Τετάρτη 30 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Δουλειά μέχρι τα 70 για 463 ευρώ σύνταξη!

Το παράδειγμα που παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ» είναι αποκαλυπτικό του αντιασφαλιστικού δρόμου που έστρωσαν και στρώνουν για χιλιάδες μερικώς απασχολούμενους οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Σύνταξη στα 70. Η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι τα βαθιά γεράματα δεν είναι αυτό που περιμένει τους εργαζόμενους στο μέλλον, αλλά αυτό που σήμερα προωθεί η κυβέρνηση, ως αποτέλεσμα της αντεργατικής πολιτικής που χρόνια τώρα εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μια πολιτική που στόχο έχει να αντιστοιχήσει το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης στη ραγδαία ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, στο όνομα της αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση των καθαριστριών στα δημόσια σχολεία, την οποία αποκαλύπτει σήμερα ο «Ρ». Η κυβέρνηση της ΝΔ, ανασύροντας προηγούμενη ρύθμιση του ΠΑΣΟΚ, τους επιβάλλει να δουλεύουν μέχρι τα 70 τους χρόνια προκειμένου να κατοχυρώσουν το δικαίωμα της ελάχιστης σύνταξης, παρά το γεγονός ότι χιλιάδες από αυτές έχουν ήδη συμπληρώσει, ή πρόκειται σύντομα να συμπληρώσουν το - ήδη αυξημένο - τυπικό όριο συνταξιοδότησης των 65 ετών!

Τα πρώτα και μεγαλύτερα θύματα είναι οι μερικώς απασχολούμενες καθαρίστριες, που αδυνατούν να συμπληρώσουν τα αναγκαία ένσημα (4.500) για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Τα 4.500 ένσημα καθιέρωσε ο νόμος Σιούφα, αλλάζοντας το προηγούμενο καθεστώς που προέβλεπε 4.050 ένσημα.

Μέχρι τα γεράματα για 463 ευρώ!

Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας δυναμιτίζουν και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Οι ταξικές δυνάμεις διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα
Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας δυναμιτίζουν και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Οι ταξικές δυνάμεις διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα
Στις 28/12/2007 το υπουργείο Παιδείας έστειλε σε όλους τους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 149817/Η και θέμα: «Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ΙΔΑΧ (σ.σ. των εργαζομένων που απασχολούνται με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου)». Σε αυτό σημειώνεται:

«Σε συνέχεια του αρ. 129428/Η/14-11-07 εγγράφου μας, με το οποίο σας πληροφορήσαμε επικείμενη αυτοδίκαιη απόλυση στις 31-12-2007 λόγω ορίου ηλικίας, καθαριστριών που υπηρετούν στη Διεύθυνσή σας με σχέση ΙΔΑΧ για τον καθαρισμό των σχολείων σας, διευκρινίζουμε ότι όσες, βάσει απαιτούμενης βεβαίωσης του ΙΚΑ, δεν έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις απονομής πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος από το ΙΚΑ (δηλαδή 65ό έτος και 4.500 ημέρες ασφάλισης) έχουν τη δυνατότητα παραμονής τους στην υπηρεσία πέραν της ανωτέρω ημερομηνίας μέχρι τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης και πάντως όχι πέραν του 70ού έτους της ηλικίας τους».

Τα παραπάνω μεταφράζονται στην πράξη ως εξής: Οσες καθαρίστριες ήταν να απολυθούν αυτοδίκαια μέχρι τέλη του 2007 γιατί έφθασαν τα 65 χρόνια ηλικίας αλλά δεν έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα ένσημα, υποχρεώνονται να εργάζονται μέχρι και τα 70 τους χρόνια για να πάρουν την κατώτερη σύνταξη!!! Μια ρύθμιση που γίνεται ακόμα πιο προκλητική, καθώς οι καθαρίστριες είναι ενταγμένες στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και κατά συνέπεια δικαιούνται σύνταξη συμπληρώνοντας το 55ο έτος της ηλικίας τους. Δηλαδή, η κυβέρνηση τις καλεί να δουλέψουν ακόμα και 15 χρόνια περισσότερο για να πάρουν σύνταξη 463,17 ευρώ μεικτά το μήνα!!!

Συμβάσεις για δούλους

Το αποκαλυπτικό έγγραφο του υπουργείου Παιδείας
Το αποκαλυπτικό έγγραφο του υπουργείου Παιδείας
Υπενθυμίζουμε ότι στις αρχές του 2007 οι συμβάσεις περίπου 7.500 καθαριστριών στα δημόσια σχολεία μετατράπηκαν ύστερα από κινητοποιήσεις ετών σε αορίστου χρόνου. Μέχρι τότε δούλευαν με συμβάσεις έργου, ενώ χιλιάδες ακόμα εξακολουθούν να δουλεύουν με αυτό το καθεστώς και συνεχώς αυξάνονται. Από τις 7.500 καθαρίστριες περίπου οι 2.500 δουλεύουν με μερική απασχόληση και είναι αυτές που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με τη μη συμπλήρωση των απαραίτητων ενσήμων για σύνταξη.

Και αυτό γιατί οι περίπου 2.500 καθαρίστριες απασχολούνται από μισή μέχρι και τρεισήμισι ώρες τη μέρα, με αποτέλεσμα να μην παίρνουν ολόκληρο, αλλά μισό ένσημο. Ενώ και με το προηγούμενο καθεστώς της σύμβασης έργου έπαιρναν μισό ένσημο. Ετσι, αφού τόσα χρόνια τις ξεζούμιζαν, τις εξανάγκαζαν σε μερική απασχόληση και εξακολουθούν να το κάνουν, τώρα τους λένε: «Αν θέλετε σύνταξη δουλέψτε μέχρι τα 70 και αν είστε τυχερές θα σας δώσουμε λίγα ψίχουλα».

Η άλλη άκρη του νήματος βρίσκεται σε προηγούμενο έγγραφο (5 του Ιούλη 2006) του υπουργείου Εσωτερικών προς το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με αυτό, η παραπάνω ρύθμιση βασίζεται στο Προεδρικό Διάταγμα 410 του 1998 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ), σύμφωνα με το οποίο «το προσωπικό το οποίο δεν αποκτά δικαίωμα σύνταξης διατηρείται στην υπηρεσία μέχρι να συμπληρώσει τέτοιο δικαίωμα και πάντως όχι πέραν του 70ού έτους ηλικίας».

Δηλαδή, αντί η κυβέρνηση της ΝΔ να δώσει άμεσα σύνταξη στις καθαρίστριες που αντιμετωπίζουν ένα τέτοιο πρόβλημα, τους επιβάλλει να συνταξιοδοτηθούν στα 70 τους χρόνια ανασύροντας από το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων του κεφαλαίου ένα Προεδρικό Διάταγμα του ΠΑΣΟΚ!!!

Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποκαλύπτει ξεκάθαρα τις προθέσεις της κυβέρνησης αφού δείχνει το δρόμο για το πώς θα αντιμετωπιστούν, κατ' αρχάς, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με ελαστικές μορφές εργασίας (μερική απασχόληση, προσωρινή απασχόληση, κ.ά.). Γι' αυτούς η συνταξιοδότηση θα είναι ένα άπιαστο όνειρο. Πρόκειται για μια κατηγορία εργαζομένων που συνεχώς αυξάνεται, αφού το 2006 οι απασχολούμενοι που εργάζονταν μέχρι και 24 ώρες τη βδομάδα έφθασαν τους 537.625 (12,07% επί του συνόλου των απασχολουμένων, αυξημένο κατά 20% σε σχέση με το 2000) από τους οποίους τα 4/5, δηλαδή περίπου 430 χιλιάδες, δούλεψαν το πολύ μέχρι 20 ώρες και επομένως πήραν μισό ένσημο και όχι ολόκληρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ