Πέμπτη 10 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στο «κόκκινο» η ένταση στη Γάζα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Θέσεις μάχης έχουν λάβει ισραηλινά τανκ και ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Το θερμόμετρο άρχισε να ανεβαίνει από νωρίς το πρωί, όταν ομάδα των ειδικών ισραηλινών δυνάμεων εισέβαλε στη νότια Γάζα, όπου ήρθε αντιμέτωπη με Παλαιστίνιους ενόπλους.

Σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών, κατά την οποία σκοτώθηκαν ένας μαχητής της «Τζιχάντ» και ένας Ισραηλινός στρατιώτης, ενώ τραυματίστηκε άλλος ένας. Σε ενίσχυση των ισραηλινών στρατιωτών έσπευσαν αεροσκάφη που πραγματοποίησαν δύο επιδρομές, χωρίς να προκληθούν θύματα.

Λίγες ώρες αργότερα μέσα σε καταιγισμό ρουκετών, μια ομάδα τεσσάρων Παλαιστινίων ενόπλων εισήλθε στο ισραηλινό έδαφος στο ύψος του μεθοριακού φυλακίου Ναχάλ Οζ, και επιτέθηκε κατά των, εκεί, αποθηκών καυσίμων. Σκοτώθηκαν δύο πολίτες που εργάζονταν εκεί, μέχρι να πλησιάσουν Ισραηλινοί στρατιώτες. Ακολούθησε μάχη, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο από τους Παλαιστίνιους, ενώ άλλοι δύο επέστρεψαν στη Γάζα. Την ευθύνη της επίθεσης διεκδικούν η «Τζιχάντ», οι «Λαϊκές Επιτροπές Αντίστασης» και οι «Ταξιαρχίες Μουτζαχεντίν» που πρόσκεινται στη «Φατάχ».

Εκπρόσωπος της «Χαμάς» υπεραμύνθηκε της επίθεσης χαρακτηρίζοντάς την «ηρωική», αλλά διευκρίνισε ότι η οργάνωσή του δε συμμετείχε. Από την άλλη, η ισραηλινή κυβέρνηση άδραξε την ευκαιρία να κατηγορήσει τη «Χαμάς» ότι με τη συμπεριφορά της «κρατά ομήρους τους πολίτες της Γάζας».

Αμέσως μετά, ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν αυτοκίνητο στην πόλη της Γάζας, ενώ στόχους, στο ίδιο σημείο, έπληξαν και ισραηλινά τανκ. Σκοτώθηκαν τρεις άμαχοι και τρεις ένοπλοι, ενώ τραυματίστηκαν 10 Παλαιστίνιοι, θεωρούνταν, δε, σχεδόν βέβαιο ότι η ισραηλινή «απάντηση» θα συνεχιζόταν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ