Τετάρτη 26 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Φτηνά τη γλίτωσαν...

"Κλειδωμένες" στο -8% και περιφρονημένες από την αγορά εμφανίστηκαν χτες οι μετοχές της Εμπορικής και Ιονικής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ενώ το αποτέλεσμα της συνεδρίασης που έκλεισε με απώλειες του Γενικού Δείκτη 3,62%, θα πρέπει να θεωρείται από τους εμπλεκόμενους με τα τεκταινόμενα στην οδό Σοφοκλέους ως ένα... "καλό αποτέλεσμα".

Η διακινούμενη μέχρι και προχτές φιλολογία - από κυβερνητικές πηγές, από τα εμφανιζόμενα ως "στρατηγεία" των επίδοξων αγοραστών, από τους περιβόητους "αρμόδιους παράγοντες της αγοράς" κ.ο.κ. - είχε φυσικό επακόλουθο να προκληθεί αναστάτωση μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού για την Ιονική, που στη γλώσσα του Χρηματιστηρίου ισοδυναμεί με "μαζικές εντολές για πώληση μετοχών". Με το ξεκίνημα της συνεδρίασης οι εντολές αυτές εμφανίστηκαν στο ταμπλό, ενώ η απουσία ενδιαφερομένων να απορροφήσουν τις προσφερόμενες μετοχές έριξε τις τιμές τους ακόμα και κάτω από τα επίπεδα που προέβλεπαν να εξασφαλίσουν όσοι πρωί πρωί πήγαν να πουλήσουν μετοχές. Ετσι μέσα στα πρώτα λεπτά, όλες οι μετοχές εμφανίστηκαν με μεγάλες απώλειες και ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε απώλειες της τάξης του 6,5%!

Τότε άρχισε να τίθεται σε εφαρμογή το σενάριο που κάθε φορά βλέπουμε σ' αυτές τις περιπτώσεις. Οι κατέχοντες κεφάλαια προς τοποθέτηση (οι λεγόμενοι "θεσμικοί επενδυτές", δηλαδή οι μονίμως κερδοσκοπούντες) βρήκαν την ευκαιρία να αποκτήσουν μετοχές σε φτηνές τιμές, προσβλέποντας στην αποκόμιση εύκολου κέρδους μόλις αυτές σημειώσουν αύξηση της τιμής τους. Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι στα πλαίσια της χτεσινής και μόνο συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, τα κέρδη που αποσπάστηκαν με αυτό τον τρόπο δεν ήταν μικρά. Για να το διαπιστώσει αυτό κανείς είναι αρκετό να συγκρίνει τις χαμηλότερες με τις ανώτερες τιμές που παρουσίασαν διάφορες μετοχές. Πόσο φτηνά ήταν δυνατόν δηλαδή να αγοραστεί μια μετοχή και πόσο ακριβότερα θα μπορούσε να πουληθεί στη διάρκεια της συνεδρίασης. Τα "εσωτερικά κέρδη" λοιπόν ήταν της τάξης του 17,3% για τις μετοχές του ΚΑΜΠΑ, 15% για τον ΜΠΟΥΤΑΡΗ, 16,5% για τους Μύλους του Αγίου Γεωργίου, 13,1% για τον ΤΗΛΕΤΥΠΟ, 10% για την ΕΤΕΒΑ και πάει λέγοντας...

Ολα αυτά βέβαια τα περί τέτοιων κερδών που μπορεί κάποιοι να αποκομίζουν μέσα σε μία μέρα, κάθε άλλο σημαίνει ότι πρέπει να λειτουργεί ως σειρήνα για να αποφασίσει κανείς να μπει στο "ναό του καπιταλισμού", όπως επιδιώκει τόσο η κυβέρνηση, όσο και εκείνοι που είναι μυημένοι στο παιχνίδι. Αντίθετα, τέτοιου είδους διακυμάνσεις και γενικότερα η πορεία του τζόγου στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, δείχνει με το χαρακτηριστικότερο τρόπο πως οι ανυποψίαστοι που επιχειρούν να εμπλακούν, στις συντριπτικά περισσότερες περιπτώσεις είναι χαμένοι. Αλλωστε, στα κεφάλαια - χρήματα αυτών ποντάρουν εκείνοι που είναι μονίμως κερδισμένοι.

Οι... επίμαχες μετοχές

Χτες πάντως σημειώθηκε αμόκ πωλήσεων για τις μετοχές της Εμπορικής και της Ιονικής Τράπεζας. Από την πρώτη μέχρι και την τελευταία στιγμή και οι δύο μετοχές ήταν στο 8%, ενώ κύριο χαρακτηριστικό της διαπραγμάτευσής τους ήταν ότι ούτε ένας από τους θεωρούμενους θεσμικούς επενδυτές δεν αγόρασε έστω και μία μετοχή. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι υπήρχαν προς πώληση 819.160 μετοχές της Εμπορικής, από τις οποίες πουλήθηκαν μόνο 2.200, ενώ οι αντίστοιχοι αριθμοί για την Ιονική ήταν 652.990 προσφορές από τις οποίες αγοράστηκαν μόλις 4.840!

Σε ότι αφορά τη συνεδρίαση συνολικά, μετά την αρχική καθίζηση των τιμών ο δείκτης "ανέλαβε" και περίπου στις 12 έχανε μόνο 0,99%, ενώ τελικά έκλεισε με τις απώλειες του 3,62%. Μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στον κλάδο των τραπεζών (-5,5%) και η μικρότερη στον κλάδο των ασφαλειών (-1,5%), ενώ ο συνολικός τζίρος έφτασε τα 51,7 δισ. δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ