Τετάρτη 30 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προσαρμόζουν την Ασφάλιση στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις

Οι άθλιες σχέσεις εργασίας και τα αντιασφαλιστικά μέτρα είναι «νύχι - κρέας», όπως σημείωνε το ΚΚΕ στις θέσεις του για την Κοινωνική Ασφάλιση τον περασμένο Νοέμβρη

Οι αντιδραστικές αλλαγές στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης «είναι μέρος ενός συνολικού σχεδίου αντιδραστικών αλλαγών, που υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες του καπιταλιστικού συστήματος (...) Περιλαμβάνει σκληρά μέτρα, που αυξάνουν ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση των εργαζομένων, με τραγικές συνέπειες στην εργατική τάξη, στα λαϊκά στρώματα και ιδιαίτερα στους νέους και τις νέες. Περιλαμβάνει συνδυασμένα μέτρα, όπως χτύπημα της πλήρους - σταθερής εργασίας και του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, κατάργηση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας, απελευθέρωση τομέων στρατηγικής σημασίας, ιδιωτικοποιήσεις».

Αυτά σημείωνε το ΚΚΕ στις θέσεις του «Για την ανάπτυξη της λαϊκής πάλης ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση», που δημοσιοποιήθηκαν στις 4 Νοέμβρη του 2007, ενάμιση περίπου μήνα μετά τις εκλογές και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο «κοινωνικός διάλογος» για την Κοινωνική Ασφάλιση. Στο συγκεκριμένο κείμενο, το ΚΚΕ σημείωνε με έμφαση:

«Χαρακτηριστικό στοιχείο των αντιασφαλιστικών μέτρων είναι η αντιστοίχιση της ασφάλισης με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την επέκταση της μερικής και της προσωρινής απασχόλησης, προκαλώντας γενικευμένη χειροτέρευση του ύψους και των όρων της συνταξιοδότησης, τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης».

Στη βάση αυτής της αδιαμφισβήτητης τοποθέτησης, που με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο επιβεβαιώνει η σημερινή αποκάλυψη του «Ρ», το ΚΚΕ πρόβαλε και προβάλλει σαν αίτημα πρώτης γραμμής την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων και των ανέργων, καθώς και των εργαζομένων με μερική απασχόληση. Οπως σημειωνόταν χαρακτηριστικά στο κείμενο των θέσεων:

«Διεκδικούμε:

  • Εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης όλων των εργαζομένων και ειδικότερα των νέων εργαζομένων, των απασχολούμενων στο φασόν, με μερική - προσωρινή απασχόληση, με μειωμένο ωράριο, με συμβάσεις έργου και σε εποχικές εργασίες, καθώς και για τα συμβοηθούντα μέλη της οικογένειας, τους πλανόδιους επαγγελματίες, όλους τους μετανάστες και τις οικογένειές τους.
  • Επιβολή αυστηρών οικονομικών και ποινικών κυρώσεων για τους εργοδότες που χρησιμοποιούν ανασφάλιστη εργασία.
  • Η προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους επιβάλλει την πλήρη ασφαλιστική, ιατροφαρμακευτική, νοσοκομειακή κάλυψη, την αύξηση των προνοιακών - κοινωνικών παροχών και την αναγνώριση του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.
  • Η επιδότηση της ανεργίας να ανέρχεται στο 80% του κατώτερου μισθού και να καθοριστεί στα 1.120 ευρώ».

Ενώ για τα όρια ηλικίας και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, το ΚΚΕ σημείωνε ανάμεσα σε άλλα:

«Ρεαλιστικό και εφικτό είναι αυτό που αντιστοιχεί στις ανάγκες και τα συμφέροντα των λαϊκών δυνάμεων.

  • Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, για τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους να μην ξεπερνούν τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, τα 55 και τα 50 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Μειωμένο όριο συνταξιοδότησης κατά 5 χρόνια για τη γυναίκα με ανάπηρο παιδί ή σύζυγο.
  • Το συνταξιοδοτικό δικαίωμα να κατοχυρώνεται με 4.050 ημέρες ασφάλισης.
  • Στα 30 χρόνια ή 9.000 ημέρες ασφάλισης, κάθε εργαζόμενος να μπορεί να συνταξιοδοτείται ανεξάρτητα από το όριο ηλικίας.
  • Βάση υπολογισμού της σύνταξης να αποτελεί το 80% του τελευταίου μισθού.
  • Κατώτερος μισθός 1.400 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ για τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους, διπλασιασμός της σημερινής σύνταξης για τους αγρότες».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ