ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Εκβιάζουν τον κυπριακό λαό με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, παρέλαβε αντίγραφο του «σχεδίου Ανάν», χθες το βράδυ από τον υπουργό των Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Μετά τη συνάντηση με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Πρέπει να σας πω ότι αύριο (σ.σ. σήμερα) έχουμε καθορίσει συνέντευξη Τύπου. Θα αξιοποιήσουμε τις επόμενες ώρες που έχουμε μπροστά μας για να διαβάσουμε το αναλυτικό κείμενο, για να έχουμε μια όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένη γνώμη για όλες τις πλευρές και πτυχές του προβλήματος. Εχουμε όμως την εξής εντύπωση. Οτι υπάρχει ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που λειτουργεί εκβιαστικά σε ένα πελώριο θέμα, όπως είναι το Κυπριακό, που περίπου 30 χρόνια είναι άλυτο. Και από αυτή την άποψη αναλογιζόμαστε πόσο σύνθετη είναι η θέση εκείνων που πάνω απ' όλα είναι αρμόδιοι να αποφασίσουν για το ζήτημα, και οπωσδήποτε είναι οι κυπριακές πολιτικές δυνάμεις, η κυπριακή προεδρία. Αυτοί είναι οι αρμόδιοι να αποφασίσουν τελικά. Αναλογιζόμαστε όμως ότι σ' ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα και κάτω από το εκβιαστικό δίλημμα "ή συμφωνείτε ή το χάος", καταλαβαίνουμε, ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα.

Και θα διακινδυνεύσω και μια σκέψη. Η ατμόσφαιρα η περιρρέουσα, όσον αφορά τον σχεδιασμό από την πλευρά του Κόφι Ανάν και ιδιαίτερα των ΗΠΑ και των Βρετανών που έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο σ' αυτό το σχεδιασμό, είναι κατά κάποιο τρόπο: "να τελειώνουμε τη συζήτηση, τα πάντα πρέπει να θεωρούνται προαποφασισμένα". Αυτό είναι που μας κάνει εξαιρετικά ανήσυχους, σε συνδυασμό βεβαίως με όλη την πληροφόρηση που έχουμε για τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου.

Περισσότερα θα πούμε αύριο. Και ξαναλέω, ότι εμείς θα διατυπώσουμε τη γνώμη μας, θα εκδηλώσουμε με πράξεις τη συμπαράσταση στον κυπριακό λαό, θα προβάλουμε την αναγκαιότητα να δοθεί μια λύση στα πλαίσια του ΟΗΕ. Καταλαβαίνουμε όμως ότι θα πρέπει επίσης να αντιδράσουμε σ' όποιους εκβιασμούς σήμερα ακούγονται και οι οποίοι αναμφισβήτητα φέρνουν μπροστά σε πολύ δύσκολη και περίπλοκη θέση τους αρμόδιους να αποφασίσουν».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ποιο χρονοδιάγραμμα θα ήταν επαρκές για να μην είναι ασφυκτικό, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

«Δεν είναι κατ' αρχήν μόνο θέμα δικό μας να καθορίσουμε τα χρονοδιαγράμματα. Οταν έχεις ένα σχέδιο για το Κυπριακό, κι όταν, κατά τη γνώμη μας, αυτό το σχέδιο δεν είναι μέσα στο πνεύμα των αποφάσεων του ΟΗΕ, όταν έχεις να παρέμβεις όχι μόνο σε επιμέρους πλευρές αλλά και πάνω στον ίδιο τον άξονα του σχεδίου, αναμφισβήτητα χρειάζεται χρόνος. Πόσος είναι αυτός ο χρόνος δε θα μπορούσα να προσδιορίσω, γιατί εδώ έχεις να κάνεις με την κυπριακή πλευρά, και την τουρκοκυπριακή πλευρά και την ελληνοκυπριακή πλευρά. Τουλάχιστον εγώ δε θα διακινδυνεύσω να πω συγκεκριμένο χρόνο. Θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό, αλλά θέλουμε να λυθεί δίκαια και σωστά. Με μια λύση βιώσιμη. Επομένως δεν μπορεί το χρονοδιάγραμμα της Κοπεγχάγης π.χ. και ο εκβιασμός της ένταξης, να είναι πάνω από την ουσία της επίλυσης του Κυπριακού. Αυτή είναι η λογική μας, αλλά δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα βάλουμε το χρονοδιάγραμμα. Φαντάζομαι ότι αυτοί που άμεσα χειρίζονται το ζήτημα, εφόσον θελήσουν, θα μπορούν να το προσδιορίσουν».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Σπρώχνει» τη Λευκωσία σε απαράδεκτο συμβιβασμό

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εχοντας ήδη εκφράσει τη θέση ότι το κείμενο Ανάν για το Κυπριακό αποτελεί μια καλή διαπραγματευτική βάση, την οποία αποδέχεται η Αθήνα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του παρέδωσε το έγγραφο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε να τηρήσει το έθιμο που επιβάλλει να κάνει κάποιο σχόλιο. Χτες ο Πρόεδρος δεν είπε ούτε μια κουβέντα.

Μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «οι ελληνικές κυβερνήσεις επί δεκαετίες επιδίωκαν να υπάρχει μια πρόταση από τον ΟΗΕ. Αυτή τη στιγμή υπάρχει αυτή η πρόταση. Γι' αυτό πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία και να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε τη λύση του προβλήματος με διαπραγματεύσεις».

Ο Κ. Σημίτης τόνισε επίσης, ότι το κείμενο Ανάν είναι αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης που θα κάνει η κυπριακή ηγεσία, στην οποία συμπαραστέκονται η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι την ερχόμενη βδομάδα θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς για να τοποθετηθούν επί του κειμένου. «Για να γίνει διαπραγμάτευση, είπε ο πρωθυπουργός, για να συμπαρασταθούμε στον κυπριακό λαό, χρειάζονται θέσεις και συγκεκριμένες απόψεις. Χρειάζεται να διαμορφώσουμε μια άποψη που να μπορεί να βοηθήσει στη λύση του προβλήματος».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Κ. Σημίτης υποστήριξε ότι η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δε συναρτάται με την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

Οπως είπε λίγο μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «το αργότερο μέχρι την Τρίτη, θα υπάρξει αναλυτική συζήτηση του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, σε διαδοχικές συναντήσεις, για τα πρώτα συμπεράσματα γύρω από το σχέδιο, αφού αυτό θα έχει μελετηθεί και από τα πολιτικά κόμματα για την εξαγωγή των αναγκαίων συμπερασμάτων». Πριν από αυτές τις συναντήσεις θα υπάρξει συζήτηση του πρωθυπουργού με τον Κύπριο Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, το Σάββατο. Στο πλαίσιο των πολιτικών διεργασιών θα πρέπει να τοποθετηθούν η σημερινή σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και η ενημέρωση της επιτροπής Εξωτερικών και Αάμυνας της Βουλής από τον Γ. Παπανδρέου την ερχόμενη Πέμπτη.

Σχετικά με το αίτημα που έχει διατυπωθεί για σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε χτες, ότι «αυτή τη στιγμή το αποκλείω».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Χρ. Πρωτόπαπας επανέλαβε ότι για την Αθήνα «θα ήταν ευκταίο οι δύο πλευρές, οι δύο κοινότητες, στη συζήτηση που θα κάνουν, να μπορούν να φτάσουν και σε κάποια κατ' αρχήν συμφωνία, σε κάποια συμφωνία πλαίσιο, ας την ονομάσουμε έτσι, πριν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επίδειξη «εθνικής ομοψυχίας»

Στην «εθνική γραμμή πλεύσης» της αποδοχής του «σχεδίου Ανάν» κινείται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ηγεσία της ΝΔ, συνεπής στην «εθνική ομοψυχία» αλλά και επιδεικνύοντας πειθαρχία στους ηγεμόνες της «νέας τάξης». Ταυτόχρονα, όμως, η ηγεσία της ΝΔ επιδιώκει να αποφύγει το πολιτικό κόστος από την επιβολή της «λύσης» αυτής στο Κυπριακό, εκφράζοντας φραστικές επιφυλάξεις χωρίς πρακτικό αντίκρισμα.

Η Ρηγίλλης εκτιμά ότι «η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να δεχτεί το σχέδιο ως βάση διαπραγμάτευσης», αλλά ταυτόχρονα γνωρίζει ότι στην πράξη δεν υπάρχει η έννοια της διαπραγμάτευσης και το «σχέδιο Ανάν» «ή το δέχεσαι ή το απορρίπτεις όπως είναι». Προς το παρόν, η ηγεσία της ΝΔ αποφεύγει να πάρει θέση, προβάλλοντας τη δικαιολογία ότι δεν έχει στα χέρια της το σχέδιο, το οποίο όμως παρέδωσε χτες το βράδυ ο Γ. Παπανδρέου στον Κ. Καραμανλή. Την ίδια στιγμή καταβάλλονται προσπάθειες για να προλάβουν την έκφραση απόψεων από τους βουλευτές του κόμματος, οι οποίες θα δημιουργήσουν την εικόνα περί ύπαρξης «πολλών απόψεων» μέσα στο κόμμα.

Ενδεικτική του πνεύματος με το οποίο η ηγεσία της ΝΔ προσεγγίζει το θέμα είναι η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου, ο οποίος έκρινε σκόπιμο να επαναλάβει τη θέση ότι «τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων, τώρα είναι η ώρα της ύψιστης εθνικής συνεννόησης». Στο πλαίσιο αυτό επανέφερε την πρόταση για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ χαρακτήρισε ατόπημα την καθυστέρηση της κυβέρνησης να παραδώσει το «σχέδιο Ανάν» στα κόμματα.

Πάντως, στελέχη του κόμματος δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, ο οποίος επικεντρώνεται στο κατά πόσον είναι «λειτουργικό» το «σχέδιο Ανάν» και, δεύτερον, αν πάει πακέτο με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Ωστόσο, δεν έχουν αντίρρηση σε έναν «επώδυνο συμβιβασμό».

«Ενας επώδυνος συμβιβασμός θα είναι. Το ερώτημα λοιπόν είναι πόσο επώδυνος θα είναι», αναρωτήθηκε η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία ανέφερε ακόμα (στον «Φλας») ότι «το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η λύση η οποία προτείνεται είναι μια λύση λειτουργική, βιώσιμη και σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Η πρώτη εικόνα, πάντως, όπως είπε, δείχνει ότι «κάποιες από τις προτάσεις οι οποίες κατατίθενται στο τραπέζι δε δείχνουν καθόλου ότι μπορεί αυτό να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα ως ένα σοβαρό και ενιαίο κράτος». Ως τέτοιες ανέφερε το θέμα της εναλλασσόμενης πρωθυπουργίας και της διακυβέρνησης του κράτους. Εξέφρασε επίσης «μεγάλο προβληματισμό» «ως προς το χρονοδιάγραμμα που τίθεται, το οποίο φαίνεται να είναι ασφυκτικό», για να διερωτηθεί: «Μήπως τελικώς ενώνεται η λύση του Κυπριακού με την ένταξη της Κύπρου, έστω και αν επισήμως δεν ανακοινώνεται, αλλά εκ του χρονοδιαγράμματος οδηγούμαστε τελικώς εκεί;».

Από την πλευρά του ο Γ. Σουφλιάς εκτίμησε ότι είναι «καίρια τραυματισμένες» οι δύο προϋποθέσεις (ενιαία κυριαρχία και κοινοτικό κεκτημένο) «ώστε να μην είναι επώδυνος ένας συμβιβασμός». Αναφερόμενος ειδικά στο θέμα της ενιαίας κυριαρχίας επισήμανε ότι «το κεντρικό κυβερνητικό μόρφωμα, έτσι όπως προβλέπεται και ως προς τη διάρκειά του και ως προς τη σύνθεσή του αλλά και ως προς τις πλειοψηφίες του, μπορώ να πω ως βασικό συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει». Αλλά και αν λειτουργήσει, συνέχισε, θα δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα. Και εν πάση περιπτώσει, πρόσθεσε, δεν ικανοποιεί την αντίληψη περί ενιαίας κυριαρχίας. Οσον αφορά στο κοινοτικό κεκτημένο είπε ότι «έτσι όπως προβλέπονται οι ελευθερίες εγκατάστασης αλλά και άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας ή και περιουσίας, είναι κάπως περίπλοκα», ώστε «στο τέλος να βγαίνει το συμπέρασμα ότι είναι πάρα πολύ τραυματισμένο». Στην ερώτηση αν παρ' όλα αυτά το «σχέδιο Ανάν» μπορεί να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης απάντησε ότι «δεν μπορώ να το πω, εάν δε διαβάσουμε το κείμενο».

Ο Κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για μικροψυχία γιατί δεν έδωσε από την αρχή το «σχέδιο Ανάν» στα κόμματα, ενώ επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί αφού μελετήσει το σχέδιο.

ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΥΝαινεί και στο Κυπριακό

Καμία κριτική τοποθέτηση, παρά μόνο συστάσεις και προτροπές για «χαμηλούς τόνους, νηφαλιότητα, συνεννόηση και ομοψυχία», περιλάμβανε η δήλωση του Ν. Κωνσταντόπουλου χτες βράδυ, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Μια δήλωση, η οποία είχε προετοιμαστεί, έτσι ώστε να στείλει πολλαπλά μηνύματα, μεταξύ των οποίων πως ο ΣΥΝ τάσσεται παρά τω πλευρώ της κυβέρνησης στο ζήτημα του Κυπριακού.

Στα πλαίσια αυτά, το σημείο της δήλωσης του προέδρου του ΣΥΝ, όπου τόνιζε ότι «η σχετικά πρόσφατη εμπειρία του "μακεδονικού προβλήματος" ας μας διδάξει όλους και ας μας προφυλάξει από υπερβολές, φανατισμούς, λάθη και βιασύνη», δε θα πρέπει να εκληφθεί ως καθυστερημένη αυτοκριτική για τη στάση του ΣΥΝ προ δεκαετίας στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά ως προσπάθεια να προκαταληφθούν και - γιατί όχι - να καταδικαστούν εκ των προτέρων τυχόν λαϊκές ή άλλες αντιδράσεις, που ενδέχεται να εκδηλωθούν για το Κυπριακό.

Κατά τα άλλα, η δήλωσή του ξεχείλιζε από ευχές για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, πλην όμως ούτε μία καταδικαστική ή έστω κριτική αναφορά στα όσα έχουν δει έως τα σήμερα το φως της δημοσιότητας και τα οποία σε μεγάλο βαθμό μοιάζει να επιβεβαιώνονται. Απεναντίας, ο Ν. Κωνσταντόπουλος, αντιγράφοντας την κυβερνητική ρητορική στο ακέραιο, έκανε λόγο για κρίσιμες διαπραγματεύσεις και αποφάσεις, οι οποίες επιβάλλουν χαμηλούς τόνους, ενώ επέσεισε την απειλή της Κοπεγχάγης, λέγοντας ότι «μέχρι τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης το ζήτημα θα έχει κριθεί και θα είναι ανάλογο και το περιεχόμενο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής»! Λίγο νωρίτερα βέβαια, είχε υπογραμμίσει το πόσο μεγάλη υπόθεση είναι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ...

Η μόνη κριτική του στην κυβέρνηση είχε να κάνει με «τη μυστικοπάθεια, την τάση ωραιοποίησης και επικοινωνιακής διαχείρισης των πραγμάτων», που τη διακρίνει κι αυτό παρότι αναγκάστηκε να ομολογήσει πως «όλοι γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται για την ιδανική ή την καλύτερη λύση».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε εκ νέου σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και τον παραμερισμό των κομματικών συμφερόντων και κοινή δράση, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, που «προϋποθέτει ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη και συνεννόηση» και το οποίο προφανώς θεωρεί ότι ο ίδιος και το κόμμα του προασπίζονται με το να στοιχίζονται πίσω από τις κυβερνητικές επιλογές που έχουν ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου.

Να σημειώσουμε εδώ ότι εκτός απρόοπτου αναμένεται σήμερα να συνεδριάσει η ΠΓ του ΣΥΝ και το Σάββατο η ΚΠΕ για να εξετάσουν το ζήτημα. Αλλωστε, χτες ο Ν. Κωνσταντόπουλος παρέπεμψε για δηλώσεις επί του σχεδίου στο προσεχές διάστημα, προκειμένου πρώτα αυτό να μελετηθεί.

Σήμερα η συνέντευξη Τύπου

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, θα δώσει σήμερα, Τετάρτη 13/11 και ώρα 12 το μεσημέρι, συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Οι εξελίξεις στο Κυπριακό».

Η συνέντευξη θα δοθεί στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου 52, 10ος όροφος).

ΔΗΚΚΙ
Ζήτησε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Αρνητική απάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Κοινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που εκπροσωπούν κόμματα που συμμετέχουν στο Εθνικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, προκειμένου να συζητηθούν τα εθνικά θέματα και το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, ζήτησε χτες με επιστολή του προς τον Κ. Στεφανόπουλο, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ, «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αυθημερόν αρνητικά», στο σχετικό αίτημα του Δ. Τσοβόλα.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Συμφωνήστε πριν την Κοπεγχάγη!

Προθεσμία για να ολοκληρωθεί η «διαπραγμάτευση» για το «σχέδιο Ανάν» μέχρι τη σύνοδο της Κοπεγχάγης, θέτει έμμεσα πλην σαφώς το Στέιτ Ντιπάρντμεντ, επιβεβαιώνοντας έτσι ποιος «κρύβεται» πίσω από τα εκβιαστικά χρονοδιάγραμμα του Κ. Ανάν και ποιος θα επιβάλει το σχέδιο του γγ του ΟΗΕ. Στην πρώτη του αντίδραση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλωσόρισε το «σχέδιο Ανάν» για το Κυπριακό και άφησε να φανεί ότι στο τέλος θα επιβληθεί, με πρώτο σταθμό τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών πριν την Κοπεγχάγη. Στη σχετική ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, αναφέρονται τα εξής:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά την πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα Κόφι Ανάν να υποβάλει πρόταση για συνολική λύση του Κυπριακού στους δύο Κύπριους ηγέτες ως βάση μιας συμφωνίας.

Υποστηρίζουμε πλήρως αυτό το βήμα και τη συνεχιζόμενη προσπάθεια του γενικού γραμματέα, του ειδικού συμβούλου του Αλβάρο ντε Σότο και της αποστολής καλών υπηρεσιών που έχουν αναλάβει για εξεύρεση διαρκούς και δίκαιης λύσης σε αυτή την πολύχρονη διαίρεση της Κύπρου.

Ενθαρρύνουμε τις δύο πλευρές να μελετήσουν προσεκτικά τις προτάσεις και να δώσουν τις απαντήσεις τους μετά από ενδελεχή μελέτη, και να εργαστούν επειγόντως με τον γενικό γραμματέα για επίτευξη λύσης, εκμεταλλευόμενοι την ιστορική ευκαιρία που παρουσιάζεται πριν από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για διεύρυνση στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ