Πέμπτη 10 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΠΑΛ
Στις κάλπες σήμερα

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Γενικές εκλογές πραγματοποιούνται σήμερα στο Νεπάλ, σε μία «ιστορική μέρα», όπως χαρακτηρίζεται, καθώς οι 17,6 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα εκλέξουν τα 601 μέλη της Εθνοσυνέλευσης, που θα αποφασίσουν για το νέο Σύνταγμα της χώρας και θα επικυρώσουν την απόφαση για την κατάργηση της μοναρχίας. Οι αρχές ασφαλείας της χώρας έκλεισαν χτες, τα σύνορα προκειμένου να «διασφαλιστεί η εκλογική διαδικασία» και «να εμποδιστούν οι εγκληματίες και όλοι όσοι σχεδιάζουν πιθανά επεισόδια εκλογικής βίας να διασχίσουν τα σύνορα από την Ινδία».

Για την επιτήρηση της διαδικασίας έχουν επιστρατευτεί 90.000 παρατηρητές, εκ των οποίων οι 700 από το εξωτερικό, με τα αποτελέσματα να μην είναι δυνατόν να προβλεφτούν, ενώ εκτιμάται ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα του Νεπάλ - Ενωμένοι Μαρξιστές Λενινιστές «θα έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι των άλλων κομμάτων».

Σε συμμετοχή στις εκλογές κάλεσε και ο βασιλιάς της χώρας, ενώ σε συμπλοκές το βράδυ της Τρίτης, σκοτώθηκαν επτά ακτιβιστές του Μαοϊκού ΚΚ (που συμμετέχει επίσης στις εκλογές) όταν πυροβολήθηκαν από παραστρατιωτική αστυνομική δύναμη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ