ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παγκερκυραϊκό συλλαλητήριο για την Υγεία

Τη Δευτέρα, στις 11 π.μ., στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο

Συλλαλητήριο ενάντια στην πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας με αιχμή διεκδίκησης, μεταξύ άλλων, την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε όλες τις δημόσιες μονάδες Υγείας και την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων του νέου νοσοκομείου, πραγματοποιείται στην Κέρκυρα, τη Δευτέρα 3 Μάρτη, στις 11 π.μ. έξω από το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο από τοπικά σωματεία και φορείς.

Η κινητοποίηση πραγματοποιείται μετά από πρόσφατη ευρεία σύσκεψη αντιπροσώπων από τοπικά σωματεία και φορείς που έγινε με πρωτοβουλία της Τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, όπου εκφράστηκε η ανάγκη κλιμάκωσης της πάλης ενάντια στην εντεινόμενη πολιτική υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων δομών Υγείας, τα αποτελέσματα της οποίας βιώνουν εργαζόμενοι και ασθενείς. Σε αυτήν την κατεύθυνση το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να δώσουν ηχηρό αγωνιστικό μήνυμα με τη συμμετοχή τους στο επικείμενο συλλαλητήριο.

Τα σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Ξενοδοχοϋπαλλήλων καλούν επίσης σε συμμετοχή για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία ενάντια σε κάθε μορφή επιχειρηματικής δράσης. Απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο έχει λάβει το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ καθώς και η τοπική ΕΛΜΕ, ενώ το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας από τις 10.30 π.μ.- 1.30 μ.μ.


ΔΙΟΙΚΗΣΗ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ»
Υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση

Μετά τις αντιδράσεις και τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις, ο διοικητής ανακάλεσε τα όσα προκλητικά έγραφε σε επιστολή του προς το Σωματείο

Να ανακαλέσει την απειλητική επιστολή προς το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμού» (ΣΕΝΕ) υποχρεώθηκε χτες ο διοικητής, μετά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις των εργαζομένων στο νοσοκομείο, των ταξικών συνδικάτων και του ΚΚΕ. Ο διοικητής, Αντώνιος Κονταράτος, αναδιπλώνεται σε νέα επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΣΕΝΕ, Ηλία Σιώρα, καθώς σε προηγούμενη παρέμβασή του επιχείρησε να συσχετίσει το σωματείο με «βομβιστές» και προειδοποιούσε ότι θα καλούσε τον εισαγγελέα υπηρεσίας σε περίπτωση που το Σωματείο προχωρούσε στη χτεσινή ενημερωτική συγκέντρωση στο χώρο των χειρουργείων!

Χτες το πρωί εκφράστηκε πολύμορφα η αλληλεγγύη στη συγκέντρωση των εργαζομένων στα χειρουργεία και στη συνέχεια έγιναν παρεμβάσεις στο διοικητή του νοσοκομείου. Παραβρέθηκε και έκανε παράσταση στο διοικητή αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Σκιαδιώτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος υπογράμμισε στους εργαζόμενους την ανάγκη καταδίκης του αυταρχισμού ως προέκτασης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης στο χώρο του νοσοκομείου.

Επίσης, παραβρέθηκαν και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους ο Χρήστος Κατσώτης, εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και η Λέττα Μεθωνιού, εκ μέρους του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, καλώντας τους εργαζόμενους στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια στις 13 του Μάρτη 2008. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες απ' τα Συνδικάτα των Οικοδόμων, Λιθογράφων, Μετάλλου, Ποτών - Τροφίμων και Εμποροϋπαλλήλων -Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Στη συνέχεια έκαναν παράσταση στο διοικητή, ενώ ακολούθησε μια ακόμα παράσταση από αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ και του ΣΕΝΕ.

Η δραστηριότητα του ΣΕΝΕ θα συνεχιστεί, όπως είχε προγραμματιστεί, την επόμενη βδομάδα. Η ΕΣΑΚ και η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών με κοινή ανακοίνωσή τους καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες που έχει εξαγγείλει το Σωματείο, τονίζοντας ότι «η μαζικοποίηση των επερχόμενων κινητοποιήσεων και η ρήξη με την εφαρμοζόμενη πολιτική είναι η πιο ηχηρή απάντηση σε όλους αυτούς που θέλουν τους εργαζόμενους στο περιθώριο».


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ «ΚΑΖΗ»
Καταγγέλλουν πώληση των εγκαταστάσεων

Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων στον ΚΑΖΗ
Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων στον ΚΑΖΗ
Εντείνει την πρόκληση η εργοδοσία απέναντι στους 170 εργαζόμενους στον ΚΑΖΗ, οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας εδώ και 4 μήνες, διεκδικώντας δεδουλευμένα 14 μηνών για κάθε εργαζόμενο, που υπερβαίνουν συνολικά το ποσό των 2.000.000 ευρώ.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, κύριο αίτημα των οποίων είναι να λειτουργήσει η επιχείρηση με όλο το προσωπικό, πριν από λίγες μέρες και εντελώς τυχαία, πληροφορήθηκαν ότι ο εργοδότης πούλησε το οικόπεδο και τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Κρυονερίου σε Λαρισαίο επιχειρηματία Κεντημάτων και Λευκών Ειδών. Τα χρήματα μάλιστα, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο εργοδότης τα έδωσε όλα στις τράπεζες. Την ίδια ώρα, με θράσος ζητάει από τους εργαζόμενους να συναινέσουν να πουληθούν και τα μηχανήματα για να πάρουν και οι ίδιοι κάποια ψίχουλα, που δεν καλύπτουν ούτε τα ελάχιστα από τις οφειλές της επιχείρησης.

Το σωματείο καταλογίζει ευθύνες στο υπουργείο Απασχόλησης, που στην ουσία στηρίζει τις μεθοδεύσεις του εργοδότη και ξεκαθαρίζει την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να διεκδικήσουν το σύνολο των δικαιωμάτων τους. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, οι εργαζόμενοι προχωρούν τη Δευτέρα σε Γενική Συνέλευση και την Τετάρτη διοργανώνουν συγκέντρωση στο υπουργείο Απασχόλησης, στις 11 π.μ.


Απόλυση - πρόκληση

Μετά τις απειλές και τους εκβιασμούς, η εταιρεία «Αφοί ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΙ ΑΒΕΕ» απέλυσε χτες την εργαζόμενη Παναγιώτα Γιαννοπούλου από το εμπορικό κατάστημα ρούχων στην περιοχή των Αγ. Αναργύρων. Ο πόλεμος ενάντια στην εργαζόμενη είχε ξεκινήσει πριν από λίγες μέρες, όταν η Παναγιώτα Γιαννοπούλου τόλμησε να διεκδικήσει τα αυτονόητα. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 18 του Φλεβάρη το κατάστημα δεν είχε ανοίξει λόγω της έντονης χιονόπτωσης. Η εργαζόμενη την Τετάρτη 20 του Φλεβάρη πήρε κανονικά το ρεπό της. Αυτό δεν άρεσε στον εργοδότη της, Χ. Χριστόπουλο, ο οποίος της είπε ότι, με εντολή του, ρεπό θεωρήθηκε η μέρα που ήταν κλειστό το κατάστημα και ως εκ τούτου θα της αφαιρέσει μια μέρα από την άδειά της. Κάτι που δεν αποδέχτηκε η εργαζόμενη, όπως δεν αποδέχτηκε να πάει για δουλειά σε άλλο μαγαζί της επιχείρησης, όταν αυτό απαιτήθηκε από την εργοδοσία.


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ: Την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων επικύρωσε στη χτεσινή του συνεδρίαση το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΟΤΑ. Η απόφαση προβλέπει 24ωρη απεργία στις 7 Μάρτη, αποχή από τις εργασίες 8-10 Μάρτη, 48ωρη απεργία 11 και 12 Μάρτη. Ως προς το πλαίσιο αιτημάτων η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΣΚ (ΣΥΝ) - προτάσσει αποσπασματικά αιτήματα καθώς θέτει μόνο το ζήτημα της ενοποίησης των ταμείων του κλάδου. Σε δελτίο Τύπου της ΔΑΣ ΟΤΑ σημειώνεται ότι για άλλη μια φορά οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού απέρριψαν την πρόταση της ΔΑΣ για ένα πλαίσιο αιτημάτων που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες και έρχεται σε σύγκρουση με το σύνολο των αντιασφαλιστικών σχεδιασμών και της αντεργατικής πολιτικής.

ΔΕΗ: Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, 3-6 Μάρτη, προχωρούν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ για το Ασφαλιστικό. Η «Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική καρατόμησης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους και στην πολιτική ιδιωτικοποίησης.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Να εστιάσει τις «αντιδράσεις» της αποκλειστικά στο ζήτημα των ταμείων Υγείας αποφάσισε στη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ). Οι ταξικές δυνάμεις κατήγγειλαν τη στάση της πλειοψηφίας, σημειώνοντας ότι η τακτική τους αφήνει στο απυρόβλητο το σύνολο της αντιασφαλιστικής πολιτικής και υπονομεύει τους αγώνες για τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Ενώ πρόβαλαν την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα με βάση το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ.

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ: Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους για το Ασφαλιστικό ολόκληρο το Μάρτη αποφάσισαν οι Μηχανικοί του Δημοσίου. Σχεδιάζουν τρίωρες πανελλαδικές στάσεις εργασίας στις 2, 11 και 18 Μάρτη και τρεις πανελλαδικές απεργίες: Η πρώτη μόλις δημοσιοποιηθεί το νομοσχέδιο, η δεύτερη μόλις ξεκινήσει η συζήτησή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και η τρίτη την ημέρα που θα συζητιέται στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ: Σοβαρότατα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή τους σύνδεση αντιμετωπίζουν τα νησιά Σκόπελος, Σκιάθος, Αλόννησος. Εδώ και ένα μήνα εξυπηρετούνται μόνο από ένα πλοίο, το «ΑΧΙΛΛΕΑΣ», το οποίο προσεγγίζει τα τρία νησιά δύο φορές τη βδομάδα και τα συνδέει με το Βόλο. Το καράβι δε χωράει πολλά φορτηγά, με αποτέλεσμα ήδη να παρουσιάζονται ελλείψεις σε ήδη πρώτης ανάγκης. Τα νησιά αυτά, όπως και τα άλλα νησιά του Αιγαίου, από τον Οκτώβρη και μετά μένουν ...στο έλεος. Ο Αγούδημος, η ΣΑΟΣ και η «Hellenic Seaways», χωρίς να δώσουν λογαριασμό, έχουν ακινητοποιήσει εδώ και μήνες τα πλοία που εξυπηρετούσαν τη γραμμή χωρίς να φροντίσουν να τα αντικαταστήσουν με άλλα.

ΕΚΑΒ: Τη δέσμευση του υπουργείου Υγείας ότι θα δώσει απάντηση μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 3 Μάρτη για τον τρόπο νομοθετικής ρύθμισης του δίκαιου αιτήματος των ιπτάμενων γιατρών του ΕΚΑΒ, που ζητούν την αναγνώριση των πτητικών ωρών ως διπλό συντάξιμο χρόνο, μετέφερε ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Παπαγεωργίου σε έκτακτη συνάντησή του χτες με το σύνολο των ιπταμένων γιατρών, παρουσία του προέδρου ΕΚΑΒ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ