Τετάρτη 26 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ακυρώθηκε δημοπρασία κρατικών τίτλων

Αντίθετα η κυβέρνηση αγόρασε δημόσιο χρέος ύψους 60 δισ. δρχ. για να ενισχύσει την αγορά

Στην ακύρωση της προγραμματισμένης για χτες δημοπρασίας τίτλων του δημοσίου, οδήγησαν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι τραπεζίτες που εκμεταλλευόμενοι το "κλίμα" που δημιουργήθηκε από την αποτυχία του διαγωνισμού για την Ιονική, φαίνεται να αξίωσαν ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια από τον κρατικό κορβανά. Οπως είναι γνωστό, από τότε που η κυβέρνηση έπαψε να ορίζει τα επιτόκια των υπό πώληση τίτλων του δημοσίου και οι σχετικές δημοπρασίες γίνονται μέσω των λεγομένων Βασικών Διαπραγματευτών (δηλαδή των τραπεζιτών), οι τράπεζες πιέζουν για όλο και υψηλότερα επιτόκια, αφού η τοποθέτηση κεφαλαίων σε τέτοιους τίτλους, προσφέρει σίγουρα, υψηλά και μάλιστα σταθερά κέρδη.

Την ίδια στιγμή "ρευστότητα" ύψους 60 δισ. δραχμές διέθεσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να στηρίξει την αγορά ομολόγων που παρουσίαζε ρωγμές εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης στη Ρωσία. Κρίση, η οποία, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταφέρθηκε και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου σημειώθηκε και νέα πτώση.

Η παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών εκδηλώθηκε με τη διενέργεια δημοπρασιών σε επταετή και δεκαετή ομόλογα τα οποία εκδόθηκαν μέσα στο 1998, και κατείχαν ιδιώτες και "θεσμικοί επενδυτές". Αυτή τη φορά δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών δεν πουλούσε αλλά αντίθετα αγόρασε τα ομόλογα που είχε εκδώσει και πωλήσει πριν από μερικούς μήνες. Και οι τιμές στις οποίες αγόρασε χθες, ειδικά στα δεκαετή ήταν αρκετά υψηλότερες από τις αντίστοιχες τιμές στις οποίες είχε πωλήσει. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, στα μεν δεκαετή ομόλογα η μέση σταθμική τιμή ήταν 106,4 δραχμές και στα επταετή 101,37 δραχμές. Αυτό σημαίνει ότι για την αγορά δεκαετών ομολόγων ονομαστικής τιμής 100 δραχμών το υπουργείο προσέφερε 106,4 δραχμές, τα δε επταετή ομόλογα ονομαστικής τιμής 100 δραχμές αγοράστηκαν 101,37 δραχμές. Ακολουθήθηκε δηλαδή η ακριβώς αντίθετη διαδικασία που ακολουθείται όταν στην πλευρά του πωλητή βρίσκεται το ελληνικό δημόσιο και στην πλευρά του πωλητή οι λεγόμενοι "θεσμικοί". Στην περίπτωση αυτή για αγορά ομολόγων ονομαστικής αξίας 100 δραχμών, οι προσφερόμενες τιμές κινούνται κάτω από τα επίπεδα των 100 μονάδων. Με τον τρόπο αυτό οι "θεσμικοί" κερδίζουν και ως αγοραστές (αγοράζουν φθηνά) και ως πωλητές αφού το... φιλέσπλαχνο ελληνικό δημόσιο αγοράζει ακριβά.

Παράγοντες του υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν χθες στο "Ρ" ότι με την κίνηση αυτή επιδιώκονται δύο στόχοι. Αφ' ενός, να περάσει το μήνυμα προς τους "θεσμικούς" ότι "το υπουργείο δηλώνει παρόν και σας στηρίζει". Αφ' ετέρου, το ελληνικό δημόσιο "αγοράζει" χρέος. Ο φόβος του υπουργείου έγκειται στο γεγονός ότι, λόγω των αναδιαρθρώσεων που πραγματοποιούν στα χαρτοφυλάκια τους οι διεθνείς κερδοσκόποι προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ζημιές από τη διεθνή (χρηματιστηριακή;) κρίση, πουλάνε τα χρεόγραφα άλλων χωρών (π.χ. Ελλάδα) ακόμα και με μικρότερα από τα αρχικά προσδοκώμενα κέρδη, με αποτέλεσμα να πιέζουν τις τιμές τους σε τέτοιο βαθμό ώστε να σταματάνε οι αγοραπωλησίες. Στην περίπτωση αυτή επεμβαίνει το υπουργείο Οικονομικών με τις υψηλές προσφορές του και συγκρατεί τις τιμές των ομολόγων, σε βάρος βέβαια των διαθεσίμων του. Μονά - ζυγά δικά τους δηλαδή τα έχουν οι "θεσμικοί" κερδοσκόποι με το πλαίσιο που έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν στις αγορές χρήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ