Πέμπτη 5 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Προτάσεις για το ξεπάτωμα της αμπελοκαλλιέργειας

Προτείνονται δελεαστικά κίνητρα για την εγκατάλειψη των αμπελιών, όσο πιο γρήγορα γίνεται!

Eurokinissi

Τη συρρίκνωση της αμπελοκαλλιέργειας επιδιώκει με κάθε μέσο η ΕΕ, όπως φαίνεται στις νέες προτάσεις που έκανε χτες η Κομισιόν για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) κρασιού. Οι χτεσινές προτάσεις της Κομισιόν έρχονται σε συνέχεια των προτάσεων που έγιναν πέρσι τέτοια εποχή, αλλά μετά «μπήκε πάγος», λόγω των εκλογών στη Γαλλία.

Η Κομισιόν έθεσε ως στόχο το ξεπάτωμα 2.000.000 στρεμμάτων με αμπέλια της ΕΕ και προτείνει δελεαστικά κίνητρα για να πετύχει τον καταστροφικό στόχο της. Για να τσιμπήσουν, μάλιστα γρήγορα οι αμπελουργοί, τους εκβιάζει, ανακοινώνοντας πως όσοι ξεριζώσουν τα αμπέλια τους από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΟΑ κρασιού, θα πάρουν κατά μέσο όρο 717,4 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ πέντε χρόνια μετά, το αντίστοιχο ποσό θα είναι 293,8 ευρώ το στρέμμα. Στα «κίνητρα», περιλαμβάνονται και αυξημένες πρόωρες συντάξεις, ενώ θα μπορεί να αποζημιώνεται η παραγωγή κρασοστάφυλων, αν καταστρέφονται πριν ωριμάσουν και δεν πηγαίνουν για κρασί. Αυτό λέγεται πράσινος τρυγητός. Προτείνεται ακόμη να ισχύσει η παράταση της απαγόρευσης νέων φυτεύσεων μέχρι το 2013. Ακολούθως, προτείνεται να υπάρξει αποδεσμευμένη στρεμματική ενίσχυση, με βάση τα ποσά που δίνονταν στον τομέα ανά χώρα, που για την Ελλάδα αυτό σημαίνει -όπως λένε οι αρχικές εκτιμήσεις- ότι θα προκύψει ένα ποσό κοντά στα 30 ευρώ ανά στρέμμα.

Παράλληλα, καταργείται κάθε έννοια στήριξης των τιμών και της παραγωγής, ενώ επίσης υποβαθμίζεται η προστασία της ποιότητας. Οσον αφορά το πρώτο προτείνεται η κατάργηση των αποστάξεων, των υποπροϊόντων και της εδώδιμου αλκοόλης και οι ενισχύσεις για την ιδιωτική αποθεματοποίηση και τα γλεύκη. Η απόσταξη κρίσης επίσης θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από έναν υποτιθέμενο μηχανισμό ασφαλείας που θα χρησιμοποιεί το κάθε κράτος - μέλος μέσα από εθνικά κονδύλια. Σε σχέση με το δεύτερο, όπως φαίνεται, τροποποιήθηκε η αρχική πρόταση για να μην μπορούν να παρασκευάζονται ευρωπαϊκά κρασιά με μούστο εισαγωγής από τρίτες χώρες, αλλά μάλλον κάποιο «παράθυρο» θα υπάρχει... Προτείνεται επίσης η απαγόρευση της χρήσης ζάχαρης. Ομως τα όσα προτείνονται για τις οινολογικές πρακτικές και τις ετικέτες, είναι κομμένα και ραμμένα στις απαιτήσεις των μεγάλων οινοβιομηχανιών - πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Κι όπως φαίνεται πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσουν και κρασιά λάιτ... στο όνομα της αύξησης της κερδοφορίας των πολυεθνικών.

Είναι φανερό πως οι σχετικές προτάσεις της Κομισιόν δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Ελλήνων αμπελοκαλλιεργητών. Αυτό που κάνουν είναι να εξυπηρετούν όσο καλύτερα γίνεται τις επιταγές της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ και τις απαιτήσεις των μεγάλων οινοβιομηχανιών και των βόρειων χωρών της ΕΕ. Οι συγκεκριμένες προτάσεις αν γίνουν πράξη θα μειώσουν δραστικά την αμπελουργία θα ενισχύσουν τη συγκέντρωση της παραγωγής σε λιγότερα χέρια, ξεκληρίζοντας τους μικρομεσαίους παραγωγούς. Θα ευνοήσουν τις εισαγωγές σε βάρος της εγχώριας παραγωγής και θα υποβαθμίσουν την ποιότητα των κρασιών.

Οι μικρομεσαίοι αμπελουργοί καλούνται να μην παρασυρθούν από τα δολώματα της ΕΕ και υποταχθούν σε μια πολιτική που τους ξεκληρίζει. Καλούνται να συντονίσουν την πάλη τους με όλους τους μικρομεσαίους αγρότες που αντιμετωπίζουν παρόμοια αδιέξοδα για να αποτρέψουν την ψήφιση του νέου κανονισμού της ΕΕ για το κρασί και την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ