ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Κεντροαριστερή» φιέστα
«Ούνα φάτσα - ούνα (σοσιαλδημοκρατική) ράτσα»!

Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ιταλίας μίλησαν χτες στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, επιβεβαιώνοντας ότι οι «αριστεροί» υπηρέτες των πολυεθνικών δε διαφέρουν ούτε μεταξύ τους, ούτε φυσικά από τους φιλελεύθερους υπηρέτες της ολιγαρχίας

Associated Press

Η χτεσινή φιέστα που στήθηκε στην αίθουσα του Πανεπιστημίου της Αθήνας, όπου οι κ.κ. Σημίτης και Ντ' Αλέμα ομίλησαν, με θέμα: «Για μια προοδευτική διακυβέρνηση στο ξεκίνημα του επόμενου αιώνα», ήταν τόσο φτωχή σε επίπεδο σκέψης και προβληματισμού, όσο ακριβώς αρμόζει στους εξ ευωνύμων υπηρέτες του ιμπεριαλιστικού συστήματος.

Οι δυο πρωθυπουργοί, με την πενία επιχειρημάτων που χαρακτηρίζει το «κεντροαριστερό» πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης, απέτυχαν παταγωδώς να αποκρύψουν ότι το μόνο, στο οποίο διαφέρουν οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις της Ευρώπης από τα κλασικά νεοφιλελεύθερα πολιτικά σχήματα είναι η ρητορική (αν και εδώ οι διαφορές έχουν μειωθεί στο ελάχιστο) που χρησιμοποιούν, για να προωθήσουν τα συμφέροντα των καπιταλιστών.

Αλλωστε, ο κ.Σημίτης, από την εισαγωγή κιόλας της τοποθέτησή του, ήταν σαφής, όσον αφορά την παραπάνω αλήθεια: Οπως ισχυρίστηκε «η σαφής εκείνη διαχωριστική γραμμή, που χώριζε τους καπιταλιστές από τους σοσιαλιστές (σ.σ.: προφανώς εννοεί τους εργάτες ή τα λαϊκά στρώματα υπό την ευρεία έννοια), η κρατική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, δεν έχει πια παρά μικρή αξία».

Κατόπιν αυτής της βασικής παραδοχής του πρωθυπουργού (όχι μόνο δική του, αλλά συνολικά της σοσιαλδημοκρατίας), η οποία συνιστά και τη βασική παραδοχή - ομολογία ότι το μόρφωμα που αποκαλείται στις μέρες μας «κεντροαριστερά» αποτελεί την άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος των διαχειριστών της εξουσίας των μονοπωλίων, ο Κ.Σημίτης επιδόθηκε σε μια απέλπιδα (και πολλές φορές απρόβλεπτης ρηχότητας) προσπάθεια, να ανακαλύψει... διαφορές με τα «συντηρητικά» κόμματα. Ως τέτοιες, λοιπόν, προσκόμισε τη δήθεν «διαφορετική» αντίληψη των μεν και των δε στα ζητήματα της αγοράς (που, όμως, ομολόγησε ότι συνιστά «το κεντρικό εργαλείο πολιτικής και για τα δύο στρατόπεδα»), μίλησε για τις «διαφορές» τους στην αντίληψη περί δημοκρατίας (ο τρόπος που τόσο η κυβέρνηση Σημίτη, όσο και η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετώπισαν σε επίπεδο δημοκρατικής συμπεριφοράς τις επισκέψεις των Αμερικανών Προέδρων στην Ελλάδα «πείθει» τους πάντες γι' αυτές τις... «διαφορές»), ενώ εκεί που μάλλον άφησε άφωνους τους ακροατές του ήταν, όταν μεταξύ των άλλων «διαφορών» ενέταξε τη διαφορετική αντίληψη μεταξύ σοσιαλδημοκρατών και φιλελεύθερων στα θέματα της... πολεοδομίας. Βέβαια, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο σήμα κατατεθέν της πολιτικής άποψης περί του γνωστού «κοινωνικού ασφάλειας», που αποτελεί και τη βασική ορολογία της κυβέρνησης κατά την προώθηση της πολιτικής της περιθωριοποίησης των λαϊκών στρωμάτων.

Από την πλευρά του ο Ντ' Αλέμα προσπάθησε να επενδύσει με κοινωνικά χαρακτηριστικά και... προοδευτισμό τη λογική του «μονόδρομου» της καπιταλιστικής διεθνοποίησης. Στα πλαίσια αυτά βρήκε ρόλο και για τη «σύγχρονή αριστερά», όπως την αποκάλεσε, που είναι, όπως είπε, το πάντρεμα της ανταγωνιστικότητας που διακρίνει την οικονομία της αγοράς με την κοινωνική συνοχή. Βέβαια, δεν μπόρεσε να μην ομολογήσει ότι το εγχείρημα αυτό μοιάζει με τον τετραγωνισμό του κύκλου...

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ.Σημίτη, ο Ιταλός πρωθυπουργός προσδιόρισε το ρόλο της «Αριστεράς» στο να «εκφράζει όχι τόσο πλέον τις παραδοσιακές δυνάμεις», αλλά τα άτομα που, όπως είπε, είναι τα «κύτταρα της κοινωνίας», παραβλέποντας, φυσικά, κάθε έννοια κοινωνικής τάξης. Εξάλλου, όπως ισχυρίστηκε «η φύση της Αριστεράς δεν απορρέει από ιδεολογίες που αποδείχτηκαν φρούδες».

Ο Ντ' Αλέμα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατάπτωση της σοσιαλδημοκρατίας έχει η άποψη που εξέφρασε για το ρόλο του εθνικού κράτους σήμερα, ταυτιζόμενος πλήρως με τη σύγχρονη ιμπεριαλιστική αντίληψη περί εθνικής κυριαρχίας. Συγκεκριμένα, όπως είπε, το εθνικό κράτος υπήρξε ένα εργαλείο που σήμερα δεν αρκεί και υπό τη μορφή άλλοθι και για τη δική του κυβερνητική πρακτική ανέφερε ότι σήμερα «κρινόμαστε για αποφάσεις, που δεν είναι στα χέρια μας», αλλά σε υπερεθνικά όργανα. Το μεγάλο στοίχημα της εποχής μας, πρόσθεσε, είναι να δημιουργήσουμε θεσμούς που θα διακυβερνήσουν την παγκοσμιοποίηση και, κάνοντας σαφές πώς εννοεί τους διαχειριστές της παγκοσμιοποίησης, αναφέρθηκε στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου, τον οποίο χαρακτήρισε ως τον «πρώτο μεγάλο παγκόσμιο πόλεμο μετά τον ψυχρό πόλεμο». Δικαιολογώντας πλήρως τη ΝΑΤΟική βαρβαρότητα, πιστός στην ιμπεριαλιστική προπαγάνδα, έθεσε το «δίλημμα», αν υπερισχύει η εθνική κυριαρχία από την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για να δώσει την απάντηση ότι τα δεύτερα είναι μεγαλύτερης αξίας. Την ίδια απάντηση, δηλαδή, που έδιναν και οι πιλότοι του ΝΑΤΟ, εφορμώντας από την ιταλική βάση του Αβιάνο κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Ο Ντ' Αλέμα, δεν παρέλειψε να συγχαρεί την κυβέρνηση για τη στάση της στο Ελσίνκι και να δηλώσει προκαταβολικά την... ευτυχία του για την όσο το δυνατόν συντομότερη είσοδο της Ελλάδας στο Ευρώ. Ας σημειωθεί, τέλος, ότι μεταξύ των διαφόρων «κεντροαριστερών», που συμμετείχαν στο ακροατήριο των δυο πρωθυπουργών, ήταν και ο... εγνωσμένων «αριστερών» απόψεων Β.Κοντογιαννόπουλος.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Προεκλογικό, νεοφιλελεύθερο και συναινετικό

Στόχος είναι από τη μια η προβολή των νεοφιλελεύθερων λύσεων και από την άλλη να φανεί ότι η ΝΔ διαθέτει  ...«κοινωνική ευαισθησία»

Συνέδριο με το οποίο φιλοδοξεί να τεθεί, εκ νέου, στην πρωτοπορία των νεοφιλελεύθερων επιλογών και να προετοιμάσει το έδαφος για την αντιλαϊκή επέλαση μετά τις εκλογές θα είναι το συνέδριο «αρχών και θέσεων» της ΝΔ. Παράλληλα, τόσο οι προσυνεδριακές διαδικασίες όσο και οι εργασίες του συνεδρίου θα αξιοποιηθούν στο έπακρο για τις προεκλογικές - ψηφοθηρικές ανάγκες του κόμματος, επιχειρώντας να εμφανιστεί προς τα έξω η εικόνα ενός κόμματος «ικανού», που είναι σε θέση να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, καθώς διαθέτει και ηγεσία και κυβερνητικό πρόγραμμα, αλλά και με «κοινωνική ευαισθησία». Στόχος, όπως λένε στενοί συνεργάτες του Κ. Καραμανλή, είναι να αναδειχτεί το «ανθρώπινο πρόσωπο της ΝΔ». Στην πραγματικότητα το επόμενο διάστημα, σε συνδυασμό και με τη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, θα υπάρξει ένας έντονος διαγκωνισμός και πλειοδοσία των δύο μεγάλων κομμάτων σε αντιλαϊκές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα, βοηθώντας έτσι από κοινού για την επιβολή τους πριν, αλλά κυρίως αμέσως μετά τις εκλογές.

Η οργάνωση του συνεδρίου συζητήθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Οπως δήλωσε μετά ο εκπρόσωπος του κόμματος Αρ. Σπηλιωτόπουλος, στο συνέδριο «θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε στον ελληνικό λαό, και όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα, το τι σχεδιάζουμε και πώς οραματιζόμαστε την ελληνική κοινωνία στη μετα-ΟΝΕ εποχή». Η ΝΔ δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να φοβάται ούτε τις καινούριες προτάσεις ούτε τις τολμηρές θέσεις, ανέφερε. Προσδιόρισε μάλιστα πιο συγκεκριμένα τους βασικούς στόχους του προσυνεδριακού διαλόγου, λέγοντας ότι είναι δύο: «Είναι το θέμα της συναίνεσης στα μείζονα και σημαντικά θέματα και το θέμα της δημιουργικής σύνθεσης». Επιβεβαιώνεται έτσι, άλλη μια φορά, ότι η ηγεσία της ΝΔ θα στηρίξει με πάθος κάθε νεοφιλελεύθερο και αντιλαϊκό μέτρο της κυβέρνησης και προεκλογικά, προσδοκώντας ότι αυτή η στάση της θα εκτιμηθεί από τα μεγάλα αφεντικά και θα εξασφαλίσει την ανοχή αν όχι την υποστήριξή τους στις επικείμενες εκλογές. Διευκρίνισε ότι το συνέδριο θα γίνει «ανεξάρτητα από το χρόνο των εκλογών», προσθέτοντας πως «διατηρούμε για τον εαυτό μας το δικαίωμα είτε να κάνουμε το Συνέδριο νωρίτερα είτε και αργότερα». Οι προσυνεδριακές διαδικασίες θα ξεκινήσουν με το προσυνέδριο του Λεκανοπεδίου Αττικής που θα γίνει στην Αθήνα στις 21-23 Γενάρη. Το συνέδριο θα αξιοποιηθεί και για την «προσέγγιση» με ΠΟΛ. ΑΝ. και Στ. Μάνο, οι οποίοι θα προσκληθούν σίγουρα στις εργασίες του, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσκληθούν και στα προσυνέδρια.

Στην παρέμβασή της η Ντ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι πρέπει να διευρυνθεί η θεματολογία του συνεδρίου με τα νέα προβλήματα του 21ου αιώνα (νέες τεχνολογίες και επίδραση στην οικονομία και παραγωγική διαδικασία, η συγκέντρωση οικονομικής ισχύος σε λίγα χέρια διεθνώς, η προστασία του περιβάλλοντος και ορισμένα καυτά κοινωνικά προβλήματα (π. χ. ναρκωτικά), με στόχο να απευθυνθούν σε ψηφοφόρους που στέκονται κριτικά απέναντι στην πολιτική και τη ΝΔ.

Επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου ορίστηκε ο Β. Μεϊμαράκης, ενώ μέλη της η Μ. Γιαννάκου, Β. Μιχαλολιάκος, Κ. Σημαιοφορίδης, ο δήμαρχος της Δράμας Μ. Τζίμας, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του κόμματος Γ. Τουσιάκης και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ι. Οικονόμου.

Σίριαλ με Αβραμόπουλο

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται το σίριαλ σχετικά με τη συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον Δ. Αβραμόπουλο, στην οποία θα επιδιωχτεί να ξεκαθαρίσει ο δήμαρχος τη στάση του σχετικά με τη συστράτευση ή όχι προεκλογικά με τη ΝΔ. Ο εκπρόσωπος του κόμματος είπε χτες ότι η «συνάντηση αυτή θα γίνει», αλλά επιδιώκεται να γίνει με κάθε μυστικότητα, ώστε να μην προκαλέσει ζημιά στη ΝΔ στην περίπτωση που ο Δ. Αβραμόπουλος απαντήσει αρνητικά ή παραπέμψει για το μέλλον την οριστική του απάντηση. Ο Μ. Εβερτ κάλυψε χτες το δήμαρχο, λέγοντας ότι καλά κάνει και δεν ανοίγει τα χαρτιά του, γιατί ξέρει πως οι εκλογές θα γίνουν μετά από 4-5 μήνες. Αντίθετα ο Γ. Κεφαλογιάννης χαρακτήρισε λιπόψυχους που δεν έχουν έχουν θέση στο κόμμα όσους δε συστρατεύονται με τη ΝΔ. Οσον αφορά την εκλογολογία ο Πρ. Παυλόπουλος δήλωσε χτες (στον «Πλάνετ») ότι οι εκλογές θα γίνουν νωρίτερα από το Πάσχα, γιατί η ΟΝΕ δε θα κλειδώσει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Λισαβόνας στις 23 και 24 Μάρτη, αλλά με το ΕΚΟΦΙΝ που συνεδριάσει στις αρχές Μάη, το οποίο όμως είναι πολύ πιθανόν να θέσει όρους γιατί «δεν πληρούμε απόλυτα τα κριτήρια».

Σημίτης - Ντ' Αλέμα : Σχέσεις ... αίματος

Oπως θα διαπιστώσατε, από το πρωί σήμερα ξημέρωσε μια «νέα» ημέρα για τον τόπο. Η αιτία; Μα από χτες έχουμε ως λαός και ως έθνος την ευτυχία να φιλοξενούμε στην Ελλάδα την Αυτού Εξοχότητα τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, αυτόν τον μέγα «κεντροαριστερό» των ακτών της Μεσογείου, τον κ. Μάσιμο Ντ' Αλέμα.

***

Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι ετοιμασίες για τον ερχομό του Ντ' Αλέμα υπήρξαν πυρετώδεις. Οχι μόνο στρώθηκαν χαλιά και βγήκαν κηροπήγια στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά οργανώθηκε και φιέστα, την οποία είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε χτες. Εκεί ήταν που απολαύσαμε τους κ. κ. Σημίτη και Ντ' Αλέμα να καταθέτουν από βήματος τις απόψεις τους για την «κεντροαριστερά», στην Ελλάδα, στην Ιταλία και γενικώς. Κατά ένα σατανικό, δε, παιχνίδι της τύχης η φιέστα ξεκίνησε γύρω στις 8 το βράδυ. Την ώρα δηλαδή που εκπέμπονται τα βραδινά τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Είδατε κάτι συμπτώσεις;

Εκείνο που εμείς θέλουμε να σημειώσουμε με έμφαση είναι ότι ο πρωθυπουργός μας, ο κ. Σημίτης, έχει κάθε λόγο να είναι χαρούμενος που υποδέχτηκε τον κ. Ντ' Αλέμα στην Ελλάδα. Οχι μόνο γιατί είναι στενοί φίλοι, ούτε απλώς διότι είναι και οι δυο «κεντροαριστεροί». Οι λόγοι είναι σημαντικότεροι και περισσότεροι, αφού τους δυο άντρες τους δένουν μερικά κοινά - μα πάρα πολύ κοινά - δεσμά. Απορείτε; Μην απορείτε καθόλου. Εξηγούμεθα ευθύς:

***

Οκ. Ντ' Αλέμα, που λέτε, είναι εκείνος ο πρωθυπουργός ο οποίος σε μια ανεπανάληπτη εκδήλωση ανθρωπιστικής αλληλεγγύης, σε μια έκρηξη της πολιτικής του Δικαίου που υπηρετεί, κατέκτησε περίοπτη θέση στο βιβλίο της Ιστορίας. Αν ενθυμείστε, ο κ. Ντ' Αλέμα είναι εκείνος ο πρωθυπουργός ο οποίος εξεδίωξε από τη χώρα του τον ικέτη Οτσαλάν. Ο φίλος του κ. Σημίτη, ο κ. Ντ' Αλέμα, είναι εκείνος ο μέγιστος «κεντροαριστερός» πολιτικός άνδρας ο οποίος έδωσε το σινιάλο για να ξεκινήσει η γνωστή και αέναη περιήγηση του Οτσαλάν ανά τους αιθέρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Οσο για τον δικό μας, για τον κ. Σημίτη, έχει κατακτήσει τη δική του περίοπτη θέση στο ίδιο βιβλίο με τον Ιταλό ομοϊδεάτη του. Διότι αν ο Ντ' Αλέμα είναι εκείνος που εξεδίωξε τον Οτσαλάν, ο κ. Σημίτης είναι εκείνος που συνέβαλε τα μέγιστα για να βρεθεί... στέγη για τον Οτσαλάν. Ξέρετε, βέβαια, πού βρέθηκε στέγη για τον Κούρδο ηγέτη: Στο νησί Ιμραλί. Στο νησί, δηλαδή, που οι Τούρκοι το χρησιμοποιούν ως φυλακή για τους μελλοθάνατους...

***

Ομως η περίπτωση Οτσαλάν δεν είναι η μοναδική «σχέση αίματος» που συνδέει τους κ. κ. Σημίτη και Ντ' Αλέμα. Διότι τους συνδέει μια ακόμα «σχέση αίματος». Για την ακρίβεια, εδώ έχουμε να κάνουμε με μια σχέση... ποταμών αίματος.

Οσο κι αν ακούγεται υπερβολικό, οι κ. κ. Σημίτης και Ντ' Αλέμα αποδείχτηκαν οι πλέον πολύτιμοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και του Κλίντον κατά την περίοδο που αυτός ο καλός και κυρίως ειρηνικός οργανισμός έβαζε τάξη στα Βαλκάνια. Αν λοιπόν ο Ντ' Αλέμα ήταν εκείνος που παραχώρησε στο ΝΑΤΟ τη βάση του Αβιάνο για να απογειώνονται και να προσγειώνονται οι σφαγιαστές του σερβικού λαού, αν ο Ντ' Αλέμα έπραξε το συμμαχικό του καθήκον για την - από αέρος - σπορά του ολέθρου, ο δικός μας, ο κ. Σημίτης, αποτέλεσε τον - επί του εδάφους - ομόλογο του Ιταλού «αριστερού». Αν ο Ντ' Αλέμα παραχώρησε στο ΝΑΤΟ το Αβιάνο για τις ανάγκες των πιλότων της Συμμαχίας, ο κ. Σημίτης παραχώρησε στο ΝΑΤΟ και στους ευγενικούς πεζοναύτες της Συμμαχίας, το Λιτόχωρο, τη Θεσσαλονίκη, όλη τη Βόρεια Ελλάδα, από όπου και πέρασαν οι μισθοφόροι, οι οποίοι επιδίδονται εδώ και μήνες στο αγαθό έργο τους στο Κοσσυφοπέδιο.

***

Γι' αυτό σας λέμε: Τους κ. κ. Σημίτη και Ντ' Αλέμα τους δένει κάτι πολύ περισσότερο από μια φιλία. Τους δένει μια «σχέση αίματος» - που ακούει στο όνομα Οτσαλάν - καθώς και μια «σχέση ποταμών αίματος» - που ακούει στο όνομα Γιουγκοσλαβία. Εχει κάθε λόγο επομένως ο κ. Σημίτης, που φόρεσε στη χτεσινή φιέστα αυτό το... γνωστό του χαμόγελο για να παρουσιάσει τον Ιταλό συνεργάτη του, να χαίρεται. Και μην ξεχνάτε κάτι ακόμα: Το θέμα για το οποίο μίλησαν χτες οι δυο αυτοί τεράστιοι πολιτικοί άντρες είχε τον κάτωθι τίτλο: «Η προοδευτική διακυβέρνηση στον 21ο αιώνα»! Ναι! Οι κ. κ. Σημίτης και Ντ' Αλέμα μίλησαν περί... «προοδευτικής» διακυβέρνησης.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Κανείς παπάς να μην τους ψηφίσει

Σε μια εκδήλωση της οργάνωσης «Ζωή» παραβρέθηκε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και μίλησε για τα εγκλήματα και την υποκρισία του Αμερικανού Προέδρου. «Τα χέρια του, είπε, στάζουν αίμα και όμως όλοι είδαμε τον κ. Κλίντον να προσεύχεται υπέρ της ειρήνης». Είπε ακόμα και για τους αρχηγούς των χριστιανών, «που έχουν υπάγει τις αξίες που δίδαξε ο Χριστός στα άνομα συμφέροντά τους". Θύμισε ακόμα στους ακροατές του τη Νέα Τάξη του Χίτλερ και συνέχισε: «Φοβάμαι όμως ότι η Νέα Τάξη αυτής της υπερδύναμης μπορεί να εξοντώσει βιολογικά όποιον αντιδρά. Αυτή η Νέα Τάξη απειλεί την ανεξαρτησία της ανθρώπινης σκέψης».

Σε δήλωσή του στο ραδιόφωνο του «Φλας» ο μητροπολίτης Ζακύνθου σχολίασε τα παραπάνω: «Είναι γεγονός ότι τα χέρια του (του Κλίντον) στάζουν αίμα, αλλά εκείνος τα χαιρέτησε, άρα λερώθηκε και εκείνος, ενώ εγώ δεν τα χαιρέτησα τα χέρια του Κλίντον. Μπορούσε να κάνει κάτι και να μην πάει καθόλου στον Κλίντον, τώρα που το θυμήθηκε είναι λίγο αργά, ήδη έχει λερωθεί».

Δεν ανέφερα τα παραπάνω για να κατηγορήσω τους δύο μητροπολίτες προσωπικά. Αλλά δεν μπορείς να λες «κάποιος μητροπολίτης είπε σε κάποιον άλλο μητροπολίτη κλπ.», γιατί θα μοιάζει σαν παραμύθι του Νασρεδίν Χότζα. Πρέπει να γράψω πού και πώς και από ποιους ειπώθηκαν αυτά για να ξέρουμε σίγουρα ότι συζητάμε για πραγματικά γεγονότα και να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Και στην περίπτωση αυτή το γεγονός είναι ότι δύο από τις κεφαλές της Εκκλησίας συμφωνούν ότι ο Κλίντον είναι μακελάρης των λαών που τα χέρια του στάζουν αίμα και ότι με τη Νέα Τάξη έχει τη δυνατότητα να σκοτώνει κατά μάζες όσους δεν υπακούουν στα συμφέροντα των ΗΠΑ και των αφεντικών του που αρνούνται να παραχωρήσουν έστω και ψίχουλα από τη λεία τους στους πεινασμένους λαούς.

Συμφωνούν οι δυο ιεράρχες σ' αυτά, αλλά πού καταλήγουν; Ποιο είναι το «διά ταύτα» τους; Οτι άμα δώσεις το χέρι σου στον Κλίντον, στον εχθρό της ανθρωπότητας, λερώνεσαι και άμα δεν το δώσεις, γιατί δε σε καλέσανε ή γιατί έκανες τον άρρωστο και το απέφυγες ή γιατί σοφίστηκες μια οποιαδήποτε δικαιολογία και δεν τον συνάντησες, γίνεσαι ήρωας;

Αν είσαι μητροπολίτης είσαι άξιος να ηγηθείς των πιστών που σε ακολουθούν; Αν είσαι πολιτικός, είσαι άξιος να ηγηθείς του λαού που σε ψηφίζει; Και αν είσαι αξιωματικός, είσαι άξιο τέκνο της πατρίδας;

Δεν κρίνω κανένα ως άτομο, δε μ' ενδιαφέρουν. Μ' ενδιαφέρουν τα συμπεράσματα που πρέπει να βγαίνουν από κάθε γεγονός. Και από όσα συμβαίνουν γύρω μας είναι βέβαιο ότι όλοι ξέρουμε πως υπάρχουν δύο δρόμοι. Αγνοια δε δικαιολογείται. Ο ένας δρόμος είναι του αγώνα και της αντίστασης ενάντια στην αποκτήνωση και την εξαφάνιση κάθε ίχνους πολιτισμού και ο άλλος της υποταγής. Αυτό το δεύτερο δρόμο τον ακολουθεί ο κόσμος που χωρίζεται σε διάφορες κατηγορίες. Μία κατηγορία αποτελείται απ' αυτούς που... «αγωνίζονται να μην ξέρουν τίποτα απ' όσα γίνονται γύρω τους». Θεωρία τους, ο στρουθοκαμηλισμός. Ο,τι γίνεται γύρω τους, είναι φυσικό. Προσπαθούν να συγκεντρωθούν και να απομονωθούν στον εαυτό τους με το κεφάλι χωμένο στην άμμο για ό,τι αφορά τα «φυσικά» κοινωνικά προβλήματα, όπως εκμετάλλευση, απάτη, πόλεμος, πείνα, ανεργία, ναρκωτικά. Και όταν τους στριμώξεις και τους ξυπνήσεις από την αγαπημένη τους νάρκη, θα σου πουν ότι «έτσι είναι ο κόσμος και δεν αλλάζει». Ολα αυτά είναι φυσικά, θα επιμείνει. «Τι θέλω εγώ να μπερδευτώ και να κάνω εχθρούς;».

Αλλη κατηγορία είναι αυτοί που ξεσκονίζουν τους δυνατούς και παλεύουν με νύχια και με δόντια να αναρριχηθούν και να σταθεροποιηθούν σε ανώτερες θέσεις. Και η τρίτη κατηγορία έχει αυτούς που θα κάνουν οποιαδήποτε εξευτελιστική δουλιά για ψίχουλα. Ομως αυτές οι κατηγορίες και σίγουρα πολλές άλλες ανάμεσά τους, με διαφορετικές αποχρώσεις, δε φυτρώνουν σαν τα ραπάνια στα χωράφια. Δεν είναι κατάδικοι της κόλασης, που τους έστειλε ο Βελζεβούλ στη Γη, για να βοηθήσουν στην εδραίωση του φασισμού. Είναι άνθρωποι σαν και μας. Ανθρωποι που όπως και εμείς ήταν κάποτε μωρά που κλάψανε, που γελάσανε, που αρρωστήσανε, που παίξανε μπάλα με ένα πανί φουσκωμένο με κουρέλια και ραμμένο από τη γιαγιά που την ώρα που το έραβε τους συμβούλευε να μην παίζουν μπάλα στα σοκάκια σαν τα χαμίνια, αλλά να διαβάζουν τα μαθήματά τους. Αυτά τα μωρά, λοιπόν, μεγαλώνοντας πήραν αυτό το δρόμο από εξωτερικές επιρροές και διδασκαλίες.

Και τώρα ας ξανάρθουμε στους μητροπολίτες που απ' αυτούς ξεκίνησε η σημερινή ιστορία.

Να πούμε, λοιπόν, στον μητροπολίτη Ζακύνθου αυτό που είπε ο Χριστός σ' αυτούς που θέλανε να θάψουν τη μοιχαλίδα στις πέτρες: «Ο αναμάρτητος υμών πρώτος βαλέτω λίθον επ' αυτήν». Και στον αρχιεπίσκοπο αυτό που είπε στη μοιχαλίδα αφού την έσωσε: «Ουδέ εγώ σε κατακρίνω. Πορεύου και από του νυν μηκέτι αμάρτανε».

Ας μην κατηγορεί ο ένας τον άλλον. Αφού ξέρουν τώρα ποιο είναι το κακό, ας διδάξουν το καλό.

Την άλλη φορά που θα θελήσει να έρθει κάποιος Κλίντον, ας τεθούν επικεφαλής του κόσμου να τον προστατέψουν με την παρουσία τους από τα ΜΑΤ και τους κουκουλοφόρους και ας εξηγήσουν αυτοί στον υπουργό Δημόσιας Τάξης τα ολοφάνερα.

Και τώρα που σίγουρα θα 'ρθουν οι διαδηλώσεις των μαθητών, ας κατέβουν μαζί τους στο δρόμο. Η αγραμματοσύνη βοηθά να δημιουργηθούν οι κατηγορίες που αναφέραμε, γι' αυτό και το κράτος προσπαθεί να την επιβάλλει. Ας παλέψουμε για σωστή και δωρεάν παιδεία. Και αφού «οι αρχηγοί των χριστιανών έχουν υπάγει τις αξίες που δίδαξε ο Χριστός στα άνομα συμφέροντά τους», κανένας παπάς να μην τους ψηφίσει. Αμήν.


Του
Τίτου ΒΑΝΔΗ

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Τελευταία μέρα για τις τράπεζες

Μέχρι τις 3 σήμερα το μεσημέρι μπορούν οι υποψήφιοι να υποβάλουν αιτήσεις για τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, που θα γίνει το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Φλεβάρη, για την πρόσληψη 1.149 τακτικών υπαλλήλων, διοικητικού -οικονομικού κλάδου στις πέντε υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες (Αγροτική, Εθνική, ΕΤΒΑ, Εμπορική και Τράπεζα της Ελλάδας).

Η κατάθεση των αιτήσεων γίνεται στις νομαρχίες και τα επαρχεία, ενώ κάθε υποψήφιος έχει δικαίωμα να δηλώσει μέχρι και 10 κλάδους ή ειδικότητες του ίδιου ή διαφορετικών φορέων. Στις νομαρχίες Αθηνών και Ανατολικής Αττικής οι υποψήφιοι για τις θέσεις των δύο νομαρχιών θα πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις τους στον 5ο όροφο του κτιρίου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Οδός Σταδίου 4, στοά Σπύρου Μήλιου). Το ενδιαφέρον των υποψηφίων είναι πολύ μεγάλο, επιβεβαίωση του οξυμένου προβλήματος της ανεργίας που αντιμετωπίζουν οι νέοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στη νομαρχία Αθήνας είχαν υποβληθεί μέχρι χτες περίπου 5.000 αιτήσεις, αλλά η κατάθεση των αιτήσεων συνεχιζόταν και μετά το μεσημέρι λόγω μεγάλης προσέλευσης υποψηφίων, πράγμα που αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα στην περίπτωση που υπάρχουν υποψήφιοι που θέλουν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους και μετά τις 3 μ.μ.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τον προγραμματισμό των προσλήψεων τακτικού προσωπικού στο δημόσιο τομέα για το 2000. Σύμφωνα με το νόμο οι φορείς πρέπει να αποστείλουν τα αιτήματά τους στο υπουργείο Εσωτερικών και τη γενική γραμματεία του υπουργικού συμβουλίου μέχρι τις 31 Γενάρη, ενώ οι θέσεις που έχουν ήδη εγκριθεί από την τριμελή διυπουργική επιτροπή υπό τη Β. Παπανδρέου και εκκρεμούν από το 1999 ανέρχονται σε περίπου 15.000.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ