Τετάρτη 30 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ
Εσαεί καταρτιζόμενοι και πάντα απασχολήσιμοι

Από την «κουζίνα» της ΕΕ το μοντέλο εκπαίδευσης που προβάλλουν το ΠΑΣΟΚ και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ

«Φτώχεια, εκπαίδευση και κοινωνικές ανισότητες στην εποχή της παγκοσμιοποίησης» είναι το θέμα διήμερου συνεδρίου - άρχισε χτες - που διοργανώνει η ΓΣΕΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυσή της. Διά βίου μάθηση, κατάρτιση, και επιμόρφωση, είναι η συνταγή που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος. Μια συνταγή κατευθείαν από την «κουζίνα» της ευρωενωσιακής πολιτικής, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα και τον πυρήνα της εκπαιδευτικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ που παρουσίασε μιλώντας στο συνέδριο ο πρόεδρός του, Γ. Παπανδρέου.

Ο Γ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της διαρκούς μαθησιακής διαδικασίας γιατί, όπως είπε, «στην εποχή μας λέγεται ότι θα αλλάζουμε έξι επαγγέλματα», αλλά και υπέρ «ενός πολύ πιο ευέλικτου πανεπιστημίου με μεγαλύτερη αυτονομία και άλλες μορφές χρηματοδότησης».

Μιλώντας στο συνέδριο ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε: «Η ίδρυση και η πορεία της ΓΣΕΕ είναι μια πορεία διαρκών συγκρούσεων αλλά και συμβιβασμών με τον ταξικό αντίπαλο. Ταυτόχρονα, είναι και μια πορεία συγκρούσεων στο εσωτερικό της. Συγκρούσεων ανάμεσα στα δύο βασικά ρεύματα στις γραμμές της. Του ταξικού ρεύματος και του ρεύματος της συνεργασίας με το κεφάλαιο, της προσπάθειας βελτίωσης του καπιταλισμού χωρίς αμφισβήτηση της εξουσίας του».

Μιλώντας για το θέμα του συνεδρίου, ο Γ. Σκιαδιώτης υπογράμμισε ότι οι ίδιοι οι καπιταλιστές, οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι αλλά και το συμβιβαστικό ρεύμα του συνδικαλιστικού κινήματος, επιδιώκουν να παρουσιάσουν τα προβλήματα της εκπαίδευσης των ανισοτήτων και της φτώχειας ως αποκλίσεις, δυσλειτουργίες, ανεπάρκειες και μονομέρειες της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Κι όμως - συνέχισε ο ομιλητής - τα φαινόμενα αυτά αυξάνονται και βαθαίνουν σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, ανεξάρτητα ποιος είναι στην κυβέρνηση. Και αυτό γιατί αυτά τα φαινόμενα αποτελούν εκδήλωση της βασικής αντίθεσης του καπιταλισμού, της αντίθεσης κεφαλαίου και εργασίας. Και, βεβαίως, όσο το ιδιωτικό και μονοπωλιακό κεφάλαιο θα διεισδύει στην Παιδεία, όσο αυτή θα προσαρμόζεται στις ανάγκες του κεφαλαίου, τόσο αυτά τα φαινόμενα θα οξύνονται.

Το συνέδριο χαιρέτισαν επίσης εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΣΥΝ, του ΥΠΕΘΟ και πανεπιστημιακοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ