ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Δουλειά μέχρι τα 70 για 463 ευρώ σύνταξη!

Το παράδειγμα που παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ» είναι αποκαλυπτικό του αντιασφαλιστικού δρόμου που έστρωσαν και στρώνουν για χιλιάδες μερικώς απασχολούμενους οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Σύνταξη στα 70. Η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι τα βαθιά γεράματα δεν είναι αυτό που περιμένει τους εργαζόμενους στο μέλλον, αλλά αυτό που σήμερα προωθεί η κυβέρνηση, ως αποτέλεσμα της αντεργατικής πολιτικής που χρόνια τώρα εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μια πολιτική που στόχο έχει να αντιστοιχήσει το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης στη ραγδαία ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, στο όνομα της αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση των καθαριστριών στα δημόσια σχολεία, την οποία αποκαλύπτει σήμερα ο «Ρ». Η κυβέρνηση της ΝΔ, ανασύροντας προηγούμενη ρύθμιση του ΠΑΣΟΚ, τους επιβάλλει να δουλεύουν μέχρι τα 70 τους χρόνια προκειμένου να κατοχυρώσουν το δικαίωμα της ελάχιστης σύνταξης, παρά το γεγονός ότι χιλιάδες από αυτές έχουν ήδη συμπληρώσει, ή πρόκειται σύντομα να συμπληρώσουν το - ήδη αυξημένο - τυπικό όριο συνταξιοδότησης των 65 ετών!

Τα πρώτα και μεγαλύτερα θύματα είναι οι μερικώς απασχολούμενες καθαρίστριες, που αδυνατούν να συμπληρώσουν τα αναγκαία ένσημα (4.500) για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Τα 4.500 ένσημα καθιέρωσε ο νόμος Σιούφα, αλλάζοντας το προηγούμενο καθεστώς που προέβλεπε 4.050 ένσημα.

Μέχρι τα γεράματα για 463 ευρώ!

Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας δυναμιτίζουν και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Οι ταξικές δυνάμεις διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα
Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας δυναμιτίζουν και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Οι ταξικές δυνάμεις διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα
Στις 28/12/2007 το υπουργείο Παιδείας έστειλε σε όλους τους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 149817/Η και θέμα: «Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ΙΔΑΧ (σ.σ. των εργαζομένων που απασχολούνται με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου)». Σε αυτό σημειώνεται:

«Σε συνέχεια του αρ. 129428/Η/14-11-07 εγγράφου μας, με το οποίο σας πληροφορήσαμε επικείμενη αυτοδίκαιη απόλυση στις 31-12-2007 λόγω ορίου ηλικίας, καθαριστριών που υπηρετούν στη Διεύθυνσή σας με σχέση ΙΔΑΧ για τον καθαρισμό των σχολείων σας, διευκρινίζουμε ότι όσες, βάσει απαιτούμενης βεβαίωσης του ΙΚΑ, δεν έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις απονομής πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος από το ΙΚΑ (δηλαδή 65ό έτος και 4.500 ημέρες ασφάλισης) έχουν τη δυνατότητα παραμονής τους στην υπηρεσία πέραν της ανωτέρω ημερομηνίας μέχρι τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης και πάντως όχι πέραν του 70ού έτους της ηλικίας τους».

Τα παραπάνω μεταφράζονται στην πράξη ως εξής: Οσες καθαρίστριες ήταν να απολυθούν αυτοδίκαια μέχρι τέλη του 2007 γιατί έφθασαν τα 65 χρόνια ηλικίας αλλά δεν έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα ένσημα, υποχρεώνονται να εργάζονται μέχρι και τα 70 τους χρόνια για να πάρουν την κατώτερη σύνταξη!!! Μια ρύθμιση που γίνεται ακόμα πιο προκλητική, καθώς οι καθαρίστριες είναι ενταγμένες στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και κατά συνέπεια δικαιούνται σύνταξη συμπληρώνοντας το 55ο έτος της ηλικίας τους. Δηλαδή, η κυβέρνηση τις καλεί να δουλέψουν ακόμα και 15 χρόνια περισσότερο για να πάρουν σύνταξη 463,17 ευρώ μεικτά το μήνα!!!

Συμβάσεις για δούλους

Το αποκαλυπτικό έγγραφο του υπουργείου Παιδείας
Το αποκαλυπτικό έγγραφο του υπουργείου Παιδείας
Υπενθυμίζουμε ότι στις αρχές του 2007 οι συμβάσεις περίπου 7.500 καθαριστριών στα δημόσια σχολεία μετατράπηκαν ύστερα από κινητοποιήσεις ετών σε αορίστου χρόνου. Μέχρι τότε δούλευαν με συμβάσεις έργου, ενώ χιλιάδες ακόμα εξακολουθούν να δουλεύουν με αυτό το καθεστώς και συνεχώς αυξάνονται. Από τις 7.500 καθαρίστριες περίπου οι 2.500 δουλεύουν με μερική απασχόληση και είναι αυτές που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με τη μη συμπλήρωση των απαραίτητων ενσήμων για σύνταξη.

Και αυτό γιατί οι περίπου 2.500 καθαρίστριες απασχολούνται από μισή μέχρι και τρεισήμισι ώρες τη μέρα, με αποτέλεσμα να μην παίρνουν ολόκληρο, αλλά μισό ένσημο. Ενώ και με το προηγούμενο καθεστώς της σύμβασης έργου έπαιρναν μισό ένσημο. Ετσι, αφού τόσα χρόνια τις ξεζούμιζαν, τις εξανάγκαζαν σε μερική απασχόληση και εξακολουθούν να το κάνουν, τώρα τους λένε: «Αν θέλετε σύνταξη δουλέψτε μέχρι τα 70 και αν είστε τυχερές θα σας δώσουμε λίγα ψίχουλα».

Η άλλη άκρη του νήματος βρίσκεται σε προηγούμενο έγγραφο (5 του Ιούλη 2006) του υπουργείου Εσωτερικών προς το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με αυτό, η παραπάνω ρύθμιση βασίζεται στο Προεδρικό Διάταγμα 410 του 1998 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ), σύμφωνα με το οποίο «το προσωπικό το οποίο δεν αποκτά δικαίωμα σύνταξης διατηρείται στην υπηρεσία μέχρι να συμπληρώσει τέτοιο δικαίωμα και πάντως όχι πέραν του 70ού έτους ηλικίας».

Δηλαδή, αντί η κυβέρνηση της ΝΔ να δώσει άμεσα σύνταξη στις καθαρίστριες που αντιμετωπίζουν ένα τέτοιο πρόβλημα, τους επιβάλλει να συνταξιοδοτηθούν στα 70 τους χρόνια ανασύροντας από το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων του κεφαλαίου ένα Προεδρικό Διάταγμα του ΠΑΣΟΚ!!!

Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποκαλύπτει ξεκάθαρα τις προθέσεις της κυβέρνησης αφού δείχνει το δρόμο για το πώς θα αντιμετωπιστούν, κατ' αρχάς, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με ελαστικές μορφές εργασίας (μερική απασχόληση, προσωρινή απασχόληση, κ.ά.). Γι' αυτούς η συνταξιοδότηση θα είναι ένα άπιαστο όνειρο. Πρόκειται για μια κατηγορία εργαζομένων που συνεχώς αυξάνεται, αφού το 2006 οι απασχολούμενοι που εργάζονταν μέχρι και 24 ώρες τη βδομάδα έφθασαν τους 537.625 (12,07% επί του συνόλου των απασχολουμένων, αυξημένο κατά 20% σε σχέση με το 2000) από τους οποίους τα 4/5, δηλαδή περίπου 430 χιλιάδες, δούλεψαν το πολύ μέχρι 20 ώρες και επομένως πήραν μισό ένσημο και όχι ολόκληρο.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ
Στρατηγική επιδίωξη των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Ο εξαναγκασμός - ουσιαστικά - των καθαριστριών στα δημόσια σχολεία να δουλεύουν μέχρι τα 70 τους χρόνια για να πάρουν σύνταξη, δεν αφορά ούτε ένα μεμονωμένο, ούτε βέβαια ένα τυχαίο περιστατικό. Αποτελεί συνέπεια των αντιασφαλιστικών νόμων που έχουν ψηφίσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αντανακλώντας ταυτόχρονα τα χειρότερα που περιμένουν την εργατική τάξη, με τη νέα, πιο σφοδρή αντιασφαλιστική επίθεση που ετοιμάζουν τα κόμματα του κεφαλαίου. Οπως όλα δείχνουν, η στρατηγική κατεύθυνση είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, έστω και αν αυτή επιχειρείται προς στιγμήν να πλασαριστεί με το μανδύα της «εθελούσιας».

  • Στον πρόσφατο «διάλογο» για το Ασφαλιστικό αποκαλύφτηκαν οι προθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ να νομοθετήσει την παράταση του εργάσιμου βίου μέχρι τα 68, με προσαύξηση της σύνταξης στο 3,3% για κάθε επιπλέον έτος δουλιάς μετά τα 65. Στο εύλογο ερώτημα «κι αν κάποιος δεν επιλέξει να μείνει, τι συμβαίνει;», είναι φανερό ότι η απάντηση είναι πως πρέπει να τα φέρει βόλτα με τα ψίχουλα στα οποία αντιστοιχούν οι σημερινές συντάξεις (το 70% των δικαιούχων του ΙΚΑ παίρνει σύνταξη κάτω από 600 ευρώ).
  • Το δε ΠΑΣΟΚ, στο Πρόγραμμά του, όχι μόνο δεσμεύεται «για την τήρηση των ορίων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης που θεσπίστηκαν με το Ν. 3029/02» (ο οποίος ισχύει ήδη απ' την αρχή της χρονιάς), δηλαδή τη δουλιά μέχρι τα 67. Αλλά και σημειώνει: «Η παραμονή στην εργασία και μετά τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος θα πρέπει να αποτελεί δικαίωμα για κάθε εργαζόμενο. Παράλληλα επιβάλλεται να θεσμοθετηθούν κίνητρα για την παραμονή αυτή με προσαύξηση της σύνταξης». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει υποστηρίξει πως «σήμερα, μετά τα 60, μετά τα 70, υπάρχουν ακόμα παραγωγικά χρόνια...».
  • Στο ίδιο το επιχειρησιακό σχέδιο του 2008 για το ΙΚΑ, στα «θέματα προς συζήτηση» που ανακύπτουν (με το πρόσχημα ότι «ο αριθμός αυτών που πληρώνουν εισφορές θα περιορίζεται, ενώ ο αριθμός των συνταξιούχων θα αυξάνεται και το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα βγούμε από το αδιέξοδο, να δουλεύουμε λιγότεροι και να συνταξιοδοτούμε περισσότερους») συγκαταλέγονται και τα «όρια ηλικίας».

Ολα τα παραπάνω συγκλίνουν σε ένα και μόνο συμπέρασμα: Οι εργαζόμενοι θα εξαναγκάζονται να παραμένουν στην εργασία μέχρι τα βαθιά γεράματα, όχι μόνο για να εξασφαλίσουν μια υποτυπώδη σύνταξη, αλλά και για να καταφέρουν να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, όπως δείχνει και η περίπτωση των καθαριστριών.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 13 ΦΛΕΒΑΡΗ
Καθημερινές συσκέψεις και εξορμήσεις

Αποτίμηση και σχεδιασμός της δράσης χτες στη Θεσσαλονίκη

Με συνδικαλιστικές συσκέψεις και εξορμήσεις στους τόπους δουλιάς κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα η δράση των ταξικών δυνάμεων για την πανεργατική απεργία στις 13 Φλεβάρη.

«Με πιο τολμηρά βήματα, με το αγωνιστικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, να ανταποκριθούν στα καθήκοντα της απεργιακής κινητοποίησης, με οδηγό την πείρα από τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ και τις απεργιακές συγκεντρώσεις του προηγούμενου διαστήματος», κάλεσε τις ταξικές δυνάμεις ο Σ. Ζαριανόπουλος εκ μέρους της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, στη χτεσινή σύσκεψη, στην οποία χαιρέτισε και ο Γ. Πέρρος από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Στην αποτίμηση των συλλαλητηρίων και των αγώνων του τελευταίου διαστήματος, επισημάνθηκε ιδιαίτερα η συμμετοχή νέων δυνάμεων από τους εργαζόμενους στις εργολαβίες, από τα νοσοκομεία Παπανικολάου και Παπαγεωργίου, τις ψυχοκοινωνικές δομές, τους δασεργάτες και αλλού.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10 π.μ., στο Αγαλμα του Βενιζέλου, ενώ στη Λάρισα, στις 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία. Για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας, σε σύσκεψη καλεί σήμερα Τετάρτη, και η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ, στον Παμμικρασιατικό Σύλλογο (Φωκαίας 24, πλ. Ελευθερίας), στις 7 μ.μ. Σύσκεψη πραγματοποιεί σήμερα και η τοπική γραμματεία του ΠΑΜΕ στην Πρέβεζα στις 7.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Απόφαση συμμετοχής στην απεργία, με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, πήρε το Σωματείο Υπαλλήλων Οδοντοτεχνιτών Αθήνας. Σε καθολική συμμετοχή στην απεργία στις 13 Φλεβάρη και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ καλεί τα μέλη του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Από τη χθεσινή σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη χθεσινή σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη
Τις επόμενες μέρες θα γίνουν στην Αθήνα οι παρακάτω, ανάμεσα σε άλλες, εξορμήσεις: Σήμερα Τετάρτη 30/1, στο «Πράκτικερ» Ελληνικού. Την Πέμπτη, σε «Νότος Γκάλερις» και «Λαμπρόπουλο». Την Παρασκευή 1/2 στα «Χόντος Σέντερ» στην Ομόνοια. Το Σάββατο 2/2 στο «Μάκρο» και το «Αττικα». Τη Δευτέρα 4/2 στα καταστήματα σε Ερμού και Ευαγγελιστρίας.

Προσαρμόζουν την Ασφάλιση στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις

Οι άθλιες σχέσεις εργασίας και τα αντιασφαλιστικά μέτρα είναι «νύχι - κρέας», όπως σημείωνε το ΚΚΕ στις θέσεις του για την Κοινωνική Ασφάλιση τον περασμένο Νοέμβρη

Οι αντιδραστικές αλλαγές στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης «είναι μέρος ενός συνολικού σχεδίου αντιδραστικών αλλαγών, που υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες του καπιταλιστικού συστήματος (...) Περιλαμβάνει σκληρά μέτρα, που αυξάνουν ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση των εργαζομένων, με τραγικές συνέπειες στην εργατική τάξη, στα λαϊκά στρώματα και ιδιαίτερα στους νέους και τις νέες. Περιλαμβάνει συνδυασμένα μέτρα, όπως χτύπημα της πλήρους - σταθερής εργασίας και του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, κατάργηση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας, απελευθέρωση τομέων στρατηγικής σημασίας, ιδιωτικοποιήσεις».

Αυτά σημείωνε το ΚΚΕ στις θέσεις του «Για την ανάπτυξη της λαϊκής πάλης ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση», που δημοσιοποιήθηκαν στις 4 Νοέμβρη του 2007, ενάμιση περίπου μήνα μετά τις εκλογές και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο «κοινωνικός διάλογος» για την Κοινωνική Ασφάλιση. Στο συγκεκριμένο κείμενο, το ΚΚΕ σημείωνε με έμφαση:

«Χαρακτηριστικό στοιχείο των αντιασφαλιστικών μέτρων είναι η αντιστοίχιση της ασφάλισης με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την επέκταση της μερικής και της προσωρινής απασχόλησης, προκαλώντας γενικευμένη χειροτέρευση του ύψους και των όρων της συνταξιοδότησης, τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης».

Στη βάση αυτής της αδιαμφισβήτητης τοποθέτησης, που με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο επιβεβαιώνει η σημερινή αποκάλυψη του «Ρ», το ΚΚΕ πρόβαλε και προβάλλει σαν αίτημα πρώτης γραμμής την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων και των ανέργων, καθώς και των εργαζομένων με μερική απασχόληση. Οπως σημειωνόταν χαρακτηριστικά στο κείμενο των θέσεων:

«Διεκδικούμε:

  • Εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης όλων των εργαζομένων και ειδικότερα των νέων εργαζομένων, των απασχολούμενων στο φασόν, με μερική - προσωρινή απασχόληση, με μειωμένο ωράριο, με συμβάσεις έργου και σε εποχικές εργασίες, καθώς και για τα συμβοηθούντα μέλη της οικογένειας, τους πλανόδιους επαγγελματίες, όλους τους μετανάστες και τις οικογένειές τους.
  • Επιβολή αυστηρών οικονομικών και ποινικών κυρώσεων για τους εργοδότες που χρησιμοποιούν ανασφάλιστη εργασία.
  • Η προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους επιβάλλει την πλήρη ασφαλιστική, ιατροφαρμακευτική, νοσοκομειακή κάλυψη, την αύξηση των προνοιακών - κοινωνικών παροχών και την αναγνώριση του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.
  • Η επιδότηση της ανεργίας να ανέρχεται στο 80% του κατώτερου μισθού και να καθοριστεί στα 1.120 ευρώ».

Ενώ για τα όρια ηλικίας και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, το ΚΚΕ σημείωνε ανάμεσα σε άλλα:

«Ρεαλιστικό και εφικτό είναι αυτό που αντιστοιχεί στις ανάγκες και τα συμφέροντα των λαϊκών δυνάμεων.

  • Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, για τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους να μην ξεπερνούν τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, τα 55 και τα 50 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Μειωμένο όριο συνταξιοδότησης κατά 5 χρόνια για τη γυναίκα με ανάπηρο παιδί ή σύζυγο.
  • Το συνταξιοδοτικό δικαίωμα να κατοχυρώνεται με 4.050 ημέρες ασφάλισης.
  • Στα 30 χρόνια ή 9.000 ημέρες ασφάλισης, κάθε εργαζόμενος να μπορεί να συνταξιοδοτείται ανεξάρτητα από το όριο ηλικίας.
  • Βάση υπολογισμού της σύνταξης να αποτελεί το 80% του τελευταίου μισθού.
  • Κατώτερος μισθός 1.400 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ για τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους, διπλασιασμός της σημερινής σύνταξης για τους αγρότες».
ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΟΙ
Παρακαταθήκη για τους αγώνες η Σύμβαση

Παρακαταθήκη για τους αγώνες του κλάδου των μεταλλεργατών και ένα θετικό αποτέλεσμα που έρχεται να καταγραφεί στη δράση των ταξικών δυνάμεων χαρακτηρίστηκε από τους ίδιους τους μηχανουργούς, τόσο η υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που κατάφεραν να επιβάλουν, όσο και ο τρόπος που οργανώθηκε ο αγώνας για τη Σύμβαση, από την ταξική εργατική τους οργάνωση, το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά.

Αυτά ειπώθηκαν στη Γενική Συνέλευση της ειδικότητας των μηχανουργών, που έγινε χτες το απόγευμα στο ΕΚ Πειραιά. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατούσε ανάμεσα στους εργάτες, ήταν η στιγμή που ο πρόεδρος του Συνδικάτου Σ. Πουλικόγιαννης κάλεσε τη συνέλευση να επικυρώσει τη Σύμβαση. Αμέσως όλοι οι μηχανουργοί σηκώθηκαν όρθιοι και άρχισαν να χειροκροτούν δυνατά.

Η Σύμβαση προβλέπει ότι από την 1η Μάρτη η ειδικότητα των μηχανουργών ανεβαίνει στην Α1 κατηγορία τεχνιτών, από την Α2 που ήταν, γεγονός που σημαίνει ότι τα μεροκάματά τους διαμορφώνονται στα 90 ευρώ μεικτά από 80 που ήταν, ποσοστό αύξησης 12,5%. Τα μεροκάματα των βοηθών τους διαμορφώνονται στα 75 ευρώ μεικτά από 64 ευρώ, ποσοστό αύξησης 17,2%. Ενώ από την 1η Νοέμβρη 2008, θα ισχύσει και σε αυτούς το 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, ωράριο που έχουν κατακτήσει οι υπόλοιπες ειδικότητες πριν από το 1990.

ΑΓΡΙΝΙΟ
Επέβαλαν ανάκληση της απόλυσης

Σε επανάκληση της αναίτιας και αυθαίρετης απόλυσης προχώρησε η εργοδοσία της πολυεθνικής «Sprinder» στο Αγρίνιο. Η άμεση και δυναμική αντίδραση του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που συγκεντρώθηκαν έξω από το πολυκατάστημα πραγματοποιώντας ολιγόωρο αποκλεισμό, ανάγκασε την εργοδοσία σε υπαναχώρηση και επαναπρόσληψη της εργαζόμενης, αναδεικνύοντας, έτσι, ότι η αγωνιστική ετοιμότητα και η έμπρακτη ταξική αλληλεγγύη μπορεί να έχει αποτελέσματα απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ