Πέμπτη 5 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η «εκ Βρυξελλών» σωτηρία

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι για την καταστροφή της Πάρνηθας φταίει ο καύσωνας, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι φταίει η κυβέρνηση και ο Συνασπισμός καταγγέλλει ότι φταίνε και οι δύο, γιατί δεν έχουν τον απαιτούμενο ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Συγκεκριμένα, ότι δε φρόντισαν να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα (περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ) κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη δασική προστασία.

Βεβαίως, αν δεχτούμε ότι για την καταστροφή της Πάρνηθας φταίει η πολιτική της εμπορευματοποίησης, της αποθέωσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της μεγιστοποίησης του καπιταλιστικού κέρδους, το να επικαλείται κανείς την Ευρωπαϊκή Ενωση ως δύναμη σωτηρίας μοιάζει σαν να θέλει να σβήσει τη φωτιά χρησιμοποιώντας ένα φορτίο βενζίνης.

Προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν απορρίπτουμε τα όποια κονδύλια προβλέπει ο κοινοτικός προϋπολογισμός για την Ελλάδα. Αλλά με την εξής τελείως απαραίτητη διευκρίνιση: Τα κονδύλια αυτά αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος των όσων πληρώνουμε (καθ' οιονδήποτε τρόπο) στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και δεν πάνε για έργα που έχει ανάγκη ο λαός.

Αν, λοιπόν, στην αντιπαράθεση κυβέρνησης- ΠΑΣΟΚ διακρίνουμε όλα τα στοιχεία της συνενοχής τους στο έγκλημα κατά του φυσικού περιβάλλοντος, με όλα τα χαρακτηριστικά των αντιλαϊκών τους επιλογών, η θέση του Συνασπισμού έρχεται να υπενθυμίσει το ρόλο του στο πολιτικό σκηνικό. Δηλαδή, της «εντός των τειχών» αντιπολίτευσης στο δικομματισμό.

Εγκαλώντας κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ για έλλειψη ευρωπαϊκού προσανατολισμού, αφού δε χρησιμοποίησαν τα κοινοτικά κονδύλια για να προστατεύσουν τα δάση, καλλιεργεί την αυταπάτη ότι είναι δυνατόν να συνυπηρετηθούν τα καπιταλιστικά κέρδη και τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ετσι, με την παρέμβασή του, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, ρίχνει στο πέλαγος της λαϊκής κατακραυγής ένα «σωσίβιο», απ' το οποίο μπορούν να πιαστούν και ο κ. Καραμανλής και ο κ. Παπανδρέου. Λέγοντας, ουσιαστικά, ότι το πρόβλημα έγκειται και στο ότι δεν αξιοποίησαν όσο έπρεπε τη βοήθεια «εκ Βρυξελλών». Γιατί τα κοινοτικά κονδύλια ρέουν χωρίς προϋποθέσεις όταν πάνε σε έργα που αποφέρουν κέρδη στο κεφάλαιο και όχι σε ανάλογα όπως η δασοπροστασία, τα αντιπλημμυρικά, κλπ. Και οι κυβερνήσεις, καλυπτόμενες πίσω απ' αυτό και στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, δεν κάνουν τέτοια έργα. Εχουν, επομένως, την αποκλειστική ευθύνη για τις επιλογές τους και τις συνέπειες σε βάρος του λαού και του περιβάλλοντος.

Ομως, ακόμα και αν παρακάμψουμε το χαρακτήρα των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης (και των «διαθέσιμων κονδυλίων»), στα οποία κάποιοι του συστήματος λένε πως βλέπουν τη «λύση», υπάρχει ένας ακόμη σοβαρός λόγος να αμφισβητούμε και να απορρίπτουμε αυτή τη λογική. Είναι η γενική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έτσι όπως εκφράζεται και στο κρίσιμο πεδίο της προστασίας του περιβάλλοντος.

Τα «διαθέσιμα» για τη δασοπροστασία (;) κονδύλια δεν απαλλάσσουν την ΕΕ για το συλλογικό έγκλημα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε βάρος του περιβάλλοντος και της ζωής του πλανήτη. Τα «διαθέσιμα κονδύλια» δεν μπορούν να κρύψουν το χαρακτήρα μιας πολιτικής που αναγορεύει το μονοπωλιακό συμφέρον σε αρχή υπέρτατη έναντι κάθε εργατικού δικαιώματος και υπολογίζει την προστασία του περιβάλλοντος ως υπερβολικό «κόστος παραγωγής». Δεν μπορούν να σώσουν, επίσης, και τους θιασώτες μιας Ευρωπαϊκής Ενωσης που εξαντλεί την οικολογική της ευαισθησία στα 25 εκατομμύρια ευρώ, για να νομιμοποιήσει με αυτά μια πολιτική εμπορευματοποίησης όλων των κοινωνικών αγαθών και του φυσικού περιβάλλοντος.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Συχαρίκια» προς την κυβέρνηση (2014-04-25 00:00:00.0)
Τα μονοπώλια ξεκοκαλίζουν τα κοινοτικά κονδύλια (2010-12-05 00:00:00.0)
Ανθρακες ο θησαυρός (2002-11-28 00:00:00.0)
Στην τελευταία θέση της ΕΕ η... «ισχυρή» Ελλάδα (2002-01-30 00:00:00.0)
Φτώχεια, ανεργία και ερήμωση ήταν τα «δώρα» για τις ελληνικές περιφέρειες (2000-02-10 00:00:00.0)
Στόχος της κυβέρνησης το ξεπούλημα των δασών (1999-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ