ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στο «κόκκινο» η ένταση στη Γάζα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Θέσεις μάχης έχουν λάβει ισραηλινά τανκ και ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Το θερμόμετρο άρχισε να ανεβαίνει από νωρίς το πρωί, όταν ομάδα των ειδικών ισραηλινών δυνάμεων εισέβαλε στη νότια Γάζα, όπου ήρθε αντιμέτωπη με Παλαιστίνιους ενόπλους.

Σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών, κατά την οποία σκοτώθηκαν ένας μαχητής της «Τζιχάντ» και ένας Ισραηλινός στρατιώτης, ενώ τραυματίστηκε άλλος ένας. Σε ενίσχυση των ισραηλινών στρατιωτών έσπευσαν αεροσκάφη που πραγματοποίησαν δύο επιδρομές, χωρίς να προκληθούν θύματα.

Λίγες ώρες αργότερα μέσα σε καταιγισμό ρουκετών, μια ομάδα τεσσάρων Παλαιστινίων ενόπλων εισήλθε στο ισραηλινό έδαφος στο ύψος του μεθοριακού φυλακίου Ναχάλ Οζ, και επιτέθηκε κατά των, εκεί, αποθηκών καυσίμων. Σκοτώθηκαν δύο πολίτες που εργάζονταν εκεί, μέχρι να πλησιάσουν Ισραηλινοί στρατιώτες. Ακολούθησε μάχη, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο από τους Παλαιστίνιους, ενώ άλλοι δύο επέστρεψαν στη Γάζα. Την ευθύνη της επίθεσης διεκδικούν η «Τζιχάντ», οι «Λαϊκές Επιτροπές Αντίστασης» και οι «Ταξιαρχίες Μουτζαχεντίν» που πρόσκεινται στη «Φατάχ».

Εκπρόσωπος της «Χαμάς» υπεραμύνθηκε της επίθεσης χαρακτηρίζοντάς την «ηρωική», αλλά διευκρίνισε ότι η οργάνωσή του δε συμμετείχε. Από την άλλη, η ισραηλινή κυβέρνηση άδραξε την ευκαιρία να κατηγορήσει τη «Χαμάς» ότι με τη συμπεριφορά της «κρατά ομήρους τους πολίτες της Γάζας».

Αμέσως μετά, ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν αυτοκίνητο στην πόλη της Γάζας, ενώ στόχους, στο ίδιο σημείο, έπληξαν και ισραηλινά τανκ. Σκοτώθηκαν τρεις άμαχοι και τρεις ένοπλοι, ενώ τραυματίστηκαν 10 Παλαιστίνιοι, θεωρούνταν, δε, σχεδόν βέβαιο ότι η ισραηλινή «απάντηση» θα συνεχιζόταν.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πρώτο «Σύνταγμα»

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Ομόφωνα εγκρίθηκε χτες από το 120μελές «κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου» το πρώτο «Σύνταγμα» της χώρας, δύο μήνες μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του και της παράνομης απόσχισης από τη Σερβία. Το Σύνταγμα - που κηρύσσει το Κοσσυφοπέδιο «μη θρησκευτικού χαρακτήρα, ανεξάρτητο, κυρίαρχο, δημοκρατικό, ενιαίο και αδιαίρετο κράτος» - θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Ιούνη, όταν δηλαδή προβλέπεται η παράδοση των εξουσιών που έχει σήμερα ο ΟΗΕ στην αστυνομική και δικαστική αποστολή της ΕΕ (δηλαδή τον Ευρωστρατό) κάτι που ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο, καθώς η Ρωσία έχει μπλοκάρει την υιοθέτηση της απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το «Σύνταγμα» επιτρέπει τη λειτουργία υπουργείου Εξωτερικών, Αμυνας, δυνάμεων ασφαλείας, συνταγματικού δικαστηρίου και υπηρεσίας πληροφοριών.

Πάντως, ο Πρόεδρος Φατμίρ Σεντίου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι το Σύνταγμα σηματοδοτεί τη δέσμευση της χώρας «να δημιουργήσει μια κοινωνία ίσων πολιτών, καθώς σ' αυτήν περιέχονται ειδικές διατάξεις για την προστασία της σερβικής μειονότητας».

Ωστόσο, ο Σέρβος υπουργός για το Κοσσυφοπέδιο, Σλόμπονταν Σάμαρντιτς χαρακτήρισε την υιοθέτηση του Συντάγματος ως μια «παράνομη πράξη», σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο βήμα δεν μπορεί να παρθεί νόμιμα χωρίς τις συγκεκριμένες οδηγίες από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΚΑΡΛΑ ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ
Αποκαλύψεις κατόπιν... εορτής

Σημαντικές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα πρόσφατα συγκλονιστικά στοιχεία για αφαίρεση οργάνων από 300 Σέρβους αιχμαλώτους του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (ΟΥΤΣΕΚΑ - του σημερινού Κοσσοβάρου πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι) και την πώλησή τους στο εξωτερικό με κέρδος 4 εκατομμυρίων μάρκων, που δημοσιεύει στην αυτοβιογραφία της η πρώην γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε.

Ηδη οι σερβικές αρχές διεξάγουν έρευνα ενώ δηλώνουν ότι το βιβλίο δεν πρέπει να κυκλοφορήσει γιατί θα δυσχεράνει τις έρευνες. Επίσης η Ενωση Οικογενειών Απαχθέντων και Δολοφονηθέντων Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της ντελ Πόντε, ενώ η Ρωσία δηλώνει «σοκαρισμένη» και, με επίσημο έγγραφό της προς το Διεθνές Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, ζητά να μάθει αν ήταν ενήμερο για τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί ενάντια σε Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι οι αποκαλύψεις αυτές αντίκεινται στα σενάρια σειράς χωρών, που παρουσιάζουν τους Κοσσοβάρους Αλβανούς ως μάρτυρες, επομένως θεωρώντας νόμιμη την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου.

Παράλληλα, η ελβετική κυβέρνηση απαγόρευσε στην ντελ Πόντε να παρουσιάσει το βιβλίο της την Κυριακή στο Μιλάνο τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι η προώθησή του «δεν είναι συμβατή με τη θέση της» ως πρέσβειρας της Ελβετίας στην Αργεντινή. Η συγκεκριμένη κυρία πρέπει να σημειώσουμε ότι συνέβαλε στην αθώωση των φονιάδων «Ουτσεκάδων» όπως και στη δίωξη του Σέρβου ηγέτη, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Με αδιέξοδο έληξαν χτες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα σωματεία των εργαζομένων και τη διοίκηση της αυτοκινητοβιομηχανίας «Dacia», καθώς οι εργαζόμενοι δεν αποδέχτηκαν τις αυξήσεις «ψίχουλα» της εργοδοσίας και συνεχίζουν να διεκδικούν με απεργιακές κινητοποιήσεις αυξήσεις κατά 50% των μισθών τους από τις 24 Μάρτη.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Ο Χοσέ Θαπατέρο δεν κατάφερε χτες να λάβει την επικύρωση της επανεκλογής του στην πρωθυπουργία, καθώς έλαβε 168 ψήφους (8 λιγότερες από τις απαιτούμενες) στη Βουλή της Ισπανίας, ωστόσο την Παρασκευή, στο δεύτερο γύρο - όπου απαιτείται απλή πλειοψηφία - αναμένεται να λάβει την επικύρωση.

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-- Το θάνατο 36 ανθρώπων και την απομάκρυνση 130.000 από τις εστίες τους έχουν προκαλέσει οι σφοδρές βροχοπτώσεις που πλήττουν επτά επαρχίες της Βορειοανατολικής Βραζιλίας.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Αποσύρεται τελικά από την Κολομβία η ιατρική αποστολή της Γαλλίας, η οποία είχε στόχο να φτάσει στην Ινγκριντ Μπετανκούρ, μετά την απόρριψη εκ μέρους των FARC του αιτήματος υπό το σκεπτικό ότι η γαλλική αποστολή «δεν ήταν αποτέλεσμα διαβουλεύσεων» και ότι οι FARC δεν πρόκειται να δράσουν υπό το καθεστώς «εκβιασμού».

ΛΙΜΑ.-- Ο στρατηγός ε.α. Χούλιο Σαλάσαρ Μονρό, πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, και τρεις ακόμη πρώην αξιωματικοί καταδικάστηκαν για το ρόλο τους στη σφαγή, το 1992, εννέα φοιτητών κι ενός καθηγητή σε δημόσιο πανεπιστήμιο στη Λίμα του Περού.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ενας κατοχικός στρατιώτης σκοτώθηκε την Τρίτη στην επαρχία Γκάζνι του Αφγανιστάν μετά από έκρηξη και δύο αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση στην περιοχή Σιντάντ, στην επαρχία Χεράτ. Ακόμα, οκτώ μέλη παραστρατιωτικών ομάδων των φυλών σκοτώθηκαν σε μάχη, επίσης στην επαρχία Χεράτ, εξαιτίας «φατριαστικών διαφορών» μεταξύ τους.

ΡΩΣΙΑ
Επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ

ΜΟΣΧΑ.--

Την πρώτη επίσκεψή του στη Μόσχα πραγματοποιεί από χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, όπου και συναντήθηκε με τον επόμενο Πρόεδρο της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, και τον απερχόμενο, Βλαντιμίρ Πούτιν, με βασικά θέματα συζήτησης τις διεθνείς εξελίξεις - με ιδιαίτερη αναφορά στο Κοσσυφοπέδιο, στις μεταρρυθμίσεις στον ΟΗΕ, στις κλιματολογικές αλλαγές, στο λεγόμενο «πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία» κ.ά.

Μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Μεντβέντεφ τόνισε ότι «απόπειρες να επιλυθούν παγκόσμια προβλήματα εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ είναι αντιπαραγωγικές (...) και δεν μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας», αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.

ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει την καταστολή στην Αίγυπτο

«Εκ μέρους του ΠΑΜΕ (Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο) που εκφράζει το ταξικό κίνημα της Ελλάδας, καταγγέλλουμε τις πράξεις βίας των δυνάμεων καταστολής κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων σε πολλές πόλεις της Αιγύπτου, που είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν νεκροί, δεκάδες τραυματίες και συλληφθέντες εργάτες.

Καταδικάζουμε τις διώξεις σε βάρος των εργαζομένων που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν την καταπάτηση των λαϊκών ελευθεριών, την απαγόρευση του δικαιώματος να διεκδικήσουν καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας.

Καλούμε τα συνδικάτα της χώρας μας να εκφράσουν την αμέριστη αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της Αιγύπτου και να απαιτήσουν: Την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων και την ανάκληση όλων των κατασταλτικών μέτρων που καταπατούν βάναυσα τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων της Αιγύπτου».

  • Σημειώνουμε ότι χτες έγιναν τοπικές εκλογές στην Αίγυπτο, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία, λόγω των κατάφωρων παραβιάσεων από την κυβέρνηση.
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Παγώνει» η αποχώρηση των Αμερικανών

Νέες συγκρούσεις στο Σαντρ Σίτι

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Απίθανο, χαρακτήρισε ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, το ενδεχόμενο να ζητήσει αποστολή επιπλέον αμερικανικών ενισχύσεων στο Ιράκ. Ενημερώνοντας για δεύτερη μέρα την αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου, υποστήριξε ότι ακόμη και αν υπάρξει επιδείνωση, θα είναι «η ύστατη λύση» που εκτιμάει ότι δε θα χρειαστεί.

Μια μέρα νωρίτερα, ο Αμερικανός στρατηγός είχε ταχτεί υπέρ του «παγώματος» της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ μετά τον Ιούλη, οπότε θα ολοκληρωθεί η απομάκρυνση των ενισχύσεων που είχαν αποσταλεί πέρσι. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωνε, σήμερα, ότι ο Πρόεδρος Μπους «πιθανότατα» θα «εισακούσει» τις συμβουλές Πετρέους, καθώς και άλλων συμβούλων του, κατά την αναμενόμενη, για σήμερα, ομιλία του για το Ιράκ.

Εντός της κατεχόμενης χώρας, στην πέμπτη επέτειο από την πτώση της Βαγδάτης επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη. Εντούτοις, δεν έλειψαν οι συγκρούσεις στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι, όπου συνολικά από μικροανταλλαγές πυρών μεταξύ ενόπλων και των ιρακινών δυνάμεων, καθώς και από ρίψεις όλμων σκοτώθηκαν 16 πολίτες (και παιδιά) και τραυματίστηκαν 40.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ