Πέμπτη 5 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΣΥΡΙΖΑ
Εύλογη σιωπή σε κρίσιμα ζητήματα

Τη διακήρυξή του παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία εκπροσώπων των συνιστωσών του εγχειρήματος. Επειτα από μια σύντομη παρέμβαση του Μ. Γλέζου, ο οποίος χαρακτήρισε τη μέρα «ιστορική» για τον ΣΥΡΙΖΑ, την κεντρική εισήγηση - σύνοψη της διακήρυξης παρουσίασε ο Γ. Θεωνάς από την ΚΕΔΑ.

Πρόκειται για ένα πολυσέλιδο κείμενο, βάση της πολιτικής και όχι μόνο εκλογικής, όπως διευκρινίστηκε, συνεργασίας, που εμπνέεται από το σύνθημα «ένας άλλος κόσμος είναι αναγκαίος και εφικτός». Διακρίνονται σ' αυτό τρεις θεματικές ενότητες που αφορούν στις «ιδεολογικοπολιτικές αναφορές και οριοθετήσεις, στους προγραμματικούς στόχους και μέτωπα πάλης και στις αρχές οργάνωσης και λειτουργίας του εγχειρήματος». Ως προς το τελευταίο σκέλος η κατεύθυνση για λειτουργία κεντρικών, τοπικών και κλαδικών οργάνων και επιτροπών του σχήματος έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της «ανανεωτικής πτέρυγας» του ΣΥΝ, η οποία κάνει λόγο για επιχείρηση μετεξέλιξης σε ενιαίο πολιτικό φορέα.

Ως προς το πολιτικό περιεχόμενο της διακήρυξης, αυτό που γίνεται εύκολα αντιληπτό είναι η προσπάθεια διατύπωσης ενός πιο αριστερού λόγου. Πρόκειται για αποκλειστικά φραστική μετακίνηση καθώς ο Συνασπισμός - που είναι και ο κορμός του εγχειρήματος αυτού - δεν άλλαξε ούτε στο ελάχιστο πολιτικές του θέσεις και προτάσεις, οι οποίες σε κρίσιμα ζητήματα απλά αποσιωπώνται. Κραυγαλέο το παράδειγμα που αφορά στην ΕΕ όπου απλά αναφέρεται, «η Ελλάδα αποτελεί μέλος της ΕΕ και άρα όλες οι διαστάσεις και οι διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης δεν μπορούν παρά να αφορούν την αριστερά για πολλούς λόγους». Σαφώς την αφορούν, αλλά πώς; Σε ποια κατεύθυνση; Είναι από τα ερωτήματα στα οποία δε δίνεται απάντηση. Ενα επιπλέον στοιχείο, η εκτίμηση ότι η ΕΕ συγκροτείται ταχύτατα σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλο, άλλαξε στο «παρά πέντε» και διατυπώθηκε ως εξής, «οι κυρίαρχες δυνάμεις στην ΕΕ επιχειρούν να οικοδομήσουν ταχύτατα έναν ιμπεριαλιστικό πόλο», ώστε να αποσοβηθούν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΝ για την αρχική διατύπωση.

Σε ερώτηση για το πού θα είναι υποψήφιος στις εκλογές ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, απάντησε ότι θα επιλέξει περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας και της Κρήτης (πιθανόν Σέρρες και Ηράκλειο).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ