ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Μάρτη 2000 - Κυριακή 26 Μάρτη 2000
Σελ. /32
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δε θα μας κάνουν να... μπουσουλάμε

Ας μου επιτραπεί να έχω μιαν άλλη άποψη και μια διαφορετική εκτίμηση για τα τεκταινόμενα γύρω από τις «φωτιές» που άναψαν τώρα προεκλογικά οι διάφοροι επώνυμοι και ανώνυμοι.

Το σύστημα που λέγεται καπιταλιστικό, είτε αυτό εκφράζεται από το ΠΑΣΟΚ, είτε από τη ΝΔ ή τους παπάδες και τις παραθρησκευτικές οργανώσεις, είτε από τους Ανδρουλάκηδες ή Δαμανάκηδες και λοιπούς «...άκηδες», χτυπάνε στο ίδιο καρφί που λέγεται αντικομμουνισμός. Που λέγεται ακόμη, σύγχυση, αποπροσανατολισμός, τρομοκρατία, με άλλα λόγια να κάνουν το λαό μας να «μπουσουλάει» (περπατάει με τα τέσσερα).

Κι εκεί παίζεται το μεγάλο παιχνίδι. Οι καλοστημένες παγίδες, μια με το Χρηματιστήριο(ανέρχονται σε μισό εκατομμύριο οι χαμένοι), οι δικομματικοί καυγάδες(τάχα μου ποιος θυσιάζεται για το λαό), οι φιέστες και τα πανηγύρια, τα εγκαίνια με τις κορδέλες για έργα ανύπαρκτα του Λαλιώτη και Σία, οι βανδαλισμοί στα γήπεδα, οι δίκες και καταδίκες των αγροτών, των μαθητών κλπ και τώρα ο καυγάς για το «βιβλίο» του Ανδρουλάκη. Αυτό το σκοπό έχουν, να μας κάνουν να μπουσουλάμε! Θα το καταφέρουν; Να το μεγάλο ερώτημα.

Οσο για τον πολύ (;) Μίμη, σίγουρα θα τα οικονομήσει με το βιβλίο και σίγουρα θα πάρουν ποσοστά πολλοί από τους συν αυτώ και σίγουρα θα σωπάσουν όλοι αυτοί για τη δίωξη του «Ριζοσπάστη». Ο Χριστόδουλος, ο Ανδρουλάκης, που τόσο κόπτονται τάχα, για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Αυτή είναι η αλήθεια. Από κει και πέρα, ένας είναι ο δρόμος. Ο αγώνας, η πάλη, η πίστη, το πάλεμα και το μάτωμα «στα μαρμαρένια αλώνια».


Ν. Αρβανίτης
ΚΟ Βούλας

Πώς μπορέσατε και τα ξεχάσατε όλα;

Μαχητές του ΔΣΕ
Μαχητές του ΔΣΕ
Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ, λογοτέχνης πολιτικός πρόσφυγας, με γράμμα που μας έστειλε, απευθύνεται σε όλους εκείνους που προσκαλούν τους επαναπατρισθέντες πολιτικούς πρόσφυγες να υποστηρίξουν το ΠΑΣΟΚ. Γράφει:

Κύριοι, σας απαντώ εκ μέρους των 93 αγωνιστών του ΔΣΕ από το χωριό Κυριακή Εβρου, από τους οποίους οι 27 σκοτώθηκαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως: Στον Εβρο, στα βουνά της Δράμας, των Σερρών, στο Γράμμο και στο Βίτσι. Πρέπει, λοιπόν, να βουίζουν αυτά τα ονόματα στ' αυτιά σας, πρέπει να αντηχούν σαν καμπάνες και να σας θυμίζουν τους συντρόφους σας, που ήταν δίπλα σας στα χαρακώματα, δίπλα σας στην πορεία και μαζί στην επίθεση. Να σας θυμίζουν όλους τους συναγωνιστές σας, εκείνης της ηρωικής εποχής, με τους οποίους σμίξανε τα αίματά σας!

Μήπως, κύριοι, ξεχάσατε τα συνθήματά, που όλοι μαζί φωνάζατε; «Για μια Ελλάδα ελεύθερη! Ανεξάρτητη! Για σοσιαλισμό!». «Χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο!»

Πώς μπορέσατε να τα ξεχάσετε όλα αυτά; Και τώρα, να απαιτείτε να στηρίξουμε μια κυβέρνηση, που ξεπουλάει τη χώρα; Μια κυβέρνηση, που την έκανε «ξέφραγο αμπέλι» για τους Αμερικάνους, με των οποίων τα όπλα και τις σφαίρες σκοτώθηκαν και μάτωσαν οι σύντροφοί σας; Είναι δυνατόν να ξεχάσατε, με τίνος σφαίρες σημάδεψαν το στήθος του Μπελογιάννη; Από ποιο ντουφέκι έφυγε η σφαίρα και σκότωσε τον πατέρα μου; Σήμερα, ποιοι διευκόλυναν και διευκολύνουν τους ΝΑΤΟικούς να βομβαρδίζεται ένας γειτονικός λαός; Πού αφήσατε το διεθνισμό σας; Μήπως τον παραδώσατε στον ευρωπαϊσμό, δηλαδή στους Γερμανούς; Τόσο γρήγορα λησμονήσατε;

Ποιους, λοιπόν, να υποστηρίξουμε; Αυτούς που υποδέχονταν δουλικά τον Κλίντον; Ποια δημοκρατία να υπερασπιστούμε, τη δημοκρατία που σέρνει τους αγρότες, μαθητές, φίλους της ειρήνης στα δικαστήρια;

Είμαι σίγουρος πως ο πατέρας μου και οι σύντροφοί του, νεκροί και ζωντανοί, δε θα υπέγραφαν το κείμενό σας. Και αυτό, για έναν απλό λόγο, γιατί είχαν και έχουν την αξιοπρέπεια του αγωνιστή. Με κανένα λόγο δε θα πρόδιδαν τα ιδανικά τους, που κάποτε ήταν και δικά σας, και για τα οποία χωρίς φειδώ έδωσαν και τη ζωή τους ακόμα.

Κρίμα για την κατάντια αυτή. Πώς μπορέσατε να τα ξεχάσετε όλα; Λυπάμαι για τον ξεπεσμό σας.

Και κάτι ακόμα: Μια ερώτηση, που με βασανίζει. Μήπως η υπογραφή σας, στο κείμενο που μας καλείτε να υποστηρίξουμε το ΠΑΣΟΚ, το κυβερνών κόμμα, σκεφθείτε το, μήπως είναι μια υπογραφή δηλωσία;

Ιερό χρέος η στήριξη του ΚΚΕ

Με το γράμμα μου αυτό θα 'θελα - ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη τους - να κάνω μια αναφορά σ' όλους εκείνους τους πατριώτες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, που τη φοβερή εποχή του εμφυλίου πολέμου, ενός πολέμου που δημιούργησαν και τροφοδότησαν οι Αγγλοαμερικάνοι ιμπεριαλιστές, φέρνοντας μεγάλη δυστυχία και συμφορά στον τόπο μας, διώχτηκαν, εξοντώθηκαν και στάλθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Τους καταδίκαζαν αδίστακτα, γιατί τους θεωρούσαν επικίνδυνους για την εφαρμογή των βρώμικων σχεδίων τους.

Τον Απρίλη του 1949, το Στρατοδικείο της Τρίπολης καταδίκασε σε θάνατο 28 μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Ολοι τους εκτελέστηκαν. Ανάμεσά τους και ο 20χρονος αδελφός μου, Θόδωρος Λυμπερόπουλος. Τον ίδιο μήνα, στο Νοσοκομείο του ΔΣΕ στον Ταΰγετο, δολοφονήθηκαν από τις δυνάμεις των ΛΟΚ 150 αγωνιστές και αγωνίστριες. Δηλαδή, οι νοσηλευόμενοι μαχητές, όλο το νοσηλευτικό προσωπικό και επισκέπτες γονείς ανταρτών. Ανάμεσά τους και η γυναίκα μου Ευδοξία (Δόξα) Λυμπεροπούλου, 27 ετών, η οποία ήταν νοσοκόμα χειρουργείου.

Χρέος μας ιερό είναι, απέναντι σ' όλους αυτούς τους αγνούς αγωνιστές και αγωνίστριες που έδωσαν τη ζωή τους χωρίς καθόλου να διστάσουν, να φράξουμε τον δρόμο στους ιμπεριαλιστές και στους νοσταλγούς των τρομερών εκείνων εποχών, δίνοντας την ψήφο μας στο κόμμα της εργατικής τάξης, στο ΚΚΕ! Να μαζικοποιήσουμε και διευρύνουμε το Λαϊκό Μέτωπο που δημιουργείται και μας υπόσχεται πολλά για την καλυτέρευση του μέλλοντός μας.

Στη μνήμη των ηρωικών πεσόντων αγωνιστών και αγωνιστριών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, προσφέρω 50.000 δρχ στο ΚΚΕ για τον εκλογικό αγώνα, μέσω της Κομματικής Οργάνωσης Παλατιανής του ΚΚΕ, όπου και ανήκω.


ΤΑΣΟΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αντιστασιακός

«Ο Ριζοσπάστης» ανήκει σε μας

Αγανακτισμένη, ζητώ το λόγο από τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο, να μας πει, με ποιο δικαίωμα τα βάζει με το «Ριζοσπάστη». Δεν ξέρει ότι ο «Ριζοσπάστης» είναι παρτιζάνος;

Κύριε Γιαννόπουλε, για το «Ρ» δώσαμε αίμα. Πεινάσαμε, περάσαμε στρατοδικεία, φυλακές και όλα τα δεινά. Τον κρύβαμε στον κόρφο μας, πάνω στην καρδιά μας. Χέρι- χέρι πήγαινε σε κάθε γωνιά, σε κάθε σπίτι, με κίνδυνο της ζωής μας. Ο «Ριζοσπάστης» πήγαινε στον εργαζόμενο, στον αδικημένο, για να φωτίσει το κόσμο. Ας μας πει ο κάθε αριβίστας που καπηλεύεται κάθε λαμπρή σελίδα της ιστορίας αυτού του τόπου, ποια άλλη εφημερίδα στάθηκε στο πλευρό του λαού μας και δικαίωσε και δικαιώνει τους αγώνες και τα οράματά του; Ο «Ρ», τότε και τώρα, είναι το παράθυρο στο κόσμο. Να μαζέψουνε τα χέρια τους, όποιοι τα απλώνουν με δόλο ενάντια στην εφημερίδα μας, γιατί, αλλιώς, θα έχουν να κάνουν με μας. Και ποιοι είμαστε εμείς; Να συστηθούμε: Είμαστε ο λαός! Ο λαός, που έφτανε στο σημείο, ακόμη και να μασήσει την εφημερίδα του, για να μην πέσει στα χέρια τους.

Ο «Ριζοσπάστης» είναι ο σύντροφος της ζωής και του θανάτου μας. Τον αποθέτουμε σαν φόρο τιμής σε κάθε σύντροφό μας που φεύγει από τη ζωή. Γι' αυτό, λοιπόν, κάτω τα χέρια σας από το «Ριζοσπάστη». Τώρα, θα μου πείτε πως το δικαίωμα αυτό, το παίρνετε από τις ψήφους. Γι' αυτό, τούτες οι εκλογές είναι μια καλή ευκαιρία για να καταλάβει ο κόσμος, έστω και τώρα, τι πρέπει να ψηφίσει.


ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΥΝΙΩΤΗ

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ «Ρίζο»

Η αλλαγή του «Ρίζου»

Νίκος Νταμπίκης, Λάρισα.Είμαι καθημερινός αναγνώστης σου. Σε αγοράζω ανελλιπώς από τον καιρό του επαναπατρισμού μου το 1975.

Σε διαβάζω συστηματικά και μελετώ την ύλη σου προσεκτικά, με πολύ ενδιαφέρον. Στο παρελθόν είχα κάποιες αντιρρήσεις ως προς την ύλη σου και ορισμένα άρθρα, γι' αυτό και πάντα έκανα τις παρατηρήσεις μου γραπτές.

Από την Κυριακή όμως - 5 Μάρτη - ο «Ριζοσπάστης» άλλαξε ριζικά όψη. Με νέα μορφή έκδοσης, με καλομελετημένη ύλη, με χρονολογικές ημερομηνίες και γεγονότα που κινούν την προσοχή και το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Εξαλείφτηκαν εκείνα τα μακροσκελή καθημερινά οικονομικά άρθρα που κούραζαν το μη εξειδικευμένο αναγνώστη. Πολύ καλή και ενδιαφέρουσα η δεύτερη σελίδα και όχι μόνο. Ολόκληρος ο «Ρ» πλαισιώνεται με πολυπληθή καλογραμμένα μικρόστηλα άρθρα, που ο αναγνώστης δεν κουράζεται να τα διαβάζει. Αυτό πιστεύω, έχει μεγάλη σημασία και θα βοηθήσει πολύ στην αύξηση παραπέρα της κυκλοφορίας σου.

Θά 'θελα τέλος, να προτείνω για τη σελίδα της Επικοινωνίας, να προστεθεί και μια σελίδα καθημερινή. Διαβάζεται ευχάριστα επειδή στη σελίδα αυτή, εκφράζεται η γνώμη του κοινού με το αλάνθαστο λαϊκό κριτήριο και είναι αναμφίβολα το παράθυρο προς τα έξω.

Συγχαίρω λοιπόν, από τα βάθη της καρδιάς μου όλους τους συντελεστές της αλλαγής σου αγαπητέ «Ρίζο» προς το καλύτερο και δηλώνω παντοτινή πίστη στο ηρωικό ΚΚΕ.

Να τους «μαυρίσει» ο λαός

Ηλίας Ευαγγέλου, Πεύκη Αττικής. Τα γκάλοπ μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το ποιος θα ανέβει στην εξουσία, θα κρατήσουν μέχρι τις παραμονές των εκλογών. Το κυβερνών κόμμα του ΠΑΣΟΚ απέδειξε με τις πράξεις του, πως είναι ο καλύτερος υπάλληλος -διαχειριστής των μονοπωλίων. Προχώρησε πιο γρήγορα, σε ό,τι δεν μπόρεσε η ΝΔ να πραγματοποιήσει, όπως να μιλά για κατάργηση στο μέλλον κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων, ήτοι 8ωρο, πενθήμερη εργασία κλπ. Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε την αντιλαϊκή πολιτική του, δημιουργώντας την ανεργία, με το κλείσιμο των εργοστασίων και το ξεπούλημα των επιχειρήσεων και Δημόσιων Οργανισμών στον ιδιωτικό τομέα. Και δε φτάνουν όλα αυτά, διατυμπανίζουν χωρίς ντροπή πως είναι «σοσιαλιστές», «αριστεροί» και «αντιστασιακοί»! Ξετρύπωσαν φωτογραφίες αγωνιστών, όπως του Αρη Βελουχιώτη και τους κρέμασαν στα γραφεία τους για να κάνουν τους επαναστάτες.

Από κοντά τους, τρέχουν και οι.. ΣΥΝασπισμένοι, με τις διάφορες «Δαμανάκηδες» και τους διάφορους που κατέβηκαν υποψήφιοι με το ΠΑΣΟΚ. Και ο αρχηγός του ΔΗΚΚΙ Τσοβόλας, θέλει λέει το παλιό ΠΑΣΟΚ, του Ανδρέα, λες και δεν είναι αυτό το ίδιο, που στήριξε και στηρίζει την ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ και των Αμερικάνων στη Σερβία.

Αυτοί λοιπόν, οι δυο μονομάχοι, μέχρι τελευταία στιγμή πριν τις εκλογές θα προσπαθήσουν να αποδείξουν στο λαό, ότι πολύ νοιάζονται γι' αυτόν. Ομως ο λαός δεν πρέπει πια να τους πάρει στα σοβαρά, αλλά να τους γυρίσει την πλάτη και να τους «μαυρίσει» στις εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ