Πέμπτη 10 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πρώτο «Σύνταγμα»

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Ομόφωνα εγκρίθηκε χτες από το 120μελές «κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου» το πρώτο «Σύνταγμα» της χώρας, δύο μήνες μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του και της παράνομης απόσχισης από τη Σερβία. Το Σύνταγμα - που κηρύσσει το Κοσσυφοπέδιο «μη θρησκευτικού χαρακτήρα, ανεξάρτητο, κυρίαρχο, δημοκρατικό, ενιαίο και αδιαίρετο κράτος» - θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Ιούνη, όταν δηλαδή προβλέπεται η παράδοση των εξουσιών που έχει σήμερα ο ΟΗΕ στην αστυνομική και δικαστική αποστολή της ΕΕ (δηλαδή τον Ευρωστρατό) κάτι που ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο, καθώς η Ρωσία έχει μπλοκάρει την υιοθέτηση της απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το «Σύνταγμα» επιτρέπει τη λειτουργία υπουργείου Εξωτερικών, Αμυνας, δυνάμεων ασφαλείας, συνταγματικού δικαστηρίου και υπηρεσίας πληροφοριών.

Πάντως, ο Πρόεδρος Φατμίρ Σεντίου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι το Σύνταγμα σηματοδοτεί τη δέσμευση της χώρας «να δημιουργήσει μια κοινωνία ίσων πολιτών, καθώς σ' αυτήν περιέχονται ειδικές διατάξεις για την προστασία της σερβικής μειονότητας».

Ωστόσο, ο Σέρβος υπουργός για το Κοσσυφοπέδιο, Σλόμπονταν Σάμαρντιτς χαρακτήρισε την υιοθέτηση του Συντάγματος ως μια «παράνομη πράξη», σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο βήμα δεν μπορεί να παρθεί νόμιμα χωρίς τις συγκεκριμένες οδηγίες από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ