ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕΔΔΑ
Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κολομβία

Τις δολοφονίες, απαγωγές, καταδίκες και φυλακίσεις αγωνιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλε με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) με αφορμή το φόνο του δικηγόρου Εδουάρδο Ουμάνια Μεντόσα, στις 18 του μήνα, από παραστρατιωτικούς. Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της οργάνωσης αναφέρονται τα ακόλουθα:

"Η δολοφονία αυτή δεν είναι μία μεμονωμένη περίπτωση. Πρόσφατες είναι ακόμα οι δολοφονίες και άλλων στελεχών του λαϊκού κινήματος, όπως της αγωνίστριας και πρώην ηγετικού στελέχους του ΚΚ Κολομβίας Μαρίας Αράνγκο, του δημάρχου Φορτούλ (Αράουκα) Ερνέστο Κουλίς Γκαρσία, στελέχους της Πατριωτικής Ενωσης, του προέδρου της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Χεσούς Μαρία Βάγε και χιλιάδων άλλων μέσα στα τελευταία χρόνια. Οι ευθύνες της κυβέρνησης της Κολομβίας γι' αυτό το βρόμικο πόλεμο σε βάρος του λαϊκού κινήματος και των προοδευτικών κομμάτων είναι τεράστιες. Από τη μια ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια για να "καθαρίσει" την εικόνα της στη διεθνή κοινότητα, και απ' την άλλη, νομιμοποιεί τη δράση των παραστρατιωτικών οργανώσεων μέσα από το νόμο για τις "Κονβιβίρ" τους Συνεταιρισμούς Λαϊκής Αυτοάμυνας, όπως κυνικά ονομάζονται".

Τέλος, η ΕΕΔΔΑ καλεί τον ελληνικό λαό, τις συνδικαλιστικές και μαζικές οργανώσεις του, τα πολιτικά κόμματα και τις νεολαίες να καταγγείλουν το όργιο βίας σε βάρος του λαϊκού κινήματος της Κολομβίας.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Αρνούνται "έρευνα" εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ

ΓΕΝΕΥΗ - ΑΛΓΕΡΙ.-

Εντονη κριτική ασκεί στην αλγερινή κυβέρνηση η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών μέσα στο τελικό ανακοινωθέν της ετήσιας συνδιάσκεψής της, που έληξε, χτες, στην ελβετική πρωτεύουσα. Παρά τις σκληρές δηλώσεις των Αμερικανών και Βρετανών εκπροσώπων, που από πολλούς θεωρήθηκαν προάγγελος πιο δυναμικών πρωτοβουλιών - χωρίς να αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο - εκ μέρους ορισμένων μελών υπό τη σκέπη του ΟΗΕ, στην απόφασή της η 53μελής Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δε συμπεριλαμβάνει σαφές"αίτημα συμμόρφωσης" προς την αλγερινή κυβέρνηση.

Τη βαθιά της δυσαρέσκεια εξέφρασε στην τελική της απόφαση η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την κατηγορηματικά αρνητική στάση που τηρεί η αλγερινή κυβέρνηση απέναντι στο αίτημα του ΟΗΕ να αρχίσει διεθνής έρευνα για τις συνθήκες και τους ενόχους των αλλεπάλληλων σφαγών που ταλανίζουν τη χώρα. Οπως έγινε γνωστό, χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα για την Επιτροπή έληξε και αυτή η σύνοδος, καθώς ο πρεσβευτής της Αλγερίας, Μοχάμεντ Σαλάχ Ντεμπρί, απέρριψε κατηγορηματικά το αίτημα μετάβασης στη βορειοαφρικανική χώρα δύο εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, οι οποίοι θα διεξήγαγαν έρευνα για τις σφαγές.

Ο Ντεμπρί επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ σε πολλά επίπεδα, αλλά δε δέχεται την έναρξη διεθνούς έρευνας, καθώς το ζήτημα των σφαγών αποτελεί εσωτερικό πρόβλημα της Αλγερίας, που "πρέπει μόνη της να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία". Από την πλευρά τους, σκληρό ύφος κατά της αλγερινής κυβέρνησης χρησιμοποίησαν οι πρέσβειρες της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Η Αμερικανίδα Νάνσι Ρούμπιν δήλωσε "βαθιά απογοητευμένη" από την αλγερινή στάση και υπογράμμισε ότι όσο περνά ο χρόνος γίνεται σαφέστερο ότι η αποκάλυψη των ενόχων των σφαγών είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση "που, πιθανώς, δε βαρύνει μόνο τους τρομοκράτες της "Ενοπλης Ισλαμικής Ομάδας"".

Πιο αποκαλυπτικές είναι οι δηλώσεις της Βρετανίδας Οντρεϊ Γκλόβερ, η οποία υπογράμμισε ότι "η Επιτροπή δεν μπορεί να σιωπά όταν ένα μέλος δε συνεργάζεται σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις". Η Οντρεϊ Γκλόβερ, αν και παραδέχτηκε ότι στην παρούσα απόφαση η Επιτροπή δεν απαιτεί από την αλγερινή κυβέρνηση να συμμορφωθεί, τόνισε ότι "θα παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις και αναλόγως θα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της".

Επιθέσεις με όλμο

Ενώ στη Γενεύη βρισκόταν σε εξέλιξη η σύνοδος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 40 τραυματίστηκαν από δύο διαδοχικές εκρήξεις όλμων σε τέμενος του χωριού Μπλίντα, νότια του Αλγερίου. Η διπλή επίθεση, που προκάλεσε πανικό στους κατοίκους του χωριού την Τρίτη το βράδυ, αποδίδεται από τις αλγερινές αρχές ασφαλείας στους μαχητές της εξτρεμιστικής οργάνωσης "Ενοπλη Ισλαμική Ομάδα".

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
"Νέα" εποχή - παλιά ήθη

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Οσοι "αθώοι" πίστεψαν ότι με την επιτευχθείσα συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων μερών στην υπόθεση του Ολστερ όλα τα προβλήματα θα λυθούν ως διά μαγείας και το θέμα που για δεκαετίας γέμιζε σελίδες με αίμα και νεκρούς θα μπει στο χρονοντούλαπο μάλλον διαψεύδονται.

Ο φόνος ενός καθολικού στο Πορτντάουν της Βορείου Ιρλανδίας, που σημειώθηκε προχτές, είναι ο πρώτος που συνδέεται με την αντιπαλότητα μεταξύ καθολικών και προτεσταντών στην περιοχή, μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας για τη Βόρεια Ιρλανδία στις 10 του Απρίλη, ανακοίνωσε χτες η αστυνομία του Πορτντάουν. Ο Αντριαν Λαμπ,29 ετών, πατέρας δύο παιδιών και δημοτικός υπάλληλος, πυροβολήθηκε αρκετές φορές στο κεφάλι από έναν άγνωστο ποδηλάτη και είναι το πρώτο θύμα - από προτεσταντική συνοικία του Πορτντάουν - στην "ειρηνική περίοδο". Μολονότι καμιά οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη, η αστυνομία συνδέει το έγκλημα με τη διένεξη προτεσταντών και καθολικών στη Βόρεια Ιρλανδία. Οι αρχές πάντως θεωρούν ύποπτη την προτεσταντική οργάνωση "Ενωτική Δύναμη Εθελοντών" (LVF) που δρα στην περιοχή.

Μπροστά στις εξελίξεις αυτές και κυρίως στον κίνδυνο μιας πιθανής ανάφλεξης των ταραχών και των τρομοκρατικών ενεργειών από όλες τις παραστρατιωτικές οργανώσεις που δρουν στο Ολστερ, ο αρχηγός της αστυνομίας της Βόρειας Ιρλανδίας Ρόνι Φλάναγκαν έκανε έκκληση χτες μέσω της βρετανικής εφημερίδας "Daily Telegraph" για τη διατήρηση του Αστυνομικού Σώματος του Ολστερ RUC.Ο Φλάναγκαν υποστήριξε ότι η αστυνομία του Ολστερ αποτελεί "προμαχώνα κατά της αναρχίας και της αναταραχής" και εκτίμησε ότι η ειδική επιτροπή που συστάθηκε για να προετοιμάσει την αναδιάρθρωσή του RUC, θα αποφανθεί τελικά πως το Αστυνομικό Σώμα του Ολστερ είναι το καλύτερο του κόσμου. Επίσης δεν ξέχασε να προειδοποιήσει ότι ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IRA) εξακολουθεί να συνιστά σημαντικό κίνδυνο, μια και για τον Φλάναγκαν "ο IRA παραμένει αλώβητος και να μπορεί να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές ενέργειες. Συνιστά λοιπόν σημαντική απειλή". Στο ίδιο φύλλο της βρετανικής εφημερίδας, υπάρχουν πληροφορίες από πηγές ασφαλείας που αναφέρουν ότι οι αρχηγοί του IRA αποφάσισαν πρόσφατα να παρατείνουν την εκεχειρία για "πολύ μικρό χρονικό διάστημα" και δεν αποκλείουν την επιστροφή στη βία.

Δεν είναι όμως μόνο ο ΙΡΑ που "χαλάει" το κλίμα. Ο Ιαν Πέισλι,ηγέτης ενός από τα βασικά προτεσταντικά κόμματα, σε συγκέντρωση που πραγματοποίησε την Τρίτη το απόγευμα στο Μπέλφαστ στον πύρινο λόγο που εκφώνησε, παρέμεινε ακλόνητος στη βρετανική ταυτότητα του Ολστερ, καταδικάζοντας ταυτόχρονα όλες αυτές τις προσπάθειες για τη "μετάλλαξή" του σε ιρλανδική επαρχία. Η στάση του Πέισλι, αλλά και των οπαδών του κόμματός του αποτελεί κλειδί για την τύχη της ειρηνευτικής συμφωνίας και του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της 22ας του Μάη.

ΙΤΑΛΙΑ
Τα πάντα στο "σφυρί";

ΡΩΜΗ.-

Η ιταλική "κεντροαριστερή" κυβέρνηση έχει βαλθεί να ιδιωτικοποιήσει σχεδόν τα πάντα στη γείτονα, συμπεριλαμβανομένων και των εθνικών μνημείων (!), τουλάχιστον σύμφωνα με τις προτάσεις των οικονομολόγων που επιβάλλουν τη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική.

Χθεσινή πρόταση κορυφαίου οικονομολόγου και προέδρου της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών που συστήθηκε για να μελετήσει την πώληση της κρατικής ακίνητης περιουσίας, Τζιάκομο Βατσιάγκο,έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Η Ιταλία για να καλύψει τις δημοσιονομικές της ανάγκες θα πρέπει να βγάλει στο σφυρί τα καλύτερα μνημεία της. Ετσι, αν η πρόταση του Βατσιάγκο για το Κολοσσαίο, τη Ρωμαϊκή Αγορά, την περίφημη Γκαλερία ντέλι Ουφίτσι της Φλωρεντίας, δεν είναι προς το παρόν παρά μόνο μια πρόκληση, για το επιβλητικό αρχιτεκτονικό οικοδόμημα που στεγάζει το κεντρικό αθλητικό συγκρότημα της Ρώμης "Foro ialico", ενδέχεται σύντομα να γίνει πραγματικότητα.

Την ιδέα της ιδιωτικοποίησης των μνημείων ακολουθεί ένας μακρύς κατάλογος από αξιόλογα, αλλά και πολύτιμα από πλευράς πολιτιστικής κληρονομιάς, δημόσια οικοδομήματα - από παλιούς στρατώνες μέχρι πρώην φυλακές, μουσεία και γκαλερί. Η πώληση τέτοιων μνημείων θα έδινε κάτι παραπάνω από "οξυγόνο" στα κρατικά ταμεία δηλώνει ο Βατσιάγκο. Τη διαχείριση των εγκαταστάσεων θα μπορούσε να αναλάβει, κατά τον ίδιο, μια αμερικανική πολυεθνική εταιρία και να συνδέσει τα κεφάλαια της απόδοσής τους με τη χρηματιστηριακή αγορά.

Πάντως, κατηγορηματικά αντίθετος στην πώληση του Κολοσσαίου, εμφανίστηκε ο υπουργός Πολιτισμού, Βάλτερ Βελτρόνι."Ούτε καν να το συζητάμε - τόνισε - θα ήταν σαν να πουλιόνταν οι πυραμίδες σε μια εταιρία πετρελαίου. Εξάλλου, από το περασμένο φθινόπωρο που ισχύει εισιτήριο εισόδου, το Κολοσσαίο αποδίδει στο κράτος 1 δισ. 700 εκατ. λιρέτες το μήνα".

Ενώ η διεθνής πορεία των παιδιών που διαμαρτύρονται ενάντια στην παιδι

Ενώ η διεθνής πορεία των παιδιών που διαμαρτύρονται ενάντια στην παιδική εργασία συνεχίζεται ακόμα και πρόσφατα διήλθαν και από το Πακιστάν, το κυνηγητό του κέρδους και σ' αυτή τη χώρα διαιωνίζει το καθεστώς της απάνθρωπης εκμετάλλευσης

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνεχίζεται η "ειρηνευτική προσπάθεια"

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Το Σάββατο αρχίζουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων του καθεστώτος των ισλαμιστών Ταλιμπάν της Καμπούλ και του συνασπισμού των ενόπλων που ελέγχουν τις βόρειες περιοχές της χώρας και μάχονται για την ανατροπή του πρώην Προέδρου Ραμπανί, έλεγαν χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές των Ηνωμένων Εθνών στο Ισλαμαμπάντ.

Οι συνομιλίες θα έχουν αντικείμενο τον τερματισμό των εχθροπραξιών, την ανταλλαγή αιχμαλώτων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες θα προεδρεύουν εκπρόσωποι της ειδικής αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν και της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης.

Την περασμένη Παρασκευή ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μπιλ Ρίτσαρντσον, είχε αποσπάσει τη συναίνεση τόσο των Ταλεμπάν, όσο και της αντιπολίτευσης για την εφαρμογή εκεχειρίας και την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών πριν από τις 27 Απριλίου. Οπως κι έγινε.

Χθες στην Καμπούλ ανακοινώθηκε από πηγές προσκείμενες στον πολέμαρχο Αχμεντ Σαχ Μασούντ ότι απελευθερώθηκαν 51 αιχμάλωτοι πολέμου μαχητές Ταλιμπάν, σε μια κίνηση "καλής θέλησης". Οι Ταλιμπάν απελευθέρωσαν νωρίτερα αυτή τη βδομάδα 9 αιχμαλώτους τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ