ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Θα την εκποιήσουμε πάση θυσία!

Την προκήρυξη νέου διαγωνισμού, εντός τριών μηνών, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, αρκετές ώρες πριν η διοίκηση της Εμπορικής κηρύξει και τυπικά το διαγωνισμό άγονο

Αποφασισμένη να ξεπουλήσει την Ιονική όσο όσο, δήλωσε χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διά στόματος υπουργού Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, ανακοίνωσε τη διενέργεια νέου διαγωνισμού το αργότερο εντός τριμήνου... Μερικές ώρες αργότερα το ΔΣ της Εμπορικής Τράπεζας ανακοίνωσε και τυπικά την απόρριψη όλων των προσφορών για την αγορά του 51% των μετοχών της Ιονικής, χαρακτηρίζοντάς τες ως "μη ικανοποιητικές", μη δίνοντας κανένα άλλο στοιχείο γύρω από την ταυτότητα, τη φερεγγυότητα και την προέλευση των κεφαλαίων των δύο αμερικανικών "προσφορών".

Πριν ακόμα κοπάσει ο θόρυβος από το φιάσκο της ιδιωτικοποίησης της Ιονικής, την πώληση της οποίας η ίδια η κυβέρνηση αποκαλούσε "σημαία των ιδιωτικοποιήσεων", ο Γ. Παπαντωνίου προσπάθησε να εμφανίσει την κυβέρνηση ως αποφασισμένη να προχωρήσει πάση θυσία στο εγχείρημα. Αν λάβουμε υπόψη ότι η συγκεκριμένη δήλωση γίνεται λίγες ώρες μετά το γνωστό φιάσκο, μέσα σε ένα περιβάλλον αρνητικών εντυπώσεων και σε ένα κλίμα βαρύ από την πρωτοφανή αποτυχία, οι δηλώσεις Παπαντωνίου περί νέου διαγωνισμού, απλώς, προδηλώνουν την κυβερνητική απόφαση να ξεπουλήσει την Ιονική όσο όσο, κυριολεκτικά για ένα ξεροκόμματο. Και μιλάμε πλέον για ξεπούλημα της τράπεζας, ακόμα και με την έννοια που δίνουν στη λέξη αυτή και οι πιο ένθερμοι οπαδοί των ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα μας. Πρόκειται για δήλωση - υποταγή στις απαιτήσεις των δύο βασικών διεκδικητών της Ιονικής Τράπεζας. Του ομίλου Λάτση και του ομίλου Κωστόπουλου της Πίστεως. Ο δεύτερος φρόνησε να κάνει γνωστή τη δυσαρέσκειά του, ως προς το "εύλογο" τίμημα που ζητούσε η κυβέρνηση Σημίτη για την εκποίηση της τράπεζας, με την ανακοίνωση που εξέδωσε την προηγούμενη Δευτέρα, όπου ορθά - κοφτά δήλωνε: "Κύριοι, ζητάτε πολλά και δεν τα δίνω". Ο όμιλος Λάτση, ο οποίος είχε μπει στην τραπεζική αγορά με τον αέρα του ανθρώπου που σκορπάει χρήμα αλόγιστα, σε ανεπίσημο επίπεδο δικαιολόγησε την προσφορά των 135 δισ. δραχμών, ισχυριζόμενος ότι υπέβαλε προσφορά τρεις φορές υψηλότερη από την καθαρή θέση της Ιονικής!!! Τις προηγούμενες όμως μέρες ήταν ο ίδιος ο όμιλος που διέρρεε ότι θα "κτυπούσε δυνατά" την τράπεζα με προσφορά μεγαλύτερη των 200 δισ. δραχμών. Είναι σαφές ότι και οι δύο θέλουν να την πάρουν για ένα κομμάτι ψωμί. Είναι επίσης σαφές ότι η κυβέρνηση Σημίτη "πήρε το μήνυμα" των δύο ισχυρών παραγόντων της χρηματιστικής ολιγαρχίας και έσκυψε τη μέση, προκειμένου να δηλώσει την υπακοή της. Είναι επίσης σαφές ότι ο όποιος "διαγωνισμός" γίνει μετά από τρεις μήνες, θα είναι διαγωνισμός - παρωδία, καθώς τα χαρτιά έχουν σημαδευτεί από σήμερα κιόλας. Οπως άλλωστε αναμενόταν, η τιμή της μετοχής της Ιονικής κατρακύλησε χτες, χάνοντας το 8% της αξίας της, ενώ οι χρηματιστηριακοί κύκλοι "προεξοφλούν" από σήμερα ότι η τιμή θα κατρακυλήσει κι άλλο μέχρι να διαμορφωθεί στα "ανεκτά" επίπεδα των 9.500 - 10.000 χιλιάδων δραχμών, όση δηλαδή και η προσφορά του ομίλου Λάτση. Η υπόθεση ξεπουλήματος της Ιονικής Τράπεζα εξελίσσεται σε ένα πρωτοφανές, πολυεπίπεδο και πολυκύμαντο σκάνδαλο με πρωταγωνιστές την κυβέρνηση Σημίτη και τους υποψήφιους αγοραστές της πολύπαθης τράπεζας.

Οπως ήταν φυσικό, ο Γ. Παπαντωνίου στις δηλώσεις που έκανε χτες επιχείρησε να "ρίξει τους τόνους", με την έννοια ότι "δεν έγινε και τίποτα που δεν πουλήθηκε η Ιονική". Πριν λίγες μέρες βέβαια ήταν το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας που έδινε διαστάσεις εθνικού θριάμβου στην υπόθεση ιδιωτικοποίησης της τράπεζας. Κατά τον υπουργό, η πορεία της οικονομίας δεν πρόκειται να επηρεαστεί από την πώληση ή μη μιας μεσαίας τράπεζας... Οσο για τις αιτίες της αποτυχίας του διαγωνισμού, ας όψεται "ο κόσμος των ανοιχτών αγορών στον οποίο ζει πλέον η Ελλάδα...". Κατά τα άλλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή ο κόσμος του τζόγου (το Χρηματιστήριο της Αθήνας) "αντέδρασε παρά πολύ ώριμα στην εξέλιξη", χαρακτήρισε "βραχυχρόνια" την πτώση των τιμών των μετοχών, ενώ δήλωσε ότι η ανοδική πορεία του χρηματιστηριακού δείκτη θα συνεχιστεί... Οι τζογαδόροι μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Η κυβέρνηση μεριμνά.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Φτηνά τη γλίτωσαν...

"Κλειδωμένες" στο -8% και περιφρονημένες από την αγορά εμφανίστηκαν χτες οι μετοχές της Εμπορικής και Ιονικής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ενώ το αποτέλεσμα της συνεδρίασης που έκλεισε με απώλειες του Γενικού Δείκτη 3,62%, θα πρέπει να θεωρείται από τους εμπλεκόμενους με τα τεκταινόμενα στην οδό Σοφοκλέους ως ένα... "καλό αποτέλεσμα".

Η διακινούμενη μέχρι και προχτές φιλολογία - από κυβερνητικές πηγές, από τα εμφανιζόμενα ως "στρατηγεία" των επίδοξων αγοραστών, από τους περιβόητους "αρμόδιους παράγοντες της αγοράς" κ.ο.κ. - είχε φυσικό επακόλουθο να προκληθεί αναστάτωση μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού για την Ιονική, που στη γλώσσα του Χρηματιστηρίου ισοδυναμεί με "μαζικές εντολές για πώληση μετοχών". Με το ξεκίνημα της συνεδρίασης οι εντολές αυτές εμφανίστηκαν στο ταμπλό, ενώ η απουσία ενδιαφερομένων να απορροφήσουν τις προσφερόμενες μετοχές έριξε τις τιμές τους ακόμα και κάτω από τα επίπεδα που προέβλεπαν να εξασφαλίσουν όσοι πρωί πρωί πήγαν να πουλήσουν μετοχές. Ετσι μέσα στα πρώτα λεπτά, όλες οι μετοχές εμφανίστηκαν με μεγάλες απώλειες και ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε απώλειες της τάξης του 6,5%!

Τότε άρχισε να τίθεται σε εφαρμογή το σενάριο που κάθε φορά βλέπουμε σ' αυτές τις περιπτώσεις. Οι κατέχοντες κεφάλαια προς τοποθέτηση (οι λεγόμενοι "θεσμικοί επενδυτές", δηλαδή οι μονίμως κερδοσκοπούντες) βρήκαν την ευκαιρία να αποκτήσουν μετοχές σε φτηνές τιμές, προσβλέποντας στην αποκόμιση εύκολου κέρδους μόλις αυτές σημειώσουν αύξηση της τιμής τους. Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι στα πλαίσια της χτεσινής και μόνο συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, τα κέρδη που αποσπάστηκαν με αυτό τον τρόπο δεν ήταν μικρά. Για να το διαπιστώσει αυτό κανείς είναι αρκετό να συγκρίνει τις χαμηλότερες με τις ανώτερες τιμές που παρουσίασαν διάφορες μετοχές. Πόσο φτηνά ήταν δυνατόν δηλαδή να αγοραστεί μια μετοχή και πόσο ακριβότερα θα μπορούσε να πουληθεί στη διάρκεια της συνεδρίασης. Τα "εσωτερικά κέρδη" λοιπόν ήταν της τάξης του 17,3% για τις μετοχές του ΚΑΜΠΑ, 15% για τον ΜΠΟΥΤΑΡΗ, 16,5% για τους Μύλους του Αγίου Γεωργίου, 13,1% για τον ΤΗΛΕΤΥΠΟ, 10% για την ΕΤΕΒΑ και πάει λέγοντας...

Ολα αυτά βέβαια τα περί τέτοιων κερδών που μπορεί κάποιοι να αποκομίζουν μέσα σε μία μέρα, κάθε άλλο σημαίνει ότι πρέπει να λειτουργεί ως σειρήνα για να αποφασίσει κανείς να μπει στο "ναό του καπιταλισμού", όπως επιδιώκει τόσο η κυβέρνηση, όσο και εκείνοι που είναι μυημένοι στο παιχνίδι. Αντίθετα, τέτοιου είδους διακυμάνσεις και γενικότερα η πορεία του τζόγου στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, δείχνει με το χαρακτηριστικότερο τρόπο πως οι ανυποψίαστοι που επιχειρούν να εμπλακούν, στις συντριπτικά περισσότερες περιπτώσεις είναι χαμένοι. Αλλωστε, στα κεφάλαια - χρήματα αυτών ποντάρουν εκείνοι που είναι μονίμως κερδισμένοι.

Οι... επίμαχες μετοχές

Χτες πάντως σημειώθηκε αμόκ πωλήσεων για τις μετοχές της Εμπορικής και της Ιονικής Τράπεζας. Από την πρώτη μέχρι και την τελευταία στιγμή και οι δύο μετοχές ήταν στο 8%, ενώ κύριο χαρακτηριστικό της διαπραγμάτευσής τους ήταν ότι ούτε ένας από τους θεωρούμενους θεσμικούς επενδυτές δεν αγόρασε έστω και μία μετοχή. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι υπήρχαν προς πώληση 819.160 μετοχές της Εμπορικής, από τις οποίες πουλήθηκαν μόνο 2.200, ενώ οι αντίστοιχοι αριθμοί για την Ιονική ήταν 652.990 προσφορές από τις οποίες αγοράστηκαν μόλις 4.840!

Σε ότι αφορά τη συνεδρίαση συνολικά, μετά την αρχική καθίζηση των τιμών ο δείκτης "ανέλαβε" και περίπου στις 12 έχανε μόνο 0,99%, ενώ τελικά έκλεισε με τις απώλειες του 3,62%. Μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στον κλάδο των τραπεζών (-5,5%) και η μικρότερη στον κλάδο των ασφαλειών (-1,5%), ενώ ο συνολικός τζίρος έφτασε τα 51,7 δισ. δρχ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ακυρώθηκε δημοπρασία κρατικών τίτλων

Αντίθετα η κυβέρνηση αγόρασε δημόσιο χρέος ύψους 60 δισ. δρχ. για να ενισχύσει την αγορά

Στην ακύρωση της προγραμματισμένης για χτες δημοπρασίας τίτλων του δημοσίου, οδήγησαν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι τραπεζίτες που εκμεταλλευόμενοι το "κλίμα" που δημιουργήθηκε από την αποτυχία του διαγωνισμού για την Ιονική, φαίνεται να αξίωσαν ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια από τον κρατικό κορβανά. Οπως είναι γνωστό, από τότε που η κυβέρνηση έπαψε να ορίζει τα επιτόκια των υπό πώληση τίτλων του δημοσίου και οι σχετικές δημοπρασίες γίνονται μέσω των λεγομένων Βασικών Διαπραγματευτών (δηλαδή των τραπεζιτών), οι τράπεζες πιέζουν για όλο και υψηλότερα επιτόκια, αφού η τοποθέτηση κεφαλαίων σε τέτοιους τίτλους, προσφέρει σίγουρα, υψηλά και μάλιστα σταθερά κέρδη.

Την ίδια στιγμή "ρευστότητα" ύψους 60 δισ. δραχμές διέθεσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να στηρίξει την αγορά ομολόγων που παρουσίαζε ρωγμές εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης στη Ρωσία. Κρίση, η οποία, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταφέρθηκε και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου σημειώθηκε και νέα πτώση.

Η παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών εκδηλώθηκε με τη διενέργεια δημοπρασιών σε επταετή και δεκαετή ομόλογα τα οποία εκδόθηκαν μέσα στο 1998, και κατείχαν ιδιώτες και "θεσμικοί επενδυτές". Αυτή τη φορά δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών δεν πουλούσε αλλά αντίθετα αγόρασε τα ομόλογα που είχε εκδώσει και πωλήσει πριν από μερικούς μήνες. Και οι τιμές στις οποίες αγόρασε χθες, ειδικά στα δεκαετή ήταν αρκετά υψηλότερες από τις αντίστοιχες τιμές στις οποίες είχε πωλήσει. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, στα μεν δεκαετή ομόλογα η μέση σταθμική τιμή ήταν 106,4 δραχμές και στα επταετή 101,37 δραχμές. Αυτό σημαίνει ότι για την αγορά δεκαετών ομολόγων ονομαστικής τιμής 100 δραχμών το υπουργείο προσέφερε 106,4 δραχμές, τα δε επταετή ομόλογα ονομαστικής τιμής 100 δραχμές αγοράστηκαν 101,37 δραχμές. Ακολουθήθηκε δηλαδή η ακριβώς αντίθετη διαδικασία που ακολουθείται όταν στην πλευρά του πωλητή βρίσκεται το ελληνικό δημόσιο και στην πλευρά του πωλητή οι λεγόμενοι "θεσμικοί". Στην περίπτωση αυτή για αγορά ομολόγων ονομαστικής αξίας 100 δραχμών, οι προσφερόμενες τιμές κινούνται κάτω από τα επίπεδα των 100 μονάδων. Με τον τρόπο αυτό οι "θεσμικοί" κερδίζουν και ως αγοραστές (αγοράζουν φθηνά) και ως πωλητές αφού το... φιλέσπλαχνο ελληνικό δημόσιο αγοράζει ακριβά.

Παράγοντες του υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν χθες στο "Ρ" ότι με την κίνηση αυτή επιδιώκονται δύο στόχοι. Αφ' ενός, να περάσει το μήνυμα προς τους "θεσμικούς" ότι "το υπουργείο δηλώνει παρόν και σας στηρίζει". Αφ' ετέρου, το ελληνικό δημόσιο "αγοράζει" χρέος. Ο φόβος του υπουργείου έγκειται στο γεγονός ότι, λόγω των αναδιαρθρώσεων που πραγματοποιούν στα χαρτοφυλάκια τους οι διεθνείς κερδοσκόποι προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ζημιές από τη διεθνή (χρηματιστηριακή;) κρίση, πουλάνε τα χρεόγραφα άλλων χωρών (π.χ. Ελλάδα) ακόμα και με μικρότερα από τα αρχικά προσδοκώμενα κέρδη, με αποτέλεσμα να πιέζουν τις τιμές τους σε τέτοιο βαθμό ώστε να σταματάνε οι αγοραπωλησίες. Στην περίπτωση αυτή επεμβαίνει το υπουργείο Οικονομικών με τις υψηλές προσφορές του και συγκρατεί τις τιμές των ομολόγων, σε βάρος βέβαια των διαθεσίμων του. Μονά - ζυγά δικά τους δηλαδή τα έχουν οι "θεσμικοί" κερδοσκόποι με το πλαίσιο που έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν στις αγορές χρήματος.

"Φιάσκο" με αγωνία για τις αναδιαρθρώσεις

Για φιάσκο έκανε λόγο, από τη Ζάκυνθο, ο Κ. Καραμανλής,ενώ με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου, Α. Σπηλιωτόπουλου, η ΝΔ μίλησε "για αποτυχία της κυβέρνησης", την οποία κατηγορεί πως "με τις πράξεις, τις παραλείψεις και τις επιλογές της υπονομεύει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας". Ακόμα κάνει λόγο "για πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν σαφέστατα για το πρωτοφανές φιάσκο της Ιονικής", προβλέποντας ότι, "οποτεδήποτε γίνουν οι εκλογές, ο λαός με την ψήφο του θα καταδικάσει και θα κρίνει την κυβέρνηση Σημίτη ως αφερέγγυα και θα την απορρίψει ως άγονη"! Με ανάλογες δηλώσεις της, επίσης, το ηγετικό στέλεχος της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη εκφράζει την αγωνία της... ότι "η αποτυχία αυτού του κρίσιμου διαγωνισμού εγκλωβίζει και θέτει σε αμφισβήτηση όλη την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών της εθνικής οικονομίας, που είναι απαραίτητες για να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος της εισόδου της Ελλάδας στην ΟΝΕ"...

"Η κυβέρνηση πορεύεται αιχμάλωτη των μονόπλευρων επιλογών της, χωρίς αντιστάσεις, χωρίς εναλλακτικές λύσεις, σε κατάσταση ομηρίας έναντι των μηχανισμών της αγοράς", διαπίστωσε, με χτεσινές δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, προβλέποντας πως "θα μεγαλώσουν και θα ενταθούν οι αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες" μετά την αποτυχία στην πώληση της Ιονικής. Ο ίδιος μίλησε και για "στραπάτσο", "τραγικά επιπόλαιη και ανίκανη κυβέρνηση, που παίζει την Ελλάδα στο χρηματιστήριο και δε θέλει και δεν μπορεί να κάνει τις πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής" (όπως, προφανώς, προσδιορίζονται στα πλαίσια της ΟΝΕ που στηρίζει και ο ΣΥΝ).

Το Γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ με ανακοίνωσή του αναφέρει πως "το φιάσκο με το διαγωνισμό της Ιονικής αποτελεί μια νέα μεγάλη απόδειξη για τα παιχνίδια που παίζουν ντόπιοι και ξένοι μεγαλοπαράγοντες σε βάρος της ελληνικής δημόσιας περιουσίας και του ελληνικού λαού". Κι ακόμα, τονίζει ότι "η πολιτική της άκριτης ιδιωτικοποίησης ευτελίζει την Ελλάδα διεθνώς και πολλαπλασιάζει τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας".

ΚΚΕ
Καρδιά του προβλήματος το ίδιο το ξεπούλημα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τις εξελίξεις στην Ιονική Τράπεζα

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την Ιονική Τράπεζα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε χτες στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:

"Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ΙΟΝΙΚΗ αποτελούν μια από τις κραυγαλέες αποδείξεις της ουσίας και της λειτουργίας της λεγόμενης "ελεύθερης αγοράς". Αποδείχνεται ότι, όπου βασιλεύει ο νόμος του κέρδους, απουσιάζει κάθε κανόνας ηθικής και διαφάνειας. Κυριαρχεί η πρακτική και η ηθική των εκπροσώπων της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας", μαφιόζων και μη, αεριτζήδων και "επενδυτών", ντόπιων ή ξένων.

Οι εξελίξεις γύρω από το τίμημα της ΙΟΝΙΚΗΣ συνδέονται και με εκβιασμούς ενδιαφερομένων, προκειμένου να "ρίξουν" την τιμή πώλησης της τράπεζας, αλλά και με σχεδιασμούς διαφόρων τμημάτων του τραπεζικού κεφαλαίου, για το ποιο θα κυριαρχήσει στην τραπεζική αγορά, χρησιμοποιώντας κάθε "κόλπο" και κομπίνα.

Η κυβέρνηση συγκαλύπτει αυτά τα γεγονότα, ενώ κυβερνητικοί παράγοντες δε διστάζουν να επιτίθενται κατά των εργαζομένων στην "ΙΟΝΙΚΗ", κατηγορώντας τους προβοκατόρικα, ότι με τους αγώνες τους επηρέασαν αρνητικά το ύψος του τιμήματος!

Η κριτική της κυβέρνησης προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν αφορά το ΚΚΕ. Η δημαγωγία είναι χαρακτηριστικό του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησής του, που δε διστάζουν να κάνουν λόγο ακόμη και για το σοσιαλισμό, στον οποίο οδηγούν τη χώρα! Από την άλλη, η κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση από άλλα κόμματα είναι επιδερμική και μακριά από την ουσία. Δεν έχουμε να κάνουμε με την ικανότητα, ή όχι, της κυβέρνηση να χειριστεί το όλο θέμα, αλλά με το αναπόσπαστο αποτέλεσμα της πολιτικής, που ξεπουλάει τα πάντα, τροφοδοτώντας με κολοσσιαία κέρδη την πλουτοκρατία. Πρόκειται για την πολιτική της ΟΝΕ, που η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα την έχουν αναγορεύσει σε μονόδρομο και σε "εθνικό στόχο"!

Το πραγματικό ζήτημα δεν είναι η τιμή του ξεπουλήματος της ΙΟΝΙΚΗΣ,όπως ισχυρίζονται οι υπέρμαχοι των ιδιωτικοποιήσεων, ούτε με το αν οι εξελίξεις στο διαγωνισμό πώλησης επηρεάζουν, ή όχι, τις λεγόμενες "διαρθρωτικές αλλαγές", όπως υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Το πραγματικό ζήτημα είναι αυτό το ίδιο το ξεπούλημα. Ο λαός μας δε θα είχε το παραμικρό να ωφεληθεί, είτε η ΙΟΝΙΚΗ ξεπουληθεί με μικρότερο, είτε με μεγαλύτερο ποσό. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση κερδισμένη θα είναι η οικονομική ολιγαρχία, ενώ άμεσα ζημιωμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι στην ΙΟΝΙΚΗ και γενικά στο τραπεζικό σύστημα.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει την παραμονή στο κράτος των οικονομικών μοχλών που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υπέρ των εργαζομένων στα πλαίσια μιας φιλολαϊκής πολιτικής. Σ' αυτή την κατεύθυνση καλεί τους εργαζόμενους ν' αγωνιστούν ενωμένοι, με στόχο την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και την απομόνωση των φορέων της".

Οι ... άγνωστοι

Ο διακομιστής μίας εκ των δύο αμερικανικών "προσφορών" για το 51% της Ιονικής Τράπεζας, φέρεται να είναι, όπως έγραψε χτες ο "Ρ", κάποιος Αθηναίος λογιστής με το όνομα Μιχαλαράκος.

Μόνο που χτες δε γνωρίζαμε ότι ο συγκεκριμένος κύριος δεν είναι γενικά κι αφηρημένα... "κάποιος" άγνωστος, αλλά είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και υπάλληλος στη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας.

Λέτε, αν αρχίσουμε να γνωρίζουμε περισσότερα, να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι;

ΓΣΕΕ
Περιορίζουν το ζήτημα στη... διαδικασία

Τον κίνδυνο η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Ιονικής Τράπεζας να οδηγήσει σε περιπέτειες τον τραπεζικό τομέα και τους μικροεπενδυτές, επισημαίνει σε χτεσινή της ανακοίνωση η ΓΣΕΕ.Η Συνομοσπονδία προβάλλει ενστάσεις μόνο ως προς τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, σημειώνοντας πως είναι αποσπασματική και ξεκομμένη από ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για το ρόλο του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Καλεί την κυβέρνηση να αλλάξει κατεύθυνση και να αναζητήσει λύση στα πλαίσια των συγχωνεύσεων.

Σαν πεδίο "χοντρών παιχνιδιών" χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της η "Αυτόνομη Παρέμβαση" τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Ιονικής και τονίζει πως η λύση βρίσκεται στην εξυγίανση και συγχώνευση των Τραπεζών Ιονικής και Εμπορικής, με διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ