γρήγορα οι αμπελουργοί, τους εκβιάζει, ανακοινώνοντας πως όσοι ξεριζώσουν τα αμπέλια τους από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΟΑ κρασιού, θα πάρουν κατά μέσο όρο 717,4 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ πέντε χρόνια μετά, το αντίστοιχο ποσό θα είναι 293,8 ευρώ το στρέμμα. Στα «κίνητρα», περιλαμβάνονται και αυξημένες πρόωρες συντάξεις, ενώ θα μπορεί να αποζημιώνεται η παραγωγή κρασοστάφυλων, αν καταστρέφονται πριν ωριμάσουν και δεν πηγαίνουν για κρασί. Αυτό λέγεται πράσινος τρυγητός. Προτείνεται ακόμη να ισχύσει η παράταση της απαγόρευσης νέων φυτεύσεων μέχρι το 2013. Ακολούθως, προτείνεται να υπάρξει αποδεσμευμένη στρεμματική ενίσχυση, με βάση τα ποσά που δίνονταν στον τομέα ανά χώρα, που για την Ελλάδα αυτό σημαίνει -όπως λένε οι αρχικές εκτιμήσεις- ότι θα προκύψει ένα ποσό κοντά στα 30 ευρώ ανά στρέμμα.

Παράλληλα, καταργείται κάθε έννοια στήριξης των τιμών και της παραγωγής, ενώ επίσης υποβαθμίζεται η προστασία της ποιότητας. Οσον αφορά το πρώτο προτείνεται η κατάργηση των αποστάξεων, των υποπροϊόντων και της εδώδιμου αλκοόλης και οι ενισχύσεις για την ιδιωτική αποθεματοποίηση και τα γλεύκη. Η απόσταξη κρίσης επίσης θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από έναν υποτιθέμενο μηχανισμό ασφαλείας που θα χρησιμοποιεί το κάθε κράτος - μέλος μέσα από εθνικά κονδύλια. Σε σχέση με το δεύτερο, όπως φαίνεται, τροποποιήθηκε η αρχική πρόταση για να μην μπορούν να παρασκευάζονται ευρωπαϊκά κρασιά με μούστο εισαγωγής από τρίτες χώρες, αλλά μάλλον κάποιο «παράθυρο» θα υπάρχει... Προτείνεται επίσης η απαγόρευση της χρήσης ζάχαρης. Ομως τα όσα προτείνονται για τις οινολογικές πρακτικές και τις ετικέτες, είναι κομμένα και ραμμένα στις απαιτήσεις των μεγάλων οινοβιομηχανιών - πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Κι όπως φαίνεται πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσουν και κρασιά λάιτ... στο όνομα της αύξησης της κερδοφορίας των πολυεθνικών.

Είναι φανερό πως οι σχετικές προτάσεις της Κομισιόν δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Ελλήνων αμπελοκαλλιεργητών. Αυτό που κάνουν είναι να εξυπηρετούν όσο καλύτερα γίνεται τις επιταγές της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ και τις απαιτήσεις των μεγάλων οινοβιομηχανιών και των βόρειων χωρών της ΕΕ. Οι συγκεκριμένες προτάσεις αν γίνουν πράξη θα μειώσουν δραστικά την αμπελουργία θα ενισχύσουν τη συγκέντρωση της παραγωγής σε λιγότερα χέρια, ξεκληρίζοντας τους μικρομεσαίους παραγωγούς. Θα ευνοήσουν τις εισαγωγές σε βάρος της εγχώριας παραγωγής και θα υποβαθμίσουν την ποιότητα των κρασιών.

Οι μικρομεσαίοι αμπελουργοί καλούνται να μην παρασυρθούν από τα δολώματα της ΕΕ και υποταχθούν σε μια πολιτική που τους ξεκληρίζει. Καλούνται να συντονίσουν την πάλη τους με όλους τους μικρομεσαίους αγρότες που αντιμετωπίζουν παρόμοια αδιέξοδα για να αποτρέψουν την ψήφιση του νέου κανονισμού της ΕΕ για το κρασί και την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΣΥΡΙΖΑ
Εύλογη σιωπή σε κρίσιμα ζητήματα

Τη διακήρυξή του παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία εκπροσώπων των συνιστωσών του εγχειρήματος. Επειτα από μια σύντομη παρέμβαση του Μ. Γλέζου, ο οποίος χαρακτήρισε τη μέρα «ιστορική» για τον ΣΥΡΙΖΑ, την κεντρική εισήγηση - σύνοψη της διακήρυξης παρουσίασε ο Γ. Θεωνάς από την ΚΕΔΑ.

Πρόκειται για ένα πολυσέλιδο κείμενο, βάση της πολιτικής και όχι μόνο εκλογικής, όπως διευκρινίστηκε, συνεργασίας, που εμπνέεται από το σύνθημα «ένας άλλος κόσμος είναι αναγκαίος και εφικτός». Διακρίνονται σ' αυτό τρεις θεματικές ενότητες που αφορούν στις «ιδεολογικοπολιτικές αναφορές και οριοθετήσεις, στους προγραμματικούς στόχους και μέτωπα πάλης και στις αρχές οργάνωσης και λειτουργίας του εγχειρήματος». Ως προς το τελευταίο σκέλος η κατεύθυνση για λειτουργία κεντρικών, τοπικών και κλαδικών οργάνων και επιτροπών του σχήματος έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της «ανανεωτικής πτέρυγας» του ΣΥΝ, η οποία κάνει λόγο για επιχείρηση μετεξέλιξης σε ενιαίο πολιτικό φορέα.

Ως προς το πολιτικό περιεχόμενο της διακήρυξης, αυτό που γίνεται εύκολα αντιληπτό είναι η προσπάθεια διατύπωσης ενός πιο αριστερού λόγου. Πρόκειται για αποκλειστικά φραστική μετακίνηση καθώς ο Συνασπισμός - που είναι και ο κορμός του εγχειρήματος αυτού - δεν άλλαξε ούτε στο ελάχιστο πολιτικές του θέσεις και προτάσεις, οι οποίες σε κρίσιμα ζητήματα απλά αποσιωπώνται. Κραυγαλέο το παράδειγμα που αφορά στην ΕΕ όπου απλά αναφέρεται, «η Ελλάδα αποτελεί μέλος της ΕΕ και άρα όλες οι διαστάσεις και οι διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης δεν μπορούν παρά να αφορούν την αριστερά για πολλούς λόγους». Σαφώς την αφορούν, αλλά πώς; Σε ποια κατεύθυνση; Είναι από τα ερωτήματα στα οποία δε δίνεται απάντηση. Ενα επιπλέον στοιχείο, η εκτίμηση ότι η ΕΕ συγκροτείται ταχύτατα σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλο, άλλαξε στο «παρά πέντε» και διατυπώθηκε ως εξής, «οι κυρίαρχες δυνάμεις στην ΕΕ επιχειρούν να οικοδομήσουν ταχύτατα έναν ιμπεριαλιστικό πόλο», ώστε να αποσοβηθούν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΝ για την αρχική διατύπωση.

Σε ερώτηση για το πού θα είναι υποψήφιος στις εκλογές ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, απάντησε ότι θα επιλέξει περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας και της Κρήτης (πιθανόν Σέρρες και Ηράκλειο).

Η υγεία του Αρχιεπισκόπου

Εγιναν χτες το απόγευμα, σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν του «Αρεταίειου» Νοσοκομείου, οι προγραμματισμένες επισκέψεις στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο των καθηγητών Christoph Broelsch, καθηγητή - διευθυντή του Ειδικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Essen της Γερμανίας και Markus Bchler, καθηγητή χειρουργικής του Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης.

Ακολούθησε συνεργασία των Ελλήνων θεραπόντων γιατρών του Αρχιεπισκόπου με τους Γερμανούς ειδικούς, οι οποίοι αφού ενημερώθηκαν πλήρως και εξέτασαν τον ασθενή εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη μέχρι τώρα αντιμετώπιση της κατάστασης του ασθενή. Οι Ελληνες και Γερμανοί γιατροί «συζήτησαν και συναποφάσισαν για τα επόμενα στάδια που αφορούν την παραπέρα πορεία του ασθενή και κύρια το ηπατικό πρόβλημα, το οποίο δυνητικά θεωρείται αντιμετωπίσιμο». «Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων σταδίων θα εξαρτηθεί από το ρυθμό ανάκαμψης του ασθενούς από την παρούσα φάση. Σε κάθε περίπτωση θα απαιτηθεί παράταση της νοσηλείας του», αναφέρει το ανακοινωθέν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος θα παραμείνει για νοσηλεία στο νοσοκομείο για τουλάχιστον τρεις βδομάδες ακόμα με ένα μήνα, ενώ οι θεράποντες γιατροί μελετούν την αντιμετώπιση του όγκου στο ήπαρ με χημειοεμβολισμούς.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μπλοκάρει την ολοκλήρωση δικοινοτικών έργων ο Ταλάτ

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δημιουργεί προβλήματα στην ολοκλήρωση δύο δικοινοτικών έργων, της αποναρκοθέτησης και του αποχετευτικού συστήματος Λευκωσίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ταλάτ, όπως δήλωσε η επικεφαλής της Ομάδας Επαφής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα, Μέχτιλντ Ρότε, δε συμφωνεί να διατεθεί από τα 259 εκατ. ευρώ του Χρηματοδοτικού Πρωτοκόλλου το ποσό των τεσσάρων εκατ. ευρώ για να ολοκληρωθούν τα δύο έργα.

Σύμφωνα με την κ. Ρότε, ο κ. Ταλάτ στη συνάντησή του με την Ομάδα Επαφής υποστήριξε ότι το ποσό των 259 εκατ. ευρώ προορίζεται για έργα στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα και όχι για δικοινοτικά έργα, όπως είναι η αποναρκοθέτηση και το αποχετευτικό της Κυπριακής πρωτεύουσας. Για τους στόχους και την αποστολή της Ομάδας Επαφής, η κ. Ρότε εξέφρασε την ελπίδα ότι θα δημιουργηθεί γέφυρα επαφής και επικοινωνίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Η δημιουργία της Ομάδας, όπως είπε, ήταν μια αντίδραση στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2004 και επιθυμία είναι να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για «άρση της απομόνωσης» της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Συνελήφθη αστυνομικός του Τμήματος Ομόνοιας

Συνελήφθη χτες το απόγευμα, από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής, ο αρχιφύλακας που πρωταγωνίστησε σε δύο βίντεο ξυλοδαρμού κρατουμένων, μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας. Ο συγκεκριμένος είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα με την έναρξη της έρευνας για την υπόθεση και χτες συνελήφθη μετά από ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε ο 10ος ειδικός ανακριτής.

Ο αστυνομικός διώκεται σε βαθμό κακουργήματος για πρόκληση βασανιστηρίων από κοινού και κατά συρροή. Η δίωξη ασκήθηκε με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας που διαβιβάστηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση στον εισαγγελέα, ενώ το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε γιατί ο αστυνομικός δεν είχε ανταποκριθεί όταν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στο Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της Ασφάλειας.

Ο εισαγγελέας μελετά επίσης ακόμη μία δικογραφία που αφορά αντίστοιχου τύπου βίντεο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ